Ocet jabłkowy - smak i właściwości (6 korzyści z jego stosowania potwierdzonych badaniami)
Ocet jabłkowy ma wyjątkowy smak i aromat, który pochodzi od procesu fermentacji całych jabłek. Smakuje jak skoncentrowany, kwaśny kompot jabłkowy, jest lekko muasujący.
Czy badania potwierdzają właściwości octu jabłkowego? Tak! Jednak warto mieć na uwadze, że wiele z nich przeprowadzono na zwierzętach. Wpływ, jaki octy owocowe mają na ludzi, jest wciąż sprawdzany.
Na podstawie dotychczasowych analiz, można wymienić 6 właściwości octu jabłkowego:
- Zwiększa uczucie pełności po jedzeniu
- Przeciwdziała chorobom serca
- Pomaga na insulinooporność
Antybakteryjne działanie
Według badań kwas octowy może eliminować szkodliwe bakterie lub zapobiegać ich namnażaniu. Dlatego sklepowy czy domowy ocet jabłkowy sprawdza się np. do dezynfekowania powierzchni i jako naturalny konserwant.
Zwiększanie uczucia sytości
Ocet jabłkowy na odchudzanie? Badania sugerują, że ocet jabłkowy może zwiększać uczucie pełności po jedzeniu a przez to zmniejszać ochotę na dodatkowe kalorie. Dzięki temu nie podjadasz, co bardzo pomaga w utracie kilogramów.
Przeciwdziałanie chorobom serca… na razie tylko u zwierząt
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn śmierci zwierząt. Według badań (nie na ludziach) ocet jabłkowy może zmniejszyć czynniki zwiększające ryzyko ich wystąpienia: obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Niektóre badania na szczurach wykazały, że ocet wpływa też na ciśnienie krwi - główną przyczynę chorób serca i nerek.
Wzmacnianie bariery skórnej
Rzemieślniczy lub domowy ocet jabłkowy jest naturalnie kwaśny i ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że może (potrzeba jeszcze więcej badań w tym temacie) stosowany ocet jabłkowy na skórę może wzmacniać barierę skórną, a przez to jej pH, a także zapobiegać infekcjom. Żywe octy owocowe stosuje się na trądzik, choć nie ma naukowych dowodów, że to działa.
Wsparcie w insulinooporności
Wyniki badań nad wpływem octu jabłkowego na poprawę wrażliwości na insulinę i obniżenie poziomu cukru we krwi po posiłkach są bardzo obiecujące.
Naturalny konserwant
Ocet owocowy to naturalny konserwant. Badania pokazują, że np. ocet jabłkowy hamuje rozwój bakterii, takich jak E. coli i psucie się żywności.