Kremowe, pyszne i pełne roślinnego białka. To nie tylko smakowity dodatek do smoothie i kanapek, ale i sycąca przekąska dla całej rodziny. Czy warto jeść masło orzechowe? Jakie są korzyści zdrowotne masła orzechowego? Czy masło orzechowe tuczy? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym wpisie!
Spis treści:
Czym jest masło orzechowe i jak powstaje?
Masło orzechowe to nic innego jak zmielone orzechy. Swoją potoczną nazwę zawdzięcza konsystencji. Orzechowy krem jest aksamitny i można łatwo rozsmarować go na kanapce czy toście – zupełnie jak masło.
Jak zrobić orzechową pastę?
Proces jest prosty, wystarczy:
- podprażyć orzechy
- zmielić je na gładki krem
Niektórzy do pasty dodają trochę soli, oleju lub cukru. Jednak najlepsze, zdrowe masło orzechowe jest jednoskładnikowe.
Wartości odżywcze masła orzechowego
Sycący i zdrowy dodatek do diety? To prawdziwe, jednoskładnikowe masło orzechowe! Właściwości tego naturalnego smakołyku sprawiają, że jest on częstym wyborem w jadłospisie dzieci, seniorów i sportowców.
Masło orzechowe zawiera:
- białko
- NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)
- błonnik
- witaminy
- minetały
Bioaktywne składniki w maśle orzechowym
Jednoskładnikowa pasta orzechowa jest nie tylko smaczna, ale również dostarcza organizmowi wielu cennych substancji.
Masło orzechowe – składniki
- witaminy z grupy B – wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego
- witamina E – chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi
- kwas foliowy – jest szczególnie ważny w okresie ciąży dla zdrowego rozwoju płodu
- żelazo – jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen we krwi
- potas – pomaga regulować ciśnienie krwi
- wapń – jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów
- cynk – wspiera odporność, przyspiesza gojenie ran i poprawia zdrowie skóry
- selen – działa przeciwutleniająco i wspiera układ odpornościowy
Masło orzechowe bogate w zdrowe tłuszcze: nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega
Orzechy zawierają wiele zdrowych tłuszczów. Głównie są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Dlatego uwzględnienie ich w codziennej diecie może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nadwagi czy otyłości.
Ile kalorii ma masło orzechowe?
Kalorie w orzechowym kremie pochodzą głównie z białka i zdrowych tłuszczów. Dlatego spożywanie masła orzechowego jest korzystne dla organizmu. Należy jednak zachować umiar.
Łyżka masła orzechowego kcal – ile kalorii w porcji?
Masło orzechowe jest dość kaloryczne – jedna łyżka to około 90-100 kalorii.
Korzyści zdrowotne spożywania masła orzechowego
Wartości odżywcze masła orzechowego sprawiają, że regularne jedzenie tego naturalnego smakołyku, może przynieść korzyści zdrowotne. Pomaga w budowaniu mięśni i jest smakowitym źródłem energii. Wspiera też zdrowie serca i układu naczyniowego.
Masło orzechowe a poziom cholesterolu: jak wpływa na zdrowie serca?
Orzechy są pełne jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Badania potwierdzają, że zdrowe tłuszcze obniżają zły cholesterol (LDL) i podnoszą dobry (HDL). Te właściwości masła orzechowego pomagają w profilaktycznym działaniu przeciw chorobom układu krążenia – np. miażdżycy.
Czy masło orzechowe jest źródłem białka?
Czy masło orzechowe wpływa pozytywnie na przyrost mięśni? Owszem! Orzechy oraz orzechowe kremy są świetnym źródłem białka. Pastę możesz dodać do proteinowego szejka czy białkowych pancakes. Taką potreningową przekąskę docenią w szczególności osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Masło orzechowe a zdrowa dieta: warto je włączyć?
