W ofercie Olini jest kilka rodzajów zakwasu z buraka: zwykły, Zakwasik dla dzieci, zakwas z cytryną, kurkumą i imbirem. Każdy z nich dostępny jest w kilku pojemnościach. Często pytacie, którą pojemność wybrać np. dla dziecka, dla rodzeństwa, dla pary… To ważne pytania, zwłaszcza jeśli zakwas zamawiacie w ramach miesięcznej subskrypcji.
Żywy biologicznie zakwas nie lubi długiego przechowywania. Ze względu na brak konserwantów i naturalny skład ma krótką datę ważności. Wybór pojemności butelki trzeba dobrze przemyśleć, by pić zdrowo i nie marnować. Postaramy się Wam doradzić, najlepiej jak potrafimy!
Spis treści:
Zakwas z buraka — ile pić dziennie?
Pytanie o zdrową, dzienną dawkę zakwasu z buraków to jedno z najczęściej zadawanych w internecie pytań o zakwas! Trudno w nim jednak o konkretne odpowiedzi.
Gdy natomiast sięgamy po źródła naukowe, znajdziemy mnóstwo informacji na temat cennych właściwości zakwasu:
- wspiera naturalny mikrobiom
- poprawia trawienie i tym samym wpływa świetnie na odporność
- zaleca się go w leczeniu anemii.
Zakwas z buraka ma moc! Tego jesteśmy pewni. Ile jednak pić zakwasu, by cieszyć się efektami i nie przesadzić? Tu, nawet w publikacjach naukowych, sprawa nigdy nie zostaje postawiona jednoznacznie. Gdzie więc szukać odpowiedzi?
Na pierwszy ogień bierzemy ziołolecznictwo i medycynę ludową, której podaniami w swoich zaleceniach dotyczących ilości zakwasu, wspiera się Pan Tabletka.
„W tradycyjnym ziołolecznictwie wskazuje się najczęściej na schemat – pół szklanki co drugi dzień. Może też pić cyklami – pół szklanki codziennie przez dwa tygodnie i 2 tygodnie przerwy”.
Zalecenia ziołolecznicze
- 125 ml (pół szklanki, znamy zalecenia tylko dla osób dorosłych).
- Zakładana jest przerwa lub zażywanie co drugi dzień
Zakwas z buraków — ile pić zdaniem dietetyków?
Odpowiedzi na pytanie "ile zakwasu z buraków pić?", znaleźliśmy w opiniach dietetyków.
Picie zakwasu z buraków zalecają oni w różnych ilościach, ale zwykle w zakresie od 50 do 250 ml. Uśredniona ilość to zatem także 125 ml.
” Ziołolecznicza” teoria Pana Tabletki (najlepiej pół szklanki) okazuje się więc strzałem w dziesiątkę!
Gdy mowa o dzieciach, zdaniem dietetyków warto zostać przy 50 ml dziennie, czyli zalecane minimum. Ostrożnie, ale i bezpiecznie.
Czy warto podawać zakwas dziecku? TAK! Dietetycy są zgodni. Zakwas może stanowić jedną z pięciu dziennych porcji warzyw, także w przypadku dzieci. Ten naturalny i smaczny sposób na przemycenie buraków do diety, jest przez maluchy bardzo często lubiany i akceptowany.
Jeszcze jedna ważna spraw: dietetyk Karolina Gawrońska podkreśla, że sok z buraka i zakwas buraczany to dwa zupełnie inne napoje! Oba zdrowe, ale o zupełnie innych właściwościach.
To prawda. Zakwas z buraków nie zawiera szczawianów, a przy przekroczeniu zalecanej ilości nie powoduje dolegliwości żołądkowych. Właśnie dlatego nadaje się do picia codziennie.
Zalecenia dietetyczne:
- Dorośli średnio 125 ml
- Dzieci średnio 50 ml
- Zdaniem dietetyków nadaje się do picia codziennie
Zakwas z buraków — jak pić z korzyścią dla zdrowia?
