Ocet malinowy – właściwości
Co ocet malinowy (albo ocet malinowo-jabłkowy) może zdziałać dla naszego zdrowia? Ta lista dobroczynnych aktywności jest długa i wyjątkowo zachęcająca, zwłaszcza jeśli zmagacie się z insulinoopornością, ryzykiem miażdżycy czy podniesionym poziomem złego cholesterolu. Ocet malinowy działa zgodnie z oczekiwaniami, zarówno dzięki właściwościom samych owoców malin, zawartości cennych składników, jak i technice jego przygotowania.
Żywy ocet jabłkowy to taki, który wyrabiany jest metodami rzemieślniczymi. Robi się go „jak w domu”, tyle że na większą skalę. Tak, jak w Olini. To ocet, który zachowuje odpowiednią obecność kwasu octowego, pektyn, witamin i innych związków. Są wśród nich regulujące insulinę antocyjany, antybakteryjne kwasy organiczne, czy opóźniające procesy starzenia i stres oksydacyjny elagotaniny.
Dzięki nim ocet malinowy może pomóc wyregulować metabolizm, obniżyć cukier i cholesterol.
Co zawiera żywy ocet malinowy:
- kwas octowy
- kwas salicylowy
- polifenole: antocyjany, elagotaniny
- witamina C
- witaminy z grupy B (B1,B2, B6)
- obecna w malinach witamina E
- potas
- wapń
- magnez
- cynk
- mangan
- błonnika pokarmowy
Ocet malinowy właściwości, które może wykazywać żywy produkt:
- antybakteryjne
- przeciwgrzybicze
- antyoksydacyjne
- łagodzące zmiany zapalne i reumatyczne
- profilaktyczne w przeciwdziałaniu nowotworom
- obniżające ciśnienie krwi
- regulujące insulinę i obniżające poziom cukru we krwi
- regulujące motorykę jelit