ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_803

Masło orzechowe – właściwości i zastosowanie

Maria Knapik
3 paź 2024

  • venus Z 6 minerałami dla kobiet w każdym wieku
    acorn 100% migdałów
    star Bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego
    c Najwięcej wapnia ze wszystkich past orzechowych
    Pasta z migdałów Olini

    49,90 zł
  • leaves Źródło roślinnego białka
    acorn 100% orzechów
    star Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    Pasta z nerkowców i pistacji Olini

    55,90 zł
  • leaves Roślinne źródło białka
    acorn 100% arachidów
    heart Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    c Z witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi
    Pasta z orzechów arachidowych Olini

    35,90 zł
  • leaves Roślinne źródło białka
    star 100% nerkowców
    heart Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    c Z witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi
    Pasta z nerkowców Olini

    49,90 zł
  • leaves Porcja roślinnego białka
    bubbles Chrupiące kawałki orzechów
    acorn Mieszanka arachidów, nerkowców i migdałów
    Pasta orzechowa crunchy (mix) Olini

    45,90 zł
  • star Z migdałów, arachidów i nerkowców
    acorn 100% orzechów
    leaves Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    Pasta orzechowa (mix trzech orzechów) Olini
  • leaves Zawiera roślinne białko
    acorn 100% orzechów laskowych
    heart Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    c Z witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi
    Pasta z orzechów laskowych Olini

    55,90 zł
Produkty w tym artykule
  • venus Z 6 minerałami dla kobiet w każdym wieku
    acorn 100% migdałów
    star Bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego
    c Najwięcej wapnia ze wszystkich past orzechowych
    Pasta z migdałów Olini

    49,90 zł
  • leaves Źródło roślinnego białka
    acorn 100% orzechów
    star Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    Pasta z nerkowców i pistacji Olini

    55,90 zł
  • leaves Roślinne źródło białka
    acorn 100% arachidów
    heart Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    c Z witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi
    Pasta z orzechów arachidowych Olini

    35,90 zł
  • leaves Roślinne źródło białka
    star 100% nerkowców
    heart Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    c Z witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi
    Pasta z nerkowców Olini

    49,90 zł
  • leaves Porcja roślinnego białka
    bubbles Chrupiące kawałki orzechów
    acorn Mieszanka arachidów, nerkowców i migdałów
    Pasta orzechowa crunchy (mix) Olini

    45,90 zł
  • star Z migdałów, arachidów i nerkowców
    acorn 100% orzechów
    leaves Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    Pasta orzechowa (mix trzech orzechów) Olini
  • leaves Zawiera roślinne białko
    acorn 100% orzechów laskowych
    heart Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
    c Z witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi
    Pasta z orzechów laskowych Olini

    55,90 zł

Masło orzechowe to nie tylko smakowity, ale i pożywny dodatek do codziennych posiłków. Po czym poznać, że jest wysokiej jakości? Do jakich przepisów najlepiej je wykorzystać? Czym różni się od pasty lub kremu z orzechów? W tym wpisie odpowiemy na nurtujące Was pytania!

Co to jest masło orzechowe?

Masło orzechowe, pasta orzechowa, a może orzechowy krem? Te nazwy często stosuje się zamiennie. Jednak w Polsce, na sklepowych półkach nie znajdziesz już produktu orzechowego ze słowem „masło” w nazwie.

Dlaczego?

Po rozporządzeniu Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku produkty pochodzenia roślinnego nie mogą być określane nazwami przetworów mlecznych. To oficjalne wytyczne dla producentów, natomiast w potocznym języku pasta z orzechów bardzo często nazywana jest „masłem orzechowym”.

Taki rodzaj przekąski jest szczególnie popularny w krajach anglojęzycznych, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Stamtąd też pochodzi jego oryginalna nazwa „peanut butter”. Tego określenia używa się ze względu na aksamitną, łatwą do rozsmarowania konsystencję.

