Olej z awokado – zastosowanie kosmetyczne
Olej z awokado to kosmetyk wielozadaniowy. Świetnie sprawdzi się do olejowania włosów. Nałóż odrobinę oleju bezpośrednio na włosy lub dodaj go do ulubionej odżywki. Jego lekka formuła sprawi, że nie obciąży Twoich włosów, a jednocześnie nada im jedwabistości i blasku.
Olej z awokado sprawdzi się również jako serum na końcówki. Wetrzyj go delikatnie w końcówki włosów. Okalająca warstwa oleju zabezpieczy włosy przed wszelkiego rodzaju uszkodzeniami.
Możesz go również z powodzeniem stosować na twarz. Zastosuj go jako element dwuetapowego oczyszczania twarzy (jak olejować twarz?) lub nałóż bezpośrednio na twarz jako kosmetyk pielęgnacyjny. Sprawdzi się również do popularnego w ostatnim czasie masażu kamieniem gua sha.
Olej z awokado to produkt o wielu twarzach. Posiada szereg substancji prozdrowotnych dzięki, którym korzystnie wpływa na serce, stawy, wzrok i skórę. Możesz go wykorzystasz w swojej kuchni tak jak lubisz – na zimno do sałatek lub użyć do smażonych potraw. Olej z awokado sprawdzi się również jako kosmetyk do włosów oraz skóry.
Powyższy artykuł nie stanowi porady lekarskiej. W razie wątpliwości co do stosowania oleju z awokado w danej jednostce chorobowej należy skonsultować się ze swoim lekarzem.
- Flores M, Saravia C, Vergara CE, Avila F, Valdés H, Ortiz-Viedma J. Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules. 2019 Jun 10;24(11):2172. doi: 10.3390/molecules24112172. PMID: 31185591; PMCID: PMC6600360.
- Cervantes-Paz B, Yahia EM. Avocado oil: Production and market demand, bioactive components, implications in health, and tendencies and potential uses. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):4120-4158. doi: 10.1111/1541-4337.12784. Epub 2021 Jun 19. PMID: 34146454.
- Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50. doi: 10.1080/10408398.2011.556759. PMID: 23638933; PMCID: PMC3664913.
- Walewska E., Skuteczność stosowania niezmydlających się frakcji awokado i oleju sojowego w chorobie zwyrodnieniowej stawów, s.34-41, Medycyna Faktów 2021; 2(51): 188-192.
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 220, s. 172-176, 181-184