ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni

Oliwa z oliwek włoska Olini

Z włoskiego Lazio prosto na Twój stół
drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
star Pikantna i aromatyczna
c Z polifenolami – 510 mg/kg
Wybierz Objętość netto:
Schłodź przed otwarciem i dokładnie zakręcaj butelkę.

44,90 zł

Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: 2-3 dni robocze
Darmowa dostawa już od 199 zł

Ta oryginalna włoska oliwa z oliwek smakuje perfetto! Czuć w niej świeżość traw, kwiatów i ziół. Powstaje z owoców odmian Leccino i Frantoio, które dojrzewają z dala od zanieczyszczeń, w regionie Włoch znanym z wulkanicznych krajobrazów, gorących źródeł i malowniczych jezior – Lazio.

<p><br></p>
wegańska
dla kobiet w ciąży

Włoska oliwa z oliwek

Włoskie oliwy to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych oliw na świecie oraz duma narodowa Włochów. Oliwa jest dla nich tym, czym dla nas masło – mają ją zawsze pod ręką. Gotową, by zamoczyć w niej kromkę chleba czy skropić pizzę. 

We Włoszech czasem całe wioski żyją z uprawy oliwek! 

My z naszych podróży przywieźliśmy oliwę extra vergine, która powstaje we włoskim Lazio. To środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu – Morze Tyrreńskie. 

Włoska oliwa z oliwek, którą się zachwyciliśmy, tłoczona jest z oliwek odmian Leccino i Frantoio. Pierwsze z nich mają delikatny, słodki posmak, a drugie są wyraziste i trochę pikantne.

Oryginalna włoska oliwa – właściwości

Włoska oliwa niefiltrowana, tłoczona na zimno jest uważana za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Jeden jej kilogram zawiera od 50 do 1000 mg polifenoli! 

Nasza Oliwa włoska zawiera polifenole – 510 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.

Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Warto wiedzieć

Oliwa z oliwek włoska Olini - składniki

100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno

Kraj pochodzenia:

Włochy

Czas zbioru owoców:

2023 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek

Dla kogo:

dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Dzieci:

nie ma przeciwwskazań do podawania maluchom, ale ze względu na wyrazisty smak, polecamy ją głównie dorosłym

Kolor i smak:

oliwa łagodna w smaku, aksamitna, z delikatną goryczką. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej zieleni. Na podniebieniu zostaje subtelny posmak pieprzu.

Zapach:

orzeźwiający, ziołowo-owocowy, świeżo skoszonej trawy i słodkich migdałów

Konsystencja:

płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)

Jak używać:

prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia

Informacje dla alergików:

Nie zawiera glutenu i orzechów.

Termin przydatności do spożycia:

Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 28.02.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).

Przechowywanie:

Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).

Kwasowość (jakość):

0,28%

Liczba nadtlenkowa (jakość życia):

7,7 mEq O₂/kg

K232 (utlenianie):

1,69

K268/K270 (aging/starzenie się):

0,137

Delta K, ΔΚ (czystość):

-0,002

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna3389 kJ / 824 kcal
tłuszcz91,6 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone13,6 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone70 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone7,5 g
węglowodany0 g
– w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g

Włoska oliwa z oliwek extra virgin

Co to znaczy, że nasza oliwa jest extra virgin? Tym mianem określa się produkty najwyższej jakości. Nasza oliwa z oliwek extra virgin włoska powstała z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych owoców. Jest tłoczona na zimno w ciągu 24 h po zbiorach. Nie została poddana obróbce chemicznej.

Jej kwasowość to 0,28%. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa włoska została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. 

Oliwa włoska – zastosowanie

Dobra włoska oliwa to nie tylko doskonały olej do smażenia i pieczenia, ale także smaczny składnik wielu dań

Zastąp zdrową oliwą z oliwek tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Zrobisz to bardzo prosto:

  • użyj oliwy do smażenia – zamiast masła, tłuszczu do pieczenia czy smalcu 
  • nie kupuj gotowych, kremowych sosów do sałatek – wypróbuj te na bazie oliwy lub użyj jej do stworzenia własnych dressingów
  • warzywa jedz z dipem w postaci hummusu z oliwą z oliwek zamiast sosu na bazie śmietany czy majonezu
  • użyj jej a nie śmietany czy sera do zrobienia pesto 
  • zanurzaj pieczywo w oliwie z oliwek z przyprawami – stosuj zamiast masła

Oliwa z oliwek do smażenia

Najlepsza włoska oliwa z oliwek sprawdza się do smażenia, nawet na głębokim tłuszczu. Warto mieć jednak na uwadze, że dania w ten sposób przyrządzane są bardzo kaloryczne!

Oliwa z oliwek w diecie maluchów

Z oliwą z oliwek posiłki, które przygotowujesz swojemu dziecku, będą sycące, smaczniejsze i bardziej apetyczne. 

Oliwa z oliwek włoska nadaje się dla maluchów, które skończyły 6. miesięcy, ale z tego względu, że ma pikantny smak, polecamy naszą Oliwę z oliwek dla dzieci.

