
Miód na odporność Olini
64,90 zł


Miód na odporność z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z czarnuszką i jagodą kamczacką?
Miód na odporność Olini zachwyci Cię autentycznym, złożonym smakiem, w którym słodycz miesza się z kwaskowatością jagody kamczackiej i wyrazistym smakiem czarnuszki. Do tego ma miodowy aromat z kwiatowo-jagodową nutą, gęstą konsystencję i ciemny kolor.
Jak powstają miody Olini?
Swoje walory i jakość nasze miody zawdzięczają temu, że powstają w pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce. Robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych roślin, gdy kwitną. Pszczele domy ustawia się więc przy sadach, polach czy w lasach.
Świeżość naszych miodów czuć w każdym ich kęsie! To dlatego, że przelewa się je do słoików, gdy są jeszcze płynne. Skrystalizują się z czasem.
Następnie miesza się je z liofilizowanymi owocami i ziarnami, aby uzyskały jednolitą konsystencję i się nie rozwarstwiały.
Miód na odporność – właściwości
Miód – na co pomaga?
W 100% naturalny, surowy miód jest skarbnicą składników cennych dla naszego zdrowia, jak:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- przeciwutleniacze
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Jego wszechstronność sprawia, że warto sięgać po niego, gdy dotykają nas różne dolegliwości.
Jego naturalne właściwości mogą łagodzić objawy kaszlu i wspomagać zdrowie układu oddechowego. W badaniach okazuje się równie skuteczny, co niektóre leki.
Ostatnie badania wykazują, że miód działa antybakteryjnie, co przyczynia się do hamowania rozwoju drobnoustrojów i zapewnia gardłu ochronę.
Miód ma także pozytywny wpływ na trawienie. Zaledwie 1-2 łyżeczki na pusty żołądek mogą pomóc w zniwelowaniu delikatnych problemów z układem pokarmowym.
Miód wspiera także funkcje poznawcze i umysłowe. Warto go wprowadzić do diety, gdy chcesz poprawić swoją pamięć.
Miód może też wspierać prawidłową pracę serca dzięki przeciwutleniaczom.
Czarnuszka – na co pomaga?
Jaki jest najlepszy miód na odporność? Taki, który zawiera czarnuszkę! Tę roślinę już w starożytności uznawano za lek.
W naszym miodzie użyliśmy makuchu, który zostaje po tłoczeniu oleju z czarnuszki. Olej zawiera tymochinon, który działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i reguluje odporność. Stosuje się go w leczeniu: astmy, hiperglikemii czy cholesterolu. Ma też dobry wpływ na mózg i sprzyja odchudzaniu.
Makuch jest bardzo odżywczy. To źródło makro- i mikroelementów oraz związków fenolowych, które wspierają układ odpornościowy. Zawiera:
- białko
- błonnik
- polifenole
- witaminy
- minerały
Jagoda kamczacka – na co pomaga?
Nasz miód dobry na odporność ma w składzie także jagodę kamczacką. Dlaczego? W Japonii uważa się ją za „eliksir życia”. W medycynie ludowej jej owoce podawano pacjentom, którym groziły: nadciśnienie tętnicze, zawał, anemia, malaria, osteoporoza, jak również choroby przewodu pokarmowego, gardła i oczu.
Dziś wiadomo, że składniki owoców jagody kamczackiej hamują szkodliwe działanie wolnych rodników. Mają też właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspierają również pracę serca, mózgu i chronią przed cukrzycą.
Naukowcy nazywają ją superowocem, bo już niewielkie jej ilości wystarczą, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zawartość witaminy C w jej owocach jest znacznie wyższa niż w innych pomarańczach, truskawkach czy malinach.
Surowe i liofilizowane owoce jagody kamczackiej zawierają:
- węglowodany
- błonnik
- witaminy – A, C, E, K
- minerały – potas, magnez, miedź, mangan
- polifenole
- antocyjany

Warto wiedzieć
Miód na odporność Olini - składniki
Miód rzepakowy 90%, makuch z ziaren czarnuszki 5%, liofilizowane owoce jagody kamczackiej 5%.
Polska
Polecamy dzieciom i dorosłym, które chcą korzystać z dobrodziejstw czarnuszki.
Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Połączenie słodyczy miodu z orzeźwiającą kwaskowatością jagody kamczackiej i charakterystycznym posmakiem czarnuszki.
Miodowy aromat z kwiatowo-jagodową nutą.
Kremowa, gęsta. Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości. Biała pianka tworząca się na powierzchni miodu jest skutkiem naturalnego procesu, jakim jest krystalizacja glukozy, naturalnie występującej w miodzie. Tworzą ją uwalniane podczas tego procesu pęcherzyki powietrza.
Ciemny, czarno-purpurowy.
Na kanapkę lub chrupiącego tosta. Można także jeść bezpośrednio z łyżeczki. Ten miód to idealny dodatek do odpornościowych szotów np. z dodatkiem soku z jagody kamczackiej.
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.

