
Syrop z pigwowca japońskiego Olini
46,32 zł


Syrop z pigwowca – właściwości
Nasz syrop z pigwowca japońskiego powstaje z dojrzałych i wyselekcjonowanych owoców z wiejskiego gospodarstwa. Aby wycisnąć 1 litr płynu, potrzeba ich około 2 kg!
Swój kolor, zapach i trwałość syrop Olini zawdzięcza naturze. Nie zawiera tłuszczu, soli i konserwantów. Jest wolny od GMO i alergenów. Cukier „osładza” jego cierpkość i kwaskowatość.
To produkt pasteryzowany, ale wciąż bogaty w składniki. Pasteryzacja niweluje drobnoustroje i bakterie, dzięki czemu można cieszyć się nim dłużej.
Nasz syrop zawiera znaczące ilości witaminy C – 17 mg na 100 ml. To stanowi 21% RWS, czyli referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej. Musimy przyjmować około 80 mg tej witaminy każdego dnia, bo nasz organizm jej nie produkuje ani nie magazynuje. Brak witaminy C może skutkować niższą odpornością. Większych jej ilości potrzebują kobiety w ciąży i karmiące.
Najlepszym naturalnym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce. A gdy jesienią i zimą nie mamy do nich dostępu, ratują nas soki i syropy.
Syrop z pigwowca dla dzieci
Pyszny i słodki syrop przypadnie do gustu maluchom. Ucieszy to zwłaszcza rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i starszych, których odporność narażona jest na wiele niebezpieczeństw. Ze względu na cukier, warto podawać im go z umiarem.
Syrop z pigwowca – przeciwwskazania
Syrop z pigwowca japońskiego jest bezpieczny niemal dla każdego. Wyjątkiem mogą być osoby uczulone na jego owoce czy z problemami żołądkowymi, np. nadkwasotą czy wrzodami żołądka. Ze względu na zawartość cukru, chorym na cukrzycę i insulinooporność polecamy nasz niesłodzony Sok z pigwowca japońskiego.
Owoce pigwowca w syropie – słodki sposób na odporność
W jesiennym ogrodzie żółcą się owoce pigwowca jesiennego. Są już gotowe, aby wycisnąć z nich sok, a potem zrobić syrop. Może nie są tak kształtne i apetyczne, jak np. jabłka, ale syrop z pigwowca właściwości prozdrowotne zawdzięcza właśnie tym „ogrodowym kopciuszkom”.
Każda część owoców pigwowca – od pestek po skórkę – zawiera cenne składniki. Owoce tego krzewu zawierają duże ilości polifenoli i witaminy C (więcej niż cytryny). W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu były lekiem. Ówcześni lekarze zalecali je pacjentom na: reumatyzm, biegunkę, torsje, zapalenie jelit czy przy chorobach zakaźnych.
Współczesne badania farmakologiczne potwierdziły prozdrowotne właściwości pigwowca. Badania wykazały, że ta roślina lecznicza działa: przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwskurczowo, immunoregulująco czy przeciwbakteryjnie. Stosuje się ją ochronnie na wątrobę i w chorobie Parkinsona. Owoce pigwowca wyróżniają się na tle innych polskich owoców silnym działaniem antyoksydacyjnym.

Warto wiedzieć
Syrop z pigwowca japońskiego Olini - składniki
sok z pigwowca japońskiego 75%, cukier 25%
Polska
Ze względu na smak, polecamy go głównie dorosłym, zwłaszcza w trakcie przeziębienia i przy obniżonej odporności.
Kwaskowato-cierpki przełamany słodyczą.
Mętny przez naturalny osad.
Zależy od owoców w danej partii - może przybierać barwę od żółtej po bursztynową.
Zależy od owoców w danej partii - może przybierać barwę od żółtej po bursztynową.
Z olejami roślinnymi i innymi tłuszczami, których smak neutralizuje.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu.
Przed otwarciem przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 738 kJ / 174 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 43 g |
– w tym cukry | 38 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
witamina C | 17 mg |

Syrop z pigwowca – zastosowanie
Syrop z pigwowca japońskiego możesz pić ze szklanki, także po rozcieńczeniu wodą.
Przyrządzisz z niego lemoniadę. Będzie też doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli.
Syrop z pigwowca na zimę to dobry dodatek do (ostudzonej) herbaty, zapachowej świecy i kocyka.
Zneutralizuje smak roślinnego lub rybnego oleju.
Jak przechowywać syrop z pigwowca?
Przed otwarciem można przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Syrop z pigwowca – cena
Więcej zapłacisz za produkt:
- ze świeżych i dojrzałych, a nie mrożonych czy uszkodzonych owoców
- z ekologicznej uprawy
- rzemieślniczy
- tłoczony na zimno, a dzięki temu pełny składników odżywczych (w odróżnieniu do tłoczonego na gorąco)
Syrop z pigwowca – sklep
Syrop z owoców pigwowca dobrej jakości warto kupować od zaufanych gospodarzy, dostawców i rzemieślników. Dzięki temu będziesz mieć 100% pewność, że powstał z zebranych jesienią, wyselekcjonowanych owoców i był dobrze przechowywany.
Syropy owocowe, które stoją długo na sklepowych półkach, mogą nie mieć już tych samych właściwości, co tłoczone na świeżo.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.