0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
31-01-2022  |  Zuzanna

Olej rycynowy na twarz - dlaczego warto i jak stosować?

Jak stosować olej rycynowy na twarz? Czy olejek rycynowy na trądzik to dobry pomysł? Jakie inne zastosowania kosmetyczne oleju rycynowego warto wypróbować? Czy aplikować olejek rycynowy na paznokcie, pękające pięty, suche łokcie? Do kolekcji kosmetycznych olejów Olini dołączył olejek rycynowy. To świetna okazja, by wyjaśnić, w jaki sposób wykorzystać jego supermoce!
Spis treści:
  1. Olejek rycynowy - właściwości pielęgnacyjne
  2. Olejek rycynowy jak stosować na skórę?
  3. Olej rycynowy na twarz jako serum
  4. Olej rycynowy na twarz punktowo
  5. Olej rycynowy jako dodatek do kremu
  6. Olej rycynowy do masażu twarzy
  7. Olejek rycynowy na trądzik
  8. Olejek rycynowy na twarz do mycia
  9. Olejek rycynowy na paznokcie
  10. Jak stosować olejek rycynowy na twarz?
  11. Olej rycynowy na twarz - efekty regularnego stosowania
  12. Olej rycynowy na twarz i włosy - olejek wielozadaniowy

Olejek rycynowy - właściwości pielęgnacyjne

Ziarna rącznika pospolitego to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chodzi zarówno o cenne dla skóry, włosów i paznokci kwasy omega-3 i omega-6, jak i kwas rycynolowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe wydobywamy z malutkich ziarenek w sposób troskliwy i ochronny. 

Olej rycynowy tłoczony jest na zimno, bez filtrowania, oczyszczania, rafinowania. W temperaturze maksymalnie do 40 stopni Celsjusza. To metoda, która pozwala otrzymać olej kosmetyczny bogaty w cenne dla skóry składniki. W takim tradycyjnym procesie tłoczenia możliwe jest także zatrzymanie w oleju wszelkich witamin, minerałów i białek zawartych w użytych ziarnach.

W przypadku rącznika pospolitego chodzi przede wszystkim o jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów — witaminę E

W reklamach drogeryjnych i aptecznych kosmetyków ostatnio bardzo głośno zrobiło się o tokoferolu. Dodaje się go do kremów, serum na dzień i na noc, maseczek odżywczych. Tymczasem tokoferol to alternatywna nazwa dla witaminy E — dokładnie tej samej, którą znajdziecie w zimnotłoczonym olejku rycynowym

Olejek rycynowy jak stosować na skórę?

Olej rycynowy jest jednym z gęstszych, ma kolor od białego po jasnożółty. Na skórę i paznokcie można stosować go bezpośrednio, po rozcieńczeniu pół na pół z innym dopasowanym do typu skóry olejem, bądź wzbogacając nim ulubione kosmetyki

Olej rycynowy na twarz jako serum

Wśród sposobów aplikowania oleju rycynowego na skórę twarzy, najłatwiejszym jest nakładanie kilku kropli na twarz, po jej dokładnym oczyszczeniu i tonizowaniu. Tak, jak nakłada się serum po zakończeniu wieczornej pielęgnacji twarzy. Na nałożony w tej sposób olej można jeszcze dodatkowo dać ulubiony krem na noc

Olej rycynowy na twarz punktowo

Jeśli zdarzy Ci się bolesny zaskórniak lub inny rodzaj zmiany trądzikowej, możesz zastosować olejek rycynowy punktowo. Olejek rycynowy na trądzik działa świetnie ze względu na antybakteryjne właściwości kwasu rycynolowego i innych NNKT w nim zawartych.

Przykładem punktowego zastosowania jest także pozbycie się twardej, suchej lub popękanej skóry. Kilka kropli olejku rycynowego regularnie wcieranych w pięty pomoże pozbyć się problemu ich pękania. Kolana i łokcie także skorzystają z nawilżającej i regenerującej mocy tego naturalnego produktu.

Olej rycynowy jako dodatek do kremu

Olejek rycynowy możecie śmiało dodać także do kremu nawilżającego lub kosmetyków robionych samodzielnie w domu. Zalecamy jednak, by łączyć go z kremem bezpośrednio przed nałożeniem na skórę, a nie w pudełeczku czy słoiczku z kremem. Mamy wtedy pełną kontrolę nad trwałością i działaniem kremu i oleju. 

Olej rycynowy do masażu twarzy

Masaż twarzy na olejku rycynowym to świetny sposób na ujędrnienie i przeciwdziałanie zmarszczkom. Taki masaż powinien trwać około 10 minut, a wskazówki dotyczące techniki jego wykonywania znajdziecie z pewnością na Youtube lub w social mediach ulubionej blogerki urodowej. 

Możecie pokusić się o wprowadzenie elementów Kobido, czyli japońskiego masażu ujędrniającego, którego efekty porównywane są do liftingu bez skalpela. 

Masaż twarzy zawsze należy zacząć od demakijażu i oczyszczenia skóry twarzy. Kolejny krok to przywrócenie właściwego PH z użyciem naturalnego hydrolatu lub toniku. 

Do masażu potrzebna będzie ilość olejku dająca łatwy poślizg palców na skórze, a to oznacza, że po zakończonym masażu nadmiar trzeba będzie usunąć np. za pomocą delikatnego żelu do mycia twarzy lub bawełnianej chusteczki. 