Najlepszy miód na odporność – dla kogo?
Nasz miód z pewnością zainteresuje:
- osoby, które lubią odkrywać unikalne smaki
- sportowców, którzy szukają naturalnego źródła energii
- seniorki i seniorów, którzy potrzebują wsparcia dla swojego zdrowia
- osoby, które starają się schudnąć i szukają alternatywy dla cukru
- osoby na diecie bezglutenowej
- dzieci
Miód na odporność dla dziecka
- Jak podawać miód na odporność dzieciom? Na łyżeczce lub na kromeczce!
- Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj pszczeli rarytas na ich oczach.
- A może Twój miód z czarnuszką za szybko znika i obchodzisz się smakiem? Twój maluch powinien mieć swój własny słoiczek tego smakołyku! Najlepiej w jego dziecięcej wersji, czyli Miodek na odporność.
- Miodek z czarnuszką osłodzi dzieciom chorowanie – jego składniki wspierają organizm w walce z infekcją.
- Miodek z czarnuszką to najlepszy miód na odporność dla dzieci, które nie lubią słodkiego smaku albo ciężko jest je namówić do picia oleju z czarnuszki.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według diabetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód na odporność – zastosowanie
Jak stosować miód na odporność?
- W napojach
Dodaj miód do ciepłej wody lub herbaty (ok. 42°C) i wymieszaj, aby się dobrze rozpuścił. Pij często, zwłaszcza jesienią i zimą. - W smoothies
Miód z czarnuszką to idealny dodatek do smoothie! Czy to rano, czy w południe, Twój koktajl zyska dzięki niemu cenne składniki. - W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości czarnuszkowo-jagodowo-miodowym dressingiem do sałatki. Jak go zrobić? Miód z czarnuszką i jagodą kamczacką możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà! - Do deserów i słodkich dań
Miód z czarnuszką może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha! - Do mięs
Zamarynuj mieszanką miodu z czarnuszką, czosnku, ketchupu i sosu sojowego grillowane czy pieczone mięso, a Twoje kubki smakowe oszaleją!
Miód na odporność – cena
Ile kosztuje miód z czarnuszką?
Więcej zapłacisz za produkt, który jest:
- czysty, prawdziwy
- z unikalnymi dodatkami
- bogaty w enzymy
- odpowiednio przechowywany i produkowany
- świeży
- przebadany
Miód na odporność – gdzie kupić?
Nasz miód pochodzi z rodzinnej pasieki wędrownej z województwa Lubuskiego, gdzie pszczelarstwo ma długie tradycje sięgające średniowiecza. Dzięki temu:
- Masz pewność, że Twój miód jest polskiego pochodzenia
Miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, niedopuszczalnych w Polsce. - Twój miód zawiera cenne składniki
Produkt, który nie jest poddany pasteryzacji zachowuje pełnię wartości odżywczych, w tym enzymy w dużych ilościach. - Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych. - Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy z lokalnymi pszczelarzami, dbającymi o środowisko naturalne i tworzącymi produkty najwyższej jakości. - Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy – często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Sprzedają zazwyczaj miód bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności. - Wiesz, co jesz
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód rzepakowy z czarnuszką
Badania potwierdziły, że nasz Miód z czarnuszką:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany. - Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód. - Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3. - Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania. - Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość HMF (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy miód powinien być płynny?
-
Świeży miód jest płynny. Wtedy przelewa się go do słoików. Po czasie jednak powinien zacząć się krystalizować. Miód z marketowej półki - choć płynny, niekoniecznie jest świeży i bez sztucznych dodatków.
-
Miód na odporność - ile?
-
Ilość miodu, którą można zjeść każdego dnia, zależy od: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia. Ogólnie przyjmuje się, że kobiety mogą spożywać około 2, a mężczyźni około 3 łyżek miodu dziennie.
-
Miodek na odporność - ile?
-
Ilość miodu, którą dziecko może zjeść każdego dnia, zależy od jego: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia. Miód stanowi świetną alternatywę cukru dla dzieci. Oczywiście ze względu na wysoką kaloryczność, podawaj mu go w umiarkowanych ilościach. Herbata z miodem świetnie sprawdzi się podczas przeziębień. Możesz go także dodawać do zdrowych potraw takich, jak: koktajle, domowe lody owocowe czy owsianki. Ogólnie przyjmuje się, że maluchy w wieku 3-6 lat mogą jeść 3 łyżeczki miodu dziennie, w wieku 6-12 lat - 6 łyżeczek, a starsze 2-3 łyżki stołowe.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.