
Megamiód - Miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem Olini
64,90 zł


Miód z propolisem i pyłkiem z pasieki wędrownej
Pyłek, propolis, miód… Zastanawiasz się, który z tych skarbów z ula włączyć do diety? Z Megamiodem nie musisz wybierać! Dlatego nasz miód z pyłkiem i propolisem jest MEGA!
Z wędrownej pasieki
Swoją jakość nasz miód z pyłkiem i propolisem zawdzięcza zaprzyjaźnionej, małej i lokalnej pasiece wędrownej z województwa lubuskiego. Jej idea polega na tym, że ule „wędrują” za kwitnącymi roślinami. Pszczelarze przenoszą je z miejsca na miejsce, aby pszczoły miały pod dostatkiem nektaru i pyłku.
Miód z pyłkiem i propolisem – właściwości
Kwiatowo-korzenny smak
Nasz miód z pyłkiem pszczelim i propolisem Twoje serce podbije słodyczą z kwiatową nutą i żywiczno-korzennym posmakiem. Każdy jego kęs przywodzi na myśl wiosnę, żółte pola rzepaku i pracujące pszczoły.
Jedzenie Megamiodu to przygoda! Ciemne kawałeczki, które dostrzeżesz, to właśnie propolis. Można go żuć jak gumę. Miejscami widać też żółty pyłek kwiatowy.
Kremowa konsystencja
Nasz miód z pyłkiem kwiatowym właściwości, w tym kremową konsystencję, zawdzięcza ręcznej, rzemieślniczej produkcji. Dzięki niej łatwo nabierzesz go łyżeczką lub rozsmarujesz na kromce chleba.
Zebrany wiosną, świeży i jeszcze płynny przelewa się do słoików i poddaje napowietrzaniu. Następnie miesza się go z pyłkiem i dodaje propolis. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie, aby się nie rozwarstwiał.
Cieszy przez długi czas
Kremowanie wydłuża datę minimalnej trwałości miodu. Dzięki niemu możesz korzystać z niego przez wiele miesięcy (chodź wiemy, że szybko znika ze słoiczka)!
Polski
Miody z innych europejskich krajów mogą zawierać pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie. W Polsce są niedopuszczalne, dlatego wybraliśmy miód z propolisem i pyłkiem z rodzimej pasieki.
Niepasteryzowany
Pasteryzacja zabija groźne grzyby, ale i pożyteczne enzymy. Większość miodów w marketach jest pasteryzowana.
Przebadany miód z pyłkiem i propolisem
Badanie potwierdziło, że nasz miód rzepakowy – główny składnik Megamiodu – jest:
- czysty – bez cukru, dekstryn skrobiowych i zanieczyszczeń mechanicznych
- niepodgrzewany, niefałszowany – ma właściwą konsystencję i gęstość
- zawiera enzymy – 15,18 +/- 3,12 liczby diastazowej
- świeży i prawidłowo przechowywany – zawartość FHM jest niska, nie przekracza 4,3 mg/kg
- zgodny z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Na podstawie analizy Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego (kliknij, aby zapoznać się z dokumentem w PDF-ie).

Warto wiedzieć
Megamiód - Miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem Olini - składniki
Miód rzepakowy kremowany 87%, pyłek pszczeli 10%, propolis 3%.
Polska
Polecamy dzieciom i dorosłym, szczególnie: seniorkom i seniorom, kobietom w trakcie menopauzy, osobom aktywnym lub w trakcie rekonwalescencji i osłabionym, a także będącym na diecie bezglutenowej.
Można podawać od 3. roku życia. U młodszych dzieci może wystąpić reakcja alergiczna, więc warto stosowanie produktu skonsultować z lekarzem lub alergologiem.
Połączenie jednego z najsłodszych i najłagodniejszych miodów – miodu rzepakowego – z korzenno-żywicznymi i kwiatowymi w smaku pyłkiem i propolisem.
Ma delikatny aromat kwiatów rzepaku.
Kremowa, gładka, z widocznymi grudkami propolisu. Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Miód rzepakowy przed krystalizacją ma kolor złota. Po okresie krystalizacji przybiera bardzo jasną barwę. Poza tym, wskutek kremowania, może stać się mleczno-biały. Dzięki dodatkowi pyłku i propolisu ma jaśniejsze i ciemniejsze plamki.
Dodawać do napojów, dań, sosów i marynat, deserów, wypieków; na kanapce i łyżeczce.
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.

