Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa od 9,90 zł
Darmowa dostawa od 199 zł

Szukaj

24.09.2021

Najczęstsze pytania o olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki tłoczony jest z nasion czarnuszki siewnej, zwanej także, czarnym kminkiem oraz – ze względu na pochodzenia – czarnuszką egipską lub indyjską. Olej z czarnuszki bardzo różni się od innych olejów, które zwykliśmy wykorzystywać w naszej kuchni. Świeżo wyciśnięty olej ze względu na zawartość olejków eterycznych jest bardzo aromatyczny, mówi się nawet, że „olej z czarnuszki smakuje jak nafta". Dla osób, które próbowały ziaren czarnuszki siewnej, smak tego oleju nie będzie żadnym zaskoczeniem – smakuje dokładnie tak jak ziarno tej rośliny. Dla większości jednak nie tylko smak, ale i kolor czy aromat tego oleju jest nowością i budzi wiele pytań i wątpliwości. Dlatego dzisiaj spisaliśmy odpowiedzi na najczęściej pojawiające się wątpliwości dotyczące oleju z czarnuszki.

Spis treści:

  1. Dlaczego mój olej jest ciemny/jasny?
  2. Czy muszę trzymać olej z czarnuszki w lodówce?
  3. Nie korzystałem z oleju przez pewien czas, na dnie wytrącił się osad, czy olej się zepsuł?
  4. Chcę zabrać mój olej na urlop – jak bezpiecznie go przewieźć?
  5. Jaki jest termin przydatności do spożycia oleju z czarnuszki? Czy nigdy nieotwierany olej dłużej pozostanie świeży?
  6. Czy mogę połączyć olej z czarnuszki z olejem z pestek dyni, lnianym lub innym?
  7. Termin przydatności do spożycia mojego oleju z czarnuszki minął. Czy mogę go jeszcze jakoś wykorzystać?
  8. Czym się różni Olej z czarnuszki od Oleju z czarnuszki z lwem?
  9. Olej z czarnuszki egipskiej czy polskiej? Który lepszy? Jaki olej tłoczycie w Olini?
  10. Olej z czarnuszki czy lniany?

Dlaczego mój olej jest ciemny/jasny?

Jaki kolor powinien mieć olej z czarnuszki? Olej z czarnuszki potrafi być zupełnie jasny, niemal przezroczysty o słomkowym zabarwieniu, wygląda wtedy tak jak oleje, do których przywykliśmy np. słonecznikowy. Bywa również bardzo ciemny, niemal czarny, nieprzezroczysty, często jest też mętny z widocznym osadem.

Kolor oleju z czarnuszki zależy od partii ziaren. Z tej samej rośliny – czarnuszki siewnej – otrzymujemy zarówno bardzo jasny, jak i ciemny olej. Dodatkowo olej z czarnuszki tłoczony na zimno, niefiltrowany i nierafinowany jak ten z Rodzinnej Olejarni Olini – jest w pełni naturalny, nieoczyszczany, przez co może być mętny, nieprzezroczysty i zawierać osad. W przypadku oleju z czarnuszki kolor osadu będzie w ciemnym kolorze takim samym jak ziarno.

Zarówno jasny, jak i ciemny olej z czarnuszki jest pełnowartościowy. Każdy z tych olejów ma też swoich zwolenników, spotykamy się zarówno z osobami, które preferują olej przezroczysty, słomkowy, jak i takimi, którzy cenią sobie olej ciemny albo z dużą ilością osadu. Ważne jest, żeby wybierać olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczany.

Olej z czarnuszki ZOBACZ W SKLEPIE

Czy muszę trzymać olej z czarnuszki w lodówce?

Olej z czarnuszki egipskiej zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są wrażliwe na wyższą temperaturę, dlatego należy go przechowywać w lodówce. Wskazana jest dla niego temperatura od 4 do 10°C – dobrym miejscem będzie jedna z półek na drzwiach lodówki.

Nie korzystałem z oleju przez pewien czas, na dnie wytrącił się osad, czy olej się zepsuł?

Jeżeli olej dłuższy czas stoi bez ruchu, osad może osiąść na dnie buteleczki. Sedymentacja osadu w oleju z czarnuszki jest procesem naturalnym i nie świadczy o zepsuciu się produktu. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.

Chcę zabrać mój olej na urlop – jak bezpiecznie go przewieźć?

Często spotykamy się z pytaniami o bezpieczny transport oleju z czarnuszki. Niektórzy chcą zabrać go ze sobą na urlop, inni pragną zawieźć go do rodzinny, czy bliskich mieszkających daleko.

Aby olej nie stracił swoich właściwości, warto zadbać o jak najlepsze warunki jego przewożenia. Ważne, żeby olej był w ciemnej, zakręconej buteleczce. Jeżeli będziesz potrzebować tylko jakąś niewielką ilość oleju, możesz ją odlać do mniejszej buteleczki.

Schłodzony olej z czarnuszki wyjmij z lodówki tuż przed samym wyjazdem. Możesz zawinąć go w folię aluminiową, a następnie umieścić np. w styropianowym opakowaniu, w którym kurier dostarczył Twój olej z olejarni. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie też pojemniczka termicznego albo termosu.

Tak zabezpieczony olej z czarnuszki może spokojnie podróżować przez jakiś czas. Pamiętaj, że możesz też zamówić świeży olej bezpośrednio na miejsce wakacji lub do Twoich bliskich, będziesz miał wtedy pewność, że olej został odpowiednio zabezpieczony na czas transportu, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe zachowały swoje właściwości.

Jaki jest termin przydatności do spożycia oleju z czarnuszki? Czy nigdy nieotwierany olej dłużej pozostanie świeży?

Data przydatności do spożycia oleju z czarnuszki to 3 miesiące. Czas ten liczony jest od dnia wytłoczenia oleju, dlatego nie ma znaczenia, kiedy olej zostanie otwarty.

Pamiętaj, że tylko świeży, nierafinowany olej ma taką datę przydatności do spożycia. Świadczy to o tym, że do oleju nie są dodawane żadne ulepszacze czy konserwanty. Warto zwracać na to uwagę wybierając olej jak najwyższej jakości.


Czy mogę połączyć olej z czarnuszki z olejem z pestek dyni, lnianym lub innym?

Zimnotłoczone oleje z lnu, pestek dyni, rzepaku, słonecznika, czarnuszki itp. to oleje spożywcze, po które warto sięgać w każdej kuchni. Można je łączyć i konsumować razem. Często takie miksy wykorzystuje się np. do humusów, past, sosów czy dressingów do sałatek.

Nie ma też przeciwwskazań, żeby olej, chociażby ten z czarnuszki, łączyć np. z miodem czy sokiem z cytryny (Jak podać olej z czarnuszki dziecku?). Niektórzy łączą oleje ze względu na walory smakowe, inni przy wyborze zwracają uwagę na skład i np. podaż kwasów omega 3, 6 czy 9. Dla niektórych te bardziej aromatyczne czy charakterystyczne w smaku oleje nie wymagają połączenia i spożywają je prosto z łyżeczki.

Termin przydatności do spożycia mojego oleju z czarnuszki minął. Czy mogę go jeszcze jakoś wykorzystać?

Tłoczony na zimno, świeży Olej z czarnuszki ma krótki termin przydatności do spożycia. Warto dobrze zaplanować zakup tego oleju i wybrać taką ilość, żeby spożyć go, zanim straci swoje właściwości.

Kiedy jednak oleju zamówiliśmy za dużo i nie zdążymy go spożyć w danym czasie, nie trzeba go wyrzucać. Przeterminowany olej z czarnuszki możemy wykorzystać np. do celów kosmetycznych, sprawdzi się jako dodatek do kremu, balsamu do ciała czy olejowania włosów. Olej z czarnuszki po terminie ważności możesz także dodać do kąpieli.

Czym się różni Olej z czarnuszki od Oleju z czarnuszki z lwem?

To tak naprawdę ten sam olej z czarnuszki. Różni się jedynie etykietą. Ponieważ smak oleju z czarnuszki nie zawsze pasuje maluchom, wobec tego postanowiliśmy zachęcić do picia, dając dzieciom wesołą etykietę z Silnym Lwem. Taka etykieta to także wyróżnik dla oleju w domowej lodówce, który mówi "to olej Jasia" czy "to olej Uli".

Olej z czarnuszki dla dzieci ZOBACZ W SKLEPIE

Olej z czarnuszki egipskiej czy polskiej? Który lepszy? Jaki olej tłoczycie w Olini?

Nasz olej z czarnuszki przez długi czas tłoczyliśmy wyłącznie z polskich nasion czarnuszki, ale olej okazał się bardzo intensywny w smaku — a to właśnie cecha charakterystyczna polskich ziaren.

Zaczęliśmy szukać sposobu na złagodzenie smaku czarnuszkowego oleju. Metodą prób i błędów, dodawaliśmy do polskich ziaren czarnuszki siewnej też czarnuszkę indyjską, z której olej tłoczony na zimno jest olej o głębszym i zdecydowanie delikatniejszym smaku. Udało nam się wytłoczyć świeży olej, którego smak jest dużo bardziej przystępny, szczególnie dla rodziców i ich maluchów.

Walory odżywcze i właściwości oleju uzyskiwanego z obydwu typów ziaren czarnuszki są takie same, odróżnia je tylko intensywność smaku. Jest to ta sama roślina Nigella Sativa, różne jest tylko pochodzenie ziaren.

Olej z czarnuszki czy lniany?

Zapytamy: dlaczego nie oba? Olej z czarnuszki to nasz odpornościowy dynamit, ale nie każdemu pasuje jego smak (często mówi się "olej z czarnuszki smakuje jak nafta").

Z kolei olej lniany ma tak łagodny smak, że spodoba się najbardziej wybrednemu smakoszowi. Oba oleje cechuje duża i niemal idealna zawartość kwasów tłuszczowych.

Olej z czarnuszki to 83,93% kwasów tłuszczowych nienasyconych, z kolei olej lniany to bogate źródło tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów wielonienasyconych. Naszym zdaniem te oleje idealnie się uzupełniają w codziennej diecie.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Rodzinna olejarnia Olini.pl

Dzielimy się tutaj naszą wiedzą i doświadczeniem, które zdobywamy prowadząc małą rodzinną olejarnię Olini.pl w której codziennie tłoczymy dla Was świeże, 100% naturalne i nierafinowane oleje.

Znajdziesz tutaj wiele praktycznych informacji i porad o właściwościach i zastosowaniu oleju kokosowego, lnianego, z czarnuszki i innych.

Produkty z artykułu z naszej olejarni:

Sprawdź inne naturalne produkty:

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt
Korzystasz z darmowej dostawy!

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze: 199 zł

0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj darmową dostawę!

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj