Ocet malinowy to piękny, mieniący się odcieniami czerwieni, mniej popularny brat octu jabłkowego. Warto zwrócić na niego uwagę! Jest wyjątkowo bogaty w kwas octowy, witaminy, minerały i flawonoidy. Maliny, z których robiony jest ocet, rosną w Polsce od maja do września. Oznacza to dostępność składników octu, w dobrym dla przyrody rytmie slow. Jeśli więc szukacie w pełni naturalnego sposobu, by zadbać o piękny wygląd i zdrowie, trafiliście na produkt, który naprawdę działa!
Spis treści:
- Ocet malinowy – właściwości
- Ocet malinowy na odchudzanie
- Badania – ocet malinowy a insulinooporność
- Ocet malinowy – zastosowanie dietetyczne
- Do czego używać octu malinowego?
- Ocet malinowy do picia
- Ocet malinowy w pielęgnacji
- Ocet malinowy na włosy
- Ocet malinowy włosy — płukanka z octu malinowego
- Ocet malinowy na twarz
- Jak zrobić ocet z malin?
- Domowy ocet malinowy – przepis
- Żywy ocet malinowy – gdzie kupić najlepszy?
Ocet malinowy – właściwości
Co ocet malinowy (albo ocet malinowo-jabłkowy) może zdziałać dla naszego zdrowia? Ta lista dobroczynnych aktywności jest długa i wyjątkowo zachęcająca, zwłaszcza jeśli zmagacie się z insulinoopornością, ryzykiem miażdżycy czy podniesionym poziomem złego cholesterolu. Ocet malinowy działa zgodnie z oczekiwaniami, zarówno dzięki właściwościom samych owoców malin, zawartości cennych składników, jak i technice jego przygotowania.
Żywy ocet jabłkowy to taki, który wyrabiany jest metodami rzemieślniczymi. Robi się go „jak w domu”, tyle że na większą skalę. Tak, jak w Olini. To ocet, który zachowuje odpowiednią obecność kwasu octowego, pektyn, witamin i innych związków. Są wśród nich regulujące insulinę antocyjany, antybakteryjne kwasy organiczne, czy opóźniające procesy starzenia i stres oksydacyjny elagotaniny.
Dzięki nim ocet malinowy może pomóc wyregulować metabolizm, obniżyć cukier i cholesterol.
Co zawiera żywy ocet malinowy:
- kwas octowy
- kwas salicylowy
- polifenole: antocyjany, elagotaniny
- witamina C
- witaminy z grupy B (B1,B2, B6)
- obecna w malinach witamina E
- potas
- wapń
- magnez
- cynk
- mangan
- błonnika pokarmowy
Ocet malinowy właściwości, które może wykazywać żywy produkt:
- antybakteryjne
- przeciwgrzybicze
- antyoksydacyjne
- łagodzące zmiany zapalne i reumatyczne
- profilaktyczne w przeciwdziałaniu nowotworom
- obniżające ciśnienie krwi
- regulujące insulinę i obniżające poziom cukru we krwi
- regulujące motorykę jelit
Ocet malinowy na odchudzanie
Jeśli kiedykolwiek odchudzaliście się ze wsparciem dietetyków, z pewnością słyszeliście o tym, jak ważne dla procesu chudnięcia jest wyregulowanie poziomu cukru i insuliny. Włączony do diety odchudzającej ocet malinowy pomaga w regulacji procesów trawiennych, wpływa korzystnie na rozkład tłuszczy, dzięki czemu sprzyja dobrym wynikom cholesterolu, a co najważniejsze z perspektywy osób na diecie: obniża poziom cukru we krwi, reguluje insulinę. To właśnie z tego powodu dietetycy tak chętnie polecają ocet na odchudzanie (w tym także ocet malinowy).
Badania – ocet malinowy a insulinooporność
Tezę o tym, że żywe octy rzemieślnicze pomagają w cukrzycy i insulinooporności potwierdziło wiele badań. Według nich efektem spożywania octu wraz z wodą wpływa na zoptymalizowanie gospodarki insulinowej i zwiększenie wrażliwości na insulinę.
Przytoczymy Wam jedno z najbardziej obiecujących i imponujących wynikami badań. Wykonano je w Stanach Zjednoczonych i opublikowano w 2004 roku. Uczestnikom badania podawano ocet rzemieślniczy wraz z wodą — kilkadziesiąt minut przed posiłkiem. Wyniki? W ciągu 60 minut od posiłku wrażliwość na działanie insuliny podniosła się u badanych średnio o 34%.
Badanie obejmowało także test polegający na podaniu 2 łyżek octu z wodą przed kolacją, wykonany na grupie około 30 osób składających się z cukrzyków, osób zagrożonych cukrzycą i osób zdrowych. Osoby w każdej z tych grup uzyskały po spożyciu octu lepsze wyniki glikemii. Osoby z cukrzycą typu drugiego odnotowały wyniki niższe o 25% niż zwykle, a osoby ze stanem przedcukrzycowym związanym z insulinoopornością — nawet o 50%.
