Spis treści:

Masło orzechowe – właściwości i zastosowanie
-
55,90 zł
-
45,90 zł
-
Masło orzechowe to nie tylko smakowity, ale i pożywny dodatek do codziennych posiłków. Po czym poznać, że jest wysokiej jakości? Do jakich przepisów najlepiej je wykorzystać? Czym różni się od pasty lub kremu z orzechów? W tym wpisie odpowiemy na nurtujące Was pytania!

Co to jest masło orzechowe?
Masło orzechowe, pasta orzechowa, a może orzechowy krem? Te nazwy często stosuje się zamiennie. Jednak w Polsce, na sklepowych półkach nie znajdziesz już produktu orzechowego ze słowem „masło” w nazwie.
Dlaczego?
Po rozporządzeniu Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku produkty pochodzenia roślinnego nie mogą być określane nazwami przetworów mlecznych. To oficjalne wytyczne dla producentów, natomiast w potocznym języku pasta z orzechów bardzo często nazywana jest „masłem orzechowym”.
Taki rodzaj przekąski jest szczególnie popularny w krajach anglojęzycznych, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Stamtąd też pochodzi jego oryginalna nazwa „peanut butter”. Tego określenia używa się ze względu na aksamitną, łatwą do rozsmarowania konsystencję.
Masło orzechowe – skład
Z czego zrobione niepodrobione masło orzechowe? Skład kremów dostępnych na sklepowych półkach może być długi i skomplikowany. Dlatego warto pamiętać, że prawdziwe masło orzechowe zawiera wyłącznie orzechy.

Masło Orzechowe – właściwości
Na prozdrowotne działanie masła orzechowego można liczyć tylko wtedy, kiedy do diety włączymy naturalną pastę. Jakie mikro i makroskładniki znajdują się w nieprzetworzonym kremie z orzechów?
Masło orzechowe – właściwości
- białko – jest kluczowym składnikiem w budowie oraz regeneracji mięśni
- węglowodany – wspomagają trawienie, dają uczucie sytości
- tłuszcze – nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają zdrowie serca i układ krążenia
- witaminy – wspierają metabolizm, układ nerwowy i chronią komórki przed uszkodzeniami
- minerały – wspierają zdrowie układu nerwowego, kości oraz odporność
Masło orzechowe – składniki
Najlepiej, kiedy pasta jest jednoskładnikowa. Wartościowym dodatkiem do diety będzie też taka zrobiona z kilku rodzajów orzechów. Produkty z prostym, naturalnym składem są zawsze najlepszym wyborem, jednak jeśli masz ochotę na pastę z dodatkami, postaw wersję urozmaiconą:
- owocami liofilizowanymi
- kakao
- kawałkami gorzkiej czekolady
- suszonymi owocami
- cynamonem
Niestety na sklepowych czeka również wiele orzechowych kremów z chemicznymi lub niezdrowymi dodatkami.
Masło orzechowe – składniki, których warto unikać
- cukier – zwiększa kaloryczność i może prowadzić do problemów z wagą, cukrzycą czy próchnicą
- sól – zwiększa ryzyko nadciśnienia i problemów z sercem
- olej palmowy – przyczynia się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu (LDL)
- słodziki – mogą wpływać negatywnie na florę jelitową i prowadzić do problemów trawiennych
- konserwanty – mogą zwiększać ryzyko wystąpienia alergii, nowotworów czy zaburzeń hormonalnych
Nienasycone kwasy tłuszczowe w maśle orzechowym
Orzechy zwierają sporo jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu są wartościowym dodatkiem do diety. Porcja nieprzetworzonego masła orzechowego w diecie może pomóc obniżyć poziom „złego cholesterolu” (LDL) oraz podnieść „dobry cholesterol” (HDL). Dzięki temu może działać profilaktycznie przeciw rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Witamina E: naturalny antyoksydant z masła orzechowego
Masło orzechowe zawiera duże ilości witaminy E – silnego antyoksydantu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina ta wspiera zdrowie skóry, poprawia odporność oraz pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek.
