📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
🌸 -10% na zestawy na Dzień Mamy. Zobacz tutaj. 🌸
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
19-04-2023  |  Agnieszka Procek

Oleje na trądzik - który wybrać i jak stosować?

Niektórym może wydawać się dziwne, by stosować olej na trądzik, któremu często towarzyszy nadmierne przetłuszczanie się skóry. Po co więc dodawać skórze dodatkowych tłuszczy? Otóż skóra w trądziku ma niedobory niezbędnych kwasów tłuszczowych, co niestety przyczynia się do pogorszenia kondycji skóry. Jak się okazuje, odżywienie skóry odpowiednimi tłuszczami (omega-3 i omega-6) od zewnątrz może znacząco poprawić stan skóry, wcale nie powodując wyprysków!

Spis treści:

  1. Jak powstaje trądzik?
  2. Olej na trądzik - bogactwo kwasów Omega 3 i 6
  3. Oleje roślinne na trądzik - który olej wybrać?
  4. Olej z czarnuszki na trądzik
  5. Olej konopny na trądzik
  6. Olej z wiesiołka na trądzik
  7. Olej kokosowy na trądzik
  8. Olej lniany na trądzik
  9. Olej z pestek winogron na trądzik
  10. Olej z awokado na trądzik
  11. Olej sezamowy na trądzik
  12. Olej z ostropestu na trądzik
  13. Olej z pestek dyni na trądzik
  14. Oleje kosmetyczne na trądzik  - który sprawdzi się najlepiej?
  15. Olej rokitnikowy na trądzik
  16. Olej z pestek malin na trądzik
  17. Olej rycynowy na trądzik
  18. Olej migdałowy na trądzik
  19. Olej z nasion marchwi na trądzik
  20. Olej arganowy na trądzik
  21. Olej do picia na trądzik - pielęgnacja skóry trądzikowej od wewnątrz

Jak powstaje trądzik?

Przy zdrowej skórze w sebum obecny jest głównie kwas linolowy, który płynnie wydostaje się z gruczołów i ma działanie przeciwzapalne.

Kiedy zabraknie kwasu linolowego, skóra produkuje nadmiar kwasu oleinowego, który jest gęstszy, może łatwiej blokować pory i podrażniać skórę

Stany zapalne są jednocześnie przyczyną i rezultatem trądziku. Wraz ze wzrostem liczby bakterii C.acnes, sebum jest przez nie rozkładane do drażniących kwasów tłuszczowych, które stymulują stan zapalny. Następnie białe krwinki osłabiają ściany mieszków włosowych, co nasila zapalenie. Na skórze gromadzi się coraz więcej bakterii, coraz więcej sebum i stan zapalny się pogłębia. 

Olej na trądzik - bogactwo kwasów Omega 3 i 6

Najlepsze oleje na trądzik to oleje roślinne bogate w kwasy omega-3 (m.in. olej z ogórecznika, olej lniany, olej konopny, z dzikiej róży) i omega-6 (np. olej z wiesiołka, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej słonecznikowy). 

Nadmierne wysuszanie skóry przy trądziku jest błędem. Każda cera, również ta tłusta, potrzebuje odpowiedniego nawilżenia. Jeśli go nie otrzymuje, przez byt agresywne wysuszanie, natychmiast zwiększa się produkcję sebum (błędne koło). Stąd stosowanie olejów, które mają działanie nawilżające, jest pokryciem kolejnej potrzeby skóry trądzikowej. Wiele olejów posiada właściwości przeciwbakteryjne, co jest dodatkową zaletą przy trądziku, kiedy to zmagamy się z nadmierną liczebnością C.acnes

Oleje roślinne na trądzik - który olej wybrać?

Pamiętajcie, że nie każdy olej będzie pasował do każdej osoby. Dużo zależy od stanu Waszej skóry, dlatego olej trzeba dobierać indywidualnie i nie zrażać się, jeśli nie trafi się od razu na ten, który w naszym przypadku działa najlepiej.

Olej z czarnuszki na trądzik

Olej z czarnuszki jest lekkim olejem, który nie zapycha porów i ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Główną substancją aktywną w tym oleju jest tymochinon, działający bakteriobójczo, przeciwirusowo i przeciwgrzybiczo.

