ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
739 mg/kg POLIFENOLI

Oliwa z oliwek wysokopolifenolowa Olini

Suplement diety długowieczności z polifenolami
drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
bolt Mocna, ostra – najpikantniejsza z naszych oliw
c Z witaminą E (2 łyżki = 42,67% RWS*), kwasami omega-3, omega-6 i omega-9 oraz polifenolami – 739 mg/kg
Wybierz Objętość netto:
Schłodź przed otwarciem i dokładnie zakręcaj butelkę.

47,90 zł

Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: 2-3 dni robocze
Darmowa dostawa już od 199 zł
Oliwa polifenolowa extra virgin prosto z malowniczej Apulii. W jej smaku poczujesz esencję oliwek grzejących się w słońcu włoskiego południa. W ciele – moc przeciwutleniaczy i witaminy E, zwanej „witaminą młodości”, których jest bogatym źródłem.
wegańska
suplement diety
<p><strong>739 mg/kg</strong></p>

Oliwa polifenolowa extra virgin – czyli jaka?

Nasza oliwa polifenolowa extra virgin to produkt premium.

Powstała z tłoczenia na zimno całych owoców, a nie wytłoczyn. Jest w 100% naturalna i nieprzetworzona. W odróżnieniu od oliw rafinowanych zawiera prozdrowotne składniki, zachwyca też głębią smaku i przyciąga zapachem. Ma niską kwasowość – 0,25%.

Nasza oliwa wysokopolifenolowa zyskała status suplementu i dołączyła do kategorii suplementy diety. Przebadali ją naukowcy z Politechniki Łódzkiej (kliknij, aby zapoznać się z badaniem).

Została też doceniona za jakość. Producent naszej Oliwy wysokopolifenolowej otrzymał za nią w 2020 r. międzynarodową nagrodę – Milan International Olive Oil Award (MIOOA).

Magda: „To jest moje płynne złoto!”.

Oliwa wysokopolifenolowa – co ją wyróżnia?

Która oliwa z oliwek ma najwięcej polifenoli? Oliwa wysokopolifenolowa, którą jest też nasz włoski rarytas. Badanie wykazało, że zawiera aż 739 mg/kg przeciwutleniaczy!

Polifenole to związki, których przyjmowanie w odpowiednich ilościach przyczynia się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Powoduje go nierównowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami w organizmie. Może ona prowadzić do stanów zapalnych i chorób przewlekłych.

Główne przeciwutleniacze, które zawiera nasza oliwa polifenolowa z pierwszego tłoczenia, to lignany (79 mg/kg) i oleuropeina (88 mg/kg).

Patrycja: „Ta oliwa to super prosty sposób na zadbanie o zdrowie. Jedna jej łyżka kryje tyle dobra! O polifenolach jest ostatnio głośno, a tu są potwierdzone w badaniach i ich poziom jest bardzo wysoki”.

Oliwa polifenolowa – właściwości

Polifenole na długowieczność

Imponująca ilość polifenoli to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć naszą oliwę do diety długowieczności.

Ten zdrowy tłuszcz jest podstawą diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej duże ilości spożywa się w niektórych „Niebieskich Strefach”, gdzie ludzie żyją długo i mniej chorują. Mowa o Sardynii (Włochy) i Ikarii (Grecja). Spożywają ją też mieszkańcy półwyspu Nicoya na Kostaryce.

Nienasycone kwasy tłuszczowe na cholesterol i rozwój dzieci

Nasza oliwa polifenolowa extra virgin bogata jest także w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3, omega-6 i omega-9. Zastąpienie nimi kwasów nasyconych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Z troski o serce, warto więc stosować oliwę z oliwek zamiast masła czy smalcu.

NNKT potrzebne są też do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.

Sylwia: „Za ostra w smaku dla maluchów? Mój syn ją uwielbia!”.

