
Tran z wątroby dorsza Olini
59,90 zł


Co to jest tran?
Czy wiesz, co to jest tran i dlaczego Twoja babcia podawała Ci go na łyżeczce, szczególnie jesienią i zimą?
To olej z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus morhua). Dawniej był lekarstwem, dziś to produkt z kategorii suplementy diety i przedmiot wielu badań.
Tran z dorsza od Olini pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów
Nasz tran właściwości zawdzięcza sposobowi produkcji. Pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.
Dziko żyjące ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdza to certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.
MSC przyznaje się konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada, na 5 lat. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Właściwości tranu
Ze względu na mały dostęp do słońca, zwłaszcza od października do maja, suplementujesz witaminę D. Do tego łykasz tabletki z witaminą A i kwasy omega-3 w kapsułkach. Tran Olini ma to wszystko w 1 butelce!
Nasz olej z wątroby dorsza jest poddany delikatnemu oczyszczaniu, dzięki czemu:
- nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Swojemu organizmowi warto dostarczać różnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Natomiast obecnie spożywamy zbyt dużo kwasów omega-6.
Tran to źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3 i omega-6 (25 g/100 g), a także jednonienasyconych omega-9 (50 g/100 g) w korzystnej proporcji: 12,1:1:14.
TOTOX naszego „morskiego oleju” wynosi 10,3, co świadczy o jego wysokiej jakości (link do dokumentu w PDF-ie) Oznacza, że olej jest świeży i że zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się, a Ty wyczujesz to m.in. w jego delikatnym smaku.
Tran - Badania

