-10% Olej z czarnuszki tylko do 8.08! 💪 Darmowa Dostawa DPD Pickup 📦
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa z DPD Pickup
Świeże oleje z rodzinnej olejarni

Zakwas z kapusty Olini

Z inuliną na poprawę pracy jelit i zaparcia
meal 100% natury – powstaje z surowych warzyw i przypraw
bubbles z inuliną (prebiotykiem) z korzenia cykorii, która reguluje rytm wypróżnień
hand wspiera naturalną równowagę mikroflory jelitowej
c dobry dla mikrobioty jelit
Wybierz Objętość netto:
Schłodzić przed otwarciem, zaraz po wyjęciu z paczki.

29,90 zł

  • Zawsze 12% taniej
  • Edytuj i rezygnuj kiedy chcesz
  • Zawsze darmowa wysyłka do Polski
Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa już od 199 zł

Potrzebujesz więcej kiszonek w swojej diecie? Włącz do niej Zakwas z kapusty Olini! To niepasteryzowany, w 100% naturalny, lekko kwaskowaty napój, z dobrą dla jelit inuliną – naturalnym prebiotykiem, bakteriami probiotycznymi, dużą ilością witaminy C i błonnikiem. Z nim zadbasz o prawidłowe trawienie. Możesz pić go do obiadu lub w czasie pracy. Dzięki delikatnemu gazowaniu jego picie sprawia frajdę małym i dużym.

wegański
NFC – nie z koncentratu

Zakwas z kapusty – właściwości

Nasz zakwas z kapusty właściwości zawdzięcza rzemieślniczej produkcji i pysznym warzywom z czystego regionu Polski. 

Powstaje:

  • według tradycyjnej receptury
  • małymi partiami
  • z 4 składników 
  • po 7-10 dniach kiszenia
  • z białej kapusty z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu (Obszar Natura 2000)

Dlaczego warto sięgnąć po nasz zakwas z kiszonej kapusty?

  • smakuje jak domowy, od babci
  • jest źródłem błonnika pokarmowego – 5,5 g/100 g 
  • to butelka pełna naturalnych składników –  jego 100 g zawiera:
  • 2,13 g inuliny (prebiotyku)
  • 1,2x10⁵ jtk/g (CFU) bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium
  • 2,1x10⁷ jtk/g (CFU) mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej 
  • 21 mg (26% RWS) witaminy C
  • zwalcza bakterie E. coli – ma delikatne działanie przeciwdrobnoustrojowe 
  • to 100% natury – jest niepasteryzowany, wegański, gluten free, mętny przez naturalny osad i bez sztucznych dodatków: słodzików, syntetycznych witamin oraz sztucznych barwników i aromatów
  • zawiera tylko naturalnie występujące w nim cukry, a delikatną słodycz zawdzięcza inulinie
  • ma niską zawartość energetyczną – 46 kcal/100 g 
  • stanowi porcję warzyw, również poza sezonem – kiszonki są lepsze niż warzywa mrożone czy z puszki
  • nigdy się nie znudzi – możesz stosować go na zmianę z innymi kiszonymi ogórkami, kiszoną kapustą czy surowymi/gotowanymi warzywami
  • możesz go spożywać, gdzie chcesz – dzięki poręcznej butelce możesz go pić w podróży lub przy biurku w pracy

Jan: „Smak skojarzył mi się z młodością i latem, kiedy po całym dniu zabawy, moja babcia podawała mi schłodzoną szklankę zakwasu. Czuć, że to produkt robiony z miłością”.

Warto wiedzieć

Zakwas z kapusty Olini - składniki

kapusta, woda, inulina Orafti® z korzenia cykorii, sól kłodawska

Wyprodukowano w:

PolskaPolska

Dla kogo:

to naturalny produkt dedykowany zdrowym dzieciom i dorosłym, jako wsparcie codziennej profilaktyki zdrowotnej dzięki zawartości naturalnych bakterii fermentacji mlekowej, inuliny oraz witaminy C; może być wartościowym elementem zrównoważonej diety osób, które: dbają o odpowiednią ilość błonnika w diecie i zdrowy styl życia, są na diecie KETO (o niskiej zawartości węglowodanów), chcą zadbać o regularność wypróżnień, prawidłową pracę jelit, zdrową mikrobiotę i wesprzeć funkcje trawienne, są aktywne (jako napój przed lub po treningu); dla kobiet w ciąży i karmiących piersią; produkt ten nie zastępuje zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia

Dzieci:

można podawać maluchom, które skończyły roczek – to z powodu soli, którą zawiera każda kiszonka, a w diecie dzieci nie powinno jej być zbyt wiele; dietetycy zalecają, aby podawanie zakwasu z buraków dziecku zacząć od niewielkich ilości

Kolor i smak:

Mętny, jasny kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.

