Spis treści:
- Kiszonki i fermentacje – jak to działa?
- Co można kisić?
- Co daje kiszenie warzyw – dlaczego warto jeść kiszonki
- Kiszonki warzywne – właściwości
- Nietypowe kiszonki
- Zakwasy warzywne, czyli soki z kiszonych warzyw
- Soki z kiszonych warzyw Olini
- Zakwas buraczany – idealna kiszonka z buraków
- Jak kisić buraki czerwone do picia?
- Najlepsze kiszonki dla dzieci
- Kiszonki z warzyw na zimę
- Kiszonki – przeciwwskazania
- Produkcja kiszonki
- Pasteryzowanie kiszonek
- Kiszonki i zakwasy z warzyw – sklep Olini
- Przepis na kiszoną marchewkę z burakiem
- Gotowe kiszonki wielowarzywne – gdzie kupić?
Kiszonki i fermentacje – jak to działa?
Kiszonki (zakwasy) to produkty poddane fermentacji. Zamyka się je w słojach i zalewa solanką z dodatkiem aromatycznych przypraw, na okres od kilku do nawet kilkunastu dni. Jak długo można przechowywać kiszone warzywa? Zdrowe kiszonki mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Prawda jest taka, że smak ogórków kiszonych, znamy wszyscy od najmłodszych lat. Równie popularna jest kiszona biała kapusta czy kapusta czerwona a zakwas z czerwonej kapusty to samo zdrowie. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy znów wróciła moda na kiszone warzywa, to nie ogórki wiodą prym. Dziś modnie jest eksperymentować z kiszeniem warzyw.
Fermentacja to sposób przedłużania trwałości jedzenia, pochodzący z czasów, kiedy nie było jeszcze lodówek – szeroko stosowany przez nasze babcie i prababcie. W procesie fermentacji bierze udział cała armia mikroorganizmów. Są to wspomniane bakterie kwasu mlekowego, ale też różne rodzaje pleśni i drożdży. Warzywa, owoce, ziarna i inne produkty przeznaczone do kiszenia, stają się dla nich pożywką. Mikroorganizmy oraz produkowane przez nie enzymy wpływają nie tylko na trwałość, wygląd i smak jedzenia. Fermentacja doładowuje kiszonki potężną porcją cennych składników.
Co można kisić?
Kiszonki wielowarzywne rządzą. Zdrowe kiszonki bardzo często pojawiają się w menu lokali gastronomicznych – od azjatyckiego street foodu po gwiazdkowe restauracje Michelin.
Warto zatem eksperymentować i łączyć ze sobą smaki. Jak zapewniają szefowie kuchni, kisić można prawie wszystko: buraki, ziarna żyta, marchewki, kalafior, truskawki, a nawet krewetki, śledzie czy wołowinę! Próbowaliście kiedyś kiszonej marchewki z dodatkiem buraka? Zakwas z kiszonej marchewki z burakiem to prawdziwa bomba witaminowa i wspaniały sposób na odporność. Te naturalne probiotyki idealnie wspomogą nas w walce z wirusami i bakteriami.
Co daje kiszenie warzyw – dlaczego warto jeść kiszonki?
Czy tradycyjne kiszonki są zdrowe? I to jeszcze jak! Fenomen kiszonek polega na tym, że sfermentowane produkty posiadają znacznie więcej bioaktywnych składników niż wyjściowy produkt. Naturalne kiszonki stanowią także źródło wielu cennych składników mineralnych.
Fermentacja zwiększa przyswajalność witamin i minerałów zawartych w kiszonkach. Podsumowując – kiszonki to bogactwo witamin i minerałów, które nasz organizm potrafi świetnie wykorzystać.
Kiszenie warzyw zamienia każde z nich w prawdziwy superfood. Co dokładnie daje kiszenie warzyw?
- Zakwas z warzyw zmniejsza wyjściowa zawartość cukru – dobra wiadomość dla cukrzyków, insulinoopornych i wszystkich na diecie
- Drobnoustroje kwasu mlekowego spożywane wraz z kiszonkami, regulują pracę jelit wspierając mikrobiotę – mogą zatem poprawiać perystaltykę, wspierać leczenie zaparć.
- Bakterie probiotyczne niszczą lub osłabiają patogeny – dzięki czemu osoby spożywające kiszonki mogą rzadziej chorować.
- Kiszonki wspomagają działanie układu odpornościowego, ponieważ wspierają mikroflorę jelitową i zawierają sporo witamin (witamina A, ustabilizowana, odporna na działanie temperatury i tlenu witamina C oraz przeciwutleniająca witamina E).
Kiszonki warzywne – właściwości
Wśród najcenniejszych właściwości Kiszonek znajdują się te cenne dla osób z problemami sercowymi, cukrzycowymi, insulinoopornością i słabą odpornością.
- Kiszonki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu
- Kiszonki mogą regulować wchłanianie cukru we krwi
- Kiszonki mogą poprawiać perystaltykę jelit
- Kiszonki mogą obniżać ciśnienie krwi
- Kiszonki mogą poprawiać zdolność koncentracji
- Kiszonki mogą poprawiać stan mięśni
- Kiszonki stanowią źródło probiotyków i prebiotyków
- Kiszonki regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego np. antybiotykoterapią
Kiszonki warzywne – właściwości zdrowotne
- Ustabilizowana witamina A – wspo–maga oczy i proces widzenia. Działa przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Witamina C – poprawia odporność oraz szczelność naczyń krwionośnych. Ma duże znaczenie dla poprawy wyglądu skóry.
- Witamina E – niszczy wolne rodniki, wspiera produkcję kolagenu i elastyny, poprawia krążenie.
- Witamina B2, czyli ryboflawina – szczególnie ważna w okresie ciąży i karmienia.
- Witamina PP, czyli niacyna – odpowiada za stan skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.
- Wapń to podstawowy składnik zębów i kości. Bierze udział w kurczliwości mięśni i przewodnictwie bodźców nerwowych. Zmniejsza też przepuszczalność błon komórkowych (łagodzi alergie pokarmowe). Odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz jest składnikiem wielu enzymów.
- Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa ważną rolę w działaniu i budowaniu układu krwiotwórczego oraz we wzmacnianiu naszej odporności. Jest składnikiem potrzebnym do transportu i magazynowania tlenu.
- Potas to pierwiastek, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Jest konieczny do prawidłowej pracy serca, pomaga też utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni, a także zapobiega obrzękom.
- Fosfor razem z wapniem i witaminą D odpowiada za zdrowe i mocne kości. Ponadto jest niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Kiszonki na odchudzanie
Tradycyjne kiszonki i zakwas warzywny na odchudzanie to świetny pomysł. Mogą skutecznie wspierać metabolizm, obniżać poziom cukru we krwi i regulować insulinę. Dodatkowo zawierają sporo błonnika.
Kiszonki na jelita
Dzięki obecności naturalnych prebiotyków i probiotyków fermentowane produkty świetnie wpływają na mikrobiotę jelit.
Kiszonki – probiotyki
Sfermentowane produkty pełne są dobrych bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają świetnie na jelita.
Kiszonki a cukrzyca
Osoby chore na cukrzycę lub kontrolujące ściśle poziom spożywanego cukru (kiszonki w insuliooporności) mogą bezpiecznie spożywać kiszonki.
Fermentacja obniża poziom cukru obecny w bazowych produktach poddanych kiszeniu.
Kiszonki na wątrobę
Kiszonki posiadają dużą ilość, świetnie przyswajalnej witaminy C, która genialnie wspiera pracę wątroby.