Masło orzechowe – skład

Z czego zrobione niepodrobione masło orzechowe? Skład kremów dostępnych na sklepowych półkach może być długi i skomplikowany. Dlatego warto pamiętać, że prawdziwe masło orzechowe zawiera wyłącznie orzechy

Masło Orzechowe – właściwości

Na prozdrowotne działanie masła orzechowego można liczyć tylko wtedy, kiedy do diety włączymy naturalną pastę. Jakie mikro i makroskładniki znajdują się w nieprzetworzonym kremie z orzechów?

Masło orzechowe – właściwości

  • białko – jest kluczowym składnikiem w budowie oraz regeneracji mięśni
  • węglowodany – wspomagają trawienie, dają uczucie sytości 
  • tłuszcze – nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają zdrowie serca i układ krążenia
  • witaminy – wspierają metabolizm, układ nerwowy i chronią komórki przed uszkodzeniami
  • minerały – wspierają zdrowie układu nerwowego, kości oraz odporność

Masło orzechowe – składniki

Najlepiej, kiedy pasta jest jednoskładnikowa. Wartościowym dodatkiem do diety będzie też taka zrobiona z kilku rodzajów orzechów. Produkty z prostym, naturalnym  składem są zawsze najlepszym wyborem, jednak jeśli masz ochotę na pastę z dodatkami, postaw wersję urozmaiconą:

  • owocami liofilizowanymi
  • kakao
  • kawałkami gorzkiej czekolady
  • suszonymi owocami
  • cynamonem

Niestety na sklepowych czeka również wiele orzechowych kremów z chemicznymi lub niezdrowymi dodatkami.  

Masło orzechowe – składniki, których warto unikać 

  • cukier – zwiększa kaloryczność i może prowadzić do problemów z wagą, cukrzycą czy próchnicą
  • sól –  zwiększa ryzyko nadciśnienia i problemów z sercem
  • olej palmowy – przyczynia się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu (LDL)
  • słodziki – mogą wpływać negatywnie na florę jelitową i prowadzić do problemów trawiennych
  • konserwanty – mogą zwiększać ryzyko wystąpienia alergii, nowotworów czy zaburzeń hormonalnych

Nienasycone kwasy tłuszczowe w maśle orzechowym

Orzechy zwierają sporo jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu są wartościowym dodatkiem do diety. Porcja nieprzetworzonego masła orzechowego w diecie może pomóc obniżyć poziom „złego cholesterolu” (LDL) oraz podnieść „dobry cholesterol” (HDL). Dzięki temu może działać profilaktycznie przeciw rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Witamina E: naturalny antyoksydant z masła orzechowego

Masło orzechowe zawiera duże ilości witaminy E – silnego antyoksydantu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina ta wspiera zdrowie skóry, poprawia odporność oraz pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek.

Błonnik pokarmowy w maśle orzechowym: wspomaganie trawienia

Błonnik obecny w maśle orzechowym wspiera prawidłowe trawienie. Zapobiega zaparciom i wspomaga zdrowie jelit. Regularne spożycie błonnika może także przyczyniać się do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu glikemia po posiłku jest mniejsza.

Aminokwasy w maśle orzechowym

Masło orzechowe dostarcza cennych aminokwasów, które są podstawowym budulcem białek w organizmie. Nie tylko wspierają one rozwój i regenerację mięśni, ale także wpływają na odporność i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Arginina: budulec mięśni

Jeśli trenujesz siłowo, arginina to z pewnością jeden z kluczowych aminokwasów w Twojej diecie. W „przedtreningówkach” często stosuje się jej syntetyczną formę. Z kolei w maśle orzechowym występuje ona naturalnie. Jak działa?

  • wspiera produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie tętnicze
  • pomaga w procesie regeneracji i rozbudowy tkanki mięśniowej
  • wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego

Tryptofan: wspomaganie koncentracji

Masło orzechowe jest źródłem tryptofanu. To kolejny ważny aminokwas w organizmie człowieka. Jest niezbędny w procesie produkcji serotoniny. Reguluje rytm dobowy i wpływa na poprawę koncentracji.