Olej z czarnuszki zawiera ponad 50% kwasu linolowego, czyli tego rodzaju kwasu, który jest pożądany w tym stanie skóry oraz przeciwutleniacze (związki fenolowe), które chronią przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników (zapobiega powstawaniu zmian zapalnych). 

Jedno z badań klinicznych, w którym testowano olej z czarnuszki wykazało, że był on bardziej efektywny w niwelowaniu zmian trądzikowych niż nadtlenek benzoilu (klasyczna substancja czynna stosowana do walki z trądzikiem). Pomaga też w gojeniu się blizn potrądzikowych (m.in. zwiększa syntezę kolagenu niezbędnego do odbudowy skóry). 

Olej konopny na trądzik

Olej z konopi zawiera kilka substancji o działaniu wpływającym na zmniejszenie wydzielania sebum, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Dodatkowe badania potwierdzają, że olej konopny pomaga w gojeniu się zmian potrądzikowych, m.in. poprzez stymulowanie syntezy kolagenu, odnowy naskórka i regeneracji skóry. 

Olej z wiesiołka na trądzik

Olej z wiesiołka jest bogaty w kwasy omega-6, które działają przeciwzapalnie, pomagają nie tylko w pielęgnacji skóry trądzikowej, ale również zapobiegają powstawaniu nowych zmian.

Olej z wiesiołka pozwala na przywrócenie właściwych proporcji kwasów tłuszczowych w skórze

Olej kokosowy na trądzik

Olej kokosowy hamuje ekspresję czynników prozapalnych, zwiększa zawartość w skórze białek potrzebnych do poprawnego funkcjonowania bariery skórnej, chroni skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. 

Olej kokosowy może działać komedogennie, czyli zapychać pory, ale jeśli będzie niepoprawnie używany (w zbyt dużych ilościach i zbyt często). Warto więc nie ograniczać się tylko do tego jednego oleju przy pielęgnacji skóry ze zmianami trądzikowymi.

Z różnych komponentów oleju kokosowego, dodatkowe znaczenie przeciwbakteryjne ma monolauryna, która może stanowić nawet do 50% tłuszczów w kokosie. Monolauryna przerywa błony lipidowe bakterii, w tym C.acnes, S.aureus i S.epidermidis.

Olej kokosowy ma nawet działanie bakteriobójcze. Badania wskazują także na działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze monolauryny.

Olej lniany na trądzik

Olej lniany jest często polecany przy trądziku, ponieważ pomógł się z nim uporać wielu osobom. Wycisza on zmiany zapalne, zmniejsza ilość wyprysków, pomaga poprawić koloryt cery, redukuje zaczerwienienia i pozwala na uzyskanie ogólnie korzystniejszego wyglądu skóry. 

Nie jest znany mechanizm, według którego olej lniany tak dobrze wpływa na skórę trądzikową. Prawdopodobnie jest to zasługa kwasów omega-3, w które jest bogaty, a które pozwalają minimalizować zapalenie

Olej z pestek winogron na trądzik

Olej z pestek winogron ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, ponieważ zawiera kwas linolowy, witaminę E, beta-karoten. Witamina E jest dobrze zbadana pod kątem poprawy kolorytu cery i walki z niedoskonałościami. Kwasy tłuszczowe z oleju z pestek winogron pomagają w gojeniu się raz związanych z trądzikiem.

Kwas linolowy jest identyczny z tym, który obecny jest przy poprawnym składzie sebum, dlatego pozwala na polepszenie wyglądu skóry. 

Olej ten można stosować, kiedy wypryski są czerwone i zaognione, gdyż pomaga on w oczyszczeniu zaskórników i w regeneracji skóry. 

Olej z awokado na trądzik

Głównymi korzyściami płynącymi ze stosowania oleju z awokado jest jego działanie nawilżające i wpływanie na wolne rodniki. Przez działanie przeciwzapalne może przynieść korzyści także w przypadku trądziku. Olej z awokado jest bogaty w witaminy (A C, K, B6) oraz mikroelementy (potas, sód, magnez). Hamuje rozkład kolagenu. Nie powoduje zatykania porów

Olej sezamowy na trądzik

Olej sezamowy jest znany z dużej zawartości lignanów, które są przeciwutleniaczami. Wykazuje on także działanie przeciwzapalne i chroni skórę przed uszkodzeniami związanymi z promieniowaniem UV.  

