Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_732

Pierzga pszczela - właściwości, na co pomaga i jak stosować?

Mgr inż. Michał Mazik
9 sie 2023

  • meal Zastosujesz na wiele sposobów w kuchni: z napojami, przekąskami i potrawami
    drop Wystarczy 1 łyżeczka dziennie
    leaves Dobrze przechowywana posłuży długo
    Pierzga pszczela Olini

    89,91 zł 99,90 zł
  • star Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
    drop Sposób na wzmocnienie organizmu w słodkiej formie
    Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
    Miód rzepakowy z pierzgą Olini

    58,41 zł 64,90 zł
Produkty w tym artykule
  • meal Zastosujesz na wiele sposobów w kuchni: z napojami, przekąskami i potrawami
    drop Wystarczy 1 łyżeczka dziennie
    leaves Dobrze przechowywana posłuży długo
    Pierzga pszczela Olini

    89,91 zł 99,90 zł
  • star Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
    drop Sposób na wzmocnienie organizmu w słodkiej formie
    Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
    Miód rzepakowy z pierzgą Olini

    58,41 zł 64,90 zł

Pierzga to jeden z najbardziej wartościowych, chociaż niedocenianych pożytków pszczelich. Jest to odpowiednio zakonserwowany pyłek roślin, który służy owadom jako podstawowy pokarm. Z tego dobrodziejstwa korzysta również człowiek. Na co pomaga pierzga pszczela? Jak z niej korzystać?

Pierzga pszczela - czym jest i dla kogo?

Pierzga pszczela to podstawowy pokarm dla pszczół – królowej matki, a także młodych. Zapewnia im przetrwanie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pszczoły, które żywią się przetworzoną pierzgą żyją dłużej od tych, które zjadają sam pyłek. Wpływa na to skład – pierzga jest bogatsza w związki aktywnie czynne. Szacuje się, że zawiera blisko 500 związków, a dokładny skład wciąż nie jest poznany. Właściwości pierzgi pszczelej są cenne także dla człowieka. Faktycznie może korzystać z niej niemal każdy, kto nie jest uczulony na produkty pszczele. 

Co to jest pierzga pszczela? Jak powstaje?

Pszczoły zbierają pyłek z męskich kwiatów różnych gatunków roślin. Jest mieszany ze śliną, formowany w kuleczki, a następnie przenoszony na odnóżach. Czasem da się to zaobserwować – lecące robotnice są ociężałe, ale z determinującą zmierzają do ula. Tam pyłek jest mieszany z miodem i upychany jest w plastrach. Ulega fermentacji mlekowej – a końcowym produktem jest pierzga pszczela. W porównaniu z pyłkiem jest bardziej wartościowa odżywczo i dłużej zachowuje trwałość.

  • Każda z kulek (obnóży) przenoszonych przez pszczoły waży ok. 10-20mg i składa się z około 100 tys. ziaren pyłku.
  • Pyłek najczęściej jest żółty lub pomarańczowy, ale może być nawet biały lub czarny. Barwa (a także konsystencja) zależy od składu – gatunków roślin, z których został zebrany.
  • Dobry pszczelarz zbiera z ula tylko niewielką część pierzgi. Ważny jest umiar. Większość jest spożywana przez pszczoły. Szacuje się, że rodzina pszczela w ciągu roku zużywa 17 do 35kg pierzgi. Do wykarmienia jednej larwy potrzeba ok. 145mg.

Pierzga pszczela - dla kogo?

Z pierzgi korzystać może każdy, kto nie jest uczulony na produkty pszczele.

  1. Wyjątkiem są kobiety w początkowym okresie ciąży - później stosowanie powinno się skonsultować z lekarzem.
  2. Diabetycy powinni zachować dużą ostrożność (chociaż ogólnie pierzga ma dla nich korzystne działanie, gdyż pobudza wydzielanie insuliny).
  3. Dzieciom podaje się znacznie mniejsze ilości niż dorosłym.

Ogólnie pierzga pszczela jest przeznaczona dla wszystkich osób, które chcą poprawić odporność i usprawnić funkcjonowanie organizmu na wielu obszarach. Często korzystają z niej sportowcy.

Pierzga pszczela – właściwości

Pyłek ma szereg pozytywnych właściwości dla człowieka. Jest skarbnicą białka – zawiera więcej związków należących do tej grupy niż produkty pochodzenia zwierzęcego. Ponadto w skład wchodzą tłuszcze, cukry proste i złożone, błonnik, karotenoidy, enzymy, witaminy (C, D, E, grupa B) i sole mineralne (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazno, cynk, miedź). Pyłek wykorzystywano do żywienia astronautów w ramach programu „Apollo”. Człowiek przez wiele miesięcy mógłby żywić się samym pyłkiem bez szkody dla zdrowia i kondycji. Co więcej – pyłek po przetworzeniu w pierzgę pszczelą jest jeszcze skuteczniejszy. 

