📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
Koniec szkoły! Wybierz zdrowy prezent dla nauczycieli 💐
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
22-02-2024  |  Maria

Oliwa do pizzy: Sekret doskonałego smaku włoskiej kuchni

Oliwa z oliwek i pizza to nierozerwalne kulinarne połączenie. Historia tego pysznego duetu sięga starożytnego Rzymu. Już wtedy wypieki na cienkim cieście były popularnym elementem menu, a oliwa stanowiła podstawowy składnik w kuchni. Jaka oliwa do pizzy będzie najlepsza? Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? Czy warto kupować oliwy smakowe? Dowiesz się z tego wpisu!

Spis treści:

  1. Rola oliwy w przygotowaniu pysznej pizzy
  2. Wybór odpowiedniej oliwy do pizzy
  3. Oliwa do pizzy w Polsce: gdzie kupić?
  4. Rodzaje oliwy do pizzy: przegląd i charakterystyka

Rola oliwy w przygotowaniu pysznej pizzy

Czy do zrobienia pizzy musisz kupować specjalną oliwę? Skoro masz już w kuchni inny olej roślinny, to pewnie zastanawiasz się – po co? Oliwa do pizzy aż tak różni się od innych olejów? Owszem. Dobra oliwa nie tylko wydobywa smak, ale przede wszystkim charakteryzuje się wysokim punktem dymienia. To oznacza, że nie traci cennych wartości odżywczych po podgrzaniu – nawet do 240°C. Dlatego można na niej smażyć oraz piec. 

Jeśli chcesz przygotować pyszną pizzę – oliwa jest prawdziwym sekretnym składnikiem. Nawet niewielka ilość wzmocni smak i podbije aromat. Oliwa z oliwek do pizzy przyda się również do zrobienia ciasta. Dzięki niej będzie miało odpowiednią konsystencję. Oliwę możesz wykorzystać też jako zdrowszą alternatywę dla klasycznego dipu. 

Oliwa jako kluczowy składnik pizzy… i ciasta

Wyrobienie ciasta do klasycznej włoskiej pizzy jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Potrzebne składniki to:

  • mąka pszenna typu 00 (450 g)
  • ciepła woda (250 ml)
  • świeże drożdże (15 g)
  • oliwa z oliwek do pizzy (1 łyżka)
  • sól (1 łyżeczka)
  • cukier (1 łyżeczka)

Oliwa do pizzy zapobiegnie wysychaniu ciasta. Sprawi, że będzie ono bardziej elastyczne i łatwiejsze do wyrobienia. Jeśli ciasto jest delikatne, po upieczeniu stanie się niezwykle chrupiące. Oliwa nada mu też apetycznego złocistego koloru oraz oliwkowego aromatu.

Skropienie pizzy oliwą: uzupełnienie smaku

Do czego jeszcze nadaje się oliwa? Do polania pizzy! Złocisty kolor i subtelny połysk sprawią, że będzie prezentowała się bardziej apetycznie. Oliwa jest też nośnikiem smaku, więc wydobędzie go z każdego składnika. Dodatkowo podkreśli też aromaty ziół, warzyw, serów i mięsa.

A może chcesz wykorzystać olej zamiast oliwy do pizzy? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby eksperymentować w kuchni! Pamiętaj, żeby wybrać zdrowy olej, który można stosować na ciepło – na przykład Olej z awokado

Sos czy oliwa do pizzy: co jest zdrowsze?

Pora na dodatki! Klasyczne sosy są bardzo kaloryczne i zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą jest sos do pizzy z oliwy z oliwek. Posłuży jako baza do dipu, ale z powodzeniem możesz stosować go również solo. Jaka oliwa do pizzy najlepiej sprawdzi się w tej roli? Bez wątpienia będzie to oliwa z pierwszego tłoczenia – extra virgin. Właśnie takie oliwy znajdziesz w Olini.

Wybór odpowiedniej oliwy do pizzy

Oliwy różnią się między sobą. Dlatego, zanim włożysz którąś butelkę do zakupowego koszyka, zastanów się – jaka oliwa do pizzy będzie najlepsza. Warto zwrócić uwagę na:

  • proces produkcji – najlepsza oliwa do pizzy otrzymywana jest z pierwszego tłoczenia  
  • kraj pochodzenia – najlepsze warunki do uprawiania oliwek są w miejscach, w których panuje klimat śródziemnomorski, najwięcej oliwy produkuje się we Włoszech
  • smak i aromat –  oliwy mogą różnić się smakiem, niektóre są naturalnie wyraziste, a inne sztucznie aromatyzowane
  • opakowanie – oliwa jest wrażliwa na światło, dlatego powinna być przechowywana w ciemnej butelce z grubego szkła

Oliwa extra virgin vs. oliwa vergine: którą wybrać?

