
Tran o smaku pomarańczowym Olini
69,90 zł


Tran z naturalnym aromatem pomarańczowym
Stosujesz tran, ale chętnie spróbujesz go w wersji smakowej? Lubisz smak cytrusów? Tran pomarańczowy jest dla Ciebie!
Do Tranu Olini dodaliśmy aromat pomarańczowy z naturalnych źródeł – bez sztucznych dodatków, barwników, konserwantów czy alergenów. To wciąż nasz olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) ze zrównoważonych połowów, ale z cytrusowym smakiem i zapachem.
Jak powstaje Tran Olini?
Producent naszego tranu ma certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który potwierdza, że ryby, z których jest tworzony, łowione są zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa.
MSC przyznaje się na 5 lat konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość rybackim społecznościom i ludziom z branży rybackiej.
Jak stworzyliśmy Tran o smaku pomarańczowym?
W ruch poszły menzurki, szklaneczki miarowe, łyżeczki testowe i mieszadełka. Z naszym Tranem w różnych proporcjach łączyliśmy przeróżne, owocowe aromaty. Było ich prawie 10!
Do testów zaprosiliśmy kilka osób o różnych gustach. Część wolała intensywne smaki, inni szukali czegoś łagodniejszego, ale wyczuwalnego. Nie chcieliśmy nic gorzkiego ani zbyt egzotycznego.
Smak pomarańczowy, obok cytrynowego (drugi nowy smak!), zdobył serca nas wszystkich. Idealnie komponuje się z delikatnym, klasycznym Tranem Olini.
Agnieszka: „Generalnie to sztos! Bo w smaku totalnie nie czuć ryby!!!”.
Tran pomarańczowy – właściwości
Tran o smaku pomarańczowym jest delikatnie oczyszczony, dzięki czemu:
- nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Jego TOTOX wynosi 10,3. Co oznacza tak niski wskaźnik? To informacja, że kwasy tłuszczowe w tranie nie utleniają się, czego potwierdzeniem jest m.in. jego delikatny smak.
Korzystny stosunek kwasów omega-3, omega-6 i omega-9 – 12,1:1:14 to kolejny powód, dla którego warto włączyć do diety nasz tran o aromacie pomarańczowym. Obecnie spożywa się za dużo kwasów omega-6, a powinniśmy wraz z dietą dostarczać sobie różnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Aga: „Wow, jestem pod wrażeniem! No tranu to tam nie czuć w ogóle, zero! A smak nie jest słodki i intensywny, tylko taki bardzo delikatny, jak z otartej skórki pomarańczowej”.
Tran o smaku pomarańczowym - Badania

