Kwasy tłuszczowe nienasycone
Charakteryzują się bardziej skomplikowaną strukturą chemiczną niż nasycone kwasy tłuszczowe i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzielimy je na kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone zawierają jedno wiązanie podwójne w cząsteczce. W literaturze określane także jako JNKT lub MUFA. Głównym reprezentantem jest kwas oleinowy występujący w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju słonecznikowym, oleju z awokado czy też smalcu.
Udowodniono, że częściowe zastąpienie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz jednonienasyconych korzystnie wpływa na poprawę profilu lipidowego, podnosząc stężenie cholesterolu HDL a obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in. miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe — omega 3 i 6
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne w cząsteczce. Określa się je też jako WNKT lub PUFA.
Jako jedyne kwasy tłuszczowe nie mogą być syntetyzowane w organizmie a dostarczone z zewnątrz wraz z pożywieniem. Dzielą się na dwie rodziny: kwasy tłuszczowe omega 3 i kwasy tłuszczowe omega 6.
Głównymi przedstawicielami kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3 są:
- kwas alfa-linolenowy (ALA) występujący w siemieniu lnianym, oleju lnianym, oleju rzepakowym i sojowym, chia, orzechach włoskich
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) i
- kwas eikozapentanowy (EPA) występujące w tłustych rybach oceanicznych czy też wodorostach
Kwasy tłuszczowe omega- 3 wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Obniżają poziom trójglicerydów,cholesterolu LDLi cholesterolu całkowitego. Wykazują także działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Ich dostarczanie do organizmu zmniejsza produkcję cytokin prozapalnych, zmniejszając tym samym stan zapalny. Wpływają na prawidłową pracę wszystkich narządów w tym mózgu. Wykazują pozytywne działanie w przypadku depresji, obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów. Wykazują ponadto działanie przeciwalergiczne, hamując nadmierną odpowiedź układu immunologicznego, a także zmniejszają nasilenie przebiegu procesów zapalanych w chorobach wirusowych i bakteryjnych.
Kluczową kwestią jest dostarczenie wszystkich kwasów tłuszczowych z dietą.
Do kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 zalicza się natomiast:
- kwas linolowy (LA) występujący w oleju krokoszowym, słonecznikowym i z pestek winogron, dyni, wiesiołka
- kwas arachidonowy (AA) w orzechach ziemnych, jajkach, mięsie
- kwas gammalinolenowy (GLA) występujący w oleju z wiesiołka, ogórecznika
Kwasy tłuszczowe omega-6 oprócz pozytywnych właściwości jak zwalczanie wolnych rodników, hamowanie procesu proliferacji i przerzutów nowotworowych, przemianie lipidów, modulacji odpowiedzi odpornościowej, uszczelnienia barier skórnych, zapobieganie utracie wody z organizmu, gojenie się ran i skaleczeń, krzepliwość krwi — są źródłem hormonów, które m.in. stymulują stany zapalne stawów i innych narządów ciała.
Konieczne jest więc utrzymanie odpowiedniej równowagi pomiędzy kwasami z tej grupy a kwasami z grupy omega-3, które działają przeciwzapalnie. W przypadku zachwiania tej równowagi i przy nadmiarze kwasów omega-6 cykl metaboliczny wytwarzania kwasów omega-3 zostaje wstrzymany, prowadząc w konsekwencji do niedoboru składników przeciwzapalnych i powstawania stanów zapalnych.
Ciekawostka: Kwas gamma-linolenowy ma nieco inne właściwości niż pozostałe kwasy z grupy omega-6, gdyż wykazuje bardziej działanie przeciwzapalne jak kwasy omega-3. Obniża stan zapalny w organizmie, jest prekursorem hormonów, a także wpływa pozytywnie na skórę w przypadku atopowego zapalenia skóry czy innych zmian skórnych.
Niedobory GLA w diecie powodują, że skóra traci elastyczność i staje się sucha, co wpływa na tworzenie się zmarszczek, a paznokcie stają się bardziej łamliwe.
Dr Armin Grunewald, niemiecki specjalista terapii holistycznej, krewny i uczeń dr Budwig, autorki słynnej Diety dr Budwig, w wywiadzie odpowiada na kilka najważniejszych pytań dotyczących niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej dzieci.
Jak dużo Omega-3 potrzebuję w ciągu jednego dnia?
Dziennie powinniśmy – w zależności od wieku i naszej fizycznej aktywności – przyjmować około 20 ml 0mega-3. (…) Ponadto w okresie ciąży oraz karmienia zapotrzebowanie na Omega-3 jeszcze wzrasta. Albowiem we wczesnym stadium neuronalnego rozwoju mózgu niezbędne kwasy tłuszczowe odgrywają decydującą rolę.