Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 49 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini

Do stosowania na zimno i do smażenia
drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
star Z delikatną goryczką
c Z polifenolami – 250 mg/kg
Wybierz Objętość netto:
Schłodź przed otwarciem i dokładnie zakręcaj butelkę.

37,90 zł

  • Zawsze 12% taniej
  • Edytuj i rezygnuj kiedy chcesz
  • Zawsze darmowa wysyłka do Polski
Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: 1 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa już od 49 zł

Aromatyczna, lekko pikantna, o delikatnej goryczce – taka właśnie jest prawdziwa Oliwa hiszpańska Olini. To smakowity rarytas pełen składników odżywczych. Nasza hiszpańska oliwa powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Jest w 100% naturalna, tłoczona na zimno, nieoczyszczona. To uniwersalny roślinny tłuszcz, który łatwo włączysz do codziennej diety.

wegańska
dla kobiet w ciąży
<p><br></p>

Oliwa hiszpańska 

Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwek z ponad 260 odmianami owoców drzewa oliwnego. Dzięki temu każda z hiszpańskich oliw jest niepowtarzalna.

Nasza hiszpańska oliwa z oliwek to w 50% oliwki odmiany Arbequina. Zbiera się je od końca września do początku października. To właśnie wtedy są najpyszniejsze. 

Pozostałe 50% oliwy to olej z oliwek Picual o intensywnym smaku. Oliwki tego gatunku są wytrawne, lekko pikantne. Wielu smakoszy uważa, że taka oliwa z Hiszpanii doskonale uzupełnia potrawy z mięsem, serem czy rybami.

Hiszpańska oliwa z oliwek – właściwości 

Hiszpańska oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 79 g jednonienasyconych i 13 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Oliwa z oliwek z Hiszpanii ma też wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że możesz wykorzystać ją do przygotowywania dań na ciepło czy smażenia, bez obawy o utratę jej właściwości. Oliwę możesz podgrzewać nawet do 220°C-240°C.

Oliwa hiszpańska zawiera polifenole – 250 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.

Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

W określaniu jakości oliwy liczy się głównie poziom kwasowości – im jest on niższy, tym lepszej jakości jest oliwa. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%, jak nasza.

Oliwa z oliwek hiszpańska to uniwersalny olej, który łatwo wprowadzisz do codziennego menu… i nie tylko! Możesz wykorzystać ją do:

  • gotowania – polej nią dania z kaszą, makaronem lub ryżem
  • pieczenia – sprawdzi się jako składnik ciasta na pizzę oraz focaccię
  • smażenia – jajecznica czy wytrawne naleśniki będą jeszcze pyszniejsze
  • jako dodatek – polej nią sałatkę, dodaj do dressingu lub wykorzystaj do pysznego dipu
  • w pielęgnacji – wykonaj nią olejowanie włosów, przygotuj na jej bazie domową maseczkę lub wykonaj demakijaż

Warto wiedzieć

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini - składniki

100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno

Kraj pochodzenia:

Hiszpania

Czas zbioru owoców:

2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek

Dla kogo:

dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Dzieci:

można podawać

Kolor i smak:

Oliwa o żółtym kolorze, pikantna, o intensywnym smaku.

Zapach:

charakterystyczny dla oliwy

Konsystencja:

płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)

Kwasowość:

Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi poniżej 0,8% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.

Jak używać:

prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia

Informacje dla alergików:

Nie zawiera glutenu i orzechów.

Termin przydatności do spożycia:

Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.07.2027 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).

Przechowywanie:

Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).

Kwasowość (jakość):

poniżej 0,8%

Liczba nadtlenkowa (jakość życia):

poniżej 20 mEq O₂/kg

K232 (utlenianie):

poniżej 2,5

K268/K270 (aging/starzenie się):

poniżej 0,22

Delta K, ΔΚ (czystość):

poniżej 0,01

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone13g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone79 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone8 g
węglowodany0 g
– w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g

Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii 

Jaka oliwa jest najlepsza? Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii to extra virgin, czyli oliwa z pierwszego tłoczenia. 

