
Oliwa z oliwek grecka Olini
42,90 zł
Słoneczna, aromatyczna i pyszna. Oto Oliwa z oliwek grecka od Olini! Jest tłoczona na zimno z owoców odmiany Koroneiki. Ma łagodny smak, ale z ostrym finiszem. Nadaje się do dań na zimno, ciepło i do smażenia. Czy to najlepsza oliwa z oliwek z Grecji? Niech zdecydują Twoje kubki smakowe!

Grecka oliwa z oliwek – właściwości
Oliwa z oliwek grecka to od tysiącleci duma Greków i filar ich kultury.
Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Używają jej najwięksi kucharze i restauratorzy. Oliwa grecka jest ceniona za wysoką jakość i specyficzny smak, dzięki któremu mogą zapewnić klientom kulinarne doznania.
Oliwa z Grecji może znaleźć się i w Twojej kuchni! Z łatwością wprowadzisz ją do swojej diety.
Dobra grecka oliwa – czyli jaka?
Smaczne, całe oliwki
Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z wyselekcjonowanych, dojrzałych oliwek Koroneiki. Rosną w maleńkiej wiosce, leżącej u podnóża góry Fokas, w otoczeniu lasów i kwietnych łąk.
Odpowiednia produkcja
Nasza grecka oliwa extra virgin jest tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin po zbiorach. Jej kwasowość wynosi 0,24%, czyli mniej niż wyznaczone przez normy europejskie i międzynarodowe 0,8%.
Polifenole
Zawiera polifenole – 330 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastępuje zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek grecka Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Grecja
12.2023 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
można podawać
Oliwa o żółtym kolorze. Łagodna w smaku, aksamitna. Posiada wyczuwalny aromat owoców i warzyw – w tym zielonej papryki, a także liści i trawy.
charakterystyczny dla oliwy
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.12.2025 r., 24 miesięcy od wytłoczenia (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,24%
5,1 mEq O₂/kg
1,543
0,107
-0,004
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3449 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 92 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 13 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Najlepsza oliwa z oliwek z Grecji – co ją wyróżnia?
Poszczególne oliwy różnią się smakiem i aromatem. Tę z Grecji wyróżnia łagodny smak, ale z ostrym finiszem.
Oliwa z oliwek grecka czy włoska?
Nasza oliwa włoska charakteryzuje się pikantnością. Z olei Oliwa grecka Olini jest łagodna, ale na Twoim języku pozostawi ostry posmak.
Lepsza będzie oliwa włoska czy grecka? To już zależy od Twoich preferencji.
Oliwa z oliwek grecka czy hiszpańska?
Nasza oliwa hiszpańska ma delikatną goryczkę, przez co może nieco drapać w gardle. Dlatego jeśli łagodne nuty są bardziej w Twoim guście – wybierz grecką oliwę.
Oliwa z oliwek grecka – smak
Smak oliwy z oliwek zależy od odmiany owoców, z których się ją wytwarza, miejsca, w którym rosną, ale również ich dojrzałości i pory zbiorów.
Oliwki Koroneiki, z których powstaje nasza oliwa z pierwszego tłoczenia, zostały zebrane w grudniu. Żeby oliwa zachowała jak najwięcej walorów smakowych i prozdrowotnych, musiały być odpowiednio dojrzałe.
Koroneiki są jednymi z najsmaczniejszych oliwek na świecie. Są o wiele mniejsze od innych odmian. Z owoców z jednego drzewa można wytłoczyć jedynie 3 litry oliwy! (W przypadku innych rodzajów jest to nawet 10 litrów).
Oliwki Koroneiki to łagodna odmiana. Nie są wytrawne ani gorzkie, mają lekko pikantny smak. Dzięki temu oliwa z oliwek Koroneiki to uniwersalny zdrowy tłuszcz, który pasuje do wielu potraw.
Grecka oliwa z oliwek do smażenia?
Oliwa z oliwek grecka nadaje się do smażenia. Polecamy wymienić ją po każdym użyciu.
Możesz używać jej także do:
- potraw na zimno – oliwa grecka jest składnikiem dressingów w duecie z octem balsamicznym, cytryną czy ziołami
- gotowania – popularne w krajach śródziemnomorskich jest stosowanie jej jako bazy do sosów, zup i gulaszów
- marynowania
Oliwa z oliwek z Grecji to także dodatek do ryb, warzyw i makaronów, dzięki któremu nabierają delikatnego, oliwkowego posmaku. Możesz maczać w niej pieczywo albo skropić nią hummus.
Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji – cena
Ile kosztuje oliwa z oliwek z Grecji? Cena greckiej oliwy z oliwek może różnić się w zależności od jakości produktu oraz regionu, z którego pochodzi oliwka. Jednakże, pomimo różnic w cenie, zawsze warto zainwestować w dobrej jakości oliwę z oliwek extra virgin. Dzięki temu można czerpać jak najwięcej z jej smaku i wartości odżywczych.
Oliwa z oliwek pochodząca z Grecji jest ceniona na całym świecie. Jest też uznawana za jedną z najlepszych oliw na rynku, dlatego jej ceny mogą wahać się od 50 zł do nawet 200 zł za litr.

Najczęściej zadawane pytania
-
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
-
Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?
-
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.
-
Czy od jedzenia oliwy z oliwek się tyje?
-
Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek to tłuszcz, więc trzeba brać pod uwagę ogólną ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ma też dużo kalorii.
-
Dlaczego oliwa z oliwek mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka/ostra/pali w gardło?
-
Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego polifenole.
-
Czy wasza oliwa ma intensywny, „gryzący” smak?
-
Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.
-
Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
Kiedy pić oliwę z oliwek?
-
Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!
-
„Test lodówki” – co to jest?
-
„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.
-
Czy oliwa nadaje się do smażenia?
-
Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.