Smak:

kwaskowaty, charakterystyczny dla kiszonek

Zapach:

charakterystyczny dla kiszonek

Konsystencja:

może mieć naturalny osad; dzięki inulinie, która naturalnie zagęszcza produkt, jest „satynowy”

Kolor:

mętny, jasny

Jak używać:

z łyżki lub ze szklanki, na zimno

Informacje dla alergików:

Może zawierać gorczycę, orzechy. Nie zawiera glutenu.

Termin przydatności do spożycia:

Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.

Przechowywanie:

Chronić od światła. Przechowywać w temperaturze 5°C-10°C.

Przeciwwskazania:

Zakwas z kapusty oraz inulina są uznawane za bezpieczne składniki diety, jednak powinny stosować je ostrożnie grupy osób: z IBS, IBD, SIBO; z infekcjami pasożytniczymi; z nietolerancją fruktozy; z przewlekłymi wzdęciami i nadmierną produkcją gazów; z alergią na cykorię (inulina jest pozyskiwana z korzenia cykorii).

Gazowanie zakwasu:

Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.

Zalecana dzienna porcja spożycia:

1-2 lata – 1-2 łyżki dziennie, powyżej 2 lat – 4-5 łyżek, starsze – ile lubią i potrzebują, dorośli – 0,5 szklanki; zalecamy rozpocząć stosowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, aby uniknąć wzdęć i dyskomfortu (organizm potrzebuje czasu, aby dostosować się do większej ilości błonnika); przy wystąpieniu niepożądanej reakcji organizmu, warto na dłużej zatrzymać się na danym poziomie spożycia i dopiero po kilku dniach spróbować zwiększyć ilość; jeśli czujemy się dobrze, to nie ma przeciwwskazań, żeby stosować tyle zakwasu, jak do tej pory; w razie potrzeby, dzienną porcję produktu można podzielić na dwie, aby ułatwić trawienie

Twój zakwas ma osad?:

To zjawisko naturalne, które pochodzi z inuliny, bez wpływu na jego właściwości. Aby równomiernie go rozprowadzić, przed użyciem należy delikatnie wstrząsnąć butelką.

Nie ma dwóch takich samych zakwasów:

W zależności od pory roku czy sposobu przechowywania, zakwas może musować mniej lub bardziej, zwiększać gęstość albo mieć więcej osadu. To zupełnie naturalne.

CFU:

1,2 x 10⁵ CFU/ml

Witamina C:

21 mg

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100 g
wartość energetyczna191 kJ / 46 kcal
tłuszcz0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g
węglowodany6,9 g
- w tym cukry1,1 g
błonnik 5,5 g
białko 0,9 g
sól1,68 g
Zawiera:
Inulina (prebiotyk)2,13 g
Żywe kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego (probiotyczne)4,8x10⁴ jtk/g (CFU)
Liczba bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium1,2x10⁵ jtk/g (CFU) 
Witamina C 21 mg (26% RWS*) 
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Dlaczego wzbogaciliśmy zakwas z kapusty inuliną?

Zaparcia dotykają wielu z nas. Kto nie zna tego uczucia dyskomfortu, który powodują wzdęcia, ból brzucha czy brak wypróżnień! 

Jednymi z powodów problemów w toalecie jest niedobór błonnika czy nadmiar przetworzonej żywności w diecie. Rozwiązaniem jest nasz Zakwas z białej kapusty! Właściwości zawdzięcza składnikowi o nazwie inulina. Co to jest?

  • rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy
  • w 100% naturalny prebiotyk

Inulina z cykorii – naturalny prebiotyk 

Inulina z cykorii (Cichorium L.) pozyskiwana jest z korzenia rośliny. 

Inulina – działanie prebiotyku:

  • przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżniania*
  • wspiera jelita – bez ich prawidłowego działania organizm nie mógłby skutecznie wykorzystać spożywanego pokarmu (strawić go)
  • pomaga utrzymać równowagę mikrobioty jelit 

*korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 12 g inuliny z cykorii

Olga: „Delikatniejszy w smaku od typowych zakwasów, a nie traci swoich właściwości. Lubię to”.

Zakwas z kapusty – źródło błonnika

Nasz zakwas z kapusty to sposób na błonnik w diecie – 5,5 g/100 g. Ważne, żeby go sobie dostarczać każdego dnia, bo:

  • wspomaga pracę jelit
  • zwiększa uczucie sytości po posiłku
  • wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i utratę nadwagi 

Źródło: pacjent.gov.pl

Ile błonnika dziennie potrzebujesz?