Taka oliwa wydobywana jest z owoców drzewek oliwnych mechanicznie, poprzez tłoczenie lub odwirowanie. Najistotniejszym czynnikiem jest temperatura tego procesu. Nie może być zbyt wysoka – wtedy oliwa traci swoje właściwości. 

Hiszpańska oliwa z oliwek – cena i gdzie kupić

Jeśli szukasz oliwy dobrej jakości, warto zwrócić uwagę na jej właściwości, sposób produkcji oraz warunki przechowywania.

Wiesz już, że smakiem, aromatem i właściwościami zachwyci Cię oliwa z oliwek extra virgin. Hiszpania to jej dobre źródło. „Hiszpańskie złoto” można przywieźć z podróży lub zaopatrzyć się w nie u pośrednika. 

My naszą oliwę pozyskujemy od sprawdzonych dostawców. Wybieramy taką, która  została wytłoczona w ciągu 24 godzin od zebrania oliwek i była trzymana w chłodnym miejscu i bez dostępu do światła

Nawet najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek straci swoje właściwości bez odpowiedniego opakowania. Dlatego naszą przelewamy do butelek z grubego, ciemnego szkła i mocno zakręcamy.

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini - opinie

  • Świetna
    — Justyna
    Opinia zweryfikowana zakupem 05.11.2021
  • Jak wszystkie produkty Olini - świetna jakość.
    — anonim
    Opinia zweryfikowana zakupem 09.07.2020
  • Bardzo dobra oliwa, delikatna w smaku. Ma też ładnny, delikatny zapach. Po prostu czuć, że jest to świeżo tłoczona oliwa.
    — Anna
    Opinia zweryfikowana zakupem 28.09.2019
  • Smaczna, delikatna, jestem pozytywnie zaskoczona.
    — Maria
    Opinia zweryfikowana zakupem 10.01.2021
  • Pyszne i dobrej jakości
    — Sylwia
    Opinia zweryfikowana zakupem 22.12.2019
  • Do tej pory żadna oliwa mi nie smakowała, tutaj kupiłam na próbę. Okazało się, że jest wspaniała, tak jak inne oliwy, które kupiłam.
    — Małgorzata
    Opinia zweryfikowana zakupem 02.11.2019
  • oliwa gęsta z typowym smakiem dobrej jakościowo oliwy
    — Beata
    Opinia zweryfikowana zakupem 17.11.2019
  • Bardzo smaczna i aromatyczna oliwa
    — Konrad
    Opinia zweryfikowana zakupem 21.09.2020
  • Świeży oliwkowy zapach i wspaniały smak, produkt na prawdę godny polecenia:)
    — Regina
    Opinia zweryfikowana zakupem 26.08.2019
  • Dzięki za sprawną i szybką obsługę.
    — Bogdan
    Opinia zweryfikowana zakupem 23.12.2019

Historie klientów

  • Oliwa od Olini jest naprawdę wyśmienita! Nie ma porównania do tych z supermarketu. To, że przy okazji zamawiania naszych ukochanych olejów lnianego, z czarnuszki i dla dziecka mogę dorzucić do koszyka jeszcze oliwę jest dla mnie ogromnym ułatwieniem! Smak jest naprawdę wyjątkowy i głęboki ale jednocześnie smakuje też moim dzieciom, o co najbardziej się obawiałam. Olini 6+ za wszystko - obsługę, oleje i rozszerzanie oferty.
    — Agnieszka
    Opinia zweryfikowana zakupem
  • To już kolejna butelka oliwy z oliwek. Zapach, smak- po prostu pycha. Najlepszy produkt na rynku. Polecam serdecznie
    — Joanna
    Opinia zweryfikowana zakupem
  • Napiszę krótko, jestem fanką oliwy z oliwek i tak dobrej jak ta z olini jeszcze nie jadłam. Ostatnio robiłam pesto z bazylii z waszą oliwą i wyszło przepysznie. Dziękuję i pozdrawiam!
    — Emilia
    Opinia zweryfikowana zakupem

Opinie ekspertów

  • "Oliwę Olini polecam z pierwszej kolejności. Bardzo delikatna, bez goryczki. Myślę, że nie znajdziecie w komercyjnej ofercie tak dobrej. Do pesto, dressingów i nie będzie wyczuwalnego gorzkiego posmaku, który jest w 90% oliw, nawet znanych marek dostępnych w marketach.”
    — Qchenne Inspiracje Dietoterapia Lenartowicz www.qchenne-inspiracje.pl
  • "Dostałem już tę ich oliwę do spróbowania – jest naprawdę świetna. Rzadko kiedy coś polecam – ale ich oliwa jest tak pyszna, że poleca się sama – a wypiłem już tyle litrów różnej oliwy, że potrafię rozpoznać perełkę.”
    — Pan Tabletka pantabletka.pl

Najczęściej zadawane pytania

Hiszpańska oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.