Masło orzechowe – indeks glikemiczny

Masło orzechowe ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego względu naturalny orzechowy krem polecany jest osobom na diecie cukrzycowej.

Orzechy jako podstawa masła orzechowego

Pasta może być zrobiona z różnych orzechów lub ich mieszanek. To od ich rodzaju zależy jakie właściwości będzie miało konkretne masło orzechowe. Skład, smak oraz konsystencja będą różniły się w kremach z arachidów, migdałów, nerkowców, pistacji czy orzechów laskowych. 

Masło orzechowe z migdałów: źródło wapnia

Migdały są bogatym źródłem wapnia. Dlatego masło migdałowe jest świetnym wyborem dla osób, które chcą zadbać o: 

  • zdrowie kości i zębów
  • sprawny układ nerwowy
  • prawidłowe funkcjonowanie mięśni

Masło orzechowe z nerkowców: bogactwo fosforu

Masło z nerkowców dostarcza fosforu, który:

  • jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni
  • wspomaga regenerację tkanek i komórek

Masło orzechowe z orzechów laskowych: witamina E

Orzechy laskowe są dobrym źródłem witaminy E, która:

  • chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki
  • pomaga w regeneracji naskórka, przyspiesza gojenie ran i zmniejsza widoczność blizn
  • wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego 

Masło orzechowe z orzechów pistacjowych: witaminy z grupy B

Masło z pistacji dostarcza porcję witamin z grupy B, które: 

  • wspierają metabolizm
  • wspomagają układ nerwowy
  • pomagają w produkcji czerwonych krwinek

Masło orzechowe z orzechów arachidowych: źródło białka

Arachidy są doskonałym źródłem białka. Dlatego tak chętnie sięgają po nie osoby aktywne fizycznie. Masło z orzechów arachidowych to także świetne uzupełnienie roślinnej diety. Zajadać nim mogą się zarówno wegetarianie, jak i weganie.

Masło orzechowe w diecie

Krem z orzechów jest wartościowym dodatkiem do zrównoważonej diety. Spożywanie masła orzechowego jest korzystne dla całej rodziny. Wyjątkowym smakiem mogą cieszyć się maluchy, starsze dzieci, dorośli, seniorzy, kobiety w ciąży i karmiące mamy. Bogaty skład naturalnej pasty docenią przede wszystkim osoby aktywne fizycznie, jak i ci, którzy szukają zdrowych oraz sycących przekąsek.

Masło orzechowe – korzyści dla sportowców

Naturalne masło orzechowe to doskonały dodatek do diety sportowców. Jakie daje korzyści?

  • jest łatwe do spożycia – wystarczy łyżeczka, żeby dostarczyć organizmowi cennych składników
  • daje uczucie sytości na długo, dzięki czemu możesz kontrolować apetyt między treningami
  •  jest kaloryczne, dlatego dodaje energii na długi i intensywny trening
  • dostarcza białka i minerałów, które są niezbędne do budowania i regeneracji mięśni

Masło orzechowe a cholesterol

Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i zwiększyć poziom HDL.

Masło orzechowe kalorie – ile kalorii ma łyżka masła orzechowego?

Jedna łyżka masła orzechowego zawiera około 90-100 kalorii. Z tego względu jest znakomitym uzupełnieniem diety osób budujących masę mięśniową. Pyszny, aksamitny krem w łatwy sposób zwiększy kaloryczność i gęstość odżywczą posiłków. Jednak z tego samego powodu osoby na diecie redukcyjnej powinny dokładnie pilnować spożywanych porcji. 

Masło orzechowe w ciąży

Konieczność wykluczenia orzechów w czasie ciąży to mit, który został obalony przez naukowców. Orzechy oraz masło orzechowe są bezpieczne dla przyszłej mamy i szkraba. Dostarczają ważnych składników, dlatego warto włączyć je do codziennych posiłków.