Nietypowe kiszonki
Obecnie kiszonki z warzyw są robione z dużo większą fantazją niż dawniej. Dziś nie liczy się tylko dobre zagospodarowanie nadmiaru warzyw. Nastał czas kiszonek warzywnych bogatych w smaki, aromaty i kolory. Coraz częściej do słoika na kiszonkę trafiają warzywa, o których byśmy nawet wcześniej nie pomyśleli. Jakie warzywa można kisić? Nierzadko oprócz ogórków czy kapusty, kisimy także paprykę, pomidory, marchew lub fasolę szparagową. Ci bardziej śmiali zwolennicy kiszenia polecają kiszenie owoców takich jak cytryny czy jabłka.
Kiszonki warzywne to nie tylko zakwasy z kapusty, czy buraka. W ofercie Olini znajdziesz kilka ciekawych, nietypowych propozycji kiszonkowych:
Kiszonki koreańskie – kiszonki kimchi i kkakdugi
Kimchi - tradycyjne koreańskie warzywa fermentowane to po prostu pycha! Polskie warzywa – kapusta, marchewka, biała rzodkiew, orientalny przyprawy (jak aromatyczna papryka gochugaru). Idealny dodatek do zup i dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wege.
Kiszonki wielowarzywne – multikiszonki
W ofercie Olini znajdziecie zarówno kiszonki z jednego warzywa – jak czysty zakwas z buraka, jak i multikiszonki. Zakwas marchewkowy Kids to zakwas wielowarzywny (z buraka i marchewki). Zakwasik (zakwas z buraków dla dzieci) to także multikiszonka z kiszonego buraka, jarmużu, pietruszki.
- domowe kiszonki z owoców warzyw i ziół
Zakwasy warzywne, czyli soki z kiszonych warzyw
Zakwasy warzywne i soki z kiszonek to zwykle ten sam rodzaje kiszonek. Nazwy te używane bywają zamiennie.
Soki z kiszonych warzyw Olini
Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami, na niedużą skalę. Po ukiszeniu pakujemy nasze produkty w szkło i wysyłamy do Was w specjalnym termosie, z zaleceniem przechowywania w lodówce. Zakwasy Olini są żywe i bogate w bioaktywne, cenne dla zdrowia składniki.
Zakwas buraczany – idealna kiszonka z buraków
Zakwas buraczany to świetny produkt, od którego warto zacząć swoją przygodę kiszonkami. Piękny kolor, pyszny, lekko musujący smak z pewnością przekonają Was, by spróbować zakwasów. Z dużym prawdopodobieństwem szybko odczujecie moc zalet wynikających z włączenia kiszonek do rodzinnej diety.
Jak kisić buraki czerwone do picia?
Domowe kiszonki? Warto spróbować! Jeśli planujecie zabrać się za produkcję własnego domowego zakwasu, polecamy Wam sprawdzony przepis na zakwas buraczany. Jeśli wolicie czerpać inspirację z książek, polecamy pozycję pt. Zdrowie na talerzu kiszonki.
Najlepsze kiszonki dla dzieci
Dzieci przyzwyczajone do picia zakwasów od najmłodszych lat, chętnie sięgają po fermentowane produkty także w dorosłym życiu. Z naszej obserwacji wynika, że dzieciaki, które lubią zakwasy (np. kiszonka z buraków czerwonych) i inne naturalne kiszonki są bardziej odważne w odkrywaniu innych nieoczywistych smaków. Z relacji rodziców wynika także, że dzieci takie rzadziej chorują.
Kiszonki z warzyw na zimę
Kiszonki to świetny sposób na zapewnienie rodzinie jednej z pięciu porcji warzyw, w okresie, kiedy dostępność świeżych produktów jest utrudnione. Mamy na myśli wszystkie miesiące zimowe, kiedy z niecierpliwością oczekujemy pojawienia się wiosennych nowalijek.
Kiszonki – przeciwwskazania
Refluks a kiszonki
Wbrew powszechnej opinii, kiszonki warzywne mogą pomagać przy refluksie, ponieważ nie zakwaszają organizmu. Produkty fermentowane mogą pomóc regulować kwasy wydzielane w przewodzie pokarmowym i zapobiegać skutkom zakwaszenia, np. kwas mlekowy.