Moc witaminy E

Nasza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera także dużą ilość witaminy E, niezbędnej w Twojej diecie. Również pełni ona funkcję przeciwutleniacza, pomaga więc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Nazywa się ją „witaminą młodości”.

Edyta: „Jedna łyżka oliwy i będziemy jeszcze młodsze i piękniejsze”!

Milena: „Jej łyk to dla mnie esencja zdrowia i piękna. Bogactwo polifenoli i witaminy E, czyli tego, co zawsze poleca mój kosmetolog, żeby starzeć się z godnością :)”.

Warto wiedzieć

Oliwa z oliwek wysokopolifenolowa Olini - składniki

100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno

Kraj pochodzenia:

Włochy

Czas zbioru owoców:

12.2023 r./01.2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek

Dla kogo:

dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Dzieci:

nie ma przeciwwskazań do podawania maluchom, ale ze względu na wyrazisty smak, polecamy ją głównie dorosłym

Smak:

mocny, ostry

Zapach:

kojarzy się z zapachem skórki z zielonego, niedojrzałego jabłka, zmieszanej z pokruszonymi, rwanymi ziołami i skoszoną trawą

Konsystencja:

płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)

Kolor:

Od zielonkawego po złocistożółty.

Jak używać:

prosto z łyżki lub z kieliszka albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia

Sposób użycia:

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia, czyli 2 łyżek (około 22 ml). Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Informacje dla alergików:

Nie zawiera glutenu i orzechów.

Termin przydatności do spożycia:

Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.05.2026 r.,18 miesięcy od wytłoczenia (znajdziesz go na tylnej etykiecie).

Przechowywanie:

Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).

Kwasowość (jakość):

0,25%

Liczba nadtlenkowa (jakość życia):

6,6 mEq O₂/kg

K232 (utlenianie):

1,8

K268/K270 (aging/starzenie się):

0,187

Delta K, ΔΚ (czystość):

-0,009

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100gw porcji 22 ml (20 g)% RWS* w porcji (20 g)
Wartość energetyczna3389 kJ/ 824 kcal678 kJ/ 165 kcal8,25 %
tłuszcz100 g20 g28,6 %
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone12 g2,4 g12 %
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone80 g16 g53,3 %
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone8 g1,6 g7,3 %
węglowodany0 g0 g0 %
– w tym cukry0 g0 g0 %
białko0 g0 g0 %
sól0 g0 g0 %
Zawiera
Polifenole73,9 mg14,78 mg
Omega 3 (kwas alfa-linolenowy)0,75 g0,15 g15 %
Omega 6 (kwas linolowy)7,30 g1,46 g16,2 %
Omega 9 (kwas oleinowy)79,5 g15,9 g53,3 %
Witamina E25,6 mg5,12 mg42,67%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)

Oliwa polifenolowa – jak powstaje?

Oliwa polifenolowa właściwości zawdzięcza przede wszystkim owocom i odpowiedniej produkcji.

Oliwki Coratina, z których się ją tłoczy, to małe owoce o zaskakującej ilości miąższu. Można z niego wycisnąć dużą ilość oleju – wyrazistego i intensywnie aromatycznego.

Owoce tej odmiany późno dojrzewają. Ich zbiory odbywają się dopiero na przełomie grudnia i stycznia, przez co są dorodne i bogate w polifenole. Zbiera się je ręcznie lub delikatnie strząsając z drzewek.

Po selekcji, pod okiem specjalistów, wyciska się z nich to, co najlepsze. Oliwę tłoczy się na miejscu – transport mógłby uszkodzić owoce. Nie miesza się ich z oliwkami innych odmian – nasza oliwa jest jednoodmianowa (monocultivar).

Degustatorzy na każdym etapie sprawdzają smak, zapach, barwę, klarowność i konsystencję oliwy.

Milena: „Dla mnie ta oliwa pachnie wiosną”.

Jak smakuje oliwa wysokopolifenolowa?

