
Pasta z orzechów arachidowych Olini
35,90 zł

Pasta arachidowa – właściwości
Nasz krem arachidowy każdy mężczyzna powinien mieć w swojej diecie.
Jego składniki pomagają wspierać sprawność fizyczną, wydolność organizmu, a także kondycję mięśni i kości. Jedna jego porcja (14 g) zawiera (szczegóły w badaniu – przejdź do analizy w PDF-ie):
- białko – 4 g (8% RWS)
- pomaga w utrzymaniu i wzroście masy mięśniowej
- błonnik – 0,39 g
- makroelementy, w tym:
- potas – 92 mg (5% RWS)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
- fosfor – 50 mg (7% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- magnez – 20 mg (5% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- potas – 92 mg (5% RWS)
- mikroelementy, w tym:
- cynk – 0,4 mg (4% RWS)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
- mangan – 0,2 mg (9% RWS)
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- cynk – 0,4 mg (4% RWS)
- witaminy z grupy B, w tym:
- B3 (niacyna) – 1,8 mg (0,1% RWS)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych (uczucie, myślenie, percepcja, intuicja)
- B1 (tiamina) – 0,1 mg (0,1% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca
- B2 (ryboflawina) – 0,1 mg (0,1% RWS)
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- B6 (pirydoksyna) – 0,1 mg (0,1% RWS)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu
- B3 (niacyna) – 1,8 mg (0,1% RWS)

Warto wiedzieć
Pasta z orzechów arachidowych Olini - składniki
100% orzechy arachidowe delikatnie podprażane
Polska
Polecamy szczególnie mężczyznom; bezpieczna dla kobiet w ciąży; odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Można ją podawać dzieciom od 6 miesiąca życia.
Intensywnie orzechowy, lekko słony i słodkawy.
Orzechowy.
Kremowa, lekko lejąca się.
Masło ma lekko słony smak oraz kremową konsystencję.
Jasny, beżowy.
Na chlebie, w owsiance, koktajlu i zupach, na naleśnikach, w daniach, do deserów, jako przekąskę i solo, prosto z łyżeczki.
Z naszymi dżemami, olejami i nasionami.
Zawiera orzechy arachidowe. Może zawierać inne orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, pistacje), sezam i gorczycę.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty produkcji (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze pasty orzechowe są świeże – przygotowujemy je w olejarni z prażonych na miejscu orzechów, zawsze w małych partiach.
Pastę można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Na powierzchni masła może wytworzyć się olej z orzechów, jest to zjawisko zupełnie naturalne. Przed spożyciem wystarczy wymieszać produkt łyżeczką, aby olej połączył się z masłem.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2470 kJ/ 594 kcal |
tłuszcz | 43 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,6 g |
węglowodany | 23 g |
– w tym cukry | 5,4 g |
białko | 27 g |
sól | 0,03 g |
błonnik | 2,8 g |
Zawiera: | |
Potas | 655 mg (32,75 %*) |
Fosfor | 356 mg (50,86 %*) |
Magnez | 145 mg (38,67 %*) |
Cynk | 2,65 mg (26,5 %*) |
Mangan | 1,22 mg ( 61 % *) |
Wit. B3 | 12,66 mg (79,13 %*) |
Wit. B1 | 0,71 mg (64,55 %*) |
Wit. B2 | 0,58 mg (41,43 %*) |
Wit. B6 | 0,51 mg (36,43 %*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Pasta z orzechów arachidowych, prażonych w naszej olejarni
Dzięki prażeniu arachidów – z wyczuciem i w odpowiedniej temperaturze – nasza pasta arachidowa ma apetyczny, jasny kolor.
Jest gęsta i kremowa, rozsmarowuje się jak masło.
Nasz krem arachidowy to także produkt w 100% naturalny, o prostym składzie.
Nie dodajemy do niego soli i oleju palmowego. Zawiera tylko naturalnie występujące w nim cukry.
Kojarzysz filmową fabrykę czekolady?
Podobnie magicznie i bajkowo wygląda nasza olejarnia, gdy tworzymy nasz krem z orzechów arachidowych.
Wszędzie unosi się zapach arachidów, które prażymy w wielkim piecu.
Pracują „młynki do orzechów”.
Z kranów strumieniami leje się kremowa pasta arachidowa, którą po brzegi wypełniają się słoiczki. Świeża i pachnąca trafia do Ciebie.
Na tym magia się nie kończy, bo nasz krem arachidowy potrafi tajemniczo… zniknąć ze słoiczka.
Krem arachidowy – zastosowanie
Krem z orzechów arachidowych szybko zaspokoi lekki głód. Można go jeść prosto ze słoiczka lub dodawać do potraw. Urozmaici:
- śniadanie – wzbogaci owsiankę i szejka
- obiad – doda ciekawej nuty sosom do makaronów; świetny z leczo i curry
- kolację – można posmarować nim kromkę chleba, zrobić z niego dressing do sałatki, wymieszać go z zupą
- deser – nada się np. jako nadzienie do drożdżówki albo krem do babeczek
- przekąskę – pasuje do owoców, słonych paluszków lub solo
Pasta arachidowa a masło arachidowe – jaka jest różnica?
Łączy je skład i sposób produkcji, różni… nazwa.
Masło arachidowe stało się pastą po rozporządzeniu Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku.
Zgodnie z jednym z jego wyroków, produktów pochodzenia roślinnego nie można nazywać tak, jak przetworów mlecznych. W Polsce to prawo obowiązuje od 2018 roku, od wydania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stosownego przepisu.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy masło orzechowe powoduje tycie?
-
Nie, wręcz przeciwnie! Badania pokazują, że orzechy mogą przeciwdziałać tyciu. Dlaczego? Dzięki błonnikowi i białku sycą i mogą niwelować uczucie głodu. Mówimy tu o masłach dobrej jakości - z niesolonych, suchych, prażonych lub niepalonych orzechów i bez dodatkowego oleju, soli i cukru.
-
Od kiedy dzieci mogą jeść masło orzechowe?
-
Orzechy do diety dzieci można wprowadzać w postaci masła orzechowego między 4 a 6 miesiącem ich życia. Oczywiście pod warunkiem, że nie mają alergii pokarmowych i skórnych na orzechy. Masło orzechowe mogą jeść też kobiety w ciąży i karmiące piersią. Badania pokazują, że unikanie orzechów w tym okresie nie zapobiega alergiom u dzieci. Masz jakiekolwiek wątpliwości? Przeczytaj nasze artykuły w Bazie Wiedzy albo porozmawiaj z lekarzem.
-
Ile masła orzechowego dziennie można dawać dziecku?
-
1 łyżka (25 g) masła orzechowego dziennie wystarczy, aby dostarczyć Twojemu dziecku składników odżywczych i zaspokoić jego mały głód albo apetyt na słodycze.
-
Jakie masło orzechowe będzie najlepsze dla malucha?
-
Zależy, co lubi. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze i słodsze - z nerkowców. Jeśli Twój maluch nie przepada za tym, że masło spływa z kanapki - to wybierz produkt o stałej konsystencji. Pamiętaj, aby czytać etykiety! Wybieraj masła orzechowe bez dodatkowego oleju, soli i cukru oraz zrobione z niesmażonych i niesolonych, a tylko lekko podprażonych orzechów.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.