ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini

Do stosowania na zimno i do smażenia
drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
star Z delikatną goryczką
c Z polifenolami – 250 mg/kg
Wybierz Objętość netto:
Schłodź przed otwarciem i dokładnie zakręcaj butelkę.

37,90 zł

Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: 2-3 dni robocze
Darmowa dostawa już od 199 zł

Aromatyczna, lekko pikantna, o delikatnej goryczce – taka właśnie jest prawdziwa Oliwa hiszpańska Olini. To smakowity rarytas pełen składników odżywczych. Nasza hiszpańska oliwa powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Jest w 100% naturalna, tłoczona na zimno, nieoczyszczona. To uniwersalny roślinny tłuszcz, który łatwo włączysz do codziennej diety.

wegańska
dla kobiet w ciąży
<p><br></p>

Oliwa hiszpańska 

Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwek z ponad 260 odmianami owoców drzewa oliwnego. Dzięki temu każda z hiszpańskich oliw jest niepowtarzalna.

Nasza hiszpańska oliwa z oliwek to w 50% oliwki odmiany Arbequina. Zbiera się je od końca września do początku października. To właśnie wtedy są najpyszniejsze. 

Pozostałe 50% oliwy to olej z oliwek Picual o intensywnym smaku. Oliwki tego gatunku są wytrawne, lekko pikantne. Wielu smakoszy uważa, że taka oliwa z Hiszpanii doskonale uzupełnia potrawy z mięsem, serem czy rybami.

Hiszpańska oliwa z oliwek – właściwości 

Hiszpańska oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 79 g jednonienasyconych i 13 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Oliwa z oliwek z Hiszpanii ma też wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że możesz wykorzystać ją do przygotowywania dań na ciepło czy smażenia, bez obawy o utratę jej właściwości. Oliwę możesz podgrzewać nawet do 220°C-240°C.

Oliwa hiszpańska zawiera polifenole – 250 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.

Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

W określaniu jakości oliwy liczy się głównie poziom kwasowości – im jest on niższy, tym lepszej jakości jest oliwa. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%, jak nasza.

Oliwa z oliwek hiszpańska to uniwersalny olej, który łatwo wprowadzisz do codziennego menu… i nie tylko! Możesz wykorzystać ją do:

  • gotowania – polej nią dania z kaszą, makaronem lub ryżem
  • pieczenia – sprawdzi się jako składnik ciasta na pizzę oraz focaccię
  • smażenia – jajecznica czy wytrawne naleśniki będą jeszcze pyszniejsze
  • jako dodatek – polej nią sałatkę, dodaj do dressingu lub wykorzystaj do pysznego dipu
  • w pielęgnacji – wykonaj nią olejowanie włosów, przygotuj na jej bazie domową maseczkę lub wykonaj demakijaż

Warto wiedzieć

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini - składniki

100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno

Kraj pochodzenia:

Hiszpania

Czas zbioru owoców:

2023 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek

Dla kogo:

dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Dzieci:

można podawać

Kolor i smak:

Oliwa o żółtym kolorze, pikantna, o intensywnym smaku.

Zapach:

charakterystyczny dla oliwy

Konsystencja:

płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)

Kwasowość:

Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi poniżej 0,8% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.

Jak używać:

prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia

Informacje dla alergików:

Nie zawiera glutenu i orzechów.

Termin przydatności do spożycia:

Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.11.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).

Przechowywanie:

Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).

Kwasowość (jakość):

poniżej 0,8%

Liczba nadtlenkowa (jakość życia):

poniżej 20 mEq O₂/kg

K232 (utlenianie):

poniżej 2,5

K268/K270 (aging/starzenie się):

poniżej 0,22

Delta K, ΔΚ (czystość):

poniżej 0,01

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone13g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone79 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone8 g
węglowodany0 g
– w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g

Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii 

Jaka oliwa jest najlepsza? Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii to extra virgin, czyli oliwa z pierwszego tłoczenia. 

Taka oliwa wydobywana jest z owoców drzewek oliwnych mechanicznie, poprzez tłoczenie lub odwirowanie. Najistotniejszym czynnikiem jest temperatura tego procesu. Nie może być zbyt wysoka – wtedy oliwa traci swoje właściwości. 

Hiszpańska oliwa z oliwek – cena i gdzie kupić

Jeśli szukasz oliwy dobrej jakości, warto zwrócić uwagę na jej właściwości, sposób produkcji oraz warunki przechowywania.

Wiesz już, że smakiem, aromatem i właściwościami zachwyci Cię oliwa z oliwek extra virgin. Hiszpania to jej dobre źródło. „Hiszpańskie złoto” można przywieźć z podróży lub zaopatrzyć się w nie u pośrednika. 

My naszą oliwę pozyskujemy od sprawdzonych dostawców. Wybieramy taką, która  została wytłoczona w ciągu 24 godzin od zebrania oliwek i była trzymana w chłodnym miejscu i bez dostępu do światła

Nawet najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek straci swoje właściwości bez odpowiedniego opakowania. Dlatego naszą przelewamy do butelek z grubego, ciemnego szkła i mocno zakręcamy.