  • 19-30 lat – 25 g
  • 31-50 lat – 25 g
  • 51-65 lat – 25 g
  • 66-75 – 20*
  • > 75 – 20*
  • Kobiety w ciąży (II i III Trymestr) i 0-6 miesięcy po porodzie – poziom do ustalenia z lekarzem lub dietetykiem

*w indywidualnych przypadkach poziom zależny od wskazań lekarskich i dietetycznych 

Źródło: ncez.pzh.gov.pl

Kamila: „Jest smaczny, dlatego jego picie łatwo wchodzi w nawyk”.

Zakwas z kiszonej kapusty – źródło witaminy C

Nasz zakwas z białej kapusty jest źródłem witaminy C. Zawiera jej znaczącą ilość – w 100 g aż 21 mg (26% RWS). Warto go pić codziennie, bo witamina C:

  • zwiększa przy­swajanie żelaza
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • pomaga w prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego
  • przyczynia się do utrzymania prawidło­wego metabolizmu energe­tycznego
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapew­nienia prawidłowego funk­cjonowania:
  • naczyń krwio­nośnych
  • kości
  • chrząstki
  • dziąseł
  • skóry
  • zębów

Damian:  „Słodki i nie smakuje jak zakwas z kapusty”.

Zakwas z kiszonej kapusty – zawiera żywe kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego (probiotyczne)

Nasz zakwas z kapusty kiszonej jest bogaty w bakterie kwasu mlekowego, które powstają naturalnie w trakcie kiszenia. Ich ilość to 4,8x10⁴ jtk/g (jednostek tworzących kolonie tzw. CFU).

Zawiera też bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium w ilości 1,2x10⁵ jtk/g (CFU).

Ewa: „Jest delikatny i lekko słodki w smaku, kwasowość jest znacznie mniej wyczuwalna niż w klasycznych zakwasach. Pachnie bardzo delikatnie”.

Jak pić zakwas z kiszonej kapusty?

Masz już swój zakwas z kapusty. Jak pić tę kiszonkę ze smakiem i dla zdrowia?

Zakwas z białej kapusty Olini stosuj:

  • zawsze na zimno – podgrzany straci właściwości
  • solo – lekko gazuje, więc poczujesz bąbelki, które strzelają w nos
  • z potrawami (np. w zupach) – dodaj go pod koniec gotowania 

Rekomendowane dzienne stosowanie:

Dzieci:

  • 1-2 lata – 1-2 łyżki
  • powyżej 2. roku życia – 4-5 łyżek
  • starsze – bez ograniczeń

Dorośli:

  • 0,5 szklanki

Ważne! 

Zalecamy rozpocząć stosowanie zakwasu od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, obserwując, jak na nie reagujemy. Organizm musi się przyzwyczaić do większych ilości błonnika. W razie potrzeby, dzienną porcję zakwasu można podzielić na dwie.

Agnieszka: „Piję małe łyczki – zwykle wtedy gdy otwieram lodówkę żeby coś przekąsić ;) Patrzę – Zakwasik – no to łyczek! Myślę, że to dobra opcja dla osób na diecie”.

Zakwas z kapusty Olini - opinie

  • Bardzo dobry, delikatny smak, najlepsza jakość tak jak w przypadku pozostałych produktów Olini
    — Iza
    Opinia zweryfikowana zakupem 25.10.2020
  • Zakwas z kapusty pyszny.Żałuje że tak mało zamówiłam
    — anonim
    Opinia zweryfikowana zakupem 07.04.2020
  • Zakwas z kapusty jest rewelacyjny. Żona również jest zachwycona tym kwaskowym smakiem. Na próbę zamówiłem 500ml,ale po spróbowaniu złożyłem kolejne zamówienie,tym razem na 2 litry.
    — Tomasz
    Opinia zweryfikowana zakupem 27.05.2019
  • Polecam :)
    — Agnieszka
    Opinia zweryfikowana zakupem 10.08.2021
  • Zakwas tak pyszny, że moje dziewczynki które nie lubią kiszonek ten zakwas piją chętnie wręcz same sie go domagają.polecam
    — Iwona
    Opinia zweryfikowana zakupem 06.03.2020
  • delikatny, polecam
    — Monika
    Opinia zweryfikowana zakupem 05.04.2020
  • Przepyszny i bardzo wartościowy produkt. Polecam
    — Paulina
    Opinia zweryfikowana zakupem 21.09.2021
  • Moja córka uwielbia, pijemy całą rodziną:)
    — Monika Urbaniak-Paszkowiak
    Opinia zweryfikowana zakupem 09.12.2020
  • Pyszny i zdrowy, czego chcieć wiecej;)
    — Milena
    Opinia zweryfikowana zakupem 09.10.2021
  • Pyszny!
    — anonim
    Opinia zweryfikowana zakupem 17.10.2019

