
Zakwas z kapusty Olini
29,90 zł
Potrzebujesz więcej kiszonek w swojej diecie? Włącz do niej Zakwas z kapusty Olini! To niepasteryzowany, w 100% naturalny, lekko kwaskowaty napój, z dobrą dla jelit inuliną – naturalnym prebiotykiem, bakteriami probiotycznymi, dużą ilością witaminy C i błonnikiem. Z nim zadbasz o prawidłowe trawienie. Możesz pić go do obiadu lub w czasie pracy. Dzięki delikatnemu gazowaniu jego picie sprawia frajdę małym i dużym.

Zakwas z kapusty – właściwości
Nasz zakwas z kapusty właściwości zawdzięcza rzemieślniczej produkcji i pysznym warzywom z czystego regionu Polski.
Powstaje:
- według tradycyjnej receptury
- małymi partiami
- z 4 składników
- po 7-10 dniach kiszenia
- z białej kapusty z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu (Obszar Natura 2000)
Dlaczego warto sięgnąć po nasz zakwas z kiszonej kapusty?
- smakuje jak domowy, od babci
- jest źródłem błonnika pokarmowego – 5,5 g/100 g
- to butelka pełna naturalnych składników – jego 100 g zawiera:
- 2,13 g inuliny (prebiotyku)
- 1,2x10⁵ jtk/g (CFU) bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium
- 2,1x10⁷ jtk/g (CFU) mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
- 21 mg (26% RWS) witaminy C
- zwalcza bakterie E. coli – ma delikatne działanie przeciwdrobnoustrojowe
- to 100% natury – jest niepasteryzowany, wegański, gluten free, mętny przez naturalny osad i bez sztucznych dodatków: słodzików, syntetycznych witamin oraz sztucznych barwników i aromatów
- zawiera tylko naturalnie występujące w nim cukry, a delikatną słodycz zawdzięcza inulinie
- ma niską zawartość energetyczną – 46 kcal/100 g
- stanowi porcję warzyw, również poza sezonem – kiszonki są lepsze niż warzywa mrożone czy z puszki
- nigdy się nie znudzi – możesz stosować go na zmianę z innymi kiszonymi ogórkami, kiszoną kapustą czy surowymi/gotowanymi warzywami
- możesz go spożywać, gdzie chcesz – dzięki poręcznej butelce możesz go pić w podróży lub przy biurku w pracy
Jan: „Smak skojarzył mi się z młodością i latem, kiedy po całym dniu zabawy, moja babcia podawała mi schłodzoną szklankę zakwasu. Czuć, że to produkt robiony z miłością”.

Warto wiedzieć
Zakwas z kapusty Olini - składniki
kapusta, woda, inulina Orafti® z korzenia cykorii, sól kłodawska
PolskaPolska
to naturalny produkt dedykowany zdrowym dzieciom i dorosłym, jako wsparcie codziennej profilaktyki zdrowotnej dzięki zawartości naturalnych bakterii fermentacji mlekowej, inuliny oraz witaminy C; może być wartościowym elementem zrównoważonej diety osób, które: dbają o odpowiednią ilość błonnika w diecie i zdrowy styl życia, są na diecie KETO (o niskiej zawartości węglowodanów), chcą zadbać o regularność wypróżnień, prawidłową pracę jelit, zdrową mikrobiotę i wesprzeć funkcje trawienne, są aktywne (jako napój przed lub po treningu); dla kobiet w ciąży i karmiących piersią; produkt ten nie zastępuje zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia
można podawać maluchom, które skończyły roczek – to z powodu soli, którą zawiera każda kiszonka, a w diecie dzieci nie powinno jej być zbyt wiele; dietetycy zalecają, aby podawanie zakwasu z buraków dziecku zacząć od niewielkich ilości
Mętny, jasny kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.
kwaskowaty, charakterystyczny dla kiszonek
charakterystyczny dla kiszonek
może mieć naturalny osad; dzięki inulinie, która naturalnie zagęszcza produkt, jest „satynowy”
mętny, jasny
z łyżki lub ze szklanki, na zimno
Może zawierać gorczycę, orzechy. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Chronić od światła. Przechowywać w temperaturze 5°C-10°C.
Zakwas z kapusty oraz inulina są uznawane za bezpieczne składniki diety, jednak powinny stosować je ostrożnie grupy osób: z IBS, IBD, SIBO; z infekcjami pasożytniczymi; z nietolerancją fruktozy; z przewlekłymi wzdęciami i nadmierną produkcją gazów; z alergią na cykorię (inulina jest pozyskiwana z korzenia cykorii).
Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
1-2 lata – 1-2 łyżki dziennie, powyżej 2 lat – 4-5 łyżek, starsze – ile lubią i potrzebują, dorośli – 0,5 szklanki; zalecamy rozpocząć stosowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, aby uniknąć wzdęć i dyskomfortu (organizm potrzebuje czasu, aby dostosować się do większej ilości błonnika); przy wystąpieniu niepożądanej reakcji organizmu, warto na dłużej zatrzymać się na danym poziomie spożycia i dopiero po kilku dniach spróbować zwiększyć ilość; jeśli czujemy się dobrze, to nie ma przeciwwskazań, żeby stosować tyle zakwasu, jak do tej pory; w razie potrzeby, dzienną porcję produktu można podzielić na dwie, aby ułatwić trawienie
To zjawisko naturalne, które pochodzi z inuliny, bez wpływu na jego właściwości. Aby równomiernie go rozprowadzić, przed użyciem należy delikatnie wstrząsnąć butelką.
W zależności od pory roku czy sposobu przechowywania, zakwas może musować mniej lub bardziej, zwiększać gęstość albo mieć więcej osadu. To zupełnie naturalne.
1,2 x 10⁵ CFU/ml
21 mg
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
wartość energetyczna | 191 kJ / 46 kcal |
tłuszcz | 0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 6,9 g |
- w tym cukry | 1,1 g |
błonnik | 5,5 g |
białko | 0,9 g |
sól | 1,68 g |
Zawiera: | |
Inulina (prebiotyk) | 2,13 g |
Żywe kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego (probiotyczne) | 4,8x10⁴ jtk/g (CFU) |
Liczba bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium | 1,2x10⁵ jtk/g (CFU) |
Witamina C | 21 mg (26% RWS*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |

Dlaczego wzbogaciliśmy zakwas z kapusty inuliną?
Zaparcia dotykają wielu z nas. Kto nie zna tego uczucia dyskomfortu, który powodują wzdęcia, ból brzucha czy brak wypróżnień!
Jednymi z powodów problemów w toalecie jest niedobór błonnika czy nadmiar przetworzonej żywności w diecie. Rozwiązaniem jest nasz Zakwas z białej kapusty! Właściwości zawdzięcza składnikowi o nazwie inulina. Co to jest?
- rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy
- w 100% naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii – naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii (Cichorium L.) pozyskiwana jest z korzenia rośliny.
Inulina – działanie prebiotyku:
- przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżniania*
- wspiera jelita – bez ich prawidłowego działania organizm nie mógłby skutecznie wykorzystać spożywanego pokarmu (strawić go)
- pomaga utrzymać równowagę mikrobioty jelit
*korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 12 g inuliny z cykorii
Olga: „Delikatniejszy w smaku od typowych zakwasów, a nie traci swoich właściwości. Lubię to”.
Zakwas z kapusty – źródło błonnika
Nasz zakwas z kapusty to sposób na błonnik w diecie – 5,5 g/100 g. Ważne, żeby go sobie dostarczać każdego dnia, bo:
- wspomaga pracę jelit
- zwiększa uczucie sytości po posiłku
- wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i utratę nadwagi
Źródło: pacjent.gov.pl
Ile błonnika dziennie potrzebujesz?
- 19-30 lat – 25 g
- 31-50 lat – 25 g
- 51-65 lat – 25 g
- 66-75 – 20*
- > 75 – 20*
- Kobiety w ciąży (II i III Trymestr) i 0-6 miesięcy po porodzie – poziom do ustalenia z lekarzem lub dietetykiem
*w indywidualnych przypadkach poziom zależny od wskazań lekarskich i dietetycznych
Źródło: ncez.pzh.gov.pl
Kamila: „Jest smaczny, dlatego jego picie łatwo wchodzi w nawyk”.
Zakwas z kiszonej kapusty – źródło witaminy C
Nasz zakwas z białej kapusty jest źródłem witaminy C. Zawiera jej znaczącą ilość – w 100 g aż 21 mg (26% RWS). Warto go pić codziennie, bo witamina C:
- zwiększa przyswajanie żelaza
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania:
- naczyń krwionośnych
- kości
- chrząstki
- dziąseł
- skóry
- zębów
Damian: „Słodki i nie smakuje jak zakwas z kapusty”.
Zakwas z kiszonej kapusty – zawiera żywe kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego (probiotyczne)
Nasz zakwas z kapusty kiszonej jest bogaty w bakterie kwasu mlekowego, które powstają naturalnie w trakcie kiszenia. Ich ilość to 4,8x10⁴ jtk/g (jednostek tworzących kolonie tzw. CFU).
Zawiera też bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium w ilości 1,2x10⁵ jtk/g (CFU).
Ewa: „Jest delikatny i lekko słodki w smaku, kwasowość jest znacznie mniej wyczuwalna niż w klasycznych zakwasach. Pachnie bardzo delikatnie”.
Jak pić zakwas z kiszonej kapusty?
Masz już swój zakwas z kapusty. Jak pić tę kiszonkę ze smakiem i dla zdrowia?
Zakwas z białej kapusty Olini stosuj:
- zawsze na zimno – podgrzany straci właściwości
- solo – lekko gazuje, więc poczujesz bąbelki, które strzelają w nos
- z potrawami (np. w zupach) – dodaj go pod koniec gotowania
Rekomendowane dzienne stosowanie:
Dzieci:
- 1-2 lata – 1-2 łyżki
- powyżej 2. roku życia – 4-5 łyżek
- starsze – bez ograniczeń
Dorośli:
- 0,5 szklanki
Ważne!
Zalecamy rozpocząć stosowanie zakwasu od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, obserwując, jak na nie reagujemy. Organizm musi się przyzwyczaić do większych ilości błonnika. W razie potrzeby, dzienną porcję zakwasu można podzielić na dwie.
Agnieszka: „Piję małe łyczki – zwykle wtedy gdy otwieram lodówkę żeby coś przekąsić ;) Patrzę – Zakwasik – no to łyczek! Myślę, że to dobra opcja dla osób na diecie”.

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy można stosować w ciąży?
-
Tak, zakwas jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.
-
Jak pić?
-
1-2 lata – 1-2 łyżki, powyżej 2 lat – 4-5 łyżek, starsze – ile lubią i potrzebują, dorośli – 0,5 szklanki. Zalecamy rozpocząć stosowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, aby przyzwyczaić organizm do błonnika.
-
Czy można łączyć z innymi produktami Olini?
-
Można go rozcieńczyć wybranym sokiem, połączyć z miodem albo Olejem Omega-3 Olini.
-
Czy to produkt odpowiedni dla dzieci?
-
Zakwas z kapusty mogą też pić maluchy.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.