
Oliwa z oliwek włoska Olini
44,90 zł
Ta oryginalna włoska oliwa z oliwek smakuje perfetto! Czuć w niej świeżość traw, kwiatów i ziół. Powstaje z owoców odmian Leccino i Frantoio, które dojrzewają z dala od zanieczyszczeń, w regionie Włoch znanym z wulkanicznych krajobrazów, gorących źródeł i malowniczych jezior – Lazio.

Włoska oliwa z oliwek
Włoskie oliwy to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych oliw na świecie oraz duma narodowa Włochów. Oliwa jest dla nich tym, czym dla nas masło – mają ją zawsze pod ręką. Gotową, by zamoczyć w niej kromkę chleba czy skropić pizzę.
We Włoszech czasem całe wioski żyją z uprawy oliwek!
My z naszych podróży przywieźliśmy oliwę extra vergine, która powstaje we włoskim Lazio. To środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu – Morze Tyrreńskie.
Włoska oliwa z oliwek, którą się zachwyciliśmy, tłoczona jest z oliwek odmian Leccino i Frantoio. Pierwsze z nich mają delikatny, słodki posmak, a drugie są wyraziste i trochę pikantne.
Oryginalna włoska oliwa – właściwości
Włoska oliwa niefiltrowana, tłoczona na zimno jest uważana za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Jeden jej kilogram zawiera od 50 do 1000 mg polifenoli!
Nasza Oliwa włoska zawiera polifenole – 510 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek włoska Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Włochy
2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
nie ma przeciwwskazań do podawania maluchom, ale ze względu na wyrazisty smak, polecamy ją głównie dorosłym
oliwa łagodna w smaku, aksamitna, z delikatną goryczką. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej zieleni. Na podniebieniu zostaje subtelny posmak pieprzu.
orzeźwiający, ziołowo-owocowy, świeżo skoszonej trawy i słodkich migdałów
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.07.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,28%
7,7 mEq O₂/kg
1,69
0,137
-0,002
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3389 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 91,6 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 13,6 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 70 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 7,5 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Włoska oliwa z oliwek extra virgin
Co to znaczy, że nasza oliwa jest extra virgin? Tym mianem określa się produkty najwyższej jakości. Nasza oliwa z oliwek extra virgin włoska powstała z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych owoców. Jest tłoczona na zimno w ciągu 24 h po zbiorach. Nie została poddana obróbce chemicznej.
Jej kwasowość to 0,28%. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa włoska została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%.
Oliwa włoska – zastosowanie
Dobra włoska oliwa to nie tylko doskonały olej do smażenia i pieczenia, ale także smaczny składnik wielu dań.
Zastąp zdrową oliwą z oliwek tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Zrobisz to bardzo prosto:
- użyj oliwy do smażenia – zamiast masła, tłuszczu do pieczenia czy smalcu
- nie kupuj gotowych, kremowych sosów do sałatek – wypróbuj te na bazie oliwy lub użyj jej do stworzenia własnych dressingów
- warzywa jedz z dipem w postaci hummusu z oliwą z oliwek zamiast sosu na bazie śmietany czy majonezu
- użyj jej a nie śmietany czy sera do zrobienia pesto
- zanurzaj pieczywo w oliwie z oliwek z przyprawami – stosuj zamiast masła
Oliwa z oliwek do smażenia
Najlepsza włoska oliwa z oliwek sprawdza się do smażenia, nawet na głębokim tłuszczu. Warto mieć jednak na uwadze, że dania w ten sposób przyrządzane są bardzo kaloryczne!
Oliwa z oliwek w diecie maluchów
Z oliwą z oliwek posiłki, które przygotowujesz swojemu dziecku, będą sycące, smaczniejsze i bardziej apetyczne.
Oliwa z oliwek włoska nadaje się dla maluchów, które skończyły 6. miesięcy, ale z tego względu, że ma pikantny smak, polecamy naszą Oliwę z oliwek dla dzieci.
Oliwa z oliwek włoska – cena
Na cenę oliwy z oliwek wpływa wiele czynników. To, ile kosztuje oliwa z Włoch, zależy od:
- położenia gajów oliwnych (im trudniejsze tereny, tym droższa oliwa)
- warunków uprawy
- rodzaju sprzętu i narzędzi, użytych do jej pozyskania
- liczby osób zatrudnionych przy jej produkcji
- ilości oliwy w owocach, na co wpływ ma klimat i pogoda
- jakości owoców (z gorszych, nieświeżych czy zgniłych oliwek robi się tańsze oliwy)
- kosztów transportu
Wyższą cenę będzie miała oliwa z oliwek extra virgin, tłoczona w odpowiednich warunkach 24 godziny od zbioru owoców. Oliwy rafinowane, wytwarzane z wytłoczyn, będą o wiele tańsze.
Oliwa z Włoch – gdzie kupić?
Oliwa z oliwek to popularny produkt, który możesz łatwo kupić stacjonarnie i online. Jednak prawdziwa, dobra oliwa to rzadkość na sklepowych półkach.
Tylko sprawdzone pochodzenie, właściwe warunki produkcji i odpowiedni sposób przechowywania gwarantują najwyższą jakość.
Taka właśnie jest Oliwa z oliwek włoska Olini! Z pierwszego tłoczenia, świeża, pełna smaku i składników odżywczych. Dostarczymy ją na Twój stół, wprost z pięknego Lazio.

Najczęściej zadawane pytania
-
Co oznacza extra virgin i czy wasza włoska oliwa z oliwek jest taka?
-
Tak Włoska oliwa z oliwek Olini jest extra virgin. Ten termin oznacza, że oliwa jest najwyższej jakości, uzyskana z tłoczenia (na zimno) świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej.
-
Dlaczego włoska oliwa z oliwek jest zdrowa?
-
Włoska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest pełna przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
-
Czy od jedzenia włoskiej oliwy się tyje?
-
To zależy. Od spożywania dużych ilości włoskiej oliwy z oliwek można przytyć. To bardzo kalorycznym produkt, dlatego nie należy przesadzać nim w diecie. Warto odmierzać każdą łyżkę i nie przekraczać rekomendowanej dziennej porcji.
-
Dlaczego oliwa włoska mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze włoska oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć. To zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Dlaczego włoska oliwa z oliwek jest gorzka/ostra/pali w gardło?
-
Z uwagi na to, że marketowe oliwy są często słabej jakości, ich smak jest niewyczuwalny. Jedynie aromaty nadają im oliwnej nuty. Dlatego dla niektórych osób smak naszej włoskiej oliwy może wydawać się bardziej intensywny. Delikatnie gorzki/gryzący akcent to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek bogatej w polifenole.
-
Czy wasza oliwa ma intensywny, „gryzący” smak?
-
Nie. Włoska oliwa Olini ma łagodny smak o niewielkiej goryczce. Jeśli szukasz pikantnej oliwy, wypróbuj tę z Hiszpanii.
-
Kiedy włoska oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Włoska oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
„Test lodówki” - co to jest?
-
„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy włoskiej dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.
-
Czy włoska oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?
-
Tak. Włoska oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, dlatego można stosować ją do smażenia. Nada się także do gotowania, pieczenia i grillowania.
-
Oliwa z oliwek grecka czy włoska?
-
To która oliwa (grecka czy włoska) jest lepsza, zależy od Twoich kubków smakowych. Oliwy te wytłaczane są z innych odmian oliwek i różnią się smakiem oraz goryczką. Dlatego, żeby zdecydować, najlepiej wypróbuj wszystkie oliwy Olini i znajdź swoją ulubioną.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.