
Ocet z jabłek Rubin Olini
29,90 zł

Ocet z jabłek rubin – właściwości
Oczyszczające i bakteriobójcze właściwości octu są znane i doceniane od tysiącleci. Dawniej z pomocą kwasu octowego leczono problemy trawienne i infekcje, używano go do dezynfekcji ran, a także dbano z jego pomocą o urodę.
Ocet jabłkowy powstaje z jabłek, owoców które są kopalnią witamin i składników odżywczy. Pektyny i bioflawonoidy, w które bogate są jabłka są obecne również w occie jabłkowym. Dzięki procesowi naturalnej, nie przyspieszanej sztucznie, ponad dwuletniej fermentacji ocet dodatkowo obfituje w żywe kultury bakterii oraz enzymy, dzięki którym ocet jabłkowy:
- pobudza przemianę materii oraz zwiększa uczucie sytości – pektyny wspierają proces trawienia tłuszczy i zwiększają wydzielanie soków trawiennych, dlatego ocet jest sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić zbędne kilogramy
- reguluje pracę układu pokarmowego
- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
- ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne
- stosowany na skórę poprawia jej ukrwienie i reguluje pracę naczyń krwionośnych
Jak powstaje ocet z jabłek rubin Olini?
Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej, dwuetapowej fermentacji jabłek. W pierwszej fazie ma miejsce przekształcenie cukru zawartego w owocach w alkohol, który w drugiej, znacznie dłuższej fazie, zostaje przez bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniony w kwas octowy.
Ocet jabłkowy Olini otrzymujemy w wyniku naturalnej, trwającej ponad dwa lata fermentacji jabłek, bez dodatku cukru i wody. Dzięki temu osiąga on pełnię smaku oraz właściwości odżywczych. Nasz ocet dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i charakteryzuje się głębokim smakiem. Kwasowość naszego octu to 5 %.
Octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy dzięki czemu pozostaje żywy – proces fermentacji octowej nie zostaje przerwany pasteryzacją więc cały czas będzie zachodził, dzięki czemu ocet w butelce z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Z czasem w butelce może pojawić się delikatna galaretka, czyli tzw. matka octowa – jest to zjawisko naturalne.

Warto wiedzieć
Ocet z jabłek Rubin Olini - składniki
100% jabłek odmiany Rubin
Polska
Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Ocet jest o lekkim, czerwonym zabarwieniu, ma wyczuwalny sfermentowany posmak.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.
Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym ze ocet się zepsuł, ale że nadal pracuje. Jest to częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 96 kJ / 23 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 1,8 g |
– w tym cukry | 0,7 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Ocet z jabłek rubin – zastosowanie
Octem jabłkowym warto wzbogacić dietę jeśli dbamy o sylwetkę, chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy lub chcemy zadbać o układ trawiennych. Z powodzeniem można stosować go w kuchni zamiast zwykłego octu. Używany kosmetycznie będzie natomiast sprzymierzeńcem pięknej cery i błyszczących włosów.
Jak stosować ocet jabłkowy:
- do dressingów – na przykład wymieszany z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
- do sosów, dipów i marynat
- do przygotowania domowego napoju energetycznego – zmieszany z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
- do przygotowania napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
- jako wsparcie przy odchudzaniu – rozcieńczony z wodą i pity na czczo
- do przeciwłupieżowej płukanki nadającej blask włosom – łyżka stołowa na szklankę wody
- do mycia świeżych warzyw i owoców – mycie roztworem octu jabłkowego i wody pomaga oczyścić je z drobnoustrojów, które gromadzą się na skórce
- do przemywania skóry – zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje ph i pomaga w walce z trądzikiem.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.