
Oliwa z oliwek wysokopolifenolowa Olini
47,90 zł

Oliwa polifenolowa extra virgin – czyli jaka?
Nasza oliwa polifenolowa extra virgin to produkt premium.
Powstała z tłoczenia na zimno całych owoców, a nie wytłoczyn. Jest w 100% naturalna i nieprzetworzona. W odróżnieniu od oliw rafinowanych zawiera prozdrowotne składniki, zachwyca też głębią smaku i przyciąga zapachem. Ma niską kwasowość – 0,25%.
Nasza oliwa wysokopolifenolowa zyskała status suplementu i dołączyła do kategorii suplementy diety. Przebadali ją naukowcy z Politechniki Łódzkiej (kliknij, aby zapoznać się z badaniem).
Została też doceniona za jakość. Producent naszej Oliwy wysokopolifenolowej otrzymał za nią w 2020 r. międzynarodową nagrodę – Milan International Olive Oil Award (MIOOA).
Magda: „To jest moje płynne złoto!”.
Oliwa wysokopolifenolowa – co ją wyróżnia?
Która oliwa z oliwek ma najwięcej polifenoli? Oliwa wysokopolifenolowa, którą jest też nasz włoski rarytas. Badanie wykazało, że zawiera aż 739 mg/kg przeciwutleniaczy!
Polifenole to związki, których przyjmowanie w odpowiednich ilościach przyczynia się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Powoduje go nierównowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami w organizmie. Może ona prowadzić do stanów zapalnych i chorób przewlekłych.
Główne przeciwutleniacze, które zawiera nasza oliwa polifenolowa z pierwszego tłoczenia, to lignany (79 mg/kg) i oleuropeina (88 mg/kg).
Patrycja: „Ta oliwa to super prosty sposób na zadbanie o zdrowie. Jedna jej łyżka kryje tyle dobra! O polifenolach jest ostatnio głośno, a tu są potwierdzone w badaniach i ich poziom jest bardzo wysoki”.
Oliwa polifenolowa – właściwości
Polifenole na długowieczność
Imponująca ilość polifenoli to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć naszą oliwę do diety długowieczności.
Ten zdrowy tłuszcz jest podstawą diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej duże ilości spożywa się w niektórych „Niebieskich Strefach”, gdzie ludzie żyją długo i mniej chorują. Mowa o Sardynii (Włochy) i Ikarii (Grecja). Spożywają ją też mieszkańcy półwyspu Nicoya na Kostaryce.
Nienasycone kwasy tłuszczowe na cholesterol i rozwój dzieci
Nasza oliwa polifenolowa extra virgin bogata jest także w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3, omega-6 i omega-9. Zastąpienie nimi kwasów nasyconych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Z troski o serce, warto więc stosować oliwę z oliwek zamiast masła czy smalcu.
NNKT potrzebne są też do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.
Sylwia: „Za ostra w smaku dla maluchów? Mój syn ją uwielbia!”.
Moc witaminy E
Nasza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera także dużą ilość witaminy E, niezbędnej w Twojej diecie. Również pełni ona funkcję przeciwutleniacza, pomaga więc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Nazywa się ją „witaminą młodości”.
Edyta: „Jedna łyżka oliwy i będziemy jeszcze młodsze i piękniejsze”!
Milena: „Jej łyk to dla mnie esencja zdrowia i piękna. Bogactwo polifenoli i witaminy E, czyli tego, co zawsze poleca mój kosmetolog, żeby starzeć się z godnością :)”.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek wysokopolifenolowa Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Włochy
12.2023 r./01.2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
nie ma przeciwwskazań do podawania maluchom, ale ze względu na wyrazisty smak, polecamy ją głównie dorosłym
mocny, ostry
kojarzy się z zapachem skórki z zielonego, niedojrzałego jabłka, zmieszanej z pokruszonymi, rwanymi ziołami i skoszoną trawą
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
Od zielonkawego po złocistożółty.
prosto z łyżki lub z kieliszka albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia, czyli 2 łyżek (około 22 ml). Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.05.2026 r.,18 miesięcy od wytłoczenia (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,25%
6,6 mEq O₂/kg
1,8
0,187
-0,009
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g | w porcji 22 ml (20 g) | % RWS* w porcji (20 g) |
Wartość energetyczna | 3389 kJ/ 824 kcal | 678 kJ/ 165 kcal | 8,25 % |
tłuszcz | 100 g | 20 g | 28,6 % |
w tym: | |||
– kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g | 2,4 g | 12 % |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 80 g | 16 g | 53,3 % |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 8 g | 1,6 g | 7,3 % |
węglowodany | 0 g | 0 g | 0 % |
– w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 % |
białko | 0 g | 0 g | 0 % |
sól | 0 g | 0 g | 0 % |
Zawiera | |||
Polifenole | 73,9 mg | 14,78 mg | |
Omega 3 (kwas alfa-linolenowy) | 0,75 g | 0,15 g | 15 % |
Omega 6 (kwas linolowy) | 7,30 g | 1,46 g | 16,2 % |
Omega 9 (kwas oleinowy) | 79,5 g | 15,9 g | 53,3 % |
Witamina E | 25,6 mg | 5,12 mg | 42,67% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Oliwa polifenolowa – jak powstaje?