To która oliwa (grecka czy hiszpańska) jest lepsza, zależy od Twoich kubków smakowych. Oliwy te wytłaczane są z innych odmian oliwek i różnią się smakiem oraz goryczką. Dlatego, żeby zdecydować – najlepiej wypróbuj wszystkie oliwy Olini i znajdź swoją ulubioną.

„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.

Tak. Hiszpańska oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, dlatego świetnie nadaje się do smażenia. Można stosować ją również do gotowania, pieczenia i grillowania.

Tak, nasza hiszpańska oliwa z oliwek to najwyższej jakości oliwa extra virgin. Jest tłoczona na zimno, niefiltrowana i nierafinowana. Dlatego zachowuje najcenniejsze właściwości.

Hiszpańska oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.

Tak. Oliwa z oliwek z Hiszpanii jest pysznym i zdrowym elementem codziennej diety. To smaczny dodatek do sałatek, pieczywa, dipów i marynat. Dobrze mieć ją pod ręką w kuchni. 

Tak. Hiszpańska oliwa z oliwek Olini jest extra virgin. Została wytłoczona na zimno ze świeżo zebranych oliwek.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

  • Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Ula Głąb
    20 lut 2024
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa extra vergine to prawdziwy rarytas. To sok wyciśnięty z oliwek na drodze mechanicznego tłoczenia. Pochodzenie oliwy, proces produkcji, doświadczenie pracowników, gleba, temperatura, sł
    Czytaj
  • Co to jest BLW?
    Co to jest BLW?
    Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
    23 sty 2022
    Co to jest BLW?
    Dzieci jedzą wszystkimi zmysłami. Interesuje je i ciekawi wszystko, co dotyczy rzeczy na talerzu: smak, wygląd, konsystencja, temperatura... Dzieci lubią wolność! Gdy zyskają pełną swobodę, wybierają
    Czytaj
  • Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Agnieszka Maciejowska
    13 lut 2024
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek ma mnóstwo właściwości i zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej od wieków towarzyszy ludzkości, będąc nie tylko prozdrowotnym uzupełnieniem diety, ale takż
    Czytaj
  • Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Magda Wojtanowska
    31 sty 2022
    Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Oliwa z oliwek to nieodłączny element każdej kuchni. Ten skarb Śródziemnomorza to nie tylko esencja pysznego smaku, ale także źródło wielu witamin i prozdrowotnych składników odżywczych. Płynne złoto,
    Czytaj
Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • leaves Jakość potwierdzona certyfikatem BIO
    hand Tradycyjny włoski produkt z rodzinnej manufaktury z Modeny
    steam Aromatyczny, o głębokim smaku
    Ocet balsamiczny Olini
    Z rodzinnej manufaktury z Modeny
    (125 opinii)

    od 49,90 zł
  • star Wielorazowego użytku
    bolt Montowane na wcisk
    drop Precyzyjne odmierzanie
    Stalowe dozowniki do oliwy Olini
    Precyzyjnie odmierz każdą kroplę
    (1 opinia)

    69,90 zł
  • leaves 100% sezamu, bez dodatków
    c Roślinne źródło wapnia
    meal Idealna do hummusu
    Pasta sezamowa tahini Olini
    Sekretny składnik dań azjatyckich
    (70 opinii)

    35,90 zł
  • drop Nazywany "oliwą północy"
    c Bogate źródło witaminy E
    bubbles Optymalny stosunek kwasów tłuszczowych
    polska Polskie ziarno
    Olej rzepakowy Olini
    Oliwa północy
    (329 opinii)

    od 23,90 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.