Masło orzechowe a cukrzyca

Zdrowe masło orzechowe dostarcza wielu cennych składników odżywczych i nie powoduje gwałtownych skoków glukozy. Dlatego jest bezpiecznie dla osób chorujących na cukrzycę. 

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe przechowuj w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu. Pamiętaj, żeby dokładnie zakręcić słoiczek po każdym użyciu.

Domowe masło orzechowe – przepis

Jak zrobić domowe masło orzechowe? To niezwykle proste!

  • Wybierz ulubione orzechy.
  • Delikatnie podpraż je w piekarniku.
  • Po przestudzeniu umieść je w blenderze. 
  • Zmiel je na gładką masę.

Gotowe!

Wskazówka:

Wykorzystaj blender do twardych warzyw, kruszenia lodu lub model reklamowany, jako blender do orzechów. Minimalna moc takiego urządzenia powinna wynosić około 750 W.

Dobre masło orzechowe, czyli jakie?

Jeśli wolisz kupić masło orzechowe w lokalnym sklepie lub online, zwróć uwagę na kilka cech. Najlepszy krem będzie:

  • zrobiony z wysokiej jakości orzechów – które nie były wystawione na szkodliwe czynniki, takie jak wilgoć czy zbyt wysoka temperatura
  • o prostym składzie – bez soli, cukru, oleju palmowego i innych niezdrowych dodatków
  • właściwie przechowywany – w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu
  • zamknięty w odpowiednim pojemniku  – najlepiej z grubego szkła, z solidną metalową nakrętką

Czy masło orzechowe się psuje?

Tak, masło orzechowe może się zepsuć. Zawarte w nim tłuszcze mogą zjełczeć. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie orzechowego kremu. Naturalna pasta może leżakować na kuchennej półce nawet 12 miesięcy. 

Przepisy i zastosowanie masła orzechowego w kuchni

Masło orzechowe to wszechstronny produkt, który wykorzystasz w różnych przepisach. Doskonale sprawdzi się w roli solo przekąski lub smarowidła na kanapkę. Możesz również użyć go jako składnik deserów, śniadań oraz dań obiadowych.

Jak jeść masło orzechowe?

Orzechowy krem jest gotowy do zjedzenia prosto ze słoiczka. Możesz dodać go bezpośrednio do przekąsek i potraw, rozsmarować na toście, zjeść łyżeczką lub… palcem!

Co zrobić z masło orzechowe?

Na bazie masła orzechowego możesz przygotować słodkie i wytrawne przekąski. 

Masło orzechowe – zastosowanie w kuchni

Przeczytaj również

  • Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym
    Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym
    Paulina Maludy
    5 paź 2022
    Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym
    Szukasz przepisu na wegańskie pączki? A może na zdrowsze wegańskie pączki pieczone? Nie musisz szukać! Agata z vague.vegan przygotowała dla nas przepis na pączki z masłem orzechowym. Do przepisu użyła
    Czytaj
  • Najlepsze masło orzechowe - ranking maseł orzechowych
    Najlepsze masło orzechowe - ranking maseł orzechowych
    Paulina Maludy
    24 mar 2024
    Najlepsze masło orzechowe - ranking maseł orzechowych
    Obok czekoladowych past i owocowych dżemów – masło orzechowe – stanowi jeden z najpopularniejszych produktów żywieniowych i element wielu diet. Dobre masło orzechowe naturalne to skarbnica protein ora
    Czytaj
  • Przepis na kanapki z masłem orzechowym
    Przepis na kanapki z masłem orzechowym
    Paulina Maludy
    6 mar 2024
    Przepis na kanapki z masłem orzechowym
    Kanapka z masłem orzechowym to proste, smaczne i pożywne danie, które można przygotować w kilka minut. W zależności od dodatków może być słodka lub wytrawna, a także dostosowana do różnych diet i pref
    Czytaj
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.