
Ocet jabłkowy Olini
29,90 zł



Ocet jabłkowy – właściwości
„Jedno jabłko z wieczora i nie ma doktora” – to przysłowie, które bardzo słusznie sławi zalety najpopularniejszych owoców z polskich sadów. Są one kopalnią witamin i składników odżywczych. Pektyny i bioflawonoidy, które zawierają, są obecne również w occie jabłkowym.
Dzięki procesowi naturalnej, spokojnej, ponad dwuletniej fermentacji, nasz ocet jabłkowy ekologiczny zawiera „matkę octową”. Składa się ona z drożdży, pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii.
Nasz żywy ocet jabłkowy zawiera też kwas octowy, któremu – według badań – zawdzięcza swoje antybakteryjne i przeciwutleniające właściwości.
Ocet jabłkowy to temat wielu badań. Do tej pory udowodniono, że może wspierać nasz organizm:
- w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
- w PCOS
- w utracie zbędnych kilogramów
- w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
- w zmniejszaniu objawów cukrzycy typu 2
- w przywróceniu naturalnego pH i poprawie bariery ochronnej skóry
Jak powstaje ocet jabłkowy Olini?
Nasz żywy ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej dwuetapowej fermentacji jabłek.
W jej pierwszej fazie cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol.
W drugiej – bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniają go w kwas octowy. To znacznie dłuższy etap.
Cały proces odbywa się bez dodatku cukru i wody ani sztucznych dodatków.
Naszego octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy. Dzięki temu pozostaje żywy – z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Świadczy o tym „matka octowa” – delikatna galaretka na jego powierzchni oraz osad na dnie.
Ocet jabłkowy Olini powstaje ponad dwa lata. Dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i ma głęboki smak. Osiąga też pełnię właściwości odżywczych. Jego kwasowość wynosi 5%.
Z jakich jabłek powstaje ocet jabłkowy Olini?
W Olini zawsze czerpiemy z tego, co jest lokalne, stosowane od pokoleń i prosto z natury. Dlatego owoce, z których powstaje nasz rzemieślniczy ocet jabłkowy, pochodzą wyłącznie z zaprzyjaźnionych gospodarstw – od sadowników, do których mamy zaufanie. To gwarancja, że nasz produkt będzie smakować jak domowy ocet jabłkowy.
Do produkcji naszego octu używamy pysznych jabłek odmian: golden, antonówka i szara reneta.

Warto wiedzieć
Ocet jabłkowy Olini - składniki
100% jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta
Polska
Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniami i infekcjami. Można stosować w pielęgnacji skóry i włosów. Nie poleca się picia octu jabłkowego kobietom w ciąży.
Ocet jabłkowy ma jasną barwę. Smak intensywny, kwaśny, octowy.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż dwuletniej fermentacji owoców.
Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne.
Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym, że ocet się zepsuł, ale że jest żywy, aktywny. To zjawisko częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 87 kJ/ 21 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 0,9 g |
– w tym cukry | 0,4 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Żywy ocet jabłkowy – cena i gdzie kupić?
Ocet jabłkowy jest niedrogim produktem. Za butelkę 250 ml zapłacisz od 10 do 35 zł.
Kupisz go w wielu miejscach:
- sklepach spożywczych
- na działach ze zdrową żywnością w supermarketach i hipermarketach
- w sklepach ze zdrową żywnością
- w sklepach internetowych
Jak wybrać najlepszy ocet jabłkowy? Sprawdź jego etykietę, wygląd i sposób przechowywania!
- W składzie powinien mieć tylko jeden składnik – jabłka.
- Musi być niefiltrowany i niepasteryzowany.
- Producent powinien podać informację o pochodzeniu owoców.
- Najlepiej, aby powstał w procesie dwuetapowej, dwuletniej fermentacji.
- Nie powinien być narażony na działanie temperatur i światła słonecznego na sklepowej półce.
- Może mieć osad na dnie i matkę octową na wierzchu.
Ocet jabłkowy – zastosowanie
Ocet jabłkowy to wielozadaniowy superbohater każdego domu. Dawniej za jego pomocą leczono problemy trawienne i infekcje, dezynfekowano rany, a także dbano o urodę. Dziś możesz stosować go:
W kuchni
- w dressingach z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
- do sosów, dipów i marynat
- do domowego napoju energetycznego z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
- do napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
- do mycia świeżych warzyw i owoców – wodą z octem zmyją z ich skórki drobnoustroje
W pielęgnacji
- do przeciwłupieżowej płukanki nadającej włosom blasku, którą zrobisz z 1 łyżki octu i szklanki wody
- do przemywania skóry – zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje pH i pomaga w walce z trądzikiem
Do sprzątania
- wodą z octem umyjesz okna, podłogi i łazienkę
Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie?
- Rozcieńcz go wodą.
- Zacznij od 1 łyżeczki (5 ml), aby zobaczyć, jak Twój organizm go toleruje.
- Stosuj 1 łyżkę octu na raz – nie należy przyjmować więcej niż 15 ml octu jednorazowo.
- Pij 1–2 łyżki stołowe (15–30 ml) octu dziennie.
Opinie ekspertów
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.