
Oliwa z oliwek włoska Olini
44,90 zł
Ta oryginalna włoska oliwa z oliwek smakuje perfetto! Czuć w niej świeżość traw, kwiatów i ziół. Powstaje z owoców odmian Leccino i Frantoio, które dojrzewają z dala od zanieczyszczeń, w regionie Włoch znanym z wulkanicznych krajobrazów, gorących źródeł i malowniczych jezior – Lazio.

Włoska oliwa z oliwek
Włoskie oliwy to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych oliw na świecie oraz duma narodowa Włochów. Oliwa jest dla nich tym, czym dla nas masło – mają ją zawsze pod ręką. Gotową, by zamoczyć w niej kromkę chleba czy skropić pizzę.
We Włoszech czasem całe wioski żyją z uprawy oliwek!
My z naszych podróży przywieźliśmy oliwę extra vergine, która powstaje we włoskim Lazio. To środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu – Morze Tyrreńskie.
Włoska oliwa z oliwek, którą się zachwyciliśmy, tłoczona jest z oliwek odmian Leccino i Frantoio. Pierwsze z nich mają delikatny, słodki posmak, a drugie są wyraziste i trochę pikantne.
Oryginalna włoska oliwa – właściwości
Włoska oliwa niefiltrowana, tłoczona na zimno jest uważana za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Jeden jej kilogram zawiera od 50 do 1000 mg polifenoli!
Nasza Oliwa włoska zawiera polifenole – 510 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek włoska Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Włochy
2023 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
nie ma przeciwwskazań do podawania maluchom, ale ze względu na wyrazisty smak, polecamy ją głównie dorosłym
oliwa łagodna w smaku, aksamitna, z delikatną goryczką. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej zieleni. Na podniebieniu zostaje subtelny posmak pieprzu.
orzeźwiający, ziołowo-owocowy, świeżo skoszonej trawy i słodkich migdałów
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 28.02.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,28%
7,7 mEq O₂/kg
1,69
0,137
-0,002
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3389 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 91,6 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 13,6 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 70 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 7,5 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Włoska oliwa z oliwek extra virgin
Co to znaczy, że nasza oliwa jest extra virgin? Tym mianem określa się produkty najwyższej jakości. Nasza oliwa z oliwek extra virgin włoska powstała z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych owoców. Jest tłoczona na zimno w ciągu 24 h po zbiorach. Nie została poddana obróbce chemicznej.
Jej kwasowość to 0,28%. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa włoska została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%.
Oliwa włoska – zastosowanie
Dobra włoska oliwa to nie tylko doskonały olej do smażenia i pieczenia, ale także smaczny składnik wielu dań.
Zastąp zdrową oliwą z oliwek tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Zrobisz to bardzo prosto:
- użyj oliwy do smażenia – zamiast masła, tłuszczu do pieczenia czy smalcu
- nie kupuj gotowych, kremowych sosów do sałatek – wypróbuj te na bazie oliwy lub użyj jej do stworzenia własnych dressingów
- warzywa jedz z dipem w postaci hummusu z oliwą z oliwek zamiast sosu na bazie śmietany czy majonezu
- użyj jej a nie śmietany czy sera do zrobienia pesto
- zanurzaj pieczywo w oliwie z oliwek z przyprawami – stosuj zamiast masła
Oliwa z oliwek do smażenia
Najlepsza włoska oliwa z oliwek sprawdza się do smażenia, nawet na głębokim tłuszczu. Warto mieć jednak na uwadze, że dania w ten sposób przyrządzane są bardzo kaloryczne!
Oliwa z oliwek w diecie maluchów
Z oliwą z oliwek posiłki, które przygotowujesz swojemu dziecku, będą sycące, smaczniejsze i bardziej apetyczne.
Oliwa z oliwek włoska nadaje się dla maluchów, które skończyły 6. miesięcy, ale z tego względu, że ma pikantny smak, polecamy naszą Oliwę z oliwek dla dzieci.
Oliwa z oliwek włoska – cena
Na cenę oliwy z oliwek wpływa wiele czynników. To, ile kosztuje oliwa z Włoch, zależy od:
- położenia gajów oliwnych (im trudniejsze tereny, tym droższa oliwa)
- warunków uprawy
- rodzaju sprzętu i narzędzi, użytych do jej pozyskania
- liczby osób zatrudnionych przy jej produkcji
- ilości oliwy w owocach, na co wpływ ma klimat i pogoda
- jakości owoców (z gorszych, nieświeżych czy zgniłych oliwek robi się tańsze oliwy)
- kosztów transportu
Wyższą cenę będzie miała oliwa z oliwek extra virgin, tłoczona w odpowiednich warunkach 24 godziny od zbioru owoców. Oliwy rafinowane, wytwarzane z wytłoczyn, będą o wiele tańsze.
Oliwa z Włoch – gdzie kupić?
Oliwa z oliwek to popularny produkt, który możesz łatwo kupić stacjonarnie i online. Jednak prawdziwa, dobra oliwa to rzadkość na sklepowych półkach.
Tylko sprawdzone pochodzenie, właściwe warunki produkcji i odpowiedni sposób przechowywania gwarantują najwyższą jakość.
Taka właśnie jest Oliwa z oliwek włoska Olini! Z pierwszego tłoczenia, świeża, pełna smaku i składników odżywczych. Dostarczymy ją na Twój stół, wprost z pięknego Lazio.

Najczęściej zadawane pytania
-
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
-
Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?
-
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.
-
Czy od jedzenia oliwy z oliwek się tyje?
-
Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek to tłuszcz, więc trzeba brać pod uwagę ogólną ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ma też dużo kalorii.
-
Dlaczego oliwa z oliwek mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka/ostra/pali w gardło?
-
Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego polifenole.
-
Czy wasze oliwy mają intensywny, „gryzący” smak?
-
Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.
-
Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
Kiedy pić oliwę z oliwek?
-
Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!
-
„Test lodówki” – co to jest?
-
„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.
-
Czy oliwa nadaje się do smażenia?
-
Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.