
Ocet malinowo-jabłkowy Olini
44,90 zł
Ocet malinowo-jabłkowy – właściwości
Ocet malinowo-jabłkowy Olini to naturalny, orzeźwiający napój powstały w wyniku kilkumiesięcznej, powolnej fermentacji polskich malin i jabłek. Jest mętny, niefiltrowany, pachnie malinowo, a jego orzeźwiający smak zachwyci niejednego smakosza.
Powstaje z całych owoców, a nie z soku, dzięki temu zawiera wszystko to co najlepsze i najbardziej wartościowe w owocach. To bogactwo witamin, pektyn, a także magnezu, żelaza i potasu. Jest delikatniejszy w smaku niż ocet z samych jabłek. Do octu malinowo-jabłkowego Olini nie są dodawane żadne konserwanty czy barwniki, a jego naturalny, bladoróżowy kolor pochodzi z malin.
Jak powstaje ocet malinowo-jabłkowy Olini?
Ten aktywny biologicznie napój powstaje na drodze dwuetapowej fermentacji. Początkowo jest to fermentacja alkoholowa. Dochodzi do niej za sprawą cukru z owoców i naturalnych drożdży występujących na ich powierzchni. Taka fermentacja odbywa się w sposób naturalny. Drugi etap jest o wiele dłuższy i wolniejszy, to fermentacja octowa, podczas której bakterie octowe przetwarzają powstały alkohol w kwas octowy. Proces ten trwa wiele miesięcy a im jest on dłuższy tym ocet ma głębszy smak i jest bardziej dojrzały.
Ocet malinowo – jabłkowy Olini nie jest pasteryzowany, proces fermentacji nie zostaje więc przerwany a produkt jest żywy i ciągle się rozwija. Nawet zabutelkowany ocet ciągle pracuje i jest aktywny biologicznie. Sam w sobie jest konserwantem, który nie psuje się nawet po wielu miesiącach. Na dnie butelki z octem może wytrącać się osad, jest to pozostałość po owocach. Z kolei na wierzchu, czasem widoczna jest galaretka – to tak zwana “matka octowa”. Te elementy świadczą o wysokiej aktywności mikrobiologicznej octu.

Warto wiedzieć
Ocet malinowo-jabłkowy Olini - składniki
50% ocet malinowy, 50% ocet jabłkowy
Polska
Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Ocet ma delikatna różową barwę, lekko wyczuwalny słodki i orzeźwiający smak o owocowym aromacie.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.
Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym ze ocet się zepsuł, ale że nadal pracuje. Jest to częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 96 kJ / 23 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 1,8 g |
– w tym cukry | 0,7 g |
białko | 0,2 g |
sól | 0 g |

Ocet malinowo-jabłkowy – zastosowanie
W malinach jest 3 razy więcej pektyn niż w jabłkach. To owoce bogate są też w witaminy, antocyjany i minerały (potas, magnez, żelazo). Chętnie polecane przez dietetyków, szczególnie ze względu na zawartość witaminy C, której spożycie wpływa na system odpornościowy. Produkty bogate w maliny polecane są w walce z przeziębieniem i infekcjami. Owoce te często wykorzystywane są do przetworów, jednak poddane mrożeniu lub pasteryzacji tracą część swoich wartości.
Ocet powstały z malin i jabłek to produkt niskokaloryczny, po który często sięgają osoby chcące zadbać o zdrowe odżywianie i zgrabną sylwetkę. Jest bogaty w witaminy, błonnik i żywe kultury bakterii. Najczęściej wypija się go rozcieńczonego z samą wodą lub z dodatkiem soku z cytryny. W połączeniu z miodem stworzy pyszny, świeży słodko-kwaśny napój o owocowym aromacie.
Opinie ekspertów
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.