Oliwa polifenolowa właściwości zawdzięcza przede wszystkim owocom i odpowiedniej produkcji.
Oliwki Coratina, z których się ją tłoczy, to małe owoce o zaskakującej ilości miąższu. Można z niego wycisnąć dużą ilość oleju – wyrazistego i intensywnie aromatycznego.
Owoce tej odmiany późno dojrzewają. Ich zbiory odbywają się dopiero na przełomie grudnia i stycznia, przez co są dorodne i bogate w polifenole. Zbiera się je ręcznie lub delikatnie strząsając z drzewek.
Po selekcji, pod okiem specjalistów, wyciska się z nich to, co najlepsze. Oliwę tłoczy się na miejscu – transport mógłby uszkodzić owoce. Nie miesza się ich z oliwkami innych odmian – nasza oliwa jest jednoodmianowa (monocultivar).
Degustatorzy na każdym etapie sprawdzają smak, zapach, barwę, klarowność i konsystencję oliwy.
Milena: „Dla mnie ta oliwa pachnie wiosną”.
Jak smakuje oliwa wysokopolifenolowa?
Dzięki tak troskliwej produkcji Ty otrzymujesz czystą esencję owoców, które dojrzewają w pełnym słońcu włoskiego południa. Z jednym łykiem naszej oliwy możesz przenieść się do typowych dla Apulii miast z białymi domami oraz piaszczystych plaż, turkusowego morza czy gajów oliwnych.
W jej smaku poczujesz przede wszystkim moc polifenoli. Jest wyrazista, mocna i ostra.
Radek: „Jej pikantność to dla mnie znak, ŻE DZIAŁA!”.
Oliwa z oliwek polifenolowa – zastosowanie
Oliwa polifenolowa – zastosowanie na co dzień
Chociaż powszechnie oliwę stosuje się do maczania pieczywa czy gotowania, to niektórzy wolą ją pić. Tak robi część mieszkańców regionu Morza Śródziemnego. Wypijają oni codziennie 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek.
Niektórzy radzą, aby oliwę pić do posiłku lub po.
Można to robić:
- z łyżki
- ze szklaneczki
- z kieliszka
Oliwy wysokopolifenolowej można używać do:
- smażenia
- dressingu polifenolowego
- sosu winegret
- gotowanych/pieczonych/grillowanych warzyw
- serów, pizzy, carpaccio czy bruschetty
Ania: „Piję ją niemal każdego dnia, wznosząc toast za dobre zdrowie, młody wygląd i długie życie!”.
Paulina: „Jeśli ktoś lubi intensywny i zaskakujący smak oliwy – powinien ją pić… z kieliszka (jego kształt pięknie wydobywa jej aromat) albo prosto z łyżeczki”.
Czy na oliwie polifenolowej można smażyć?
Tak, oliwa wysokopolifenolowa nadaje się do smażenia. Szczególnie ta, o tak niskiej kwasowości, ma wyższy punkt dymienia niż oleje. Radzimy ją wymieniać po każdym smażeniu.
Oliwa wysokopolifenolowa z pierwszego tłoczenia – ile pić?
Zalecana dzienna porcja oliwy wysokopolifenolowej:
- 2 łyżki (około 22 ml)
Składniki, których sobie dzięki niej dostarczysz:
• kwasy tłuszczowe nienasycone:
- jednonienasycone – 16 g (53,3% RWS*), w tym:
- omega-9 (kwas oleinowy) – 15,9 g
- wielonienasycone – 1,6 g (7,3% RWS*), w tym:
- omega-3 (kwas alfa-linolenowy) – 0,15 g (15% RWS*)
- omega-6 (kwas linolowy) – 1,46 g (16,2% RWS*)
• polifenole – 14,78 g
- przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym**
• witamina E – 5,12 mg (42,67% RWS*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.
**korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.
Idealny prezent
Oliwa polifenolowa to świetny prezent dla:
- każdej kobiety ze względu na polifenole i witaminę E
- tych, co kochają włoską kuchnię ze względu na jej unikatowy smak, który pozwala w wyobraźni wrócić do pięknych terenów południa Włoch
- dla osób, które dbają o siebie albo chcą zacząć to robić – jedna butelka tej oliwy może zastąpić kilka suplementów
Agnieszka: „Ta oliwa jest tak pyszna, szlachetna, a do tego wartościowa, że planuje ją wręczać gospodarzom imprez zamiast butelki wina!”.

Najczęściej zadawane pytania
-
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
-
Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?
-
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.
-
Czy od jedzenia oliwy z oliwek się tyje?
-
Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek ma dużo kalorii.
-
Dlaczego oliwa z oliwek mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka/ostra/pali w gardło?
-
Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego związki fenolowe, a dokładniej – oleuropeina. To jeden z polifenoli, występujący wyłącznie w oliwie z oliwek.
-
Czy wasza oliwa ma intensywny, „gryzący” smak?
-
Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.
-
Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie nieprzyjemnie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
Kiedy pić oliwę z oliwek?
-
Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem! Oliwę polifenolową polecamy pić do lub po posiłku.
-
Czy oliwa nadaje się do smażenia?
-
Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowOliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby wymieniać po każdym użyciu. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.ania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby wymieniać po każdym użyciu. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.