
Miód nawłociowy Olini
47,90 zł


Miód nawłociowy z pasieki wędrownej
Jak smakuje miód nawłociowy Olini?
To smak końca lata i wczesnej jesieni. Nawłoć pospolita to w zasadzie ostatnie źródło nektaru i pyłku dla pszczół w sezonie. To, co zbiorą w tym czasie, w większości musi pozostać w ulu. Tak więc miód nawłociowy to prawdziwy rarytas!
Nasz miód powstaje w pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze ule przenoszą tam, gdzie pszczoły mają pod dostatkiem kwitnących roślin.
Następnie, gdy jest jeszcze płynny, przelewa się go do słoiczków. Krystalizuje się z czasem.
Miód nawłociowy – właściwości
Miód nawłociowy możesz spożywać regularnie lub gdy potrzebujesz wzmocnienia po wysiłku fizycznym lub chorobie.
Jego gładkość i słodycz pomogą, gdy boli Cię gardło.
Miód nawłociowy – dla kogo?
Polecamy go zwłaszcza wtedy, gdy:
- uprawiasz sport i szukasz dodatkowego źródła energii
- lubisz miody, w których słodycz przełamana jest kwaskowatością
- jesteś seniorką lub seniorem
- szukasz alternatywy dla cukru
- jesteś na diecie bezglutenowej

Warto wiedzieć
Miód nawłociowy Olini - składniki
100% miód nawłociowy
Polska
Polecamy go dzieciom i dorosłym.
Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Słodki, z delikatną nutą cytrusów.
Typowy dla miodu.
Bardzo szybko krystalizuje, zmieniając konsystencję na gęsty, apetyczny krem, który łatwo rozsmarować na kanapce.
Ma żółty lub bursztynowy kolor.
Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.

Miód nawłociowy dla dzieci i dorosłych
- Twoja pociecha nie chce jeść miodu? Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców, więc pałaszuj ze smakiem ten rarytas z ula.
- Miód nawłociowy osłodzi Wam chorowanie – może trochę złagodzić ból gardła przy katarze czy kaszlu.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód nawłociowy – zastosowanie
Miód nawłociowy możesz jeść z łyżeczki. Smakuje też w:
- Napojach
Osłodzi herbatkę lub mleko (ok. 42°C) oraz lemoniadę. Może być składnikiem szotów na odporność wraz z: olejem z czarnuszki, sokiem z cytryny i syropem malinowym. Dodaj go do wody z cytryną i odstaw na noc – powstanie „mikstura na odporność”, którą warto wypić przed śniadaniem.
- W smoothies
Miód nawłociowy osłodzi Twój koktajl białkowy.
- W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości miodowym dressingiem do sałatki. Jak go zrobić? Miód nawłociowy możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
- W deserach i słodkich daniach
Miód nawłociowy może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpi biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
- Na kanapkach
Kromka chleba z miodem nawłociowym na śniadanie lub jako przekąska, zaspokoi Twój apetyt i chęć na słodkie co nieco.
Miód nawłociowy – cena
Ile kosztuje miód nawłociowy?
Więcej zapłacisz za produkt:
- polski, regionalny, z małej pasieki
- bez sztucznych dodatków
- rzemieślniczy, który powstaje w limitowanych, a nie przemysłowych ilościach
- świeży, z ostatnich zbiorów, przelewany do słoików, gdy jest jeszcze płynny i który nie stał na półkach
- niepasteryzowany
- z certyfikatem, który potwierdza jego jakość, autentyczność i czystość
Miód nawłociowy – gdzie kupić?
Wybierając miód od Olini masz pewność, że:
- Jest polski
Miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, co jest niedopuszczalne w Polsce.
- Zachowuje wartości odżywcze
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia, ale też sprawia, że znikają wartości odżywcze.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy tylko z lokalnymi pszczelarzami, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości.
- Twój produkt pochodzi od zaufanych pszczelarzy
Samodzielnie ciężko jest do nich dotrzeć, bo często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Zazwyczaj sprzedają miód bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy miód powinien być płynny?
-
Świeży miód jest płynny i wtedy można go przelać do słoików. Po czasie jednak powinien zacząć się krystalizować. Płynność miodu z marketowej półki nie oznacza, że jest świeży i bez sztucznych dodatków, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy.
-
Miód na gardło
-
Boli Cię gardło? Wymieszaj miód nawłociowy z ciepłą wodą (ok. 42°C) oraz solą morską i wypłukaj nią gardło.
-
Miód nawłociowy dla dzieci - ile podawać?
-
Ilość miodu, którą dziecko może zjeść każdego dnia, zależy od jego: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia. Miód nawłociowy stanowi świetną alternatywę cukru dla dzieci. Oczywiście, ze względu na wysoką kaloryczność, podawaj go maluchowi w umiarkowanych ilościach. (Ostudzona) herbata z miodem świetnie sprawdzi się podczas przeziębień. Możesz go także dodawać do zdrowych potraw, jak np. koktajle, domowe lody owocowe czy owsianki. Ogólnie przyjmuje się, że maluchy w wieku 3-6 lat mogą jeść 3 łyżeczki miodu dziennie, w wieku 6-12 lat - 6 łyżeczek, a starsze 2-3 łyżki stołowe.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.