Zdrowe produkty Olini, które wybrała dr Lifestyle
- Olej z czarnuszki
- Ocet jabłkowy lub Ocet z jabłek Rubin
- Chrupiąca mieszanka
- Siemię lniane
- Ocet balsamiczny
dr Lifestyle poleca - olej z czarnuszki
Dlaczego polecasz olej z czarnuszki osobom z insulinoopornością?
- Dodatek oleju do posiłku poprawia glikemię poposiłkową. Poza tym, w insulinooporności opłaca się zamienić kwasy tłuszczowe nasycone na kwasy jedno- czy wielonienasycone.
Czy na oleju z czarnuszki można smażyć?
- Olej z czarnuszki można stosować tylko na zimno. Do ciepłych dań można użyć oliwy.
Dlaczego wybrałaś Olej z czarnuszki Olini?
- Bo jest rekomendowanym przez Uniwersytet Medyczny w Łodzi źródłem tymochinonu - substancji o potencjalne przeciwzapalnym.
Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych. Stanowią one aż 83,93% wszystkich jego kwasów tłuszczowych! Z tego 59,52% to kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 57,08% to kwas linolowy (LA) typu omega-6 a 2,44% to kwas alfa-linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Aby chronić te cenne dla zdrowia kwasy, oleju z czarnuszki nie można podgrzewać! Można go serwować go w posiłkach na zimno: polewać nim sałatki, kaszotta, warzywa grillowane oraz dodawać do zup (lekko przestygniętych) czy twarogu itd.
dr Lifestyle poleca - Ocet jabłkowy lub Ocet z jabłek Rubin
Dlaczego wybrałaś nasze octy jabłkowe?
- Każdy z nich powstaje z polskich jabłek i przechodzi aż dwuletnią, naturalną fermentację.
Warto pić ocet jabłkowy w insulinooporności?
- Warto, jeśli zależy nam na łagodzeniu poposiłkowych pików glukozy, które występują przy insulinooporności czy cukrzycy typu 2.
Nie wszyscy lubią smak octu jabłkowego. Jak go pić?
- Można go stosować jako dodatek do dań albo w szocie (z jednej łyżeczki octu dodanej do szklanki wody) przed posiłkiem.
Co daje dwuletnia fermentacja, której poddajemy nasze octy jabłkowe? Dzięki temu naturalnemu, powolnemu procesowi, obfitują one dodatkowo w żywe kultury bakterii oraz enzymy. Oprócz tego, że wpływają one na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, to pobudzają też przemianę materii, regulują pracę układu pokarmowego i działają antybakteryjnie.
Jeśli ktoś dopiero zaczyna przygodę z octem jabłkowym, a boi się jego smaku, to proponujemy zacząć od Octu z jabłek Rubin. To bardzo delikatny napój, który powstaje z czerwonych jabłek odmiany Rubin - bardzo soczystych, lekko aromatycznych, delikatnych i słodkawych.
dr Lifestyle poleca - Ocet balsamiczny
Ocet balsamiczny pomaga w insulinoooporności?
- Choć większość artykułów naukowych odnośnie wpływu octu na piki glukozy dotyczy octu jabłkowego, to ocet balsamiczny również będzie pomocny.
Czyli dieta na insulinooporność nie musi być mdła i nijaka?
- Dokładnie. Ocet balsamiczny dodatkowo podkręca smak zdrowych dań.
Pamiętaj, żeby wybierać ocet balsamiczny z Modeny. Dlaczego? Ten pyszny dodatek do dań z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron z dodatkiem octu winnego, to produkt tradycyjny i ściśle związany z miejscem, w którym powstaje. Na jego smak i aromat ma wpływ teren i warunki klimatyczne, w których rosną włoskie winogrona, z których się go robi: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Alba, Ancellotta, Fortana i Montuni. Znaczenie ma też odpowiednie jego przechowywanie i tradycyjna receptura, zgodnie z którą się go robi.
dr Lifestyle poleca - Chrupiąca mieszanka
Dlaczego na insulinooporność polecasz jedzenie ziaren?
- Żeby czerpać jeszcze więcej witamin i składników mineralnych z różnych źródeł i łagodzić poposiłkowe zmiany glikemii.
Doradź, jak nie zapominać o ich jedzeniu.
- Aby temu zapobiec, najlepiej jest dodawać je do: owsianek, smoothie, jogurtu z owocami i deserów.
Z Chrupiącą mieszanką nie trzeba pamiętać o jedzeniu kilku różnych ziaren, pestek i orzechów, bo to miks aż 8 z nich. Nie trzeba też ich podprażać - my już to zrobiliśmy. Warto wyrobić sobie nawyk dodawania tej mieszanki do swoich ulubionych potraw. Świetnie smakuje ona w zupach kremach, sałatkach i owsiankach. Poza tym to zdrowa przekąska do serialu. Warto zastąpić nią chipsy pełne nasyconych kwasów tłuszczowych.
dr Lifestyle poleca - Siemię lniane
Dlaczego warto włączyć siemię lniane do diety w insulinooporności?
- Z siemieniem lnianym można zadbać o przeciwzapalny potencjał diety. Poza tym, obniża ono ładunek glikemiczny posiłków. I jest naszym polskim superfoods - źródłem omega-3 i błonnika.
Jak stosować siemię lniane?
- Warto jeść 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia dziennie.
Siemię lniane warto mielić, bo w takiej formie jest łatwiej przyswajalne. Ważne jednak, aby robić to samemu, a nie kupować już zmielone. Kwasy omega-3, w tym alfa-linolenowy, w który bogate jest siemię lniane, są mało odporne na wpływ światła i temperatury. W ziarnach chroni je przed nimi twarda skorupka.
Ze zmielonym siemieniem lnianym można poszaleć w kuchni: dodawać je do wypieków, w tym pieczywa, a także do musli, owsianek i płatków śniadaniowych oraz owocowo-warzywnych koktajli z jogurtu albo twarożku.
Podsumowanie
Produkty Olini, które wybrała dr Lifestyle, mogą łagodzić poposiłkowe piki glukozy i będą ważnym elementem diety przeciwzapalnej.