
Oliwa z oliwek hiszpańska Olini
37,90 zł
Aromatyczna, lekko pikantna, o delikatnej goryczce – taka właśnie jest prawdziwa Oliwa hiszpańska Olini. To smakowity rarytas pełen składników odżywczych. Nasza hiszpańska oliwa powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Jest w 100% naturalna, tłoczona na zimno, nieoczyszczona. To uniwersalny roślinny tłuszcz, który łatwo włączysz do codziennej diety.

Oliwa hiszpańska
Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwek z ponad 260 odmianami owoców drzewa oliwnego. Dzięki temu każda z hiszpańskich oliw jest niepowtarzalna.
Nasza hiszpańska oliwa z oliwek to w 50% oliwki odmiany Arbequina. Zbiera się je od końca września do początku października. To właśnie wtedy są najpyszniejsze.
Pozostałe 50% oliwy to olej z oliwek Picual o intensywnym smaku. Oliwki tego gatunku są wytrawne, lekko pikantne. Wielu smakoszy uważa, że taka oliwa z Hiszpanii doskonale uzupełnia potrawy z mięsem, serem czy rybami.
Hiszpańska oliwa z oliwek – właściwości
Hiszpańska oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 79 g jednonienasyconych i 13 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Oliwa z oliwek z Hiszpanii ma też wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że możesz wykorzystać ją do przygotowywania dań na ciepło czy smażenia, bez obawy o utratę jej właściwości. Oliwę możesz podgrzewać nawet do 220°C-240°C.
Oliwa hiszpańska zawiera polifenole – 250 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.
W określaniu jakości oliwy liczy się głównie poziom kwasowości – im jest on niższy, tym lepszej jakości jest oliwa. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%, jak nasza.
Oliwa z oliwek hiszpańska to uniwersalny olej, który łatwo wprowadzisz do codziennego menu… i nie tylko! Możesz wykorzystać ją do:
- gotowania – polej nią dania z kaszą, makaronem lub ryżem
- pieczenia – sprawdzi się jako składnik ciasta na pizzę oraz focaccię
- smażenia – jajecznica czy wytrawne naleśniki będą jeszcze pyszniejsze
- jako dodatek – polej nią sałatkę, dodaj do dressingu lub wykorzystaj do pysznego dipu
- w pielęgnacji – wykonaj nią olejowanie włosów, przygotuj na jej bazie domową maseczkę lub wykonaj demakijaż

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek hiszpańska Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Hiszpania
2023 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
można podawać
Oliwa o żółtym kolorze, pikantna, o intensywnym smaku.
charakterystyczny dla oliwy
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi poniżej 0,8% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.
prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.11.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
poniżej 0,8%
poniżej 20 mEq O₂/kg
poniżej 2,5
poniżej 0,22
poniżej 0,01
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 13g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 79 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 8 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii
Jaka oliwa jest najlepsza? Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii to extra virgin, czyli oliwa z pierwszego tłoczenia.
Taka oliwa wydobywana jest z owoców drzewek oliwnych mechanicznie, poprzez tłoczenie lub odwirowanie. Najistotniejszym czynnikiem jest temperatura tego procesu. Nie może być zbyt wysoka – wtedy oliwa traci swoje właściwości.
Hiszpańska oliwa z oliwek – cena i gdzie kupić
Jeśli szukasz oliwy dobrej jakości, warto zwrócić uwagę na jej właściwości, sposób produkcji oraz warunki przechowywania.
Wiesz już, że smakiem, aromatem i właściwościami zachwyci Cię oliwa z oliwek extra virgin. Hiszpania to jej dobre źródło. „Hiszpańskie złoto” można przywieźć z podróży lub zaopatrzyć się w nie u pośrednika.
My naszą oliwę pozyskujemy od sprawdzonych dostawców. Wybieramy taką, która została wytłoczona w ciągu 24 godzin od zebrania oliwek i była trzymana w chłodnym miejscu i bez dostępu do światła.
Nawet najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek straci swoje właściwości bez odpowiedniego opakowania. Dlatego naszą przelewamy do butelek z grubego, ciemnego szkła i mocno zakręcamy.
Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
-
Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?
-
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.
-
Czy od jedzenia oliwy z oliwek się tyje?
-
Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek to tłuszcz, więc trzeba brać pod uwagę ogólną ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ma też dużo kalorii.
-
Dlaczego oliwa z oliwek mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka/ostra/pali w gardło?
-
Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego polifenole.
-
Czy wasza oliwa ma intensywny, „gryzący” smak?
-
Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.
-
Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
Kiedy pić oliwę z oliwek?
-
Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!
-
„Test lodówki” – co to jest?
-
„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.
-
Czy oliwa nadaje się do smażenia?
-
Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.