Dzięki tak troskliwej produkcji Ty otrzymujesz czystą esencję owoców, które dojrzewają w pełnym słońcu włoskiego południa. Z jednym łykiem naszej oliwy możesz przenieść się do typowych dla Apulii miast z białymi domami oraz piaszczystych plaż, turkusowego morza czy gajów oliwnych.

W jej smaku poczujesz przede wszystkim moc polifenoli. Jest wyrazista, mocna i ostra.

Radek: „Jej pikantność to dla mnie znak, ŻE DZIAŁA!”.

Oliwa z oliwek polifenolowa – zastosowanie

Oliwa polifenolowa – zastosowanie na co dzień

Chociaż powszechnie oliwę stosuje się do maczania pieczywa czy gotowania, to niektórzy wolą ją pić. Tak robi część mieszkańców regionu Morza Śródziemnego. Wypijają oni codziennie 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek.

Niektórzy radzą, aby oliwę pić do posiłku lub po.

Można to robić:

  • z łyżki
  • ze szklaneczki
  • z kieliszka

Oliwy wysokopolifenolowej można używać do:

  • smażenia
  • dressingu polifenolowego
  • sosu winegret
  • gotowanych/pieczonych/grillowanych warzyw
  • serów, pizzy, carpaccio czy bruschetty 

Ania: „Piję ją niemal każdego dnia, wznosząc toast za dobre zdrowie, młody wygląd i długie życie!”.

Paulina: „Jeśli ktoś lubi intensywny i zaskakujący smak oliwy – powinien ją pić… z kieliszka (jego kształt pięknie wydobywa jej aromat) albo prosto z łyżeczki”.

Czy na oliwie polifenolowej można smażyć?

Tak, oliwa wysokopolifenolowa nadaje się do smażenia. Szczególnie ta, o tak niskiej kwasowości, ma wyższy punkt dymienia niż oleje. Radzimy ją wymieniać po każdym smażeniu.

Oliwa wysokopolifenolowa z pierwszego tłoczenia – ile pić?

Zalecana dzienna porcja oliwy wysokopolifenolowej:

  • 2 łyżki (około 22 ml)

Składniki, których sobie dzięki niej dostarczysz:

• kwasy tłuszczowe nienasycone:

  • jednonienasycone – 16 g (53,3% RWS*), w tym:

          - omega-9 (kwas oleinowy) – 15,9 g

  • wielonienasycone – 1,6 g (7,3% RWS*), w tym:

          - omega-3 (kwas alfa-linolenowy) – 0,15 g (15% RWS*)

          - omega-6 (kwas linolowy) – 1,46 g (16,2% RWS*)

• polifenole – 14,78 g

  • przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym**

• witamina E – 5,12 mg (42,67% RWS*)

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.

**korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek

Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Idealny prezent

Oliwa polifenolowa to świetny prezent dla:

  • każdej kobiety ze względu na polifenole i witaminę E
  • tych, co kochają włoską kuchnię ze względu na jej unikatowy smak, który pozwala w wyobraźni wrócić do pięknych terenów południa Włoch
  • dla osób, które dbają o siebie albo chcą zacząć to robić – jedna butelka tej oliwy może zastąpić kilka suplementów

Agnieszka: „Ta oliwa jest tak pyszna, szlachetna, a do tego wartościowa, że planuje ją wręczać gospodarzom imprez zamiast butelki wina!”.

Oliwa z oliwek wysokopolifenolowa Olini - opinie

  • Przepyszna oliwa jak każda z Olini :)
    — Sandra
    Opinia zweryfikowana zakupem 25.03.2024
  • -
    — Marta
    Opinia zweryfikowana zakupem 25.03.2024
  • Bardzo wyrazisty i mocny smak. Idealnie podkreśla i wydobywa smak z potraw.
    — Aleksander
    Opinia zweryfikowana zakupem 25.03.2024
  • -
    — Anna
    Opinia zweryfikowana zakupem 25.03.2024
  • -
    — Anna Lenartowska
    Opinia zweryfikowana zakupem 26.03.2024
  • Smakuje dobrze, na efekty czekamy. Polecam chlebek maczany w tej oliwie.
    — Dorota
    Opinia zweryfikowana zakupem 26.03.2024
  • -
    — Krystyna
    Opinia zweryfikowana zakupem 27.03.2024
  • Pyszny i zdrowy!
    — Marzena
    Opinia zweryfikowana zakupem 29.03.2024
  • Bardzo dobra oliwa - najlepsza jaka pilam, prośbą do Olini - niech będzie w stałej ofercie na zawsze :)
    — Marlena
    Opinia zweryfikowana zakupem 01.04.2024
  • Bardzo wyrazisty smak.
    — Anita
    Opinia zweryfikowana zakupem 01.04.2024

Najczęściej zadawane pytania

Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.

Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek ma dużo kalorii.

W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.

Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego związki fenolowe, a dokładniej – oleuropeina. To jeden z polifenoli, występujący wyłącznie w oliwie z oliwek.

Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.

Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie nieprzyjemnie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.

Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem! Oliwę polifenolową polecamy pić do lub po posiłku.

Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowOliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby wymieniać po każdym użyciu. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.ania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby wymieniać po każdym użyciu. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

  • Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Ula Głąb
    20 lut 2024
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa extra vergine to prawdziwy rarytas. To sok wyciśnięty z oliwek na drodze mechanicznego tłoczenia. Pochodzenie oliwy, proces produkcji, doświadczenie pracowników, gleba, temperatura, sł
    Czytaj
  • Polifenole - czym są i w jakich produktach je znajdziesz?
    Polifenole - czym są i w jakich produktach je znajdziesz?
    Justyna Ćwierz
    6 maj 2023
    Polifenole - czym są i w jakich produktach je znajdziesz?
    Żywność dostarcza nam wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość z nas doskonale sobie zdaje sprawę z tego, że w produktach spożywczych znajdziemy takie składni
    Czytaj
  • Jak pić oliwę z oliwek? Ile pić dziennie i jak długo?
    Jak pić oliwę z oliwek? Ile pić dziennie i jak długo?
    Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
    11 lut 2024
    Jak pić oliwę z oliwek? Ile pić dziennie i jak długo?
    Oliwa z oliwek to nie tylko doskonały dodatek do sałatek i pizzy. To także sposób na zdrowie poprzez dostarczenie cennych kwasów omega. Na nich jednak bogactwo oliwy z oliwek się nie kończy. Czy moż
    Czytaj
  • Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Agnieszka Maciejowska
    13 lut 2024
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek ma mnóstwo właściwości i zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej od wieków towarzyszy ludzkości, będąc nie tylko prozdrowotnym uzupełnieniem diety, ale takż
    Czytaj
Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • Bestseller
    thermo Wygodne i precyzyjne odmierzanie
    leaves Wielorazowego użytku
    bolt Grube, solidne szkło
    Szklaneczka z miarką Olini
    Idealna na zakwas lub prozdrowotne mikstury
    (49 opinii)

    29,90 zł
  • c Z dużą ilością antyoksydantu - sezamolu
    drop Nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno
    heart Delikatny, bez goryczki
    hand Powstał we współpracy z naukowcami
    Olej sezamowy
    Bogaty w antyoksydant - sezamol
    (118 opinii)

    od 64,90 zł
  • -20%
    c Bogactwo witamin i minerałów
    bolt Uderzeniowa dawka witaminy C
    drop 100% wyciśniętych owoców rokitnika
    Sok z rokitnika Olini
    Uderzeniowa dawka witaminy C, 100% rokitnika
    (70 opinii)

    od 38,32 zł
  • hand Rzemieślniczy, jak domowy
    venus Delikatny w smaku
    c Źródło probiotyków: 4,8 x 10⁷ CFU/ml
    Zakwas złocisty Olini
    Napój na wagę złota dla Twojego zdrowia
    (122 opinie)

    od 38,90 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.