
Zakwas z kapusty Olini
29,90 zł
Potrzebujesz więcej kiszonek w swojej diecie? Włącz do niej Zakwas z kapusty Olini! To niepasteryzowany, w 100% naturalny, lekko kwaskowaty napój z dobrymi dla jelit bakteriami probiotycznymi i dużą ilością witaminy C. Z nim zadbasz o prawidłowe trawienie, swój dobry nastrój i odporność. Możesz pić go do obiadu lub w czasie pracy. Dzięki delikatnemu gazowaniu jego picie sprawia frajdę małym i dużym.

Zakwas z kapusty – właściwości
Nasz zakwas z kiszonej kapusty zachwyci Cię smakiem, zapachem, świeżością i właściwościami. To produkt w 100% naturalny, niepasteryzowany i bez sztucznych dodatków. Do tego jest mętny i ma naturalny osad.
Nasz sposób na tę kiszonkę?
Zakwas z kapusty Olini przygotowywany jest w sposób rzemieślniczy według tradycyjnej receptury, małymi partiami.
Powstaje z najpyszniejszej białej kapusty z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu (Obszar Natura 2000), woda i soli.
Tak, do jego zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki! Do tego dużo serca i 7-10 dni kiszenia.
Żywy napój
Nasz zakwas z białej kapusty pije się z radością. Lekko gazuje, bo to produkt „żywy”, który wciąż pracuje. Lubią go mali i duzi, bo ma bąbelki, które strzelają w nos!
Gdy go mocniej schłodzisz, jego gazowanie się zmniejszy.
Nie ma dwóch takich samych zakwasów
Czy wiesz, że Twój zakwas z kapusty może być inny za każdym razem?
W zależności od pory roku czy sposobu przechowywania, może musować mniej lub bardziej, zwiększać gęstość albo mieć więcej osadu. To zupełnie naturalne.
Przebadany
Nasz zakwas z kapusty przebadali naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Co odkryli?
Żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (1,2 x 105 CFU/ml) oraz witaminę C –36,3 mg/100 ml (zobacz wyniki badań).
Stwierdzili też, że nasz zakwas z kapusty ma delikatne działanie przeciwdrobnoustrojowe, a dokładniej, że zwalcza bakterie E. coli.

Warto wiedzieć
Zakwas z kapusty Olini - składniki
Kapusta biała, woda, sól kłodawska niejodowana
Polska
Polecany dla osób dbających o zdrowe żywienie, Ph oraz oczyszczenie jelit, dla sportowców, a także po antybiotykoterapii.
Mętny, jasny kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.
Może zawierać gorczycę, orzechy. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Zakwas z kapusty trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno i surowo.
Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
1,2 x 10⁵ CFU/ml
36,3 mg
Wartości odżywcze |
w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 40 kJ / 9.5 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1.6 g |
w tym cukry | 0.2 g |
białko | 0.8 g |
sól | 2.11 g |

Zakwas z kiszonej kapusty – źródło witaminy C
Nasz zakwas z białej kapusty jest źródłem witaminy C. Zawiera jej spore ilości – aż 36,3 mg/100 ml! Warto go pić codziennie, bo witamina C pomaga:
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, ma więc pozytywny wpływ na nasz stan psychiczny i zdolności umysłowe
- w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, np. może wspierać naszą koncentrację
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- w regeneracji (zredukowanej formy) witaminy E, która chroni organizm przed starzeniem się
Pij nasz zakwas także w chwilach zmęczenia i znużenia czy braku sił, bo witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Ponadto witamina C pomaga organizmowi w produkcji kolagenu, który jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania:
- naczyń krwionośnych
- kości
- chrząstek
- dziąseł
- skóry
- zębów
Zdrowotny hack kulinarny
Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, więc popijaj naszym zakwasem dania bogate w ten minerał.
Zakwas z kapusty – zastosowanie
Szklanką zakwasu z kapusty możesz rozpocząć dzień albo sączyć go do obiadu. Dzięki poręcznej butelce, możesz pić go w podróży lub przy biurku w pracy.
Jak używać?
Zakwas z białej kapusty Olini stosuj zawsze na zimno. Możesz dodawać go do potraw (np. zup), ale pod koniec gotowania – podgrzany straci swoje właściwości. Dla lepszych efektów pij go regularnie.
Rekomendacja spożycia
Dzieci:
- od 1 roku życia – 1-2 łyżki
- od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej
Dorośli:
- ½ szklanki – 54,5% RWS dla witaminy C*
*referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
Dlaczego warto sięgnąć po Zakwas z kiszonej kapusty Olini?
Dlaczego warto dodać takie kiszonki, jak nasz zakwas z kapusty, do swojej diety?
Po pierwsze, zawierają one żywe kultury bakterii probiotycznych, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru.
Po drugie, mają niski indeks glikemiczny, co zawdzięczają magii kiszenia! Warto więc je włączyć do diety cukrzycowej.
Po trzecie, są bardziej wartościowe niż warzywa mrożone czy z puszki. Zwłaszcza zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw (i owoców) jest ograniczony.
Po czwarte, dzieci kochają kiszonki.
Po piąte, nigdy się nie znudzą! Raz możesz schrupać do obiadu kiszone ogórki, innym razem poszatkowaną kapustę kiszoną. A kiedy indziej wypić nasz zakwas z białej kapusty.

Najczęściej zadawane pytania
-
Co zrobić po otrzymaniu przesyłki z zakwasem?
-
Po rozpakowaniu paczki włóż go do lodówki dla schłodzenia przed pierwszym otwarciem. Następnie przechowuj go zgodnie ze wskazówkami.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.