Spis treści:
Co to jest kombucha?
Kombucha (kombucza) grzyb, napój z kombuchy, grzybek kombucha, kombucha herbata, grzyb herbaciany, grzybek japoński - to wiele nazw dla jednego genialnego napoju.
Co to jest kombucha? Kombucha to napój, o orzeźwiającym i słodko-kwaśnym smaku, otrzymywany z herbaty, poprzez fermentację przy użyciu grzybka herbacianego zwanego SCOBY (symbiotyczna kultura bakterii).
Kombucha zawiera grzyby oraz kultury drożdży, które podczas procesu fermentacji przekształcają herbatę w musujący napój, bogaty w kwasy organiczne, w tym kwas octowy i kwas mlekowy - główne składniki odpowiedzialne za właściwości zdrowotne kombuchy.
Naturalna kombucha to produkt żywy, który ciągle fermentuje. Tak, jak w przypadku wszystkich octów czy kiszonek, także w przypadku grzybka herbacianego - żywa fermentacja odpowiada za najcenniejsze, wspierające układ pokarmowy właściwości kombuchy.
Kombucha - fermentacja kombuczy octowej
Napój kombucha to "surowy", żywy, naturalnie fermentowany napój na bazie naparów herbat, tworzony wedle oryginalnej receptury. Napój uzyskujemy się poprzez umieszczenie tzw. SCOBY (symbiotyczna kultura bakterii) w naparze z organicznej chińskiej herbaty, z dodatkiem cukru. Grzybek żywi się cukrem i rozrasta poprzez tworzenie kolejnych warstw. W tym samym czasie herbata zaczyna fermentować, powoli ujawniając swoje najlepsze właściwości prozdrowotne i orzeźwiający smak. Proces fermentacji kombuchy trwa zazwyczaj od 4 do 14 dni.
Sfermentowany napój nie jest już niczym dosładzany. Kombucha jest niepasteryzowana, niefiltrowana, naturalna. Kombucha zachowuje pełnię właściwości probiotycznych. Wszystko dzięki prostej recepturze, opartej na tradycyjnym, oryginalnym przepisie.
Kombucha octowa to innowacyjna odmiana tradycyjnej kombuchy. Dłuższy proces fermentacji kombuchy prowadzi do wyższej zawartości kwasów organicznych, co wpływa na lepsze właściwości i bardziej intensywny smak.
Główne różnice pomiędzy kombuchą octową a tradycyjną kombuchą to:
-
Długość fermentacji - kombucha octowa fermentuje aż 3 razy dłużej (2 miesiące) niż standardowa kombucha, co powoduje wyższą koncentrację kwasów organicznych.
-
Smak - smak kombuchy octowej jest bardziej intensywny i kwaśny, wręcz wytrawny.
Po dłuższej fermentacji powstaje zdrowy, naturalnie fermentowany, lekko musujący i orzeźwiający napój, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale także mnóstwem pożytecznych właściwości, ukrytych w poręcznej butelce.
Zachęcamy do wypróbowania kombuchy octowej, która może być interesującą alternatywą dla tradycyjnego napoju. Dzięki jej wyrazistemu smakowi i korzystnym właściwościom prozdrowotnym, z pewnością będziecie zadowoleni z tego oryginalnego doświadczenia kulinarnego!
Kombucha - hisoria napoju długowieczności
Historycy uważają, że grzybek herbaciany był znany w Chinach i Japonii już 1600 lat p.n.e.! Już w tamtym czasie kombucha nazywana była "Wspaniała kombucha z Mandżurii", znana również jako chájūn i herbata długowieczności, Eliksir Wiecznego Życia lub Herbata Nieśmiertelności, stanowiąc jedno z narzędzi tamtejszej tradycyjnej medycyny.
Nazwa "Kombucha" pochodzi od koreańskiego lekarza o imieniu Kombu, łączy imię Kombu i japońskie słowo cha, oznaczające herbatę. Inne nazwy tego napoju w Japonii, to Kōcha Kinoko (grzyb herbaciany) lub Herbata Złotego Grzyba. W Japonii uważano ją za napój wielkich walorów zdrowotnych, dostępny tylko dla elit społecznych, takich jak uczeni czy samuraje.
Źródła potwierdzają, że kombucha scoby był stosowany w leczeniu wschodnich cesarzy, a jego sława szybko dotarła do ludów słowiańskich. Tradycja picia silnie utrwaliła się w krajach byłego ZSRR. W Rosji aż do lat 70’ XX w. grzybek herbaciany był, obok kwasu chlebowego, jedynym „gazowanym” napojem dostępnym w sklepach.
