„Olej lniany budwigowy” - co to znaczy?
Nasiona lnu brązowego i produkowany z ich olej lniany były obecne w diecie naszych przodków od wieków. Powszechnie uważane są za produkty bezpieczne, co potwierdza literatura naukowa. Posiadamy naprawdę sporo badań i opracowań dotyczących właściwości oleju lnianego. Sporo z nich zawdzięczamy zainteresowaniu, jakie wzbudziła dieta dr. Budwig — niemieckiej chemiczki, fizyczki i aptekarki, autorki książki „Olej lniany jako prawdziwa pomoc w walce z artretyzmem, zawałem serca i rakiem”.
Czy budwigowy olej lniany to właśnie olej tłoczony na zimno? I tak i nie. Nie wystarczy bowiem odpowiednia technologia, by spełnić wszystkie warunki postawione przez dr. Johannę Budwig.
Jaki olej lniany będzie budwigowym? Czym wyróżnia się olej lniany dr Budwig?
WYSOKOOLEINOWY, czyli zaczynamy od ziaren
Jak czytamy w opinii Uniwersytetu Medycznego, wybór ziaren do produkcji oleju lnianego budwigowego, ma kluczowe znaczenie dla zawartości kwasów ALA w każdej z porcji produktu:
„[...]oleje uzyskiwane z różnych odmian lnu wykazują odmienną zawartość kwasów tłuszczowych”.
„Badano skład 32 komercyjnie dostępnych olejów lnianych z różnych regionów świata. Co szczególnie ważne z punktu widzenia prozdrowotnych właściwości oleju lnianego, proporcja jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może wahać się bardzo znacznie (od około 20 do 70% dla obu rodzajów kwasów)”.
„[...] oleje lniane można podzielić na dwa podtypy – oleje o wysokiej zawartości ALA (wysokolinolenowe) oraz niskiej zawartości ALA – niskolinolenowe [7], co w sposób oczywisty sugeruje, że ich właściwości prozdrowotne będą się znacząco różnić (podtyp wysokolinolenowy można określić mianem bardziej prozdrowotnego)”.
Profesorowie Uniwersytetu Medycznego odnieśli się także do wyników badań składu chemicznego oleju lnianego Olini, które potwierdzają, że jest on tzw. olejem budwigowym, który posiada realny wpływ na poprawę stanu zdrowia.
„Olej lniany Olini charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (68,9-74,7%), w tym zawiera ponad 53% kwasu alfa-linolenowego (ALA). Dowodzi to, że olej lniany marki Olini należy do kategorii olejów wysokolinolenowy co jest korzystne z punktu widzenia jego własności prozdrowotnych”.
OMEGA-3, czyli magiczny składnik
Olej lniany bogaty jest w kilka typów kwasów omega, jednak o jego mocy świadczy głównie ich równowaga. W swoich publikach dr Budwig zwracała uwagę, że w olej lniany wspomaga leczenie nowotworów, chorób sercowych, a nawet cukrzycy, jeśli w jego składzie zachowany jest odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6.
Jak czytamy w opinii Uniwersytetu Medycznego:
„[...] od pewnego czasu podkreśla się istotność właściwej proporcji kwasów omega-3 i omega-6. W przypadku prozdrowotnych, wysokolinolenowych typów oleju lnianego, stosunek kwasu α-linolenowego (n-3) do linolowego (n-6) w oleju wynosi ok. 3,8:1, co jest wartością bardzo korzystną”.
ZIMNOTŁOCZONY, czyli chroniony przed wysoką temperaturą
Prawdą jest więc, że olej budwigowy to ten zimnotłoczony. Nie jest to jednak jedyny warunek, który olej musi spełnić, by zasłużyć na to miano.
Proces tłoczenia na zimno to przede wszystkim ochrona cennych wartości oleju przed temperaturą. Innymi sposobami takiej ochrony są brak rafinacji, przechowywanie w lodówce oraz w ciemny szkle, wysyłka w solidnym, kartonowym opakowaniu lub styropianowym termosie.
ŚWIEŻY, czyli z krótką długą ważności
Jak czytamy w opinii Uniwersytetu Medycznego:
„Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oleju nie można długo przechowywać. Smak i konsystencja oleju jest charakterystyczna i zmienia się w czasie przechowywania; po zbyt długim okresie przechowywania olej staje się gorzkawy i wytrąca się osad”.
Tłoczenie oleju na zamówienie, które praktykujemy w Olini pozwala nam dostarczać Wam olej lniany budwigowy o nadzwyczajnej świeżości. Wytłoczony zaledwie 2 do 5 dni przed dostawą olej lniany jest wyjątkowo bogaty i świeży, ponieważ unika magazynowania i leżenia w sklepowej czy aptecznej lodówce.
Czerwone flagi, które sygnalizują, aby nie decydować się na zakup oleju lnianego:
- Olej lniany stojący na półce sklepowej, a nie w lodówce
- Olej lniany budwigowy, który ma bardzo długą datę ważności (powyżej 24 miesięcy)
- Olej lniany w butelce z jasnego szkła.