Dodatkowym efektem masażu twarzy olejkiem rycynowym będzie pobudzenie mikrokrążenia skóry — zarówno poprzez dotyk, jak i działanie kwasu rycynolowego

Olejek rycynowy na trądzik 

Olejek rycynowy na trądzik to świetny pomysł. Skóra trądzikowa potrzebuje regulacji sebum i działania antybakteryjnego. Większość kosmetyków, które to potrafią, może doprowadzić do przesuszenia skóry.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejku rycynowym nawilżają i zabezpieczają skórę przed utratą wilgoci, co jest zdecydowaną przewagą tego naturalnego sposobu na trądzik, nad innymi metodami. 

Metodą wspierającą walkę z trądzikiem może być cotygodniowa parówka otwierająca pory. Po dokładnym demakijażu i oczyszczeniu twarzy należy pochylić się nad miską z wodą o temperaturze maksymalnie 60 stopni. Do wody można dodać rumianek lub olejki eteryczne np. olejek z drzewa herbacianego (4 krople). By korzystać z zalet takiej sauny, należy pochylić się nad miską i przykryć głowę ręcznikiem na ok. 10 min. Po zakończeniu parówki należy nałożyć olejek rycynowy w ilości kilku kropli (jako serum) i pozostawić na całą noc. 

Olejek rycynowy na twarz do mycia

Czy olejek rycynowy nadaje się do metody mycia olejami (OCM)? Tak, ale raczej jako 10% dodatek do innego olejku niż samodzielnie — ze względu na swoją konsystencję i działanie normalizujące i antybakteryjne. 

Olejek rycynowy świetnie rozpuści makijaż, ale także silikony, których usunięcie nie jest możliwe wyłącznie za pomocą wody. 

Pamiętaj, by prawidłowo dobrać drugi olejek, który będzie głównym składnikiem olejku OCM. 

Aby olejek OCM nie wymagał zmywania innym detergentem np. żelem do mycia twarzy, możesz dodać do niego roślinny emulgator SLP, który kupisz w drogeriach z naturalnymi kosmetykami. Do 100 ml olejku potrzebnych jest 10 ml takiego emulgatora. 

Olejek rycynowy na paznokcie

Jeśli paznokcie potrzebują wzmocnienia lub regeneracji po eksperymentach z hybrydami, lakierami czy tipsami, warto sięgnąć po olejek rycynowy na paznokcie.

Jego gęsta konsystencja będzie w tym przypadku naszym dużym sprzymierzeńcem. Ułatwi aplikację i długą ekspozycję na działanie nawilżające oleju rycynowego

Jak w przypadku każdej z naturalnych form terapii liczy się konsekwencja — by olejek rycynowy wzmocnił paznokcie, trzeba nakładać go regularnie, najlepiej na noc. Warto nałożyć po jednej kropli na każdy paznokieć i wykonać delikatny masaż, przy okazji delikatnie odsuwając skórki. 

Pierwsze efekty będą widoczne po około 14 dniach. Po miesiącu efekt może już być w pełni satysfakcjonujący. 

Olej rycynowy na paznokcie można także nakładać na całe ręce i pozostawiać na noc w bawełnianych rękawiczkach podnoszących temperaturę i wspierających wchłanianie. W tym przypadku zalecamy wymieszanie oleju rycynowego z innym olejem roślinnym w proporcji pół na pół np. 4 krople oleju rycynowego i 4 krople oleju lnianego

Efektem stosowania olejku rycynowego na paznokcie będzie bardziej elastyczna, odżywiona płytka. Elastyczność oznacza ładny wygląd paznokcia, ale też mniejszą łamliwość, dzięki czemu możliwe jest noszenie dłuższych paznokci i nadawania im upragnionego kształtu. 

Jak stosować olejek rycynowy na twarz? 

Nim zaczniecie stosować kosmetyczny olejek rycynowy, wykonajcie próbę alergiczną na skórze przedramienia. Obserwujcie także bacznie swoje reakcje, zwłaszcza jeśli nakładacie olejek w okolice oczu. 

Zaczerwienienie, swędzenie, wszelkiego rodzaju opuchlizny są wskazaniem do przerwania stosowania tego produktu. To, że coś jest naturalne, nie znaczy, że nie może uczulać. Alergia na olejek rycynowy nie zdarza się często, jednak warto zachować czujność, zwłaszcza gdy stosujemy olejek rycynowy na twarz.   

Olej rycynowy na twarz - efekty regularnego stosowania

Efektem regularnego stosowania olejku rycynowego na skórę może być poprawa jędrności i napięcia, lepsze nawilżenie, opanowanie objawów trądziku, mniejsze zaczerwienienie i grudkowatość skóry.

Różnicę możesz odczuć już po pierwszym zastosowaniu, jednak, jak twierdzą osoby stosujące olej rycynowy w celach kosmetycznych, na widoczne zmiany przyjdzie poczekać około pół miesiąca. Bez wątpienia, olej rycynowy kosmetyczny, wspiera skórę na wielu poziomach. Pozwala jej wyglądać świeżo, zdrowo i młodo.

ZOBACZ TAKŻE: Olej rycynowy na rzęsy

ZOBACZ TAKŻE: Olej rycynowy na włosy

Olej rycynowy na twarz i włosy - wielozadaniowy

Olej rycynowy to produkt uniwersalny, który zastosujecie do pielęgnacji urody od stóp do głów. Olejek rycynowy na twarz, stopy, paznokcie, olejek rycynowy na włosy, rzęsy i brwiZastosowań tego produktu jest całe mnóstwo, a potrzebna jest zaledwie jedna butelka.

Autorka:

Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Autorka:Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium