
Orzeszek z jagodą Olini
59,90 zł

Orzeszek z jagodą – krem z nerkowców z liofilizowaną jagodą kamczacką
Jako fani zero waste zastanawialiśmy się, jak jeszcze możemy wykorzystać jagodę kamczacką, która jest składnikiem naszych miodów, soków i syropów.
Nie wszystkie dzieci lubią jej kwaskowatość, więc pomyśleliśmy, że trzeba ją połączyć z czymś słodkim. Tak powstało masło z nerkowców i jagody kamczackiej – Orzeszek z jagodą.
Jest to nasze jedyne masło orzechowe z wyczuwalnymi kawałkami owoców. W pozostałych mielimy je na pył. Wyróżnia się też kremowo-fioletowym kolorem.
Pasta z nerkowców Olini stanowi 90% Orzeszka z jagodą. Przebadaliśmy ją pod kątem składników. Zawiera ona zestaw witamin i minerałów, które wspomagają prawidłowy wzrost i rozwój malucha.
Owoce jagody kamczackiej – „eliksir życia”
Owoce wiciokrzewu, czyli jagoda kamczacka, to cenne źródło m.in. witamin i minerałów, niezbędnych dla zdrowia. Właściwości tej rośliny od wieków wykorzystuje tradycyjna medycyna chińska i japońska. Przez rdzennych mieszkańców wyspy Hokkaido nazywana jest „eliksirem życia”.
Liofilizowana jagoda kamczacka ma takie same właściwości, co surowa.
Orzeszki nerkowca – właściwości najsmaczniejszych orzechów na świecie
Orzeszki nerkowca są dobrym źródłem kilku składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia kości: białka, witaminy K, magnezu i manganu.
Dobrze je jeść, jeśli nasz maluch potrzebuje błonnika.
Wraz z nerkowcami dostarczysz swojemu dziecku również zdrowych tłuszczów, których jego organizm potrzebuje, aby sprawnie funkcjonował.

Warto wiedzieć
Orzeszek z jagodą Olini - składniki
orzechy nerkowca (90%), liofilizowana jagoda kamczacka (10%)
Polska
Dla małych i dużych smakoszy maseł orzechowych, w tym wegan. Bezpieczny dla kobiet w ciąży.
Owocowy i kwaskowaty smak jagody kamczackiej dominuje nad słodyczą orzechów nerkowca. Masełko ma kremową konsystencję, wyczuwalne kawałki owoców i jasno-fioletowy kolor.
Krem pachnie jagodowo-orzechowo.
Na kanapkę, do słodkich wypieków oraz deserów.
Produkt zawiera orzechy nerkowca. Może zawierać inne orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, migdały, pistacje), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty produkcji (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze masła orzechowe są świeże, przygotowujemy je w olejarni z prażonych na miejscu orzechów, zawsze w małych partiach.
Masełko możesz przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2498 kJ / 601 kcal |
tłuszcz | 45 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,1 g |
węglowodany | 30,1 g |
– w tym cukry | 5,6 g |
białko | 18,1 g |
sól | 0,1 g |

Dlaczego postawiliśmy na krem orzechowy z liofilizowanymi owocami?
Liofilizacja łączy nas z… kosmonautami, astronautami i himalaistami! Jak? Oni wszyscy w swoje podróże zabierają żywność liofilizowaną. My liofilizowane owoce w proszku lub kawałkach dodajemy do naszych masełek.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja polega na usuwaniu wody z wcześniej zamrożonego produktu – w niskiej temperaturze i ciśnieniu.
Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?
Liofilizacja nie zmienia właściwości produktów ani ich smaku, zapachu czy barwy.
Co zyskujesz dzięki temu, że Orzeszek z jagodą zawiera liofilizowane owoce?
- zdrowy, naturalny produkt – bez konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku
- samą kwintesencję owoców
- nie musisz go przechowywać w specjalnych warunkach
- możesz dłużej cieszyć się jego świeżością
Jak smakuje masło orzechowe z owocami?
Z połączenia nerkowców i jagody kamczackiej powstało masło o zaskakującym, słodko-kwaśnym smaku. To nasz najkwaśniejszy krem orzechowy z owocami od Olini.
Orzeszek z jagodą – idealne masło orzechowe dla dzieci (bez soli i cukru)
Do wielu maseł orzechowych dodaje się olej i cukier, aby poprawić ich konsystencję i smak. My, jak zawsze, stawiamy w 100% na naturę!
Orzeszek z jagodą to zdrowe masło orzechowe:
- z orzechami najlepszej jakości, co czuć w jego smaku i działaniu
- prosty skład – tylko orzechy i owoce
- z jagodą kamczacką liofilizowaną, która pachnie i smakuje, jak ta zerwana prosto z krzaczka
- z lekko podprażanych i niesolonych orzechów
- bez konserwantów oraz ulepszaczy smaku i zapachu
- bez oleju palmowego
- bez dodatkowych ilości sodu
- z naturalnie występującym w orzechach i owocach cukrem
- bez odzwierzęcych dodatków
Z czym jeść masło orzechowe z nerkowców?
Orzeszek z jagodą może być składnikiem wielu dań albo samodzielną przekąską, która szybko zaradzi chęci na słodycze i zaspokoi mały głód.
Dzięki niemu:
- zrobisz apetyczną superkanapkę, która na 100% zniknie z lunchboxa
- Twoje naleśniki i gofry będą tak smaczne, że będziesz słyszeć „chcę jeszcze”!
- koktajl lub shake nabiorą kremowej gładkości
- sałatki i inne dania zyskają egzotyczny charakter
- owsianki będą jeszcze bardziej pożywne

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy od codziennego jedzenia masła orzechowego można przytyć?
-
Badania pokazują, że wprost przeciwnie - orzechy mogą przeciwdziałać tyciu. Dzięki błonnikowi i białku są sycące i niwelują uczucie głodu. Należy tylko pamiętać, by wybierać zdrowe masła orzechowe z niesolonych, suchych, prażonych lub niepalonych orzechów. Bez dodatkowego oleju, soli i cukru.
-
Jak małe dzieci mogą jeść masło orzechowe?
-
Orzechy w postaci masła orzechowego do diety dzieci można wprowadzać po 6 miesiącu życia. Oczywiście należy obserwować, czy nie występują alergie pokarmowe i skórne. Ważne, aby pamiętać, że takich szkrabów nie można karmić kremem orzechowym prosto z łyżeczki. Jest gładki i bardzo gęsty, przez co może zostać zbyt szybko połknięty i zakleić drogi oddechowe. Podawaj go maluchowi z kaszką, w koktajlu, z budyniem lub w zupie. Masełko jest też dobre dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Badania pokazują, że unikanie orzechów w tym okresie nie zapobiega alergiom. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zapraszamy do czytania artykułów w naszej Bazie Wiedzy albo konsultacji z lekarzem.
-
Ile masła orzechowego mogą spożywać dzieci w ciągu dnia?
-
Już 1 łyżka (25 g) masełka orzechowego wystarczy, aby zaspokoić głód malucha czy jego chęć na słodycze.
-
Jakie masło orzechowe dla dziecka będzie najlepsze?
-
Zależy, co preferuje maluch. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze i słodsze - z nerkowców. Jeśli woli bardziej płynną konsystencję, to wybierz masło z arachidów. Masło z nerkowców z kolei nie będzie spływać z kanapki, bo jest bardziej stałe. Należy wybierać masła orzechowe bez dodatkowego oleju, soli i cukru oraz zrobione z niesmażonych i niesolonych orzechów.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.