Dlaczego warto włączyć masło orzechowe do diety? Jest ono:
- sycące,
- pełne wartościowych składników odżywczych
- pasuje do różnych potraw
Kontrowersje wokół masła orzechowego
Pomimo swoich zalet, masło orzechowe budzi też pewne kontrowersje. Niektórzy obawiają się, że jest tuczące lub może wywoływać alergie. Dodatkowo w składzie wielu orzechowych kremów dostępnych w marketach można znaleźć dodatki, takie jak cukier czy olej palmowy.
Czy masło orzechowe tuczy?
Masło orzechowe jest kaloryczne, więc spożywanie go w nadmiarze może przyczynić się do przyrostu wagi. Kluczem do uniknięcia niechcianych kilogramów jest umiar. Orzechowa pasta może być częścią zdrowej diety i nie musi prowadzić do tycia. W przypadku osób trenujących lub pracujących fizycznie – masło orzechowe jest idealnym dodatkiem, który pozwoli zwiększyć gęstość odżywczą posiłków.
Masło orzechowe: jeść czy nie jeść codziennie?
Naturalne, jednoskładnikowe masło orzechowe można jeść codziennie. Jedna łyżka to zdrowa porcja, która dostarczy wielu wartościowych składników.
Masło orzechowe – przeciwskazania
Niestety, masło orzechowe nie jest dla każdego. Osoby z alergią na orzechy powinny go unikać. Dobrą wiadomością dla alergików jest to, że uczulenie dotyczy zazwyczaj konkretnego rodzaju orzechów. Dlatego alergia na arachidy nie wyklucza delektowania się masłem z nerkowców lub pistacji.
Ze względu na to, że orzechy są ciężkostrawne, osoby z problemami trawiennymi powinny zachować ostrożność. Poleca się nie spożywać masła orzechowego wieczorem lub przed snem.
Zastosowanie masła orzechowego w kuchni
Masło orzechowe jest pyszne, pożywne i łatwe w podawaniu. Może być składnikiem nadzienia, sosu albo polewy. Sprawdzi się też jako solo przekąska. W zależności od rodzaju orzechów, z których zostało zrobione, będzie miało inny smak.
Które masło orzechowe wybrać?
- masło z nerkowców – jest słodkie, za co uwielbiają je maluchy; dietetycy polecają je w BLW
- masło z arachidów – jest najbardziej uniwersalne; znajdziesz je w wersji zmielonej na gładko lub z kawałkami orzechów
- masło z pistacji – jest nieco bardziej wytrawne; świetnie pasuje do słodkich wypieków
- masło z orzechów laskowych – ma bardziej lejącą konsystencję; w połączeniu z syropem z agawy i kakao stworzy pyszną, domową „nutellę”
- masło z migdałów – jest znakomitym źródłem wapnia
Jak wykorzystać masło orzechowe? Przepisy i pomysły
Masło orzechowe to uniwersalny składnik. Pasuje zarówno do słonych, jak i słodkich dań. Z czym jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe – zdrowe przepisy
Klasyczne naleśniki z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej (można użyć zwykłej)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju (plus olej do smażenia)
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, sól i cukier. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko i wodę gazowaną. Mieszaj, aż się połączą. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Na koniec dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie posmaruj ją olejem. Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta. Smaż naleśniki z jednej strony przez około 1-2 minuty, aż będą lekko złociste, a następnie przewróć na drugą stronę.
Naleśniki podawaj z dodatkami – np. kremem z arachidów i borówkami lub z pastą pistacjową i malinami.
Składniki
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Sos na bazie masła orzechowego możesz wykorzystać jako sałatkowy dressing, marynata lub dip.
Z czym warto spożywać masło orzechowe? Idealne połączenia
Masło orzechowe świetnie sprawdza się w smoothie, na kanapkach, w owsiance oraz jako dodatek do sosów i dipów. Możesz zrobić pyszne ciasteczka, energetyczne kulki, a nawet użyć go jako bazy do tajskiego sosu orzechowego.
Orzechowy krem możesz łatwo włączyć do codziennego jadłospisu. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów, sprawdź nasze propozycje tutaj.