Olej z czarnuszki na Hashimoto - jak stosować?
Chociaż czarnuszka jest produktem w 100% naturalnym to także bardzo bogatym w silnie działające składniki. Najpotężniejszym z nich jest tymochinon. To związek chemiczny występujący w czarnuszce, o potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, immunomodulującym i przeciwgrzybiczym. Nie bez znaczenia jest także obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mimo iż czarnuszka uznawana jest na naturalny i w 100% bezpieczny produkt, należy przyjmować ją z umiarem — właśnie ze względu na siłę jej działania wpływającego na układ immunologiczny i przewód pokarmowy. Rozsądną ilością, w przypadku osób dorosłych jest około 1 łyżki zimnotłoczonego oleju dziennie.
Olej najlepiej przyjmować w postaci płynnej. Przewagą czystego, naturalnego oleju nad kapsułkami i tabletkami jest pełna kontrola nad jakością i świeżością oleju. Kapsułki to produkty trzymane w aptekach, drogeriach i magazynach bez ochrony przed temperaturą. Zamawiając olej z rodzinnej olejarni Olini, macie pewność, że do Waszych rąk trafia olej wytłoczony na zamówienie — zaledwie 2 do 5 dni od daty wyprodukowania. Olej z czarnuszki Olini posiada także metodę badawczą do oznaczania poziomu tymochinonu w laboratorium. Pewne jest także, że jest ona wysoka, a więc i skuteczna.
Taki zimnotłoczony olej najlepiej włączyć do codziennej diety. Skrapiać nim pomidory i inne warzywa w formie świeżej lub grillowanej. Olej z czarnuszki na Hashimoto przyda się także do zup, past, dań z kaszy lub ryżu. Jeśli ostry, zdecydowany smak czarnuszki nie bardzo pasuje do Waszych upodobań i diety, możecie przyjmować czarnuszkę prosto z łyżeczki, lub w postaci zdrowych szotów, uzupełnionych o syrop malinowy, miód lub sok z cytryny. Najważniejsze, aby czarnuszki nie przyjmować na pusty żołądek oraz nie poddawać działaniu wysokiej temperatury.