
Czekolini - krem z orzechów arachidowych z kakao i bananami Olini
59,90 zł


Krem orzechowo-czekoladowy Olini
Twoje dziecko kocha czekoladę w każdej formie i nie przejdzie obojętnie obok półki z kremami à la „nutella”? Znamy to!
Długo szukaliśmy dla naszych maluchów wysokiej jakości smarowidła. Chcieliśmy, aby miało dobry skład – bez cukru, słodzików czy oleju palmowego. I żeby było pyszne! Bezskutecznie…
Stworzyliśmy więc Czekolini – krem orzechowo-czekoladowy Olini. Powstaje on z czterech naturalnych składników:
- Surowego (niealkalizowanego) kakao
- Pasty arachidowej z podprażanych orzechów
- Liofilizowanych bananów
- Oleju z orzechów laskowych
Zalety Czekolini:
- ma prosty skład
- jest w 100% roślinne
- zawiera o 74% mniej cukru i o 41% mniej węglowodanów niż popularne czekoladowe pasty
- swoją naturalną słodycz zawdzięcza bananom
- chrupie dzięki kawałkom owoców
- szybko syci
- podnosi wartość kaloryczną posiłków – zawiera żelazo, które przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- dobrze się rozsmarowuje dzięki podwójnemu mieleniu
- jest odżywcze – zawiera witaminy, minerały i polifenole
- zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych – 5,03% (norma to 5-6%)
- ma zapach i kolor czekolady
Krem orzechowo-czekoladowy stworzony z naukowcami
Nasz krem orzechowo-kakaowy powstał w oparciu o dowody naukowe. Należy do tzw. Evidence Based Food. Jego recepturę pomogli nam opracować naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Warto wiedzieć
Czekolini - krem z orzechów arachidowych z kakao i bananami Olini - składniki
Krem z orzechów arachidowych, banan liofilizowany, kakao niealkalizowane, olej z orzechów laskowych.
Polska
Orzech arachidowy - Argentyna, kakao - Afryka, banan liofilizowany - Ameryka Południowa, orzech laskowy - Azerbejdżan (z nich powstaje Olej z orzechów laskowych Olini, tłoczony w Polsce).
Dla całej rodziny; polecamy zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie; bezpieczne dla kobiet w ciąży; odpowiednie dla wegani i wegetarian, a także osób, które z różnych przyczyn nie spożywają produktów mlecznych.
Można wprowadzić do diety niemowląt już w okresie rozszerzania diety (zgodnie z aktualnymi wytycznymi). Polecane zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu (czyli wysokiego zapotrzebowania energetycznego) dziecka.
Intensywnie orzechowo-czekoladowy; gorycz surowego kakao jest zrównoważona słodyczą bananów.
Orzechowo-kakaowy.
Niejednolita, gęsta – produkt nie wylewa się ze słoiczka; dzięki liofilizowanym bananom krem jest lekko chrupiący.
Na chlebie, w owsiance, koktajlu i zupach, na naleśnikach, w daniach, do deserów, jako przekąskę i solo, prosto z łyżeczki.
Produkt zawiera orzechy arachidowe i orzechy laskowe. Może zawierać inne orzechy (włoskie, nerkowca, arachidowe, migdały, pistacje), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
12 miesięcy
Krem można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Uczulenie na orzechy.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2323kJ / 558 kcal |
tłuszcz | 37 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5 g |
węglowodany | 34 g |
– w tym cukry | 15 g |
białko | 19 g |
sól | 0,15 g |
błonnik | 5,1g |
Zawiera: | |
Fosfor | 3261 mg (466 %*) |
Polifenole | 1648,5 mg |
Potas | 944 mg (47,2 %*) |
Cholina | 85,9 mg |
Żelazo | 6,5 mg (46,4 %*) |
Cynk | 2,3 mg (23 %*) |
Witamina E | 2,3 mg (19,2 %*) |
Miedź | 0,9 mg (90 %*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Właściwości kremu orzechowo-czekoladowego Olini
Nie tylko dzieci lubią Czekolini. Rodzice też! Dzięki swoim składnikom nasz krem kakaowy pomaga wspierać witalność całej rodziny. Warto mieć go pod ręką, bo jedna jego porcja (14 g) zawiera (szczegóły w badaniu – przejdź do analizy w PDF-ie):
- białko – 2,7 g (5% RWS)
- pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości
- błonnik – 0,7 mg
- makroelementy, w tym:
- fosfor – 456 mg (465% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- potas – 132 mg (47% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- fosfor – 456 mg (465% RWS)
- mikroelementy, w tym:
- żelazo – 0,9 mg (6,5% RWS)
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- cynk – 0,3 mg (23% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- miedź – 0,1 mg (13% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- żelazo – 0,9 mg (6,5% RWS)
- witaminy, w tym:
- B4 (cholina) – 12 mg
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby
- witamina E – 0,3 mg (3% RWS)
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- B4 (cholina) – 12 mg
- polifenole – 23 mg
Czekolini – testowany przez dzieci
Krem czekoladowy to smakołyk dla dzieci. Pierwsze testy przeszedł pozytywnie!
