Spis treści:

Jaki olej do smażenia? Najlepsze i najzdrowsze tłuszcze do smażenia

Oleje do smażenia
Smażenie na głębokim oleju, a także płytkie, niskokaloryczne smażenie pomagają wydobyć z ich dań to, co najapetyczniejsze. Dzięki takiej obróbce termicznej panierka jest chrupiąca, aromat kuszący, a smak głęboki.
Na czym smażyć?
Chociaż wiele olejów roślinnych jest wartościowym dodatkiem do zrównoważonej diety, to nie wszystkie z nich nadają się do smażenia. Na przykład olej z pestek winogron czy olej z orzechów laskowych powinny być stosowane wyłącznie na zimno. W przeciwnym wypadku utracą swoje cenne właściwości.
Olej rafinowany czy nierafinowany?
Dzięki rafinacji olej ma dłuższy termin przydatności oraz może być podgrzewany do wyższej temperatury. Niestety proces ten pozbawia go smaku, zapachu, a także wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy i przeciwutleniacze.
Jakie kryteria będzie spełniał najlepszy olej do smażenia? Już wyjaśniamy!
Najlepsze oleje do smażenia – czyli jakie?
Dobry olej do smażenia musi:
- mieć wysoką temperaturę dymienia – czyli punkt, w którym tłuszcz zaczyna się rozkładać i wytwarzać widoczny dym
- być stabilny oksydacyjnie – czyli odporny na utlenianie
- być neutralny – tak, żeby nie zdominować potraw, a jedynie wydobyć ich smak
- być bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Jakie są najzdrowsze oleje do smażenia?
Zastanawiasz się, jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Chociaż spośród wielu dostępnych opcji możemy wybrać produkty mniej lub bardziej wartościowe, warto zaznaczyć, że smażenie na oleju nigdy nie będzie zdrowe.
Zarówno smażenie płytkie, jak i smażenie na głębokim tłuszczu może przyczyniać się do powstawania wielu dolegliwości trawiennych oraz rozwoju chorób. To także spora porcja dodatkowych kalorii, która po cichu może udaremnić pracę nad wymarzoną sylwetką.
Jeśli punkt dymienia oleju jest niski, po zwiększeniu temperatury, szybko straci on swoje właściwości, a także zacznie wydzielać szkodliwe związki. Najzdrowsze oleje do smażenia powinny minimalizować to ryzyko, czyli przede wszystkim mieć wysoki punkt dymienia. Jaki powinien być? Temperatura dymienia tłuszczu nie powinna być niższa niż 160°C

Jaki tłuszcz do smażenia? Najpopularniejsze wybory
Jeden z najpopularniejszych wyborów to oliwa z oliwek do smażenia. Ten śródziemnomorski rarytas jest znakomitym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też dużą ilość przeciwutleniaczy. Dzięki temu można ją podgrzewać do wysokiej temperatury.
Inne popularne oleje do smażenia to:
Który z nich to najlepszy olej do smażenia? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Olej kokosowy do smażenia
Nierafinowany olej kokosowy do smażenia sprawdzi się zwłaszcza w przypadku słodkich dań takich jak naleśniki, racuchy czy omlet na słodko.
- jego punkt dymienia to 180-200°C
- nadaje potrawom subtelny kokosowy smak
- jest polecany do przygotowania deserów na ciepło oraz dań kuchni azjatyckiej
Olej słonecznikowy do smażenia
Nieoczyszczony, naturalny olej słonecznikowy do smażenia nie jest idealnym wyborem. Posiada dość niski punkt dymienia (około 107°C), dlatego najlepiej stosować go na zimno – np. w sałatkach.
Olej z awokado do smażenia
Olej z awokado do smażenia to jedna z najlepszych propozycji na naszej liście.
- jego punkt dymienia to około 255°C (niektóre źródła podają, że jest to nawet 270°C)
- jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- ma łagodny smak, który pasuje do dań kuchni meksykańskiej, włoskiej, amerykańskiej oraz polskiej
Olej rzepakowy do smażenia
Nierafinowany olej rzepakowy do smażenia to również bardzo dobry wybór
- jego punkt dymienia to około 200°C
- jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- jest uniwersalny i można go wykorzystać do przygotowania wielu dań na słodko i słono
Olej lniany do smażenia
Olej lniany do smażenia nie jest najlepszym wyborem. Ze względu na niski punkt dymienia, traci swoje cenne właściwości podczas obróbki termicznej. Wykorzystaj go do polewania dań na ciepło. Olej lniany wzmocni smak zup, gotowanych warzyw oraz potraw mięsnych.
Olej ryżowy do smażenia
Ostatni na naszej liście to olej ryżowy do smażenia. Chociaż nie jest tak popularny, jak olej rzepakowy czy oliwa, to warto używać go do przygotowywania dań na ciepło.
- jego punkt dymienia to 200°C
- to świetny wybór do potraw stir-fry
- jest wszechstronny – jego łagodny smak pasuje do dań mięsnych i warzywnych
Na jakim oleju nie powinno się smażyć?
Chcesz „zdrowo smażyć”? Unikaj tłuszczy bogatych w cholesterol (masła lub smalcu). Podczas smażenia wytwarza się w nich szkodliwy oksycholesterol, który – jak dowiodły badania – przyczynia się do powstawania miażdżycy.
Tłuszcz do smażenia, którego lepiej unikać to także olej palmowy. Chociaż ma wysoką temperaturę dymienia, jest ubogi odżywczo i dominują w nim nasycone kwasy tłuszczowe.
Ważne
Oleje roślinne są bogate w fitosterole, które pod wpływem smażenia mogą również przekształcać się w szkodliwe związki. Dlatego do smażenia zawsze wybieraj oleje o wysokim punkcie dymienia oraz wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.