U osób objętych tym badanie kontynuowano podawanie żywego octu w ilości 2 łyżeczki dziennie, przez kolejny miesiąc. Wnioski były świetnie: w porównaniu do grupy osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, która stosowała dietę, lecz nie piła octu, uczestnicy badania tracili w miesiącu średnio o 1 kg masy ciała więcej. Natomiast Ci, którzy chorowali na cukrzycę, odnotowali dodatkowo niższe wyniki glukozy na czczo — średnio o 4-6%.
Ocet malinowy – zastosowanie dietetyczne
Ocet malinowy jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Intensywnie owocowy i aromatyczny. Możecie stosować go jako dodatek do codziennych posiłków lub jako zdrowy, regulujący cukier, insulinę i cholesterol szot.
Do czego używać octu malinowego?
Z zastosowaniem octu przyrządzisz genialny dressing do sałatek lub marynatę. Jego smak pasuje także do wielu past kanapkowych, w tym rybnych. Możesz go wypróbować także do zakwaszania mizerii i zupy. Ocet malinowy pojawia się często w przepisie na bezę Pavlova.
Do czego używać octu malinowego?
- sosy sałatkowe
- marynaty
- dressingi
- zupy
- pasty kanapkowe
- mizerie
- bezy i biszkopty
Ocet malinowy do picia
Ocet malinowy można pić raz dziennie, na czczo lub przed głównym posiłkiem. Większość osób, które zamawiają ocet malinowy Olini, pije go ze zwykłą wodą, lub z wodą gazowaną. Tę drugą wersję nazywamy w Olini zdrowym prosecco i polecamy, zwłaszcza jeśli w trakcie diety brakuje Wam możliwości wypicia kieliszka wina wieczorem.
- Woda 250 ml + ocet malinowy 1-2 łyżki
ZOBACZ TAKŻE: Jak pić ocet jabłkowy?
Ocet malinowy w pielęgnacji
Żywy ocet malinowy posiada mnóstwo pielęgnacyjnych właściwości. Prawidłowa fermentacja pozwala wykorzystać zawarte w occie kwasy, antyoksydanty i witaminy, aby pielęgnować skórę, twarz i włosy.
Ocet malinowy na włosy
Ocet malinowy na włosy to świetny sposób na wygładzenie poprzez domknięcie łusek. Płukanki do włosów z octu malinowego zapewnia także mocne oczyszczenie — usuwają nadmiar sebum, nadbudowę mineralną i resztki kosmetyków stylizujących. Ocet malinowy na włosy okaże się pomocny także w problemach ze skórą głowy. Polubicie go za działanie wspierające utrzymanie odpowiedniego pH skóry.
Włosy płukane w occie malinowym — regularnie, ale nie codziennie — nabierają lekkości i blasku.
Ocet malinowy włosy — płukanka z octu malinowego
- Składniki są dwa — dokładnie wymieszana woda i ocet malinowy
- Ilość octu nie może przekraczać stężenia 5-10% całej płukanki
- Płukankę spłukujemy i po niej nakładamy odżywkę
- Nie stosuj płukanki przy każdym myciu — wystarczy 1 raz w tygodniu
Ocet malinowy na twarz
Stosowany na skórę twarzy ocet malinowy może poprawić kondycję cery, wygładzić ją, usunąć przebarwienia. Składniki zawarte w occie malinowym mogą skutecznie zapobiegać procesom starzenia się skóry i jej uszkodzeniom dzięki działaniu redukującym ilość wolnych rodników.
Ocet malinowy na twarz wykorzystamy w peelingach (ocet może stanowić około 40% ich składu) i tonikach antybakteryjnych (ok. 15%).
Jak zrobić ocet z malin?
Jak zrobić ocet malinowy na bazie cukru? Maliny, miód lub cukier i woda. To trzy składniki, które wystarczą, by wydarzyła się fermentacja alkoholowa malin na bazie drożdży naturalnie obecnych w tych owocach, a następnie fermentacja octowa.
Domowy ocet malinowy – przepis
Owoce malin (około 1 l), należy rozgnieść z dodatkiem 4 dużych łyżek miodu/cukru, zalać przegotowaną, ale przestudzoną wodą w 2 litrowym słoiku i przykryć gazą (pozwolić octowi na dostęp do tlenu — to ważne!).
Fermentacja alkoholowa i octowa trwa około 3 tygodnie. Po tym czasie należy przecedzić ocet przez gazę, rozlać do butelek i przechowywać w lodówce.
Żywy ocet malinowy gdzie kupić najlepszy?
Po doskonały ocet malinowy (a raczej ocet malinowo-jabłkowy) żywy, dojrzewający i wykonany rzemieślniczymi metodami, zapraszamy Was do sklepu Olini (ocet malinowy sklep). Możecie zamówić jedną butelkę lub subskrybować comiesięczną wysyłkę odpowiedniej dla Was ilości octu malinowego — takiej, która przyda się Wam zarówno do dietetycznego, jak i pielęgnacyjnego zastosowania (ocet malinowy cena). Na naszej stronie znajdziecie także świetne żywe, dojrzewające octy jabłkowe z prastarych odmian owoców.
- Johnston, Carol S., et al, Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes Care, January 2004 vol. 27 no. 1 281-282.