Wojtek, 11 lat: „Jest bardzo orzechowy i chrupiący! Pycha!”.
Marysia, 9 lat: „Pachnie jak masło orzechowe i smakuje podobnie, ale z czekoladowym posmakiem. Podobają mi się fragmenty owoców i że jest chrupiące”.
Staś, 9 lat: „Nie jest takie słodki, zęby nie bolą!”.
Ania, 8 lat: „Smakuje jak blok czekoladowy!”.
Hania, 7 lat: „Smakuje jak czekoladowe masło orzechowe, ale bardzo dobre. Podoba mi się to, że masełko jest takie lepkie i kremowe, i że potem czuć długo jego smak”.
Tytek, 6 lat: „Oooo pycha, mogę jeszcze?”.
Krem orzechowo-czekoladowy bez cukru – zastosowanie
Nasz krem orzechowo-czekoladowy bez cukru możesz jeść solo, prosto ze słoiczka lub dodawać do potraw. Urozmaici:
- śniadanie – wzbogaci owsiankę i szejka
- obiad – świetnie smakuje na naleśnikach lub pankejkach
- kolację – można posmarować nim kromkę chleba, tost lub bułeczkę
- deser – pyszny na gofrach lub jako nadzienie muffinek
- przekąskę – pasuje do owoców, np. bananów
Krem czekoladowy w słoiku Olini – idealny dla wegan i wegetarian
Czekolini zawiera wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. Nie ma w nim mleka w proszku, jest więc idealne nie tylko dla wegan, wegetarian, ale i osób, które nie spożywają produktów mlecznych.
Krem kakaowy a masło czekoladowe – jaka jest różnica?
Łączy je skład i sposób produkcji, różni… nazwa.
Masło czekoladowe stało się kremem na skutek rozporządzenia Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku.
Zgodnie z jednym z jego wyroków, produktów pochodzenia roślinnego nie można nazywać tak, jak przetworów mlecznych. W Polsce to prawo obowiązuje od 2018 roku, od wydania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stosownego przepisu.

Najczęściej zadawane pytania
-
Dlaczego użyliście kakao w proszku?
-
Surowe ziarna kakaowca składają się z proszku kakaowego i tłuszczu - masła kakaowego. Są jednym z najbogatszych źródeł polifenoli i mają najwyższą zawartość flawonoidów niż jakakolwiek inna żywność. Tłuszcz kakaowy zawiera zaledwie 5% wszystkich polifenoli z ziaren, podczas gdy proszek kakaowy aż 72–87%.
-
Kakao w proszku naturalne a alkalizowane
-
Naturalny proszek kakaowy to proszek poddany jedynie mieleniu i tłoczeniu. Ma jaśniejszy, niż alkalizowany, brązowy kolor, a także niższy poziom pH. Zawiera też około dwa razy więcej flawanoli (polifenoli), niż proszek po obróbce chemicznej. Poza tym, jest delikatnie kwaśne i cierpkie. Proces alkalizacji, czyli obróbki chemicznej, neutralizuje naturalną kwasowość kakao i zwiększa jego pH. Sprawia, że uzyskuje atrakcyjną, ciemną barwę i jest mniej gorzkie. Jednocześnie jest też mniej zdrowe. Kakao spożywcze nie zawiera zwykle więcej niż 1% biodostępnych flawanoli.
-
Czy Czekolini mogą jeść osoby z cukrzycą/insulinopornością?
-
Badania wykazują, że zmiana sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej pacjentów ze stanem przedcukrzycowym może spowolnić lub nawet zatrzymać jego rozwój do cukrzycy typu 2. Do grup produktów, które wg analiz należy spożywać, należą orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego bogate zarówno w jedno-, jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz niskoprzetworzone nietropikalne oleje roślinne. Pozytywnie w analizach wypadają także masła orzechowe. Inne badania wykazują dobry wpływ produktów kakaowych na poziom glukozy we krwi, metabolizm lipidów oraz stan zapalny.
-
Dlaczego użyliście masła z orzechów arachidowych? Przez to jest bardzo kaloryczne
-
Wiele badań pokazuje, że ludzie, którzy regularnie jedzą orzechy lub masło orzechowe, są mniej narażeni na choroby serca lub cukrzycę typu 2 niż ci, którzy tego nie robią. Jedno z nich, przeprowadzone na ponad 6000 kobietach z cukrzycą typu 2 wykazało, że spożywanie pięciu lub więcej porcji orzechów lub masła orzechowego tygodniowo, znacznie obniżyło ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Większość dowodów wskazuje, że rodzaj orzecha lub masła orzechowego nie ma znaczenia. Według analiz, regularne spożywanie orzechów nie przyczynia się do otyłości, pomimo faktu, że orzechy są kaloryczne.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.