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini - opinie

  • Świetna
    — Justyna
    Opinia zweryfikowana zakupem 05.11.2021
  • Jak wszystkie produkty Olini - świetna jakość.
    — anonim
    Opinia zweryfikowana zakupem 09.07.2020
  • Bardzo dobra oliwa, delikatna w smaku. Ma też ładnny, delikatny zapach. Po prostu czuć, że jest to świeżo tłoczona oliwa.
    — Anna
    Opinia zweryfikowana zakupem 28.09.2019
  • Smaczna, delikatna, jestem pozytywnie zaskoczona.
    — Maria
    Opinia zweryfikowana zakupem 10.01.2021
  • Pyszne i dobrej jakości
    — Sylwia
    Opinia zweryfikowana zakupem 22.12.2019
  • Do tej pory żadna oliwa mi nie smakowała, tutaj kupiłam na próbę. Okazało się, że jest wspaniała, tak jak inne oliwy, które kupiłam.
    — Małgorzata
    Opinia zweryfikowana zakupem 02.11.2019
  • oliwa gęsta z typowym smakiem dobrej jakościowo oliwy
    — Beata
    Opinia zweryfikowana zakupem 17.11.2019
  • Bardzo smaczna i aromatyczna oliwa
    — Konrad
    Opinia zweryfikowana zakupem 21.09.2020
  • Świeży oliwkowy zapach i wspaniały smak, produkt na prawdę godny polecenia:)
    — Regina
    Opinia zweryfikowana zakupem 26.08.2019
  • Dzięki za sprawną i szybką obsługę.
    — Bogdan
    Opinia zweryfikowana zakupem 23.12.2019

Historie klientów

  • Oliwa od Olini jest naprawdę wyśmienita! Nie ma porównania do tych z supermarketu. To, że przy okazji zamawiania naszych ukochanych olejów lnianego, z czarnuszki i dla dziecka mogę dorzucić do koszyka jeszcze oliwę jest dla mnie ogromnym ułatwieniem! Smak jest naprawdę wyjątkowy i głęboki ale jednocześnie smakuje też moim dzieciom, o co najbardziej się obawiałam. Olini 6+ za wszystko - obsługę, oleje i rozszerzanie oferty.
    — Agnieszka
    Opinia zweryfikowana zakupem
  • To już kolejna butelka oliwy z oliwek. Zapach, smak- po prostu pycha. Najlepszy produkt na rynku. Polecam serdecznie
    — Joanna
    Opinia zweryfikowana zakupem
  • Napiszę krótko, jestem fanką oliwy z oliwek i tak dobrej jak ta z olini jeszcze nie jadłam. Ostatnio robiłam pesto z bazylii z waszą oliwą i wyszło przepysznie. Dziękuję i pozdrawiam!
    — Emilia
    Opinia zweryfikowana zakupem

Opinie ekspertów

  • "Oliwę Olini polecam z pierwszej kolejności. Bardzo delikatna, bez goryczki. Myślę, że nie znajdziecie w komercyjnej ofercie tak dobrej. Do pesto, dressingów i nie będzie wyczuwalnego gorzkiego posmaku, który jest w 90% oliw, nawet znanych marek dostępnych w marketach.”
    — Qchenne Inspiracje Dietoterapia Lenartowicz www.qchenne-inspiracje.pl
  • "Dostałem już tę ich oliwę do spróbowania – jest naprawdę świetna. Rzadko kiedy coś polecam – ale ich oliwa jest tak pyszna, że poleca się sama – a wypiłem już tyle litrów różnej oliwy, że potrafię rozpoznać perełkę.”
    — Pan Tabletka pantabletka.pl

Najczęściej zadawane pytania

Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.

Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek to tłuszcz, więc trzeba brać pod uwagę ogólną ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ma też dużo kalorii.

W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.

Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego polifenole.

Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.

Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.

Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!

„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.

Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

  • Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Ula Głąb
    20 lut 2024
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa extra vergine to prawdziwy rarytas. To sok wyciśnięty z oliwek na drodze mechanicznego tłoczenia. Pochodzenie oliwy, proces produkcji, doświadczenie pracowników, gleba, temperatura, sł
    Czytaj
  • Co to jest BLW?
    Co to jest BLW?
    Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
    23 sty 2022
    Co to jest BLW?
    Dzieci jedzą wszystkimi zmysłami. Interesuje je i ciekawi wszystko, co dotyczy rzeczy na talerzu: smak, wygląd, konsystencja, temperatura... Dzieci lubią wolność! Gdy zyskają pełną swobodę, wybierają
    Czytaj
  • Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Agnieszka Maciejowska
    13 lut 2024
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek ma mnóstwo właściwości i zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej od wieków towarzyszy ludzkości, będąc nie tylko prozdrowotnym uzupełnieniem diety, ale takż
    Czytaj
  • Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Magda Wojtanowska
    31 sty 2022
    Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Oliwa z oliwek to nieodłączny element każdej kuchni. Ten skarb Śródziemnomorza to nie tylko esencja pysznego smaku, ale także źródło wielu witamin i prozdrowotnych składników odżywczych. Płynne złoto,
    Czytaj
Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • leaves Jakość potwierdzona certyfikatem BIO
    hand Tradycyjny włoski produkt z rodzinnej manufaktury z Modeny
    steam Aromatyczny, o głębokim smaku
    Ocet balsamiczny Olini
    Z rodzinnej manufaktury z Modeny
    (109 opinii)

    od 49,90 zł
  • star Wielorazowego użytku
    bolt Montowane na wcisk
    drop Precyzyjne odmierzanie
    Stalowe dozowniki do oliwy Olini
    Precyzyjnie odmierz każdą kroplę
    (1 opinia)

    69,90 zł
  • leaves 100% sezamu, bez dodatków
    c Roślinne źródło wapnia
    meal Idealna do hummusu
    Pasta sezamowa tahini Olini
    Sekretny składnik dań azjatyckich
    (66 opinii)

    35,90 zł
  • drop Nazywany "oliwą północy"
    c Bogate źródło witaminy E
    bubbles Optymalny stosunek kwasów tłuszczowych
    polska Polskie ziarno
    Olej rzepakowy Olini
    Oliwa północy
    (295 opinii)

    od 23,90 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.