Oliwki to wymagające owoce. Drzewa nie śpieszą się ze wzrostem, wymagają też odpowiednich warunków, by wydać owoce. Oliwki kochają słońce i ciepło, ale jednocześnie bez okresów delikatnego chłodu, nie mogą rozwinąć kwiatów i owoców. Właśnie dlatego oliwkom genialnie służy klimat śródziemnomorski wraz gdzie z suchym, gorącym latem i dość łagodną zimą. Taki klimat znajdziemy w kilku miejscach w Europie. To właśnie one słyną z genialnej oliwy!
Spis treści:
Oliwa grecka czy włoska?
Wszystkie oliwy produkowane są wyłącznie z oliwek, jednak zdecydowanie różnią się smakiem, aromatem, a czasem także konsystencją. Istnieje nawet zawód testera oliwek, kipera zajmującego się oceną smaku, wyglądu, zapachu i jakości różnych rodzajów oliwy. W trakcie degustacji oliwę podaje się w szkle, a dla oczyszczenia kubków smakowych serwuje się czasem plaster jabłka pomiędzy kolejnymi próbami.
Oliwowy kiper z pewnością w lot rozpozna czy dana oliwa z oliwek jest grecka, czy włoska. Obie te oliwy są wyjątkowo smaczne i mają unikalny charakter, gdy idzie o smak i aromat.
Oliwa z oliwek grecka a oliwa włoska - jakie są różnice?
Grecy i Włosi mają wielopokoleniową tradycję wytwarzania oliwy. W obu krajach są rodziny, których całe życie kręci się wokół oliwek. I tak od pradziada, czy też prababci. Różnice między oliwą z oliwek grecką a włoską wynikają z wyglądu i smaku owoców. Właściwości owoców zaś od ich gatunku, stopnia nasłonecznienia miejsca, w którym rosną drzewa, wilgotności powietrza i wielu, wielu innych lokalnych czynników. Można powiedzieć, że nasycają się smakiem lokalnej przyrody, który później, w rodzinnych olejarniach, takich jak Olini, tłoczone są w ochronnej temperaturze do szklanych butelek.
Oliwa z oliwek grecka czy włoska?
Smak oliwy zależy nie tylko od kraju, ale też od regionu! Włoskie Oliwy z oliwek pochodzące z południa Włoch np. z Sycylii czy Kampanii, zwykle są bardziej wyraźne, wręcz pikantne, z wyczuwalnymi nutami migdałów. Oliwy z oliwek z północnych Włoch (Toskania czy Liguria) są łagodniejsze i posiadają nuty ziołowe i owocowe.
Oliwa włoska czy grecka?
Oliwa grecka genialnie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale do włoskiej kuchni lepiej sięgnąć po oliwę włoską. To także bardzo bogaty w smak i aromat produkt, jednak inny — co dla wielu jest korzyścią lub miłą odmianą. W porównaniu z oliwą grecką włoska oliwa z oliwek jest bardziej płynna. Jeśli skropimy nią pizze kapie nam po rękach, niczym w scenach z książki „Jedz, módl się, kochaj”. Ma też delikatniejszy smak, który pozostawia więcej przestrzeni dla zdecydowanych nut np. bazylii, czosnku czy oregano. Oliwa kiperzy wyczuwają w niej z naturalne nuty trawy, ziół, a nawet cytrusów!
Oliwa z oliwek grecka czy hiszpańska?
Hiszpańska oliwa z oliwek może być produkowana z różnych odmian oliwek, takich jak np. Picual, Hojiblanca czy Arbequina. Rozmiar hiszpańskich oliwek uplasuje się gdzieś pomiędzy greckimi a włoskimi. Hiszpańskie oliwki są zwykle mniejsze i bardziej delikatne w smaku niż greckie, większe niż włoskie. Także i tu występują różnice regionalne, bo oliwki z Andaluzji są słodsze i mniej kwaśne niż np. oliwki z Aragonii.
Oliwa z oliwek hiszpańska czy grecka?
Oliwa grecka czy hiszpańska?
Warto spróbować obu, poznać różnicę i stosować je wymiennie do różnego rodzaju dań i przepisów kulinarnych.
Oliwa włoska czy hiszpańska?
Oliwki włoskie są najmniejsze z wymienionych w tym artykule i najmniej mięsiste. Skrywają w sobie jednak sporo smaku.
Oliwa z oliwek włoska czy hiszpańska?
Ta włoska, mimo drobniejszych owoców będzie miała więcej aromatu. Hiszpańska oliwa z oliwek jest zwykle łagodniejsza i neutralna w smaku niż oliwa włoska, ale wciąż ma bogatą gamę smaków i aromatów, co czyni ją idealną do stosowania w wielu różnych potrawach. Oliwa z oliwek hiszpańska czy włoska? Ze względu na dużą łagodność oliwa hiszpańska sprawdzi to uniwersalny produkt, doskonałe sprawdzający się jako oliwa dla dzieci. Oliwa włoska sprawdzi się do past, risotta, pizzy, sałatek, dodając im więcej charakterystycznego smaku i aromatu.
Oliwa chorwacka - delikatna i szlachetna
Chorwacja to także kraj z dobrymi warunkami do uprawy oliwek. Oliwa z oliwek chorwacka także ma swój indywidualny, podkręcany charakterem regionów smak i aromat. Podobnie jak hiszpańska, oliwa chorwacka należy do grupy oliw delikatnych. Jej charakterystyka to delikatne nuty traw i orzechów oraz lekka goryczka na samym końcu. W zależności od regionu mogą pojawić się tu także słoneczne owocowe lub cytrusowe nuty. Oliwa chorwacka jest bardzo ceniona w regionie Adriatyku i powszechnie stosowana w tutejszej kuchni, szczególnie w potrawach takich jak sałatki, makarony, mięsa i ryby.
Oliwa francuska - aksamitna i wyrafinowana
Uprawa drzew oliwnych jest możliwa we Francji! Jednak ze względu na temperatury i wilgotność powietrza, oliwki uprawiane są wyłącznie w Prowansji i na Lazurowym Wybrzeżu. Oliwa z oliwek francuska jest delikatna, aksamitna, wyrafinowana. Kiperzy wyczuwają w niej nuty owoców i ziół, rzadziej nuty trawiaste, cytrusowe i migdałowe, a także lekką pikantność i goryczkę na końcu.
We Francji zrywa się mniej owoców z drzew oliwkowych, dlatego też oliwa z oliwek francuska jest często produkowana w mniejszych ilościach, a jej cena może być wyższa niż cena innych oliw z oliwek. Francuska oliwa z oliwek jest często stosowana w kuchni francuskiej, w potrawach takich jak sałatki, grillowane mięsa i ryby, a także jako składnik sosów i dressingów.