
Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini
44,90 zł

Ocet jabłkowy z kwiatów czarnego bzu
Chcesz wprowadzić do swojej diety niepasteryzowany ocet jabłkowy, ale nie przepadasz za jego smakiem i zapachem? Picie octu jabłkowego może być przyjemne! Żywy ocet z nutką kwiatów czarnego bzu to doskonały wybór dla Ciebie. Jest delikatny dla podniebienia i ma kwiatowy zapach.
100% natury. Ocet z kwiatów czarnego bzu powstał ze zbieranych ręcznie w słoneczny dzień kwiatów czarnego bzu i całych, dojrzałych jabłek odmiany Jonagold. Rosły one w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie – regionie, znanym z czystej i nieskażonej przyrody.
Ma to, co najlepsze, z owoców i kwiatów, dzięki odpowiedniej produkcji. Nasz ocet owocowy robiony jest według rzemieślniczej, tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, we właściwej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.
Jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak wszystkie nasze octy owocowe. Odpady, powstałe w jego produkcji, są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.
Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Octy owocowe zawierają wiele cennych dla zdrowia składników i przejmują właściwości owoców, kwiatów i ziół, z których są robione. Octy owocowe to źródło dobrych dla zdrowia polifenoli, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. W tym kwasu octowego, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Kwiaty czarnego bzu, z których powstał nasz ocet owocowy, stosuje się w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.

Warto wiedzieć
Ocet jabłkowy z kwiatem bzu Olini - składniki
98% ocet jabłkowy, 2% kwiaty czarnego bzu
Polska
Polecamy osobom, które chcą się zdrowo odżywiać, poszukują prawdziwej żywności oraz smakoszom, którzy lubią kulinarne eksperymenty.
Owocowy z kwiatową nutką.
Jabłkowy, typowy dla octu, z lekko kwiatową nutą.
Jasny, słomkowo-różowy.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 92 kJ / 22 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,01 g |
– w tym cukry | 0,45 g |
białko | 0 g |
sól | <0,01 g |

Jak smakuje ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Nasz żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu jest bardzo łagodny dla podniebienia. Smakuje owocowo i czuć w nim lekko kwiatową nutkę.
Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Ocet z kwiatów czarnego bzu można spożywać nie tylko z wodą! jest kilka sposobów, aby się nim delektować:
- z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
- w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret dodaj 1-2 łyżki (15-30 ml) octu
- w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
- w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
- w chipsach typu salt & vinegar
Ocet jabłkowy z kwiatami bzu – najczęściej zadawane pytania
Jak przechowywać ocet?
Jeśli chcesz, aby ocet jabłkowy niepasteryzowany długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, trzymać go w lodówce.
Jaki jest termin przydatności do spożycia?
Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant. Dzięki niemu naturalny, czysty żywy ocet jabłkowy, może służyć Ci cały rok.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy picie octu szkodzi zębom?
-
Wiele badań sugeruje, że ocet owocowy, pity codziennie, może wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Stomatolodzy radzą, aby w przypadku wrażliwego uzębienia i problemów ze szkliwem, rozcieńczać go wodą i pić przez słomkę, po czym płukać jamę ustną wodą.
-
Jak pić ocet jabłkowy z wodą?
-
Wiele źródeł zaleca stosowanie 1-2 łyżek octu na szklankę wody i picie go rano, po wstaniu, lub przed dużymi posiłkami.
-
Czy ocet jabłkowy można stosować w pielęgnacji?
-
Ocet owocowo może być stosowany do celów kosmetycznych. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom pH skóry - twarzy i głowy. Stosowany na twarz może poprawić kondycję cery, wygładzić ją i usunąć przebarwienia. Jako płukanka do włosów usuwa nadmiar sebum, nadbudowę mineralną i resztki kosmetyków stylizujących.
-
Czy ocet jabłkowy z kwiatami bzu można podawać dzieciom?
-
Każdy ocet owocowy ma dobry wpływ na organizm, zarówno ten mały, jak i duży. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, warto włączyć go do jadłospisu całej rodziny. Nasze octy owocowe są delikatne - ocet jabłkowy z kwiatami bzu smakuje owocowo-kwiatowo. Maluchom można podawać 1 łyżeczkę octu dziennie - po rozcieńczeniu z 250 ml płynu - na czczo lub na 20 minut przed większym posiłkiem. Rekomendujemy podawanie octu dzieciom, które skończyły 5 lat.
-
Czy ocet jabłkowy można pić w ciąży?
-
O ile nam wiadomo, nie ma też jednomyślnego stanowiska w tym temacie z powodu braku szczegółowych badań. Nie ma też aktualnych doniesień o szkodliwości stosowania jakiegokolwiek rodzaju octu owocowego w czasie ciąży. Specjaliści twierdzą natomiast, że kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność podczas spożywania niektórych niepasteryzowanych produktów. Mogą one zawierać np. bakterie. Czyli bezpieczniejszy dla kobiet w ciąży wydaje się ocet pasteryzowany, tylko że on nie posiada już tych prozdrowotnych właściwości, co niepasteryzowany. Z drugiej strony, wszystkie rodzaje octu jabłkowego zawierają kwas octowy, który ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Badania pokazują, że może… zabijać bakterie. W świetle tych informacji, naszym zdaniem kobiety w ciąży powinny używać niepasteryzowanego octu jabłkowego z matką owocową z dużą ostrożnością i po rozmowie z lekarzem. Jeśli zdecydują się na włączenie octu jabłkowego do swojej diety, polecamy stosować go jako przyprawę, np. składnik sosu do sałatki czy marynaty.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.