Błonnik pokarmowy w maśle orzechowym: wspomaganie trawienia
Błonnik obecny w maśle orzechowym wspiera prawidłowe trawienie. Zapobiega zaparciom i wspomaga zdrowie jelit. Regularne spożycie błonnika może także przyczyniać się do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu glikemia po posiłku jest mniejsza.
Aminokwasy w maśle orzechowym
Masło orzechowe dostarcza cennych aminokwasów, które są podstawowym budulcem białek w organizmie. Nie tylko wspierają one rozwój i regenerację mięśni, ale także wpływają na odporność i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Arginina: budulec mięśni
Jeśli trenujesz siłowo, arginina to z pewnością jeden z kluczowych aminokwasów w Twojej diecie. W „przedtreningówkach” często stosuje się jej syntetyczną formę. Z kolei w maśle orzechowym występuje ona naturalnie. Jak działa?
- wspiera produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie tętnicze
- pomaga w procesie regeneracji i rozbudowy tkanki mięśniowej
- wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego
Tryptofan: wspomaganie koncentracji
Masło orzechowe jest źródłem tryptofanu. To kolejny ważny aminokwas w organizmie człowieka. Jest niezbędny w procesie produkcji serotoniny. Reguluje rytm dobowy i wpływa na poprawę koncentracji.
Masło orzechowe – indeks glikemiczny
Masło orzechowe ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego względu naturalny orzechowy krem polecany jest osobom na diecie cukrzycowej.
Orzechy jako podstawa masła orzechowego
Pasta może być zrobiona z różnych orzechów lub ich mieszanek. To od ich rodzaju zależy jakie właściwości będzie miało konkretne masło orzechowe. Skład, smak oraz konsystencja będą różniły się w kremach z arachidów, migdałów, nerkowców, pistacji czy orzechów laskowych.
Masło orzechowe z migdałów: źródło wapnia
Migdały są bogatym źródłem wapnia. Dlatego masło migdałowe jest świetnym wyborem dla osób, które chcą zadbać o:
- zdrowie kości i zębów
- sprawny układ nerwowy
- prawidłowe funkcjonowanie mięśni
Masło orzechowe z nerkowców: bogactwo fosforu
Masło z nerkowców dostarcza fosforu, który:
- jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni
- wspomaga regenerację tkanek i komórek
Masło orzechowe z orzechów laskowych: witamina E
Orzechy laskowe są dobrym źródłem witaminy E, która:
- chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki
- pomaga w regeneracji naskórka, przyspiesza gojenie ran i zmniejsza widoczność blizn
- wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego
Masło orzechowe z orzechów pistacjowych: witaminy z grupy B
Masło z pistacji dostarcza porcję witamin z grupy B, które:
- wspierają metabolizm
- wspomagają układ nerwowy
- pomagają w produkcji czerwonych krwinek
Masło orzechowe z orzechów arachidowych: źródło białka
Arachidy są doskonałym źródłem białka. Dlatego tak chętnie sięgają po nie osoby aktywne fizycznie. Masło z orzechów arachidowych to także świetne uzupełnienie roślinnej diety. Zajadać nim mogą się zarówno wegetarianie, jak i weganie.
Masło orzechowe w diecie
Krem z orzechów jest wartościowym dodatkiem do zrównoważonej diety. Spożywanie masła orzechowego jest korzystne dla całej rodziny. Wyjątkowym smakiem mogą cieszyć się maluchy, starsze dzieci, dorośli, seniorzy, kobiety w ciąży i karmiące mamy. Bogaty skład naturalnej pasty docenią przede wszystkim osoby aktywne fizycznie, jak i ci, którzy szukają zdrowych oraz sycących przekąsek.
Masło orzechowe – korzyści dla sportowców
Naturalne masło orzechowe to doskonały dodatek do diety sportowców. Jakie daje korzyści?