Kto nie powinien jeść kiszonek?
Naturalne kiszonki posiadają dość wysoką zawartość sodu, z tego powodu mówi się, by ograniczyć ich spożywanie u osób z nadciśnieniem oraz kamicą szczawianowo-wapniową. Jeśli masz wątpliwości, czy i ile kiszonek możesz spożywać, porozmawiaj o nich z lekarzem rodzinnym.
Czy można jeść kiszonki w ciąży?
Nie ma przeciwwskazań dotyczących jedzenia kiszonek w ciąży. Ciężarne mamy często borykają się z problemami jelitowymi, na które produkty fermentowane bogate w kwas mlekowy, stanowią skuteczną odpowiedź. Jedzenie kiszonek zapobiega także chorobom, które dla mam niemogących w okresie ciąży zażywać leków, są wyjątkowo trudne.
Kiszonki a karmienie piersią
Nie ma przeciwwskazań dotyczących jedzenia kiszonek podczas karmienia piersią, jednak każdy i każda z nas jest inny. Warto obserwować reakcję dziecka w okresie wprowadzania do diety każdego nowego produktu.
Produkcja kiszonki
Tradycyjne kiszonki z warzyw (kiszonka z buraka czerwonego, kiszonka z kapusty) można robić samodzielnie. Wymaga to odrobiny wprawy, sprawdzonych receptur i higienicznej perfekcji w procesie domowej produkcji. Można także sięgnąć po gotowe produkty, dostępne w naszym sklepie online (kiszonki i zakwasy sklep internetowy). Naszych kiszonek nie sprzedajemy poprzez inne sklepy ze zdrową żywnością, ponieważ chcemy mieć pełną kontrolę nad procesami pomiędzy ukiszeniem a dostarczeniem produktów do Waszych rąk.
Pasteryzowanie kiszonek
WAŻNE: pamiętajcie, że pasteryzacja kiszonek zabija ich cenne składniki. Wybierajcie produkty żywe i aktywne biologicznie.
Kiszonki i zakwasy z warzyw – sklep Olini
Po wysokiej jakości, pyszne, naturalne i bogate kiszonki, zapraszamy Was do sklepu Olini. W naszej zakwasowej ofercie znajduje się kilkadziesiąt produktów, które sprawią, że cała Wasza rodzina pokocha zakwasy!
Przepis na kiszoną marchewkę z burakiem
W Internecie znajdziemy wiele przepisów na kiszonki wielowarzywne. My przedstawiamy jeden z łatwiejszych i naprawdę smacznych sposobów na ukiszenie marchewki i buraka razem.
Składniki:
- 4 marchewki
- 6 buraków
- Pół główki czosnku
- Liść laurowy
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Sól – 1 łyżka
- Woda
Sposób przygotowania:
- Warzywa obrać i pokroić na kawałki lub w kostkę
- Włożyć do szklanego słoika lub kamionkowego naczynia połowę warzyw
- Na warzywa położyć połowę przypraw
- Dołożyć resztę warzyw i przypraw
- Zalać wodą tak, aby wszystko było w niej zanurzone
- Warunkiem kiszenia jest pozbawienie teraz składników tlenu. Należy dobrze docisnąć zawartość naczynia, tak by żadne warzywa nie wystawały nad powierzchnię zalewy
Warzywa kiszą się około tygodnia. Powodzenia!
Gotowe kiszonki wielowarzywne – gdzie kupić?
W przypadku, kiedy nie masz ani czasu, ani możliwości kiszenia warzyw na własną rękę, zastanów się nad zakupem gotowej kiszonki. Produkty wysokiej jakości, takie jak kiszonki warzywne, oferują mali lokalni dostawcy, którzy produkują wszystko na niewielką skalę. Dzięki temu masz pewność, że zakupione przez Ciebie kiszone warzywa to produkt najwyższej jakości. Łatwo kupisz kiszonkę za pośrednictwem Internetu, w sklepie internetowym Olini.