Oliwa do pizzy extra virgin to najwyższej jakości oliwa z oliwek. Otrzymuje ją się z pierwszego tłoczenia, w niskiej temperaturze. Nie oczyszcza się jej, nie filtruje i nie dodaje chemicznych substancji. Taka oliwa ma największą zawartość polifenoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej kwasowość wynosi mniej niż 0,8% (im niższa kwasowość, tym lepszej jakości jest oliwa). 

Z kolei oliwa virgin (nazywana też vergine) ma nieco wyższy poziom kwasowości – do 2%. Jest też mniej aromatyczna i wyrazista w smaku. Nie zawiera również tylu dobroczynnych składników odżywczych. Dlatego najlepszym i najzdrowszym wyborem jest zawsze oliwa z oliwek do pizzy extra virgin.

Włoska oliwa peperoncino: pikantny dodatek do pizzy

Na sklepowych półkach czekają na Ciebie różnorodne oliwy smakowe do pizzy. Chociaż kuszą kolorowymi etykietami, warto trzymać się od nich z daleka. Zazwyczaj nie mają wiele wspólnego z pięknymi obrazkami umieszczonymi na butelce. Ich piękny zapach pochodzi od sztucznych aromatów, a intensywny smak to zasługa chemicznych wzmacniaczy.

Marzy Ci się pikantna oliwa do pizzy? Jak zrobić taki dodatek w domu? To wiele łatwiejsze, niż myślisz! Wystarczy, że zanurzysz kilka papryczek chili (mogą być suszone lub świeże) w oliwie extra virgin, odstawisz miksturę na kilka dni i gotowe! Domowa oliwa smakowa do pizzy sprawi, że każdy kawałek będzie jeszcze pyszniejszy!

Oliwa czosnkowa i oliwa truflowa: aromatyczne warianty

Jeśli ostra oliwa do pizzy nie jest w Twoim guście, postaw na inne warianty smakowe. Dodaj do niej to, co lubisz. Mogą to być zioła takie jak: bazylia, oregano lub majeranek. Do oliwy znakomicie pasują też trufle, które nadają jej wyjątkowego, wyrafinowanego smaku. 

Jedną z najbardziej popularnych wersji jest zdecydowanie oliwa czosnkowa do pizzy. Żeby taką przygotować:

  • wrzuć kilka ząbków do garnka 
  • zalej je oliwą extra virgin
  • podgrzewaj na wolnym ogniu przez 15 minut
  • przelej całość do butelki
  • odstaw na 2-3 dni, aby oliwa nabrała smaku

Oliwa do pizzy w Polsce: gdzie kupić?

Na półkach sklepowych w Polsce bez problemu dostaniemy oliwę z oliwek. Łatwo też kupić ją przez internet. Jednak nie każda oliwa jest wartościowa. Nawet jeśli, na pierwszy rzut oka, taka się wydaje. Żeby mieć pewność, że w kupionej butelce faktycznie znajduje się świeża, czysta i zdrowa oliwa z oliwek – wybieraj zaufane źródła.

W Olini oliwy extra virgin pozyskujemy od sprawdzonych dostawców. Wiemy, w jakich warunkach były produkowane i jakich rodzajów oliwek użyto do wytłoczenia. To zapewnia nie tylko pyszny smak, ale przede wszystkim gwarantuje bogactwo cennych składników odżywczych.

Rodzaje oliwy do pizzy Olini: przegląd i charakterystyka

W ofercie Olini czekają pyszne oliwy z oliwek. 

Smak: ostra, z wyraźną goryczką

Pikantność: 🌶️🌶️🌶️

Kwasowość: 0,12%

Wydobywa smak wszystkiego! 

Smak: łagodny, z delikatną goryczką

Pikantność: 🌶️

Kwasowość: 0,16%

Wydobywa smak warzyw

Smak: wytrawny, o intensywnej goryczce

Pikantność: 🌶️🌶️🌶️

Kwasowość: 0,3%

Podkreśla smak mięsa, ryb i serów

Smak: lekko słodki, o średniej goryczce

Pikantność: 🌶️🌶️

Kwasowość: 0,3%

Idealnie komponuje się ze smakiem ryb

Smak: bardzo łagodny, pozbawiony goryczki

Pikantność:

Kwasowość: 0,2-0,3%

Polecana do warzyw i ryb, świetnie smakuje z pieczywem

Smak: Łagodny, lekko słodki

Pikantność: -

Kwasowość: 0,16%

Idealna pierwsza oliwa z oliwek dla Twojego malucha


Masz już swojego faworyta? Przekonaj się, jaka oliwa do pizzy Olini najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Autorka:

Maria Knapik
Sportowy freak i miłośniczka dań wege. Ulubiony przysmak Olini to masło z nerkowców i pistacji – idealny dodatek do potreningowego szejka.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium