ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni

Oliwa z oliwek grecka Olini

Grecka oliwa ze świeżych zbiorów
drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
star Łagodna, z ostrym finiszem
c Z polifenolami – 330 mg/kg
Wybierz Objętość netto:
Schłodź przed otwarciem i dokładnie zakręcaj butelkę.

42,90 zł

Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: 2-3 dni robocze
Darmowa dostawa już od 199 zł

Słoneczna, aromatyczna i pyszna. Oto Oliwa z oliwek grecka od Olini! Jest tłoczona na zimno z owoców odmiany Koroneiki. Ma łagodny smak, ale z ostrym finiszem. Nadaje się do dań na zimno, ciepło i do smażenia. Czy to najlepsza oliwa z oliwek z Grecji? Niech zdecydują Twoje kubki smakowe!

<p><br></p>
wegańska
dla kobiet w ciąży

Grecka oliwa z oliwek – właściwości 

Oliwa z oliwek grecka to od tysiącleci duma Greków i filar ich kultury. 

Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Używają jej najwięksi kucharze i restauratorzy. Oliwa grecka jest ceniona za wysoką jakość i specyficzny smak, dzięki któremu mogą  zapewnić klientom kulinarne doznania. 

Oliwa z Grecji może znaleźć się i w Twojej kuchni! Z łatwością wprowadzisz ją do swojej diety.

Dobra grecka oliwa – czyli jaka? 

Smaczne, całe oliwki

Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z wyselekcjonowanych, dojrzałych oliwek Koroneiki. Rosną w maleńkiej wiosce, leżącej u podnóża góry Fokas, w otoczeniu lasów i kwietnych łąk. 

Odpowiednia produkcja

Nasza grecka oliwa extra virgin jest tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin po zbiorach. Jej kwasowość wynosi 0,24%, czyli mniej niż wyznaczone przez normy europejskie i międzynarodowe 0,8%.

Polifenole

Zawiera polifenole – 330 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.

Spożywanie oliwy nie zastępuje zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.


Warto wiedzieć

Oliwa z oliwek grecka Olini - składniki

100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno

Kraj pochodzenia:

Grecja

Czas zbioru owoców:

12.2023 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek

Dla kogo:

dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Dzieci:

można podawać

Kolor i smak:

Oliwa o żółtym kolorze. Łagodna w smaku, aksamitna. Posiada wyczuwalny aromat owoców i warzyw – w tym zielonej papryki, a także liści i trawy.

Zapach:

charakterystyczny dla oliwy

Konsystencja:

płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)

Jak używać:

prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia

Informacje dla alergików:

Nie zawiera glutenu i orzechów.

Termin przydatności do spożycia:

Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.12.2025 r., 24 miesięcy od wytłoczenia (znajdziesz go na tylnej etykiecie).

Przechowywanie:

Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).

Kwasowość (jakość):

0,24%

Liczba nadtlenkowa (jakość życia):

5,1 mEq O₂/kg

K232 (utlenianie):

1,543

K268/K270 (aging/starzenie się):

0,107

Delta K, ΔΚ (czystość):

-0,004

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna3449 kJ / 824 kcal
tłuszcz92 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone14 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone65 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone13 g
węglowodany0 g
– w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g

Najlepsza oliwa z oliwek z Grecji – co ją wyróżnia? 

Poszczególne oliwy różnią się smakiem i aromatem. Tę z Grecji wyróżnia łagodny smak, ale z ostrym finiszem

Oliwa z oliwek grecka czy włoska? 

Nasza oliwa włoska charakteryzuje się pikantnością. Z olei Oliwa grecka Olini jest łagodna, ale na Twoim języku pozostawi ostry posmak. 

Lepsza będzie oliwa włoska czy grecka? To już zależy od Twoich preferencji. 

Oliwa z oliwek grecka czy hiszpańska?

Nasza oliwa hiszpańska ma delikatną goryczkę, przez co może nieco drapać w gardle. Dlatego jeśli łagodne nuty są bardziej w Twoim guście – wybierz grecką oliwę. 

Oliwa z oliwek grecka – smak 

Smak oliwy z oliwek zależy od odmiany owoców, z których się ją wytwarza, miejsca, w którym rosną, ale również ich dojrzałości i pory zbiorów.

Oliwki Koroneiki, z których powstaje nasza oliwa z pierwszego tłoczenia, zostały zebrane w grudniu. Żeby oliwa zachowała jak najwięcej walorów smakowych i prozdrowotnych, musiały być odpowiednio dojrzałe.

Koroneiki są jednymi z najsmaczniejszych oliwek na świecie. Są o wiele mniejsze od innych odmian. Z owoców z jednego drzewa można wytłoczyć jedynie 3 litry oliwy! (W przypadku innych rodzajów jest to nawet 10 litrów).