W ostatnich latach dotarł do Polski, dzięki czemu i możemy dziś przekonać się jak regularne picie kombuchy wpływa na zdrowie i lepsze samopoczucie.
Kombucha - skład
Napój kombucha to żywy napój probiotyczny. Podobnie jak naturalny ocet jabłkowy, naturalna kombucha skład swój opiera na kwasach organicznych (octowym, mlekowym i glukonowym). Ponadto kombucha zawiera witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witaminę C), składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź), cukier, kofeinę i alkohol (0,2 do 1,2%).
Napój kombucha - właściwości
Właściwości zdrowotne kombucha są znane od wieków, a japoński grzybek stosowany jest w medycynie naturalnej. Popularność kombuchy rośnie, a jej korzyści zdrowotne są doceniane na całym świecie.
Zdrowotne działanie kombuchy to m.in.:
-
Korzystny wpływ na układ odpornościowy (kwas glukonowy)
-
Pozytywny wpływ na zdrowie jelit (polifenole i probiotyki).
-
Napój z kombuchy może być pomocny w przypadku cukrzycy.
-
Wsparcie pracy umysłowej i nauki, poprawa samopoczucia (dzięki witaminom z grupy B - B1, B2, B6, B12)
Kombucha - wpływ na układ trawienny
Kombucha właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim żywym kulturom bakterii, które bardzo korzystnie wpływają na trawienie, przyśpieszają metabolizm i wspierają w okresie odchudzania.
Kombucha wspiera także oczyszczanie organizmu, a dzięki zawartości kwasu glukuronowego wspomaga czynność wątroby. Ma także działanie antyoksydacyjne (wskutek obecności polifenoli i witaminy C).
Kombucha w walce z infekcjami
Kombucha, tak jak kiszonki, pełni rolę naturalnego probiotyku, który pozytywnie wpływa na odporność.
Napój z kombuchy - właściwości smakowe
Domowa kombucha to naszym zdaniem jeden z najsmaczniejszych sposobów wzmacniania organizmu. Chociaż smak napoju z kombuchy jest nieoczywisty - przypomina słodko-kwaśne kiszone jabłka - jego picie to prawdziwa przyjemność i świetny sposób, by ugasić pragnienie.
Sprawdźcie, czy i dla Was okaże się świetnym sposobem, by w rodzinnej diecie zastąpić niekoniecznie zdrowe, słodkie oranżady i napoje.
Kombucha zastosowanie
Kombuchę należy mocno schłodzić i wypić od razu po otwarciu. Lekkie gazowanie grzybka kombucha świadczy o świeżości napoju.
Możesz pić ją solo, z wodą, z sokami, syropami, owocami świeżymi i owocami liofilizowanymi jako orzeźwiający napój lub dodawać do smoothie. Spróbuj też użyć jej jako marynaty do tofu lub dodatku do różnych sosów i dressingów, aby dodać im kwasowości. Opcji jest naprawdę wiele - baw się smakiem i ciesz się zdrowym stylem życia!
Dawkowanie kombuchy - ile pić dziennie?
Według ekspertów dawkowanie kombuchy w ilości 50-150 ml dziennie jest wystarczające, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi tego napoju. Jednak warto pamiętać, że każdy organizm jest inny, dlatego warto monitorować swoje samopoczucie i dostosować ilość spożywanej kombuchy do własnych potrzeb.
Regularne picie kombuchy pozwoli ci cieszyć się wszystkimi właściwościami kombuchy. Warto również konsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić optymalną ilość kombuchy do spożycia w ciągu dnia.
Kombucha dla dzieci - czy jest bezpieczna?
Nie rekomendujemy. Może zawierać śladowe ilości alkoholu (do 0,5%) wytrącającego się w wyniku naturalnej fermentacji.
Przeciwwskazania i skutki uboczne spożywania kombuchy
Kombucha - przeciwwskazania do picia obejmują różne dolegliwości, wiek, ciążę czy przyjmowane leki.
Nie zaleca się stosowania tego produktu przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Osoby ze schorzeniami wątroby, grzybicą przewodu pokarmowego, reumatyzmem, miażdżycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, kamicą szczawianową, biegunką lub zespołem jelita drażliwego powinny być ostrożne.
Przeciwwskazania kombuchy mogą obejmować osoby z nadwrażliwością na składniki napoju, kobiety w ciąży, osoby z cukrzycą oraz osoby z zaburzeniami układu pokarmowego. Należy również brać pod uwagę, że skutki uboczne picia kombuchy mogą pojawić się u osób z nadwrażliwością na kofeinę lub z problemami związanych z tą substancją. Jednakże, jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań, kombucha może przynieść wiele korzyści dla twojego zdrowia.