Pyłek pszczeli a pierzga – różnicą jest nie tylko bogatszy skład, ale także lepsza przyswajalność. Pierzga zawiera więcej węglowodanów i enzymów pszczelich. Posiada m.in. właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze.

Na co pomaga pierzga pszczela?

Z pierzgi pszczelej warto korzystać profilaktycznie, by ustrzec się przed chorobami i doraźnie – w przypadku ich wystąpienia. Zalety stosowania były znane już w starożytnym Egipcie. Dziś również uchodzi za jeden z najcenniejszych naturalnych produktów, chociaż nie jest aż tak rozpowszechniona jak miód.

Pierzga – właściwości lecznicze:

  • Pomaga przy diecie odchudzającej – odżywia organizm, jest dobrym źródłem białka.
  • Jest stosowana przez sportowców, gdyż m.in. obniża poziom kwasu mlekowego i poprawia utlenienie krwi.
  • Poprawia wydolność i kondycję organizmu.
  • Przeciwdziała infekcjom.
  • Chroni przed miażdżycą i dolegliwościami układu krwionośnego.
  • Łagodzi objawy przy zapaleniu zatok.
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zapobiega zlepianiu się płytek krwi.
  • Poprawia apetyt i reguluje przemianę materii.
  • Chroni wątrobę przed zatruciem.
  • Pomaga przy nadciśnieniu tętniczym.

Pyłek i pierzga są także stosowane zewnętrznie – to cenione składniki kosmetyków. Stosuje się je m.in. do zwalczania łupieżu, łojotoku oraz trądziku. Można dodawać je do maści. Dzięki produktom pszczelem skóra jest lepiej odżywiona, nawilżona. Pierzga poprawia jej jędrność, elastyczność i opóźnia powstawanie zmarszczek. Ma pozytywny wpływ na kondycję włosów i paznokci (także przy regularnym spożywaniu).

Pierzga - jak stosować?

W sklepach ze zdrową żywnością można kupić zarówno pyłek, jak i pierzgę pszczelą, drugi produkt jest trudniej dostępny, gdyż pozyskuje się go z pasiek w małej ilości.

  1. Średnie dawkowanie pyłku to do 40g dziennie (dorośli) i 10-20g (dzieci).
  2. Pierzgi używa się mniej: 10-20g dorośli i ok 10g dzieci. Lepiej stosować mniejsze dawki, ale korzystać z niej regularnie.

Produkty pszczele można spożywać bezpośrednio lub dodawać do innych potraw. Można je mieszać z miodem, serkiem, jogurtem (np. z nasionami chia) czy mlekiem. Ważne, aby dana potrawa czy napój nie były gorące (wysoka temperatura obniża wartość pierzgi i pyłku). Pierzgę można rozpuszczać w wodzie wieczorem, a rano pić na czczo. Pyłek ma kwaksowato-słodki smak i żywiczny aromat, pierzga ma twardszą konsystencję, a wrażenia smakowe są bardziej osobliwe (ale przyjemne). Pojemnik z pierzgą lub pyłkiem należy przechowywać w suchym, chłodnym (poniżej 18°C) i ciemnym miejscu. W praktyce najlepszym miejscem do przechowywania jest lodówka.

Pierzga to produkt pszczeli o szerokim zastosowaniu, z którego warto korzystać na równi z miodem. Może nie jest tak smaczny, ale ma podobne, o ile nie większe właściwości prozdrowotne, a oprócz tego wysoką wartość odżywczą.

Źródła:

  1. M. Mazik; Dary Pszczół, Egros, 2019.
  2. P. Lisowski; Tajemnice pszczelego ula, Alma-Press, Warszawa, 2010.

Przeczytaj również

  • Prawdziwe miody Olini - jakość potwierdzona badaniami
    Prawdziwe miody Olini - jakość potwierdzona badaniami
    Mgr inż. Michał Mazik
    1 paź 2023
    Prawdziwe miody Olini - jakość potwierdzona badaniami
    Olini.pl posiada w ofercie różnorodne gatunki miodów: miody tradycyjne nektarowe i spadziowe, kremowane, a także z dodatkami ziół i owoców. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. To naturalne przysma
    Czytaj
  • Miód – słodki sposób na odporność
    Miód – słodki sposób na odporność
    Magda Wojtanowska
    19 lip 2022
    Miód – słodki sposób na odporność
    Jak dbać o odporność?” to pytanie zadaje sobie każdy, kto ceni sobie zdrowie i zależy mu na dobrej kondycji.  Dbanie o układ odpornościowy jest szczególnie ważne w okresie jesieni i zimy. Tylko jak to
    Czytaj
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.