Takie są zalecenia, wynikające z cudzych doświadczeń. Pamiętajcie jednak, by zawsze odczytywać sygnały, które po wypiciu wybranej porcji zakwasu daje Wam Wasze ciało! Ludzie pięknie się różnią. Różnią się także ich reakcje na nowe produkty w diecie. Możliwe, że podana miara okaże się dla Was zbyt duża. Możliwe, że będziecie chcieli i mogli pić więcej. Czujność i wzmożona obserwacja, są mądrym rozwiązaniem, które zawsze Wam polecamy.
Pojemność zakwasu — jaki zakwas wybrać, by nie zmarnować ani kropli?
DLA JEDNEJ OSOBY
Jeśli przyjmowany codziennie:
- Dziecko / miesięczne zapotrzebowanie ok. 1500 ml
- 1 x Zakwasik dla dzieci 1 L + 1 x Zakwasik dla dzieci 500 ml
- Dorosły / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3750 ml
- 4 x Zakwas z buraka 1 l
- 3 x Zakwas z buraka 1 l + 1 x zakwas z buraka 500 ml + 1 x zakwas z buraka 250 ml
Jeśli przyjmowany co dwa dni lub z przerwą
- Dziecko / miesięczne zapotrzebowanie ok. 750 ml
- Zakwasik dla dzieci 500 ml + Zakwasik dla dzieci 250 ml
- Dorosły / miesięczne zapotrzebowanie ok. 1900 ml
- 2 x Zakwas z buraka 1 l
DLA WIĘCEJ NIŻ JEDNEGO DZIECKA
Jeśli przyjmowany codziennie
- 2 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3000 ml
- 3 x Zakwasik dla dzieci 1l
- 3 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 4500 ml
- 4 x Zakwasik dla dzieci 1l + 1 x Zakwasik z buraków 500 ml
- 4 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 6000 ml
- 6 x Zakwasik z buraków 1 l
Jeśli przyjmowany co dwa dni lub z przerwą
- 2 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 1500 ml
- 1 x Zakwasik dla dzieci 1l + Zakwasik dla dzieci 500 ml
- 3 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 2250 ml
- 2 x Zakwasik dla dzieci 1l + 1 x Zakwasik z buraków 250 ml
- 4 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3000 ml
- 3 x Zakwasik z buraków 1 l
DLA PARY
Jeśli przyjmowane codziennie
- 2 dorosłych / miesięczne zapotrzebowanie ok. 7500 ml
- 7 x zakwas z buraka 1 l + 1 x zakwas z buraka 500 ml
Jeśli przyjmowany co dwa dni lub z przerwą
- 2 dorosłych / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3750 ml
- 3 x zakwas z buraka 1 l + 1 x zakwas z buraka 500 ml + 1 x zakwas z buraka 250 ml
Zakwas buraczany — pić rano czy wieczorem?
Wiemy jakie ilości są nam potrzebne. Pozostaje kwestia, kiedy pić zakwas buraczany — rano, czy wieczorem? Zakwas buraczany to naturalny probiotyk i tak jak wszelkie inne probiotyki może z powodzeniem być zażywany na czczo, tuż przed pierwszym posiłkiem. Nie ma przeciwwskazań do picia zakwasu na pusty żołądek, nawet przy nadkwasocie. Jeśli rano nie macie czasu i wolnej głowy, by myśleć o zakwasie, wypijcie go przed dowolnie wybranym posiłkiem w ciągu dnia.
Gdzie czytać o zakwasie i jego właściwościach?
ZOBACZ TAKŻE: Zakwas z buraków właściwości
Kazimierczak R., Hallman E., Lipowski J. i wsp.: Beetroot (Beta vulgaris L.) and naturally fermented beetroot juices from organic and conventional production: metabolomics, antioxidant levels and anticancer activity. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014, 94, 13, 2618-2629.
Klewiecka E., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Klewicki R.: Effects of lactofermented beetroot juice alone or with N-nitroso-N-methylurea on selected metabolic parameters, composition of the microbiota adhering to the gut epithelium and antioxidant status of rats. Nutrients, 2015, 7, 7, 5905-5915.
Sawicki T., Wiczkowski W.: The effects of boiling and fermentation on betalain profiles and antioxidant capacities of red beetroot products. Food Chemistry, 2018, 259, 292-303.
Czyżowska A., Siemianowska K., Śniadowska M., Nowak A.: Bioactive compounds and microbial quality of stored fermented red beetroots and red beetroot juice. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2020, 70, 1, 35-44.