Oliwa z oliwek włoska – cena

Na cenę oliwy z oliwek wpływa wiele czynników. To, ile kosztuje oliwa z Włoch, zależy od:

  • położenia gajów oliwnych (im trudniejsze tereny, tym droższa oliwa)
  • warunków uprawy
  • rodzaju sprzętu i narzędzi, użytych do jej pozyskania
  • liczby osób zatrudnionych przy jej produkcji
  • ilości oliwy w owocach, na co wpływ ma klimat i pogoda
  • jakości owoców (z gorszych, nieświeżych czy zgniłych oliwek robi się tańsze oliwy)
  • kosztów transportu

Wyższą cenę będzie miała oliwa z oliwek extra virgin, tłoczona w odpowiednich warunkach 24 godziny od zbioru owoców. Oliwy rafinowane, wytwarzane z wytłoczyn, będą o wiele tańsze.

Oliwa z Włoch – gdzie kupić?

Oliwa z oliwek to popularny produkt, który możesz łatwo kupić stacjonarnie i online. Jednak prawdziwa, dobra oliwa to rzadkość na sklepowych półkach.

Tylko sprawdzone pochodzenie, właściwe warunki produkcji i odpowiedni sposób przechowywania gwarantują najwyższą jakość.

Taka właśnie jest Oliwa z oliwek włoska Olini! Z pierwszego tłoczenia, świeża, pełna smaku i składników odżywczych. Dostarczymy ją na Twój stół, wprost z pięknego Lazio.

Oliwa z oliwek włoska Olini - opinie

  • Fenomenalny smak i zapach, pelen swiezych owocow i slonca. Jestem zachwycona!
    — Daria
    Opinia zweryfikowana zakupem 09.12.2022
  • -
    — Ewa
    Opinia zweryfikowana zakupem 02.07.2023
  • Polecem, ma delikatny smak.
    — Magdalena
    Opinia zweryfikowana zakupem 10.07.2023
  • Najlepsza oliwa!!!
    — Karolina
    Opinia zweryfikowana zakupem 14.07.2023
  • -
    — Grażyna Kiedrowicz
    Opinia zweryfikowana zakupem 14.07.2023
  • Bardzo smaczna! Nie jest tania ale warta swojej ceny
    — Izabella
    Opinia zweryfikowana zakupem 15.07.2023
  • Produkty, które kupuję w Olini są zawsze dobre. Bez problemów z dostawą. Szybkie doradztwo
    — Anna
    Opinia zweryfikowana zakupem 15.07.2023
  • Jakość super. Zabezpieczone bardzo dobrze. Polecam.
    — Magdalena
    Opinia zweryfikowana zakupem 17.07.2023
  • Świetna jakość i bardzo szybka dostawa. Polecam !
    — Joanna
    Opinia zweryfikowana zakupem 17.07.2023
  • Najwyższa jakość super !!!
    — natalia
    Opinia zweryfikowana zakupem 23.07.2023

Najczęściej zadawane pytania

Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.

Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek to tłuszcz, więc trzeba brać pod uwagę ogólną ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ma też dużo kalorii.

W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.

Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego polifenole.

Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.

Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.

Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!

„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.

Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

  • Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Ula Głąb
    20 lut 2024
    Najlepsza oliwa z oliwek – ranking
    Najlepsza oliwa extra vergine to prawdziwy rarytas. To sok wyciśnięty z oliwek na drodze mechanicznego tłoczenia. Pochodzenie oliwy, proces produkcji, doświadczenie pracowników, gleba, temperatura, sł
    Czytaj
  • Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Magda Wojtanowska
    31 sty 2022
    Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?
    Oliwa z oliwek to nieodłączny element każdej kuchni. Ten skarb Śródziemnomorza to nie tylko esencja pysznego smaku, ale także źródło wielu witamin i prozdrowotnych składników odżywczych. Płynne złoto,
    Czytaj
  • Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Agnieszka Maciejowska
    13 lut 2024
    Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
    Oliwa z oliwek ma mnóstwo właściwości i zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej od wieków towarzyszy ludzkości, będąc nie tylko prozdrowotnym uzupełnieniem diety, ale takż
    Czytaj
Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • leaves Jakość potwierdzona certyfikatem BIO
    hand Tradycyjny włoski produkt z rodzinnej manufaktury z Modeny
    steam Aromatyczny, o głębokim smaku
    Ocet balsamiczny Olini
    Z rodzinnej manufaktury z Modeny
    (109 opinii)

    od 49,90 zł
  • drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
    thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
    star Z delikatną goryczką
    c Z polifenolami – 250 mg/kg
    Oliwa z oliwek hiszpańska Olini
    Do stosowania na zimno i do smażenia
    (517 opinii)

    od 37,90 zł
  • star Wielorazowego użytku
    bolt Montowane na wcisk
    drop Precyzyjne odmierzanie
    Stalowe dozowniki do oliwy Olini
    Precyzyjnie odmierz każdą kroplę
    (1 opinia)

    69,90 zł
  • leaves 100% sezamu, bez dodatków
    c Roślinne źródło wapnia
    meal Idealna do hummusu
    Pasta sezamowa tahini Olini
    Sekretny składnik dań azjatyckich
    (66 opinii)

    35,90 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.