Spis treści:

Olej z pestek dyni - właściwości i zastosowanie
-
54,90 zł

Właściwości oleju z pestek dyni
Szukasz smacznego i pożywnego dodatku do zup, koktajli czy sałatek? Składnikiem, który świetnie wkomponuje się w wiele przepisów, jest olej z dyni. Właściwości tego naturalnego przysmaku sprawiły, że staje się on coraz chętniej wybieranym olejem roślinnym. Warto mieć go pod ręką zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To dlatego, że doskonale pasuje do sezonowych warzyw.
Olej z pestek dyni – właściwości
- subtelny orzechowy smak – dzięki niemu łatwo włączyć olej do rozmaitych posiłków
- kuszący zapach – olej z nieprażonych nasion nie pachnie aż tak intensywnie, ale zachowuje za to więcej wartości odżywczych
- delikatnie zielony kolor oraz złociste refleksy sprawiają, że sałatki, pieczone warzywa i inne dania polane olejem wyglądają jeszcze bardziej apetycznie
Olej z pestek dyni – właściwości zdrowotne
Nie tylko smak i wartości odżywcze sprawiają, że naturopaci tak doceniają olej z pestek dyni. Właściwości lecznicze tego składnika sprawiły, że zwolennicy medycyny naturalnej stosują go od lat – zarówno w profilaktyce, jak i zwalczaniu chorób.
Olej z pestek dyni – właściwości zdrowotne
- witaminy z grupy B – wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- witamina A – wspiera wzrok i zdrowie skóry
- witamina C – pomaga wzmocnić odporność
- witamina D – wspomaga wchłanianie wapnia, co wpływa na zdrowe kości i zęby
- witamina E – chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi
- kwas linolowy – wspiera zdrowie serca i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
- kwas oleinowy – wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom „złego" cholesterolu
- selen – działa przeciwutleniająco, wspiera funkcjonowanie tarczycy i układ odpornościowy
- potas – reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca oraz mięśni
- cynk – wspomaga regenerację skóry, gojenie ran oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- fitosterole – ograniczają wchłanianie cholesterolu
- skwalen – wspiera zdrowie skóry
- cytrulina – poprawia krążenie i pomaga w regeneracji mięśni
- kukurbityna – działa przeciwpasożytniczo i wspomaga zdrowie prostaty
Olej z pestek dyni na pasożyty
Czy olej z pestek dyni na pasożyty to skuteczne rozwiązanie? Zawarta w nim kukurbitacyna paraliżuje pasożyty, przez co wydalenie ich z organizmu staje się łatwiejsze. Z tego względu zwolennicy medycyny naturalnej wykorzystują go jako środek wspierający walkę z niechcianymi lokatorami w układzie pokarmowym.
Olej z pestek dyni na jelita
Dlaczego warto stosować olej z pestek dyni na jelita? Ten roślinny tłuszcz jest bogaty w NNKT. Badania potwierdziły, że wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie przeciwzapalne. Z tego powodu olej z pestek dyni może wspomagać procesy trawienne i zapobiegać zaparciom.
Olej z pestek dyni na włosy
Twoje kosmyki wypadają lub są osłabione? Żeby czupryna była bujna i lśniąca zastosuj olej z dyni na włosy:
- zewnętrznie – możesz wykorzystać go do olejowania włosów albo jako dodatkowy składnik w odżywce lub masce
- wewnętrznie – uwzględnienie go w diecie przyczyni się do wzmocnienia cebulek i poprawienia kondycji skóry głowy
Olej z pestek dyni na twarz
Olej z pestek dyni można stosować również na twarz i ciało. Dzięki obecności witaminy E (nazywanej też witaminą młodości) i przeciwutleniaczy idealnie sprawdzi się do cery suchej i dojrzałej. Wystarczy, że dodasz kilka jego kropel do kremu lub balsamu. Mieszanka z olejem pomoże zregenerować skórę i zapobiegnie przesuszeniu.
Olej z pestek dyni na prostatę
Olej z pestek dyni na prostatę to jeden z najbardziej popularnych, domowych sposobów na wspieranie zdrowia gruczołu krokowego. Olej zawiera fitosterole, które pomagają w łagodzeniu objawów związanych z przerostem prostaty.

Olej z pestek dyni – zastosowanie
Zastanawiasz się, w jakich potrawach najlepiej spisze się olej z pestek dyni? Do czego można go wykorzystać? Ten roślinny tłuszcz jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle uniwersalny. Dlatego pasuje do wielu wytrawnych oraz słodkich dań i przekąsek.
Lody z olejem z pestek dyni
Lubisz kulinarne nowinki i eksperymenty? Wypróbuj deser Kürbiskernöl-Eis, czyli lody waniliowe lub śmietankowe polane olejem z pestek dyni. Ten specjał pochodzi z Austrii, a dokładniej z regionu Styrii.
Olej z dyni – zastosowanie w kuchni
- sałatki – pasuje do nich dressing z oleju z pestek dyni, octu balsamicznego i miodu
- zupy – dodaj kilka kropel do dyniowego kremu, żeby podbić jego smak
- dania makaronowe – dodaj kilka kropel do kremowego tagliatelle z pieczoną dynią
- pieczone warzywa – bataty, marchewki lub cukinia zyskają niepowtarzalny smak
- grillowane mięso – olej z pestek dyni nada potrawie orzechowej nuty
- domowe pesto – zastąp oliwę olejem z pestek dyni
- pieczywo – zanurz w nim chrupiącą kromkę pełnoziarnistego chleba
Olej z pestek dyni – przeciwwskazania
Olej z pestek dyni ma wiele zalet, jednak nie oznacza to, że wszyscy mogą go stosować. Choć jest „zdrowym tłuszczem”, jego nadmiar w diecie może spowodować nadwagę lub przyczynić się do powstawania rozmaitych dolegliwości zdrowotnych.
Olej z pestek dyni – przeciwwskazania:
- alergia – osoby uczulone zarówno na pestki, jak i miąższ dyni nie powinny spożywać oleju
- dieta redukcyjna – ze względu na wysoką kaloryczność oleju, osoby dbające o wagę powinny spożywać umiarkowaną jego ilość
- podrażniony układ trawienny – większe dawki oleju mogą zaostrzyć dolegliwości, dlatego w przypadku niestrawności warto zachować ostrożność
Olej z pestek dyni – dawkowanie
Ile oleju z pestek dyni spożywać? Chociaż obfituje w cenne właściwości, to nie należy z nim przesadzać. Zawsze stosuj go na zimno, przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu oraz pilnuj właściwej porcji. Używaj maksymalnie 1-2 łyżki dziennie, a dzieciom podawaj nie więcej niż jedną łyżeczkę na dzień.