Smażenie na oleju rzepakowym
Olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia – można go podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Najlepiej smażyć na naturalnym oleju, bez dodatków chemicznych, nierafinowanym i tłoczonym na zimno. Oleje rafinowane z supermarketu często są pełne chemicznych dodatków i są nieświeże, stojąc tygodniami na sklepowych półkach.
Warzywa z patelni
Same warzywa idealnie nadają się na lekką kolację, a podane z ryżem lub kaszą – na super obiad dla rodziny. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka, zamarynowanego w oleju rzepakowym Olini, czosnku i ulubionych ziołach.
Piękno tego przepisu polega na tym, że warzywa i przyprawy można w nim dowolnie modyfikować, w zależności od sezonu i smaku. Można dodać do warzyw kurkumę, curry i kumin, żeby uzyskać bardziej orientalny smak. Jedynym ograniczeniem jest tu Wasza kreatywność 🙂
No to smażymy!
Składniki:
- Cukinia
- Groszek (zielony, świeży lub mrożony)
- Papryka czerwona
- Cebula
- Kiełki fasoli mung lub słonecznika
- Marchew
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano
- Ryż, kasza jaglana, quinoa lub kasza jęczmienna do podania
Przygotowanie
Warzywa myjemy. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy paprykę. Potem kolejno dodajemy: marchew, cebulę i cukinię. Na koniec smażymy z groszkiem i kiełkami, do wymieszania składników i lekkiego zrumienienia warzyw.
Przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.
Jak wybrać najlepszy olej rzepakowy do smażenia?
- Najważniejsze: olej rzepakowy musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej rzepakowy wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
- Olej rzepakowy musi być zimnotłoczony (do 40 stopni)
- Olej rzepakowy powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
- Nierafinowany, z najlepszego ziarna