
Oliwa z oliwek dla dzieci Olini
44,90 zł
Łagodna w smaku oliwa z oliwek dla dzieci extra virgin może być pierwszą oliwą w życiu Twojego malucha. Jest tłoczona na zimno, niefiltrowana, świeża i pyszna. Z nią włączysz do diety Twojego dziecka dobre tłuszcze roślinne i polifenole, które działają przeciwzapalnie i wspomagają pracę serduszka.

Oliwa z oliwek dla dzieci i niemowląt – łagodna w smaku
Najlepsza oliwa dla dzieci to ta niefiltrowana i tłoczona na zimno. Tylko taka pełna jest aktywnych składników, które są dobre dla rozwijającego się maluszka.
Poza tym, zarówno oliwa dla niemowlaka, jak i dla starszego dziecka, musi być pyszna! Nasza oliwa z pierwszego tłoczenia ma przyjemny, delikatny smak, który lubią wszystkie szkraby. To zasługa oliwek oliwek Oblica, które rosną tylko w Dalmacji.
Nasza oliwa z oliwek dla dziecka zawdzięcza im też swój delikatny aromat. Po odkręceniu buteleczki od razu przeniesiesz się do chorwackiego, oliwnego gaju.
Najlepsza oliwa z oliwek dla niemowląt, maluchów i starszaków ma apetyczny, słoneczny kolor. To sprawia, że potrawy nią skropione z chęcią wpadają do buzi.
Taka właśnie jest oliwa dla dzieci od Olini! Pyszna, zdrowa, w 100% naturalna.
Oliwa z oliwek dla dzieci – właściwości
To nie przypadek, że drzewka oliwne są odporne na szkodniki czy długotrwałe susze. Swoją wytrzymałość zawdzięczają przeciwutleniaczom – związkom roślinnym, którym przypisuje się wiele korzyści zdrowotnych.
Oliwa z oliwek dla dziecka Olini zawiera polifenole – 272 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.
Oprócz zawartości przeciwutleniaczy, oliwa z oliwek dla dziecka Olini to również źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm dziecka nie produkuje, ale potrzebuje do rozwoju.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek dla dzieci Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Chorwacja
2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
Dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
Można podawać już od 6. miesiąca życia
Delikatna, pozbawiona mocnych, ostrych nut
Charakterystyczny dla oliwy.
Płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
Żółty
Do skrapiania zupek, gotowanych warzyw, mięs, kaszek czy zlizywania jej z paluszków (przy BLW); starsze dzieci mogą ją jeść w sałatkach, maczać w niej chleb, pić z łyżeczki
Nie zawiera glutenu i orzechów
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 29.05.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,07%
6,32 mEq O₂/kg
1,52
0,1
0,0
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 15 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Oliwa z oliwek dla niemowląt – od kiedy podawać?
Doskonałym urozmaiceniem diety jest oliwa z oliwek dla niemowląt. Od kiedy warto ją podawać? Wprowadzić można ją już w 6. miesiącu życia maluszka. Może być więc pierwszą oliwą w jego życiu!
Oliwa dla niemowlaka pomoże w rozszerzania diety. Może być źródłem zabawy!
Półroczny szkrab wciąż zajada się mlekiem, ale jest też ciekawy nowych smaków. Oliwa dla niemowląt to dobry sposób oswajanie dziecka z inną konsystencją. Wystarczy, że niewielką jej ilość nalejesz na tackę lub talerz i pozwolisz maluchowi malować po niej palcami. Przy okazji dasz mu możliwość jej posmakowania.
Oliwa dla dzieci w daniach
Łagodna oliwa z oliwek dla dzieci ma jeszcze jedną zaletę – łatwo wprowadzić ją do jadłospisu malucha. Od najwcześniejszych miesięcy życia możesz skrapiać nią:
- kaszki
- warzywa
- zupy
- sałatki
- makaron
Możesz podawać ją też na łyżeczce, z ciepłym mlekiem w kubeczku i soczkiem w ulubionej szklaneczce lub do maczania chleba.
Oliwa dla niemowlaka i dziecka – ile podawać?
- od 6 do 12 miesięcy – kilka kropli
- roczne dziecko – 1-3 łyżki
- od 1. do 3. roku życia – zdrowy tłuszcz powinien stanowić około 30-35% dziennego zapotrzebowania dziecka na energię
- do 8. roku życia – tłuszcze roślinne o dobrej proporcji omega-6 do omega-3 powinny stanowić większość tłuszczów w diecie najmłodszych
Oliwa z oliwek na zaparcia u dzieci?
Dodanie odpowiedniego tłuszczu do diety dziecka może wspomóc perystaltykę jelit. Jednym z nich jest oliwa z oliwek. Na zaparcia u dzieci trzeba także:
- stosować więcej owoców i zielonych warzyw liściastych – są źródłem błonnika
- podawać odpowiednią ilość płynów
- zapewniać aktywność fizyczną
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy oliwa dla dzieci to dobry wybór dla niemowlaka?
-
Oliwę z oliwek można wprowadzać do diety maluchów już od 6. miesiąca życia. Będzie pomocna przy BLW. Można stosować ją do sałatek, skrapiać nią zupy i smażyć: omlety, placuszki czy naleśniki. Oliwa dla dzieci jest łagodna w smaku, dlatego dla maluchów będzie idealna.
-
Które z Waszych oliw są najdelikatniejsze?
-
Chorwacka jest najłagodniejszą z naszych oliw, zaraz po niej jest hiszpańska, która ma delikatną goryczkę. Grecka jest delikatna, ale pozostawia na języku ostry finisz.
-
Czy oliwa nadaje się do smażenia?
-
Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.
-
„Test lodówki” – co to jest?
-
„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.
-
Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
Dlaczego oliwa z oliwek mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
-
Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?
-
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.