Warto wiedzieć
Tran o smaku pomarańczowym Olini - składniki
olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne, naturalny aromat pomarańczowy, tokoferol (wit. E)
Polska
dla dzieci i dorosłych, seniorek i seniorów, kobiet w ciąży
Można podawać maluchom od 1. roku życia. Zalecamy zacząć od 2,5 ml i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml. Dzieci powyżej 12. roku życia powinny przyjmować 10 ml (1 łyżkę) tranu.
pomarańczowy – pochodzący z naturalnego aromatu pomarańczowego
lekko cytrusowy
oleista
jasnożółty, półprzezroczysty
bezpośrednio z łyżeczki/miarki lub jako dodatek do napojów i potraw
Olej z czarnuszki Olini
Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 03.09.2025 (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5°C-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu o smaku pomarańczowym to 0,5 łyżeczki (2,5 ml) dla dzieci od 1. roku życia i 1 łyżka (10 ml) dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych, której nie należy przekraczać. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 10 ml (9,24 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 9,24 g |
Wartość energetyczna | 3356 kJ / 802 kcal | 77,52 kJ / 18,53 kcal | 310,08 kJ / 74,12 kcal | 0,95% | 3,8% |
tłuszcz | 90 g | 2,08 g | 8,32 g | 2,97% | 11,88% |
w tym | |||||
– kwasy tłuszczowe nasycone | 16 g | 0,37 g | 1,48 g | 1,85% | 7,40% |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 45 g | 1,04 g | 4,16 g | 2,97% | 11,88% |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 22 g | 0,51 g | 2,04 g | 3,40% | 13,60% |
węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
– w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
Zawiera | |||||
witamina A | 29548 µg | 682 µg | 2728 µg | 85% | 340% |
witamina D3 | 263 µg | 6,08 µg (243 IU) | 24,32 µg (972 IU) | 121% | 484% |
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy) | 9880 mg | 228 mg | 912 mg | 153% | 612% |
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) | 7650 mg | 177 mg | 708 mg | 180% | 720% |
Wartość wskaźnika TOTOX: 10,3 |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Tran pomarańczowy – zastosowanie
Włącz tran o smaku pomarańczowym jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.
Kiedy warto dodać ten suplement do diety? Na co pomagają jego składniki? Każda łyżeczka (2,5 ml) tranu o smaku pomarańczowym to porcja:
- kwasów omega-3
- EPA (eikozapentaenowego) – 177 mg (180% RWS)
- kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
- DHA (dokozaheksaenowego) – 228 mg (153% RWS)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
- EPA (eikozapentaenowego) – 177 mg (180% RWS)
- witamin:
- D3 – 6,08 µg/243 IU (121% RWS)
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- utrzymaniu zdrowych kości
- prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- utrzymaniu zdrowych zębów
- prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
- A – 682 µg (85% RWS)
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- zachować zdrową skórę
- w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
- D3 – 6,08 µg/243 IU (121% RWS)
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Jak pić tran pomarańczowy?
Tran o aromacie pomarańczowym przyjmuj:
- z łyżeczki/miarki
- codziennie, przez cały rok
- w odpowiednich porcjach
Możesz też dodawać go do:
- szotów
- owocowych koktajli
- dressingów do sałatek
- smoothie bowls
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- od 1. roku życia – zacząć od 2,5 ml (0,5 łyżeczki), stopniowo zwiększać do 5 ml
Dzieci od 12. roku życia i dorośli:
- 10 ml (1 łyżka)
Magda: „Ja jestem zachwycona, nie czuję tranu… nie wiem, jak wam się to udało, ale serio brak zapachu i smaku rybki!”.
Tran pomarańczowy dla dzieci – od kiedy podawać?
Tran pomarańczowy dla dzieci można wprowadzić do diety rocznemu maluchowi.
Jeśli szukasz tranu dla noworodka – wybierz klasyczny Tran dla dzieci Olini. To produkt, który można bezpiecznie podawać szkrabom od 4. tygodnia życia.
Kornel, 12 lat: „Smakuje trochę jak sok pomarańczowy, który zapomniał, że jest sokiem i postanowił być zdrowym olejem. Zapach – taki słodki cytrusek”.
Marysia, lat 8: „Pachnie jak lizak i trochę też tak smakuje”.
Władek, 9 lat: „Mmm, tłuściutki i pomarańczowy!”.
Nadia, 3 lata: „Mmm, pycha! Daję okejkę”!”.
Hania, 9 lat: „Pachnie i smakuje jak pomarańczowa mamba”.
Kiedy nie brać tranu?
Ograniczenia w piciu tranu to:
- alergia na ryby i skorupiaki
- choroby serca i krwi
- suplementacja witaminy A
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy możesz stosować tran o aromacie pomarańczowym, warto porozmawiać ze swoim lekarzem.
Witamina A
Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jeśli przyjmiesz jej za dużo, możesz mieć problemy z kośćmi i narażasz się na ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Jeśli jednak przyjmujesz Tran pomarańczowy w odpowiedniej porcji – nie ma powodów do obaw. Organizm nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.
Michał: „Już nie będę się bił z lodówką, kiedy będę musiał się napić tranu”.
Tran o smaku pomarańczowym – cena
Cena tranu będzie wyższa, jeśli:
- posiada certyfikat MSC
- ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
- nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
- jest czysty, co potwierdzają badania
- jest płynny – olej w kapsułkach może nie być już tak świeży
- producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
- jest w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość przed światłem
- ma niski wskaźnik TOTOX
Tańszy będzie tran o smaku pomarańczowym, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi, jakie zawiera składniki czy z dodatkiem syntetycznego aromatu.

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, olej lniany)?
-
Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran pomarańczowy Olini jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – DHA (9880 mg/100 g) i EPA (7650 mg/100 g), a także witamin D3 (263 µg/100 g) i A (29548 µg/100 g). Olej lniany Olini charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (alfa-linolenowego, ALA) – 56,96 g/100 g. Z kolei Olej z czarnuszki Olini jest źródłem kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6 – 57,6 g/100 g, a także tymochinonu – 11,49 mg/g/100 g.
-
Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?
-
To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
-
Na co jest dobry tran?
-
Tran pomarańczowy zawiera witaminę D3 (293 µg/100 g), która pomaga m.in. w: utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, utrzymaniu zdrowych zębów czy prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W Tranie znajduje się też witamina A (29548 µg/100 g), która pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, zachować zdrową skórę, w utrzymaniu prawidłowego widzenia czy w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Tran pomarańczowy zawiera też kwas dokozaheksaenowy (DHA) – 9880 mg/100 g, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu* i widzenia*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie. Wśród jego składników jest też kwas eikozapentaenowy (EPA) – 7650 mg/100 g. Kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
-
Z czym nie łączyć tranu?
-
Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.