Historie klientów

  • Przetestowaliśmy już oleje dla całej rodziny, lniany, z wiesiołka, dyni, dla seniorów i polecam każdy z nich. Są naprawdę świeże i smaczne. Ale dla mnie absolutnym hitem są zakwasy zakwas z kapusty mogła bym wypić cały na raz jest przepyszny!!! Zakwas z buraków z dodatkiem imbiru, kurkumy i cytryny to pozytywne zaskoczenie pije go moja córka, która nie przepada za burakami imbir i kurkuma delikatnie zaostrzają i wzbogacają smak ale nie dominują przed nami zakup octów, liczę że będą równie pyszne.
    — Sylwia do.
    Opinia zweryfikowana zakupem
  • Przepyszny!!!! Piłam zakwasy z kapusty z innych firm i były mocno zdominowane przez ziele angielskie i inne przyprawy. Ten z Olini jest idealny, kwaśny, orzeźwiający, przyprawiony w sam raz. To mój ulubiony zakwas!
    — Joanna
    Opinia zweryfikowana zakupem
  • Zakwas z kapusty poleciła nam pediatra, kiedy u córki w przedszkolu pojawiły się pasożyty. Podaje jej regularnie, po małym kieliszku do picia i odpukać nic ją nie dopadło ;) Sama bardzo lubię wypić szklaneczkę zakwasu z kapusty, szczególnie kiedy mam ciężki poranek po intensywnym wieczorze. To naprawdę działa!!!
    — Emi
    Opinia zweryfikowana zakupem

Najczęściej zadawane pytania

Tak, zakwas jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

1-2 lata – 1-2 łyżki, powyżej 2 lat – 4-5 łyżek, starsze – ile lubią i potrzebują, dorośli – 0,5 szklanki. Zalecamy rozpocząć stosowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, aby przyzwyczaić organizm do błonnika.

Można go rozcieńczyć wybranym sokiem, połączyć z miodem albo Olejem Omega-3 Olini.

Zakwas z kapusty mogą też pić maluchy.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

  • Zakwasy w diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej
    Zakwasy w diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej
    Ula Głąb
    2 maj 2021
    Zakwasy w diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej
    Dieta warzywno–owocowa dr Dąbrowskiej ma już spore grono zagorzałych zwolenników.  Niemniej jednak liczba osób, które mają do niej dość krytyczny stosunek, jest porównywalna do liczby jej fanów. Tak c
    Czytaj
  • Najczęstsze pytania o zakwas z buraków
    Najczęstsze pytania o zakwas z buraków
    Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
    17 wrz 2023
    Najczęstsze pytania o zakwas z buraków
    Zakwas z buraków, niby wszystko o nim wiemy, a wciąż pojawiają się pytania o to, jak go zrobić? Jak pić? Czy zakwas buraczany można zrobić bez soli i przypraw? Czy można zalać zakwas z buraków zimną w
    Czytaj
Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • bolt Z FENACTIVE® o działaniu immunomodulującym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym
    star Działa profilaktycznie na infekcje dróg oddechowych dzięki polifenolom (25%) i antocyjanom (15%)
    c Bogaty w kwasy omega-3: ALA, EPA i DHA
    bubbles Źródło antyoksydantów
    Olej Omega-3 Olini
    Wspiera odporność całej rodziny
    (412 opinie)

    od 99,90 zł
  • drop Extra virgin, nierafinowana i niefiltrowana
    thermo Tłoczona na zimno w 24 h po zbiorach
    bolt Mocna, ostra – najpikantniejsza z naszych oliw
    c Z witaminą E (2 łyżki = 42,67% RWS*), kwasami omega-3, omega-6 i omega-9 oraz polifenolami – 739 mg/kg
    Oliwa z oliwek wysokopolifenolowa Olini
    Suplement diety długowieczności z polifenolami
    (283 opinie)

    od 47,90 zł
  • -15%
    bubbles Ocet rzemieślniczy, dojrzewający ponad 2 lata
    polska Z pysznych, polskich jabłek starych odmian
    hand Rekomendowany przez Fundację Insulinooporność
    Ocet jabłkowy
    Rzemieślniczy, bioaktywny, długodojrzewający
    (798 opinii)

    od 25,42 zł
  • -10%
    thermo Tłoczony na zimno i nierafinowany, naturalny osad
    drop Esencja czarnuszki – 1 litr oleju powstaje z 10 kg ziaren
    c 11,4 mg/g – wysoka zawartość tymochinonu
    bubbles Z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi
    Olej z czarnuszki
    Numer jeden wśród olejów roślinnych
    (4677 opinii)

    od 49,41 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.