- jest łatwe do spożycia – wystarczy łyżeczka, żeby dostarczyć organizmowi cennych składników
- daje uczucie sytości na długo, dzięki czemu możesz kontrolować apetyt między treningami
- jest kaloryczne, dlatego dodaje energii na długi i intensywny trening
- dostarcza białka i minerałów, które są niezbędne do budowania i regeneracji mięśni
Masło orzechowe a cholesterol
Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i zwiększyć poziom HDL.
Masło orzechowe kalorie – ile kalorii ma łyżka masła orzechowego?
Jedna łyżka masła orzechowego zawiera około 90-100 kalorii. Z tego względu jest znakomitym uzupełnieniem diety osób budujących masę mięśniową. Pyszny, aksamitny krem w łatwy sposób zwiększy kaloryczność i gęstość odżywczą posiłków. Jednak z tego samego powodu osoby na diecie redukcyjnej powinny dokładnie pilnować spożywanych porcji.
Masło orzechowe w ciąży
Konieczność wykluczenia orzechów w czasie ciąży to mit, który został obalony przez naukowców. Orzechy oraz masło orzechowe są bezpieczne dla przyszłej mamy i szkraba. Dostarczają ważnych składników, dlatego warto włączyć je do codziennych posiłków.
Masło orzechowe a cukrzyca
Zdrowe masło orzechowe dostarcza wielu cennych składników odżywczych i nie powoduje gwałtownych skoków glukozy. Dlatego jest bezpiecznie dla osób chorujących na cukrzycę.
Jak przechowywać masło orzechowe?
Masło orzechowe przechowuj w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu. Pamiętaj, żeby dokładnie zakręcić słoiczek po każdym użyciu.
Domowe masło orzechowe – przepis
Jak zrobić domowe masło orzechowe? To niezwykle proste!
- Wybierz ulubione orzechy.
- Delikatnie podpraż je w piekarniku.
- Po przestudzeniu umieść je w blenderze.
- Zmiel je na gładką masę.
Gotowe!
Wskazówka:
Wykorzystaj blender do twardych warzyw, kruszenia lodu lub model reklamowany, jako blender do orzechów. Minimalna moc takiego urządzenia powinna wynosić około 750 W.
Dobre masło orzechowe, czyli jakie?
Jeśli wolisz kupić masło orzechowe w lokalnym sklepie lub online, zwróć uwagę na kilka cech. Najlepszy krem będzie:
- zrobiony z wysokiej jakości orzechów – które nie były wystawione na szkodliwe czynniki, takie jak wilgoć czy zbyt wysoka temperatura
- o prostym składzie – bez soli, cukru, oleju palmowego i innych niezdrowych dodatków
- właściwie przechowywany – w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu
- zamknięty w odpowiednim pojemniku – najlepiej z grubego szkła, z solidną metalową nakrętką
Czy masło orzechowe się psuje?
Tak, masło orzechowe może się zepsuć. Zawarte w nim tłuszcze mogą zjełczeć. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie orzechowego kremu. Naturalna pasta może leżakować na kuchennej półce nawet 12 miesięcy.
Przepisy i zastosowanie masła orzechowego w kuchni
Masło orzechowe to wszechstronny produkt, który wykorzystasz w różnych przepisach. Doskonale sprawdzi się w roli solo przekąski lub smarowidła na kanapkę. Możesz również użyć go jako składnik deserów, śniadań oraz dań obiadowych.
Jak jeść masło orzechowe?
Orzechowy krem jest gotowy do zjedzenia prosto ze słoiczka. Możesz dodać go bezpośrednio do przekąsek i potraw, rozsmarować na toście, zjeść łyżeczką lub… palcem!
Co zrobić z masło orzechowe?
Na bazie masła orzechowego możesz przygotować słodkie i wytrawne przekąski.
Masło orzechowe – zastosowanie w kuchni
- dressing sałatkowy z masłem orzechowym
- batony proteinowe lub kulki mocy w masłem orzechowym
- marynata do tofu lub mięsa
- owsianka z masłem orzechowym
- smoothie
- koktajl z masłem orzechowym
- dip do warzyw i owoców
- krem pistacjowy do tortu