Oliwki Koroneiki to łagodna odmiana. Nie są wytrawne ani gorzkie, mają lekko pikantny smak. Dzięki temu oliwa z oliwek Koroneiki to uniwersalny zdrowy tłuszcz, który pasuje do wielu potraw.

Grecka oliwa z oliwek do smażenia? 

Oliwa z oliwek grecka nadaje się do smażenia. Polecamy wymienić ją po każdym użyciu.

Możesz używać jej także do:

  • potraw na zimno –  oliwa grecka jest składnikiem dressingów w duecie z octem balsamicznym, cytryną czy ziołami
  • gotowania – popularne w krajach śródziemnomorskich jest stosowanie jej jako bazy do sosów, zup i gulaszów
  • marynowania 

Oliwa z oliwek z Grecji to także dodatek do ryb, warzyw i makaronów, dzięki któremu nabierają delikatnego, oliwkowego posmaku. Możesz maczać w niej pieczywo albo skropić nią hummus.

Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji – cena 

Ile kosztuje oliwa z oliwek z Grecji? Cena greckiej oliwy z oliwek może różnić się w zależności od jakości produktu oraz regionu, z którego pochodzi oliwka. Jednakże, pomimo różnic w cenie, zawsze warto zainwestować w dobrej jakości oliwę z oliwek extra virgin. Dzięki temu można czerpać jak najwięcej z jej smaku i wartości odżywczych. 

Oliwa z oliwek pochodząca z Grecji jest ceniona na całym świecie. Jest też uznawana za jedną z najlepszych oliw na rynku, dlatego jej ceny mogą wahać się od 50 zł do nawet 200 zł za litr.

Oliwa z oliwek grecka Olini - opinie

  • -
    — Ewelina
    Opinia zweryfikowana zakupem 02.07.2023
  • najlepsza oliwa w Europie :)
    — Izabela
    Opinia zweryfikowana zakupem 06.07.2023
  • Jakość oliwy z oliwek greckiej jest nieporównywalna do oliwy zakupionej w innych sklepach. Od dłuższego czasu zakupuję oliwę tylko w Olini, różne już zakupiłam i są to oliwy najlepsze jakie kiedykolwiek kupowałam. Poleciłam moim znajomym i każdy ma taką samą opinię jak ja. Olini jesteście najlepsz
    — Krystyna
    Opinia zweryfikowana zakupem 08.07.2023
  • Polecam
    — Ewa
    Opinia zweryfikowana zakupem 09.07.2023
  • Bardzo dobra, łagodna w smaku.
    — Aneta
    Opinia zweryfikowana zakupem 11.07.2023
  • Najwyższa jakość, polecam
    — Hanna
    Opinia zweryfikowana zakupem 14.07.2023
  • Ok ok ok
    — Piotr
    Opinia zweryfikowana zakupem 14.07.2023
  • -
    — Polecam
    Opinia zweryfikowana zakupem 05.03.2024
  • -
    — Wiola
    Opinia zweryfikowana zakupem 07.03.2024
  • Dla mnie najsmaczniejsza ze wszystkich, używam namiętnie do pesto, sałatek i innych dań na zimno
    — Magdalena
    Opinia zweryfikowana zakupem 13.03.2024

Najczęściej zadawane pytania

Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.

Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek to tłuszcz, więc trzeba brać pod uwagę ogólną ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ma też dużo kalorii.

W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.

Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego polifenole.

Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.

Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.

Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!

„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.

Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
    thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
    star Z delikatną goryczką
    c Z polifenolami – 250 mg/kg
    Oliwa z oliwek hiszpańska Olini
    Do stosowania na zimno i do smażenia
    (517 opinii)

    od 37,90 zł
  • drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
    thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
    hand Najłagodniejsza z naszych oliw
    c Z polifenolami – 272 mg/kg
    Oliwa z oliwek chorwacka Olini
    Najłagodniejsza z naszych oliw
    (236 opinii)

    od 39,90 zł
  • drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
    thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
    star Pikantna i aromatyczna
    c Z polifenolami – 510 mg/kg
    Oliwa z oliwek z Włoch Olini
    Z włoskiego Lazio prosto na Twój stół
    (161 opinii)

    od 44,90 zł
  • leaves Jakość potwierdzona certyfikatem BIO
    hand Tradycyjny włoski produkt z rodzinnej manufaktury z Modeny
    steam Aromatyczny, o głębokim smaku
    Ocet balsamiczny Olini
    Z rodzinnej manufaktury z Modeny
    (109 opinii)

    od 49,90 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.