
Pierzga pszczela Olini
99,90 zł


Co to jest pierzga pszczela?
Pierzga pszczela – co to jest?
Kolejny skarb z ula w naszym sklepie to pierzga pszczela. Czym jest i dla kogo?
Najprościej mówiąc, to ukiszony pyłek kwiatowy. Jak dokładnie powstaje?
Pszczoły łączą zebrany pyłek z miodem lub nektarem. Taką mieszankę układają w komórkach plastra, gdzie ulega fermentacji mlekowej.
Oprócz pyłku, nektaru czy miodu, w menu pszczół znajduje się także właśnie pierzga pszczela. Na co pomaga im ta substancja?
To źródło białek, węglowodanów, tłuszczów i składników mineralnych, których potrzebują zwłaszcza młode robotnice.
Pierzga pszczela – właściwości
Pierzga właściwości zawdzięcza przede wszystkim czystości miejsca, z którego pochodzi. Warto więc wybierać produkt z pasiek z dala od miast, dróg i regionów, gdzie dba się o środowisko.
Pierzga pszczela ma postać zbitych, dość twardych grudek, o wielkości ziarenek grochu i charakterystycznym, heksagonalnym kształcie (od komórek plastra).
Na jej kolor ma wpływ barwa pyłku pszczelego. Im jest mniej jednolita, tym lepiej.
Pierzga pszczela od Olini
- Dodaje smaku napojom, przekąskom i potrawom
- Dzieci lubią jej chrupiącą konsystencję i to, jak rozpuszcza się w ustach
- Naturalnie pachnie, rozbudzając apetyt
- Wypełnia słoiczek po brzegi
- Jest świeża, z ostatnich zbiorów
- To produkt polski z rodzimej, zaufanej pasieki

Warto wiedzieć
Pierzga pszczela Olini - składniki
100% surowa pierzga pszczela
Polska
Jej bogaty skład i łatwa przyswajalność sprawiają, że to produkt dla dzieci i dorosłych. Szczególnie polecana jest na wzmocnienie odporności i ogólnej kondycji organizmu, w stanach wyczerpania i przemęczenia oraz przy problemach z układem pokarmowym.
Można podawać od 3. roku życia. U młodszych dzieci może wystąpić reakcja alergiczna, więc warto stosowanie produktu skonsultować z lekarzem lub alergologiem.
lekko kwaśny, kwiatowy
korzenny, kwiatowy
Występuje w postaci twardych zbitych grudek. Jest chrupiąca, lekko gumowa. Po namoczeniu rozpuszcza się.
Lekko kwaśny, kwiatowy. Występuje w postaci twardych zbitych grudek. Jest chrupiąca lekko gumowa. Po namoczeniu rozpuszcza się.
Jej barwa zależy od materiału roślinnego, z którego została zebrana. Zwykle jest ciemna, brunatna, bursztynowa.
Z miodem, w wodzie, do jogurtów, owsianek i koktajli.
Pierzga to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty jej powstania (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze produkty pszczele pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje je w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Pierzga ma długi termin ważności, lecz aby zachowała swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywana. Najlepiej trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z pierzgą pszczelą był szczelnie dokręcony, ponieważ produkt ten łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.

Pierzga pszczela z pasieki wędrownej
Pierzga Olini swoją jakość zawdzięcza pasiece wędrownej z województwa lubuskiego. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby pszczoły miały pod dostatkiem kwitnących roślin.
Pszczelarze zbierają z ula tylko niewielką część pierzgi. Większość jest spożywana przez pszczoły.
Jak stosować pierzgę?
Dotarła do Ciebie świeża i pachnąca pierzga? Stosowanie jej jest bardzo proste. Dodaj ją do:
- smoothie
- koktajlu
- owsianki
- sałatki
- miodu
Możesz też wzbogacić swoje napoje o rarytasy z ula, takie jak m.in. nasza pierzga pszczela. Jak pić ją ze smakiem? Rozpuść ją w:
- herbacie
- ziołowym naparze
- lemoniadzie
- świeżo wyciskanym soku
- ciepłym mleku (ok. 42°C)
Ważne!
Nie musisz namaczać pierzgi przed spożyciem i możesz ją żuć jak gumę!
Pierzga pszczela zastosowanie znajduje także w kosmetologii. To składnik kremów i balsamów, które wspomagają regenerację skóry i jej elastyczność. Popularna jest maseczka DIY do twarzy, której głównym składnikiem jest pierzga. Na co jest dobra poza tym? Ten pszczeli skarb wykorzystuje się także w przemyśle farmaceutycznym.
Pierzga pszczela dla dzieci
Pierzga – jak stosować ją w przypadku dzieci?
- regularnie
- zacznij od małych ilości i stopniowo je zwiększaj
- z napojami lub jedzeniem albo jak gumę do żucia
Ważne!
Pierzgę, jak i inne pszczele produkty można podawać dzieciom, które skończą 3. rok życia.
Pierzga pszczela – cena
Ile kosztuje pierzga pszczela? Wpływ na jej cenę mają:
- czystość – więcej kosztują produkty bez sztucznych dodatków
- oryginalność – tańszy będzie podrobiony produkt
- świeżość – droższa będzie pierzga z ostatnich zbiorów
- badania – cena uwzględnia ich koszt
- pochodzenie – więcej będzie kosztował produkt polski, z lokalnej pasieki
Pierzga pszczela – gdzie kupić?
- w sklepach online z naturalnymi produktami
- na platformach zakupowych
- na stoiskach z ekologiczną żywnością
- w niektórych dużych marketach
Uważaj na podróbki!
Wybierając pierzgę od Olini masz pewność, że pochodzi z Polski – od naszych zaprzyjaźnionych pszczelarzy, z rodzimej pasieki.
Jest ryzyko, że produkt z europejskiej pasieki będzie zawierał pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w naszym kraju, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie.

Najczęściej zadawane pytania
-
Ile pierzgi można spożywać dziennie?
-
Około 1 łyżeczki – 10 g w przypadku dzieci, trochę więcej, bo 10-20 g – mogą spożywać dorośli.
-
Pyłek a pierzga pszczela – co jest lepsze?
-
Pyłek i pierzga pszczela to dwa skarby z ula, bardzo cenne ze względu na wartościowe składniki. Oba produkty łatwo włączyć do diety. Każdy z nich ma wiele zastosowań, czy to w kuchni, czy w pielęgnacji. Ze względu na kwas mlekowy, który bierze udział w fermentacji pierzgi, jest ona lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Z kolei pyłek pszczeli jest dużo tańszy. Trudny wybór? Może warto postawić na różnorodność i stosować pyłek i pierzgę na zmianę!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.