Miód z pyłkiem i propolisem – jak stosować?
Nasz miód z pyłkiem pszczelim i propolisem można stosować:
- na kanapkach, gofrach i naleśnikach
- w napojach (o maksymalnej temperaturze ok. 42°C)
- do dressingów sałatkowych
- z deserami
- z olejem czarnuszki
Przepis na Megamiodowy dressing
Składniki:
- Megamiód Olini
- Ocet jabłkowy Olini
- oliwa
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie.
- Dopraw solą i pieprzem.
Miód z pyłkiem i propolisem dla dzieci
Nasz miód z pyłkiem pszczelim i propolisem można podawać dziecku, dopiero gdy skończy 3 lata. Maluchy mogą być narażone na kontakt z bakterią, którą może zawierać jako produkt naturalny i nieprzetworzony. Może to doprowadzić do botulizmu niemowlęcego.
Miód z propolisem i pyłkiem – cena
Ile kosztuje miód z propolisem i pyłkiem? Jego cena zależy od takich czynników, jak:
- unikalne dodatki – droższy będzie miód z liofilizowanymi owocami lub produktami pszczelimi
- czystość – mniej kosztuje produkt „wzbogacony” cukrem czy zanieczyszczony, np. resztkami syropu skrobiowego
- ilość enzymów – w fałszowanych, podgrzewanych i tanich miodach jest ich niewiele
- świeżość – droższy będzie miód o prawidłowej kwasowości, która świadczy o jego odpowiednim „wieku”
- badania – cena miodu uwzględnia ich koszt
- pochodzenie – więcej zapłacisz za polski miód z lokalnej pasieki, bo jest efektem tradycyjnej, ręcznej produkcji
- pasteryzacja – większość tanich miodów w marketach jest pasteryzowana
Taniej w abonamencie
Warto śledzić promocje na miody w sklepach i korzystać z kodów rabatowych, które oferują. Produkt można kupić taniej również w abonamencie – w Olini mamy taką opcję.
Miód z propolisem i pyłkiem – gdzie kupić?
Zastanawiasz się, gdzie kupić miód z propolisem i pyłkiem kwiatowym – polski, rzemieślniczy, świeży? Najlepiej bezpośrednio od pszczelarzy lub ich pośredników! Znajdziesz go:
- na lokalnych bazarach, rynkach, targach żywności
- na festiwalach
- na stronach pasiek w social media
- w sklepach ze zdrową żywnością
- w osiedlowym spożywczaku
- w sklepach internetowych
Wiemy, jak trudno jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy sklepów online. Z Olini nie musisz już szukać pasiek samodzielnie!

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy miód z propolisem i pyłkiem kwiatowym powinien być płynny?
-
Świeży miód jest płynny i wtedy można go przelać do słoików. Po czasie jednak powinien zacząć się krystalizować. Płynność miodu z marketowej półki nie oznacza, że jest świeży. Warto spojrzeć na datę jego powstania i składniki.
-
Miód z propolisem i pyłkiem kwiatowym dla dzieci – ile podawać?
-
Ilość miodu, którą dziecko może zjeść każdego dnia, zależy od jego: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz aktywności. Miód z pyłkiem i propolisem stanowi świetną alternatywę dla białego cukru. Ze względu na wysoką kaloryczność podawaj go dziecku w umiarkowanych ilościach. Herbata z miodem świetnie sprawdzi się w zimie. Możesz go także dodawać do potraw. Ogólnie przyjmuje się, że maluchy w wieku 3-6 lat mogą jeść 3 łyżeczki miodu dziennie, dzieci w wieku 6-12 lat – 6 łyżeczek, a starsze – 2-3 łyżki stołowe.
-
Miód z pyłkiem i propolisem – ile jeść?
-
Ilość miodu, którą można zjeść każdego dnia, zależy od: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia danej osoby. Ogólnie przyjmuje się, że kobiety mogą spożywać około 2, a mężczyźni około 3 łyżek miodu dziennie.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.