Olej z ostropestu na trądzik

Najcenniejszym składnikiem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym w oleju z ostropestu jest sylimaryna. Może ona zmniejszać wydzielanie sebum, zapobiegać blokowaniu porów, zmniejszać stany zapalne na różnych stadiach. Pewne badania wskazują, że olej z ostropestu może się sprawdzić przy trądziku różowatym.

Olej z pestek dyni na trądzik

Olej z pestek dyni zawiera karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze, kwas linolowy, witaminy, minerały, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów w skórze. Olej ten działa także przeciwbakteryjnie, w tym na bakterie związane z rozwojem zmian trądzikowych. 

W badaniach wykazano, że olej z pestek dyni pomógł zmniejszyć liczbę wyprysków oraz wygoić rany potrądzikowe. 

Oleje kosmetyczne na trądzik - który sprawdzi się najlepiej?

Oleje można stosować jako kosmetyki w pielęgnacji skóry trądzikowej. Samodzielnie oleje mogą zastąpić maskę lub serum, można je także łączyć z innymi produktami i składnikami, używać o różnych porach dnia.

Dzięki swojej uniwersalności oraz dużego wyboru spośród wielu dostępnych olejów roślinnych, każdy może dobrać najlepszy dla siebie olej. Ważne jest jednak, by był to olej zimnotłoczony, nierafinowany, gdyż tylko taki zawiera wiele dodatkowych (oprócz kwasów tłuszczowych) substancji, mających pozytywny wpływ na skórę.

Olej rokitnikowy na trądzik

Olej z rokitnika należy do tych olejów, których nie pozyskuje się z nasion, a z puly owocowej, która oprócz kwasów tłuszczowych (w tym omega-6) jest źródłem witamin (A, C, E i z grupy B). Dzięki temu świetnie chroni przed wolnymi rodnikami. Znany jest także ze swojego działania wyrównywania przebarwień skórnych, które są rezultatem stanów zapalnych. Wstępne badania sugerują także, że ma właściwości przeciwbakteryjne oraz hamujące nadmierne wydzielanie sebum.  Dzięki zawartości kwasu linolowego jest doskonałym wyborem do nawilżania skóry tłustej

Olej z pestek malin na trądzik


Olej z pestek malin to źródło cennych składników: kwasów tłuszczowych, witaminy E, karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i jako antyoksydant. Jest to lekki, niezapychający porów olej, który sprawdzi się przy nawilżaniu przetłuszczającej się cery

Olej rycynowy na trądzik

Nazwa oleju rycynowego wiąże się z jego podstawowym kwasem tłuszczowym - kwasem rycynolowym. Pomaga on w niwelowaniu zmian trądzikowych, gdyż działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Olej rycynowy wygładza i zmiękcza skórę. 

Olej migdałowy na trądzik

Olej migdałowy, a bardziej szczegółowo olej ze słodkich migdałów, jest dobrze tolerowany przez skórę. Oprócz niezbędnych kwasów tłuszczowych i witamin A i E, w jego składzie znajdziemy cynk, który jest znany ze swojego działania przeciwtrądzikowego. W walce z niedoskonałościami olej ten pomoże nie tylko zmniejszając liczbę wyprysków, ale także wyrównując koloryt skóry i działając przeciwzapalnie

Olej z nasion marchwi na trądzik

Olej z nasion marchwi jest świetnym źródłem karotenoidów, czyli prekursorów witaminy A. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, wygasza zmiany trądzikowe i zapobiega powstawaniu nowych, stymuluję odnowę naskórka i pozwala zwalczać przebarwienia pozostające po wągrach. Olej ten działa także ochronnie, szczególnie przeciwko wolnym rodnikom, które mogą propagować powstawanie stanów zapalnych. 

Olej arganowy na trądzik

Olej arganowy jest jednym z najpopularniejszych olejów stosowanych w kosmetykach. Nic w tym dziwnego, gdyż zapewnia poprawę stanu skóry na wielu poziomach. Przy trądziku hamuje nadmierne wydzielanie sebum, wygładza skórę, działa przeciwzapalnie. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze i pomaga w szybszym gojeniu zmian. 

