📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
💚 -10% na wszystko z kodem ZDROWAPACZKA 💚
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
17-05-2021  |  Zuzanna

Kombucha właściwości grzybka herbacianego

 

Kto by pomyślał, że ze sfermentowanej, za pomocą grzybka herbacianego, herbaty może powstać napój, który pokocha cały świat. Lekko musujący, słodko kwaśny. Napój z kombuchy idealnie gasi pragnienie i co najważniejsze… jest bardzo zdrowy! Grzyb herbaciany dostarcza nam napój Kombucha, herbaciany szampan, według badań naukowych pełen probiotyków, aminokwasów, antyoksydantów oraz żywych kultur bakterii.

Niestety Kombucha z naszej olejarni jest już niedostępna :( Zamiast niej polecamy ocet jabłkowy o bardzo zbliżonych właściwościach.

Spis treści:

  1. Kombucha - właściwości zdrowotne eliksiru wiecznego życia
  2. Kombucha - właściwości, które warto znać
  3. Kombucha - właściwości smakowe
  4. Kombucha

 

Kombucha - właściwości eliksiru wiecznego życia

Kombucha (kombucza) grzyb, napój z kombuchy, grzybek kombucha, grzyb herbaciany, grzybek japoński - to wiele nazw dla jednego genialnego napoju z kombuchy. Kombucha to nie przejściowa moda, a sprawdzone wieloma tysiącami lat doświadczenia wschodniej medycyny.

Historycy uważają, że grzybek herbaciany był znany w Chinach i Japonii już 1600 lat p.n.e.! Już w tamtym czasie kombucha nazywana była Eliksirem Wiecznego Życia lub Herbatą Nieśmiertelności, stanowiąc jedno z narzędzi tamtejszej tradycyjnej medycyny. Do grzyba herbacianego przypisywano właściwości lecznicze. Źródła potwierdzają, że grzybek kombucha był stosowany w leczeniu wschodnich cesarzy, a jego sława szybko dotarła do ludów słowiańskich. Tradycja picia silnie utrwaliła się w krajach byłego ZSRR. W Rosji aż do lat 70’ XX w. grzybek herbaciany był, obok kwasu chlebowego, jedynym „gazowanym” napojem dostępnym w sklepach.

W ostatnich latach dotarł do Polski, dzięki czemu i możemy dziś korzystać z niezwykłych właściwości kombuchy. Napój z kombuchy był także obiektem badań naukowców z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, gdzie badano jego właściwości lecznicze.

Właściwości zdrowotne napoju z kombuchy które warto znać

Napój z kombuchy to naszym zdaniem jeden z najsmaczniejszych sposobów wzmacniania i detoksykacji organizmu. Chociaż smak napoju z kombuchy jest nieoczywisty - przypomina słodko-kwaśne kiszone jabłka - jego picie to prawdziwa przyjemność i świetny sposób, by ugasić pragnienie. Grzybek herbaciany smakuje genialnie, lekko wytrawnie - jak lekko schłodzona, gazowana herbata.

Napój kombucha to żywy napój probiotyczny. Podobnie jak naturalny ocet jabłkowy, zawiera kwasy organiczne (octowy, mlekowy i glukonowy, jabłkowy). Znajdziecie w nim kwasy organiczne oraz:

  • witaminy z grupy B,
  • kwas askorbinowy (witaminę C),
  • składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź),
  • cukier, kofeinę i alkohol (0,2 do 1,2%).

Kombucha, tak jak kiszonki, pełni rolę naturalnego probiotyku, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne i odporność. Źródłem najlepszych właściwości Kombuchy są przede wszystkim żywe kultury bakterii, które bardzo korzystnie wpływają na trawienie, przyśpieszają metabolizm i wspierają w okresie odchudzania.

W kombucha znajdziecie także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), które dopingują nas podczas pracy umysłowej i nauki, poprawiają samopoczucie.

Kombucha wspiera także oczyszczanie organizmu, a dzięki zawartości kwasu glukuronowego wspomaga czynność wątroby. Ma także działanie antyoksydacyjne (wskutek obecności polifenoli i witaminy C).

Napój z kombuchy właściwości smakowe

Grzybek herbaciany świetnie gasi pragnienie, ciekawie smakuje, a jego picie stanowi dla wielu osób codzienną przyjemność smakową. Między innymi z tego powodu napój kombucha bywa nazywany “herbacianym szampanem”.

Kombuchę należy mocno schłodzić i wypić od razu po otwarciu. Lekkie gazowanie grzybka kombucha świadczy o świeżości napoju. Produkt jest wciąż żywy i ciągle fermentuje. Tak, jak w przypadku wszystkich kiszonek, także w przypadku grzybka herbacianego - żywa fermentacja odpowiada za najcenniejsze wspierające układ pokarmowy właściwości kombucha. Także dzięki fermentacji kombucha jest smaczna, idealnie gazowana i orzeźwiająca.

Sprawdźcie, czy i dla Was okaże się świetnym sposobem, by w rodzinnej diecie zastąpić niekoniecznie zdrowe, słodkie oranżady i napoje.

Kombucha

Kombucha to magiczny eliksir, w którym znajdziecie probiotyki, aminokwasy, antyoksydanty oraz żywe kultury bakterii. Zdrowy, naturalnie fermentowany, lekko musujący i orzeźwiający napój, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale także mnóstwem pożytecznych właściwości, ukrytych w poręcznej butelce.

Kombucha to "surowy", żywy, naturalnie fermentowany napój na bazie naparów herbat, tworzony wedle oryginalnej receptury. Napój uzyskujemy się poprzez umieszczenie tzw. SCOBY (symbiotycznego zrostu bakterii kwasu octowego i drożdży) w naparze z organicznej chińskiej herbaty, z dodatkiem cukru. Grzybek żywi się cukrem i rozrasta poprzez tworzenie kolejnych warstw. W tym samym czasie herbata zaczyna fermentować, powoli ujawniając swoje najlepsze właściwości prozdrowotne i orzeźwiający smak.

Sfermentowany napój nie jest już niczym dosładzany. Kombucha jest niepasteryzowana, niefiltrowana, naturalna Kombucha zachowuje pełnię właściwości probiotycznych. Wszystko dzięki prostej recepturze, opartej na tradycyjnym, oryginalnym przepisie.

Kombucha to także bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, żywych kultur bakterii i aminokwasów.

Podobnie jak naturalny ocet jabłkowy, kombucha jest źródłem cennych kwasów organicznych (octowy, mlekowy i glukonowy, jabłkowy), składników mineralnych (cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź). Kombucha zawiera cukier, kofeinę i nieduże ilości alkoholu - od 0,2 do 1,2%.

Autorka:

Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Autorka:Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium