
Miód z rokitnikiem Olini
59,90 zł


Miód z rokitnikiem z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z rokitnikiem Olini?
Miód z rokitnikiem zachwyci Cię autentycznym słodko-kwaśnym smakiem, miodowym aromatem z kwiatową nutą, kremową konsystencją i pomarańczowym kolorem.
Jak powstaje miód z rokitnikiem?
Swoje walory i jakość zawdzięcza temu, że powstaje w pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce. Robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych roślin i w innych okresach ich kwitnienia. Pszczele domy ustawiają więc przy kwitnących sadach, polach czy w lasach.
Świeżość tego miodu czuć w każdym kęsie! To dlatego, że prosto z ula przelewany jest do słoików – wtedy, gdy jest jeszcze płynny. Krystalizuje się z czasem.
Następnie miesza się go z liofilizowanymi owocami rokitnika. Bardzo dokładnie, dzięki czemu ma jednolitą konsystencję i nie rozwarstwia się.
Miód z rokitnikiem – właściwości
Miód z rokitnikiem Olini zachwyci Cię swoim oryginalnym smakiem i apetycznym kolorem.
Miód z rokitnikiem – właściwości
- kolor – rozbudza kubki smakowe pomarańczową barwą
- smak – słodycz miodu przełamują kwaśne liofilizowane owoce rokitnika
- aromat – jest intensywnie miodowy z kwiatową nutą
Miód z rokitnikiem dla dzieci
Masz w domu małego łasucha? W takim razie miej pod ręką Miodek rokitnikowy! Ten pszczeli smakołyk z powodzeniem zastąpi przetworzone słodycze z marketu.
Miód rokitnikowy dla dzieci ozdobiliśmy specjalną etykietą. Uroczy miś w kolorowym sweterku zachęci szkraba do pałaszowania tej naturalnej przekąski. Dzięki temu łatwiej zbudujesz zdrowe nawyki u swojej pociechy.

Warto wiedzieć
Miód z rokitnikiem Olini - składniki
miód rzepakowy 95%, rokitnik liofilizowany 5%
Polska
Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza w okresie przeziębień i jako alternatywę dla osób, dla których zwykłe miody są za słodkie.
Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Naturalna, miodowa słodycz przeplata się z kwaskowatością rokitnika.
Miodowo-kwiatowy aromat.
Kremowa, gęsta. Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Pomarańczowy
Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce. Do szota z olejem z czarnuszki.
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywać w zaciemnionym miejscu.

Miód z rokitnikiem – zastosowanie
Lemoniada rokitnikowa
Do litra wody dodaj 2-3 łyżki miodu rokitnikowego oraz kostki lodu. Orzeźwiający napój ugasi pragnienie nie tylko w upalne dni!
Herbata
Miód z liofilizowanym rokitnikiem osłodzi zimową herbatkę i ziołowe napary. Pamiętaj, żeby nie podgrzewać go do temperatury wyższej niż 42°C.
Oleje funkcjonalne
Miód z rokitnika uzupełni szota z Olejem z czarnuszki lub Tranem.
Śniadanie
Miód rokitnikowy Możesz dodać go do owsianki, grysiku, naleśników i gofrów.
Sos
Miód rokitnikowy wykorzystasz jako bazę do sosów, dressingów sałatkowych i marynat.
Smoothie
Miód z rokitnika znakomicie uzupełni niejeden koktajl. Zblenduj go z mrożonymi owocami, jogurtem lub mlekiem, odżywką białkową i z czym tylko chcesz!
Przekąska
Miód rokitnikowy możecie wcinać prosto ze słoiczka. Jego słodko-kwaśny smak zaspokoi ochotę na małe co nieco.
Miód z rokitnikiem – cena
Cena dobrej jakości miodu zależy od kilku czynników:
- czystość – więcej kosztują produkty bez sztucznych dodatków
- oryginalność – tańszy będzie podrobiony produkt
- świeżość – droższy będzie miód z ostatnich zbiorów
- badania – cena uwzględnia ich koszt
- pochodzenie – więcej będzie kosztował produkt polski, z lokalnej pasieki
Dlaczego warto wybrać polski miód z rokitnikiem?
Produkty pszczele z innych europejskich krajów, jak Węgry czy Ukraina, mogą zawierać pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne u nas.
Miód rzepakowy z rokitnikiem – gdzie kupić?
Dobry miód rokitnikowy możesz kupić:
- w sklepach online
- na platformach zakupowych
- na stoiskach z ekologiczną żywnością
- w niektórych dużych marketach
Kupując w Olini:
- Masz pewność, że Twój miód to produkt polski
Jest to ważne, bo miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, co jest niedopuszczalne w Polsce.
- Twój miód jest pełny cennych dla zdrowia składników
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby. Może też poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednak taki produkt nie zachowuje pełni wartości odżywczych, w tym np. enzymów.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy tylko z lokalnymi pszczelarzami, dbającymi o środowisko naturalne i tworzącymi produkty najwyższej jakości.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy – często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Miód sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wybierasz miód przebadany
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód rzepakowy z rokitnikiem
Badania potwierdziły, że nasz miód:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość HMF (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy miód powinien być płynny?
-
Świeży miód jest płynny. Wtedy przelewa się go do słoików. Po czasie jednak powinien zacząć się krystalizować. Miód z marketowej półki - choć jest płynny, niekoniecznie jest świeży i bez sztucznych dodatków, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy.
-
Miód z rokitnikiem - ile?
-
Ilość miodu, którą można zjeść każdego dnia, zależy od: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia. Ogólnie przyjmuje się, że kobiety mogą spożywać około 2, a mężczyźni około 3 łyżek miodu dziennie.
-
Miodek z rokitnikiem - ile?
-
Ilość miodu, którą dziecko może zjeść każdego dnia, zależy od jego: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia. Miód z pyłkiem i propolisem stanowi świetną alternatywę cukru dla dzieci. Oczywiście ze względu na wysoką kaloryczność, podawaj mu go w umiarkowanych ilościach. Herbata z miodem świetnie sprawdzi się podczas przeziębień. Możesz go także dodawać do zdrowych potraw takich, jak: koktajle, domowe lody owocowe czy owsianki. Ogólnie przyjmuje się, że maluchy w wieku 3-6 lat mogą jeść 3 łyżeczki miodu dziennie, w wieku 6-12 lat - 6 łyżeczek, a starsze 2-3 łyżki stołowe.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.