Olej do picia na trądzik - pielęgnacja skóry trądzikowej od wewnątrz

Nie można oczywiście zapominać o korzyściach płynących z suplementacji olejów przy trądziku.

Spożywanie odpowiednich olejów ma udowodnione działanie prozdrowotne przy stanach zapalnych, a takim z pewnością jest trądzik. Picie olejów bogatych w kwas linolowy pomaga w dostarczeniu niezbędnych tłuszczów do skóry.

Również przy takim zastosowaniu należy wybierać tłoczone na zimno oleje, gdyż są one bogate w wiele substancji aktywnych, które wspomagają nasze zdrowie.

Najwięcej informacji o pozytywnym wpływie suplementacji olejów na trądzik znajdziemy dla olejów z ogórecznika i z wiesiołka. 

Źródła:

  1. Formulation and evaluation of antisebum secretion effects of sea buckthorn w/o emulsion, DOI: 10.4103/0975-7406.62698
  2. Bioactive-Based Cosmeceuticals: An Update on Emerging Trends, DOI: 10.3390/molecules27030828
  3. Are There Benefits to Using Almond Oil on Your Face?, dostęp 29.03.2023 https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/almond-oil-for-face
  4. Argan Oil for Skin Health, dostęp 29.03.2023 https://www.healthline.com/health/argan-oil-for-skin
  5. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, PMC5796020
  6. Role of Oils in the Topical Treatment of Acne, Cosmetic Dermatology, 2008 https://cdn.mdedge.com/files/s3fs-public/Document/September-2017/021040211.pdf
  7. Black seed oil for acne: The complete guide, dostęp 29.03.2023 https://www.greenbeautytalk.com/black-seed-oil-for-acne/
  8. A Review on the Cosmeceutical and External Applications of Nigella sativa, DOI: 10.1155/2017/7092514
  9. What Is Sea Buckthorn Oil?, dostęp 29.03.2023 https://www.byrdie.com/sea-buckthorn-oil-5210082
  10. What are the benefits of sea buckthorn oil?, dostęp 29.03.2023 https://www.medicalnewstoday.com/articles/sea-buckthorn-oil-benefits
  11. Is hemp oil effective in treating skin conditions?, dostęp 29.03.2023 https://www.medicalnewstoday.com/articles/hemp-oil-for-skin#hemp-oil-for-skin
  12. The Anti-Inflammatory Effects of Cannabidiol (CBD) on Acne, DOI: 10.2147/JIR.S355489
  13. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil, DOI: 10.1016/j.jtcme.2017.06.012
  14. Red Raspberry (Rubus idaeus L.) Seed Oil: A Review, DOI: 10.3390/plants10050944
  15. Coconut oil for acne, dostęp 29.03.2023 https://www.byrdie.com/coconut-oil-for-acne
  16. Avocado oil for skin, dostęp 29.03.2023 https://www.byrdie.com/avocado-oil-for-skin-4846442
  17. Is the milk thistle benefical for acne?, dostęp 29.03.2023 https://curology.com/blog/is-milk-thistle-beneficial-for-acne/
  18. Flaxseed oil for acne, dostęp 29.03.2023 https://www.marham.pk/healthblog/flaxseed-oil-for-acne/
  19. Grapeseed oil for acne, dostęp 29.03.2023 https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/grapeseed-oil-for-acne
  20. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, DOI: 10.3390/ijms19010070
  21. Facial Acne Therapy by using pumpkin seed oil with physiocochemical properties, dostęp 25.03.2023 https://www.researchgate.net/publication/325575102_Facial_Acne_Therapy_by_Using_Pumpkin_Seed_Oil_with_Its_Physicochemical_Properties https://www.verygoodlight.com/2021/07/28/carrot-seed-oil-for-acne/
Autorka:

Agnieszka Procek
Zajmuje się opracowywaniem informacji chemicznej o produktach. Specjalizuje się w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa kosmetyków. Doradza i dba o poprawność deklaracji. Zwolenniczka minimalistycznej pielęgnacji.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium