
Pasta z pistacji Olini
69,90 zł

Pasta pistacjowa 100% – właściwości
Kochasz pączki z nadzieniem pistacjowym? My też! Szkoda, że nie można ich jeść codziennie… Jest jednak coś, co ma smak Twoich ulubionych orzechów i co warto pałaszować, aby dbać o zdrowie na lata. To nasza pasta z pistacji bez soli!
Pasta pistacjowa 100% Olini nie tylko zachwyci Cię smakiem, aromatem, kolorem i konsystencją. Z każdą jej porcją (14 g) Twój organizm otrzyma składniki, których nie może zabraknąć w diecie długowieczności (szczegóły w badaniu – przejdź do analizy w PDF-ie):
- białko – 3,36 g (7% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- błonnik – 0,45 g
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- makroelementy, w tym:
- potas – 118 mg (6% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- fosfor – 62 mg (9% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- magnez – 14 mg (4% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych mięśni i kości
- potas – 118 mg (6% RWS)
- mikroelementy, w tym:
- cynk – 0,3 mg (3% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- mangan – 0,1 mg (6% RWS)
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- cynk – 0,3 mg (3% RWS)
- witaminy z grupy B, w tym:
- B3 (niacyna) – 1,2 mg (8% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- B1 (tiamina) – 0,2 mg (21% RWS)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- B2 (ryboflawina) – 0,1 mg (9% RWS)
- pomaga zachować zdrową skórę
- B6 (pirydoksyna) – 0,1 mg (6% RWS)
- przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- B3 (niacyna) – 1,2 mg (8% RWS)

Warto wiedzieć
Pasta z pistacji Olini - składniki
100% delikatnie podprażane pistacje
Polska
Dla osób, które chcą zadbać o zdrowie na lata; bezpieczna dla kobiet w ciąży; odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Można ją podawać dzieciom od 6 miesiąca życia.
Wytrawny.
Orzechowy.
Kremowa, gęsta, stała.
Masło smakuje wytrawnie, wyjątkowo, to prawdziwa poezja smaków. Ma kremową i stałą konsystencję.
Ciemnobrązowy.
Na chlebie, w owsiance, koktajlu i zupach, na naleśnikach, w daniach, do deserów, jako przekąskę i solo, prosto z łyżeczki.
Z naszymi dżemami, olejami i nasionami.
Produkt zawiera pistacje. Może zawierać inne orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, nerkowca, pistacje), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty produkcji (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze pasty orzechowe są świeże, przygotowujemy je w olejarni z prażonych na miejscu orzechów, zawsze w małych partiach.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty produkcji (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze pasty orzechowe są świeże, przygotowujemy je w olejarni z prażonych na miejscu orzechów, zawsze w małych partiach.
Pastę można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Na powierzchni masła może wytworzyć się olej z orzechów, jest to zjawisko zupełnie naturalne. Przed spożyciem wystarczy wymieszać produkt łyżeczką, aby olej połączył się z masłem.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2728 kJ/ 659 kcal |
tłuszcz | 56 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,3 g |
węglowodany | 14 g |
– w tym cukry | 8 g |
białko | 24 g |
sól | 0,4 g |
błonnik | 3,2 g |
Zawiera: | |
Potas | 846 mg (42,3 %*) |
Fosfor | 444 mg (63,4 %*) |
Magnez | 97 mg (26 %*) |
Cynk | 2,1 mg (21 %*) |
Mangan | 1 mg (50 %*) |
Wit. B3 | 8,67 mg (54,2%*) |
Wit. B1 | 1,65 mg (150 %*) |
Wit. B2 | 0,9 mg (64,3 %*) |
Wit. B6 | 0,63 mg (45 %*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Pasta pistacjowa bez cukru białego i innych dodatków
Nasza pasta pistacjowa bez cukru to natura zamknięta w słoiczku. Tworzą ją same orzechy. Nie dodajemy do niej soli, oleju palmowego czy konserwantów. Zawiera tylko naturalnie występujące w niej cukry.