Warto wiedzieć
Tran z wątroby dorsza Olini - składniki
100% olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne
Norwegia, Islandia
Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży.
Można podawać niemowlętom od 4 tygodnia życia (po wcześniejszej konsultacji z lekarzem). Zalecamy zacząć od 2,5 ml i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml. Dzieci powyżej 12 roku życia powinny przyjmować 10 ml (łyżkę) tranu.
Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.
Morski, rybi.
Oleista.
Jasnożółty, półprzezroczysty.
Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw.
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu to pół łyżeczki (2,5 ml) dla niemowląt od 4 tygodnia życia, łyżka (10 ml) dla dzieci powyżej 12 roku życia i dorosłych, której nie należy przekraczać. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Smak tranu neutralizują nasze soki i syropy, zwłaszcza syrop z malin i aronii. Składnik szota z olejem z czarnuszki, miodem i syropem.
Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 30.09.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Jeśli chcesz uniknąć pojawienia się osadu, to polecamy spożyć tran w ciągu 4 tygodni od jego otwarcia. Ale spokojnie, po tym czasie Twój tran wciąż można pić - ma te same właściwości. Jedyne, o czym należy pamiętać, to data przydatności na etykiecie.
Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 10 ml (9,24 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 9,24 g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | 86 kJ / 21 kcal | 344 kJ / 83 kcal | 1,05% | 4,15% |
tłuszcz | 100 g | 2,31 g | 9,24 g | 3,30% | 13,20% |
w tym | |||||
– kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g | 0,42 g | 1,66 g | 2,10% | 8,30% |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 50 g | 1,16 g | 4,62 g | 3,31% | 13,20% |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 25 g | 0,58 g | 2,31 g | 3,87% | 15,40% |
węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
– w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
witamina D3 | 295 µg | 6,81 µg (272 IU) | 27,26 µg (1090 IU) | 136% | 543% |
witamina A | 33200 µg | 767 µg | 3068 µg | 96% | 384% |
Zawiera | |||||
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) | 8,6 g | 0,20 g | 0,80 g | 200% | 800% |
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy) | 11,1 g | 0,27 g | 1,03 g | 180% | 687% |
Wartość wskaźnika TOTOX: 10,3 |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Na co pomaga tran?
Po co przyjmować tran? Na co pomaga?
Z każdą jego porcją (2,5 ml) dostarczasz swojemu organizmowi:
- kwasów omega-3
- EPA (eikozapentaenowego) – 0,20 g (200% RWS)
- kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
- DHA (dokozaheksaenowego) – 0,27 g (180% RWS)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
- EPA (eikozapentaenowego) – 0,20 g (200% RWS)
- witaminy
- D3 – 6,81 µg/272 IU (136% RWS)
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- utrzymaniu zdrowych kości
- prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- utrzymaniu zdrowych zębów
- prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
- A – 767 µg (96% RWS)
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- zachować zdrową skórę
- w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
- D3 – 6,81 µg/272 IU (136% RWS)
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Zastosowanie tranu
Tran – wskazania
Olej z wątróbek dorsza polecamy całej rodzinie, a szczególnie dla:
- niemowląt
- dzieci przy rozszerzaniu diety (BLW)
- seniorek i seniorów
Kiedy nie brać tranu?
Czy tran jest bezpieczny? Tak, a w razie wątpliwości warto o stosowaniu tranu porozmawiać ze swoim lekarzem.
Ograniczenia w piciu tranu to:
- alergia na ryby i skorupiaki
- choroby serca i krwi
- suplementacja witaminy A
Witamina A
Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jeśli przyjmiesz jej za dużo, możesz mieć problemy z kośćmi i narażasz się na ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Jeśli jednak pijesz zalecaną porcję Tranu – nie ma powodów do obaw. Organizm i tak nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.
Jak pić tran?
Tran dla dorosłych – ile brać, jak przyjmować?
Stosuj olej z wątróbek dorsza:
- z łyżeczki/miarki i w szocie
- codziennie, przez cały rok
- w odpowiednich porcjach
Możesz też stosować go jako dodatek do:
- szotów
- owocowych koktajli
- dressingów do sałatek
- smoothie bowls
Włącz tran do picia jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia!
Tran – ile pić?
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- od 4. tygodnia życia – 2,5 ml (0,5 łyżeczki)
Dzieci od 12. roku życia i dorośli:
- 10 ml (1 łyżka)
Jak stosować tran? Przepis na szot
Olej z wątroby dorsza możesz pić w pysznym szocie!
Składniki:
- 10 ml (1 łyżka) Tranu Olini
- 2 ml (ok. 0,5 łyżeczki) soku z cytryny
- 6 ml (ok. 1 łyżeczki) Soku malinowego Olini
- Miód rzepakowy kremowany z truskawką Olini
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj Tran z sokiem z cytryny i Sokiem malinowym.
- Dodaj miodu.
- Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Wypij ze smakiem!
Tran z dorsza – cena
Cena tranu będzie wyższa, jeśli:
- posiada certyfikat MSC
- ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
- nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
- jest czysty, co potwierdzają badania
- jest płynny – olej w kapsułkach może nie być już tak świeży
- producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
- jest w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość przed światłem
- ma niski wskaźnik TOTOX
Tańszy będzie olej rybi w płynie, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi albo jakie zawiera składniki.

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, dla uczniów, olej lniany)?
-
Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran jest bogatym źródłem kwasów DHA i EPA, a także witaminy D. Olej lniany dostarcza innego kwasu z rodziny omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA). Z kolei olej z czarnuszki jest źródłem kwasu linolowego (omega-6), a także tymochinonu – związku o działaniu przeciwalergicznym, przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność.
-
Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?
-
To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Jeśli celem jest wzmocnienie odporności, można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku.
-
Jaki sok lub syrop polecacie do tranu i oleju z czarnuszki?
-
Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran, zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom. Jednak nie są dobrym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce infekcji. W związku z tym, oprócz oleju z czarnuszki i tranu, można stosować dodatkowo soki bogate w witaminę C (np. sok z maliny i jagody kamczackiej, maliny i aronii, czarnego bzu albo pigwowca). Do tego można dodać jeszcze miód, który - ze względu na swoje działanie antybakteryjne - jest nazywany „naturalnym antybiotykiem”.
-
Na co jest dobry tran?
-
Po tran warto sięgnąć dla wsparcia odporności, gdy często łapią nas infekcje. Regularne spożywanie oleju z wątroby dorsza może też dobrze wpłynąć na układ krążenia i funkcjonowanie mózgu. Może też łagodzić zapalenie stawów. Witamina D3, którą zawiera tran, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kości i zębów. Picie oleju z wątroby dorsza wspiera także zdrowie skóry.
-
Z czym nie łączyć tranu?
-
Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.