Nasza pasta pistacjowa 200 g powstaje w samym centrum Sudetów, w naszej rodzinnej olejarni. Przygotowujemy ją dopiero na zamówienie.
W wielkim piecu lekko prażymy orzechy, a następnie mielimy je na lekko płynną, gęstą masę. Słoiczek, który od nas otrzymasz, wypełnia świeża, orzechowa pasta pistacjowa bez cukru. Palce lizać!
Pasta pistacjowa – do czego wykorzystać?
Nieprzetworzona, o prostym składzie – taka właśnie jest nasza pasta pistacjowa. Do czego pasuje? Możesz jeść ją na:
- śniadanie – wzbogaci owsiankę i szejka
- obiad – może być składnikiem zup i sosów
- kolację – można posmarować nią kromkę chleba lub zrobić z niej dressing do sałatki
- przekąskę – jest idealna do owoców, słonych paluszków lub solo
- deser – pasta pistacjowa pasuje do ciasta, tortu, lodów i gofrów
Pasta pistacjowa – gdzie kupić najlepszej jakości?
Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest jednoskładnikowa pasta pistacjowa. Gdzie kupić taki rarytas?
Pasta z pistacji 100% jest dostępna w:
- sklepach online
- niektórych marketach
- małych sklepach ze zdrową żywnością
Pasta z pistacji – cena
Ile kosztuje najlepsza pasta pistacjowa? Cena dobrej orzechowej pasty zależy od jej składników. Warto więc czytać etykiety! Zwróć uwagę na to, czy słoiczek wypełniają tylko zmielone pistacje a na opakowaniu pojawia się zapis – pasta pistacjowa 100%.
Pasta z pistacji a masło z pistacji – jaka jest różnica?
Łączy je skład i sposób produkcji, różni… nazwa.
Masło pistacjowe stało się pastą po rozporządzeniu Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku.
Zgodnie z jednym z jego wyroków, produktów pochodzenia roślinnego nie można nazywać tak, jak przetworów mlecznych. W Polsce to prawo obowiązuje od 2018 roku, od wydania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stosownego przepisu.
Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy gdy się je masła orzechowe, to się tyje?
-
To popularna opinia. Jednak badania pokazują, że jedzenie orzechów może przeciwdziałać tyciu. Dzięki błonnikowi i białku masła orzechowe sycą szybko i na długo, przez co nie ma się ochoty na podjadanie. Mowa tu o produktach zrobionych z niesolonych, suchych, prażonych lub niepalonych orzechów i bez dodatkowego oleju, soli i cukru.
-
Od jakiego wieku można zacząć podawać masło orzechowe?
-
Masło orzechowe mogą jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią. Badania pokazują, że unikanie orzechów w tym okresie nie zapobiega alergiom u dzieci. Orzechy w postaci masła orzechowego do diety dzieci można wprowadzać po 6 miesiącu życia. Oczywiście należy obserwować, czy nie występują alergie pokarmowe i skórne. Należy pamiętać, że takich szkrabów nie można karmić pastą orzechową prosto z łyżeczki. Jest gładki i bardzo gęsty, przez co może zostać zbyt szybko połknięty i zakleić drogi oddechowe. Podawaj go maluchowi jako dodatek do jedzenia. W przypadku wątpliwości, w naszej Bazie Wiedzy znajdziesz artykuły na temat maseł orzechowych w diecie dziecka. Możesz też porozmawiać z lekarzem.
-
Masło orzechowe – ile podawać go dzieciom w ciągu dnia?
-
1 łyżka (25 g)
-
Jakie masło orzechowe dla dziecka będzie najlepsze?
-
To oczywiście kwestia gustu. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze i słodsze – z nerkowców. Lejącą się konsystencję ma masło z arachidów. Bardziej stałą ma masło z nerkowców. Warto czytać etykiety i wybierać masła orzechowe bez dodatkowego oleju, soli i cukru oraz zrobione z niesmażonych i niesolonych orzechów.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.